Appèlcolleges


  +

  Nieuws van het gerechtshof Amsterdam

 • Alsnog vervolging Brandt Corstius
  De journalist Jelle Brandt Corstius moet zich alsnog voor de strafrechter verantwoorden voor het in de landelijke media en in een persbericht uiten van beschuldigingen van verkrachting. Dat heeft het gerechtshof Amsterdam vandaag beslist. Het Openbaar Ministerie (OM) had eerder besloten niet tot vervolging over te gaan. Tegen deze beslissing... Read more »
 • Hof wijst vorderingen franchisenemers Albert Heijn af
  In een afrekeningsgeschil tussen enerzijds Albert Heijn (AH) en anderzijds 240 franchisenemers van AH en de Vereniging van Albert Heijn Franchisenemers (de VAHFR) zijn in hoger beroep vrijwel alle vorderingen van de franchisenemers afgewezen. Het gerechtshof Amsterdam heeft dit vandaag beslist. Nadere afrekeningDe franchisenemers vinden dat zij bij de afrekening... Read more »
 • Nader onderzoek naar gang van zaken arrestatie Michael P.
  Het Openbaar Ministerie moet nader strafrechtelijk onderzoek verrichten naar de gang van zaken bij de aanhouding van Michael P. (verdachte in de zaak Anne Faber) en zijn overbrenging naar een cellencomplex daarna. Dat heeft het gerechtshof Amsterdam vandaag beslist naar aanleiding van een klacht van Michael P. in het kader... Read more »
 • Tussenuitspraak in zaak Krimschatten
  Het gerechtshof Amsterdam heeft vandaag in hoger beroep een tussenuitspraak gegeven, waarin het volgende is beslist:- Het Allard Pierson Museum (APM) mag de Krimschatten onder zich houden in afwachting van een definitieve beslissing in de juridische procedure;- De (Nederlandse) Erfgoedwet is niet van toepassing op de zaak; - Het hof... Read more »
 • Agenda Ondernemingskamer 25 juli 2019
  Op donderdag 25 juli 2019 worden ter terechtzitting van de Ondernemingskamer de volgende zaken behandeld:· 10.00 uur: het verzoek van Emvedee B.V.(advocaat: mr. D.J.J. Folgering) tot het bevelen van een onderzoek naar het beleid en de gang van zaken van MD-Square Beheer B.V. c.s. en bepaalde onmiddellijke voorzieningen te treffen;... Read more »
 • Interim judgment in the matter of the Crimean treasures
  The Amsterdam Court of Appeal has rendered an interim judgment today. It has decided as follows:- The Allard Pierson Museum (APM) is entitled to withhold the Crimean treasures until the matter has been finally decided in court;- The Dutch Heritage Act does not apply in this matter; - The Court... Read more »
 • Agenda Ondernemingskamer 18 juli 2019
  Op donderdag 18 juli 2019 worden ter terechtzitting van de Ondernemingskamer de volgende zaken behandeld:· 13.00 uur: pleidooi in de uitkoopprocedure Haasnoot Beheer c.s.;De Ondernemingskamer zal - onder voorbehoud van wijzigingen - als volgt zijn samengesteld: mr. M.M.M. Tillema, voorzitter, mr. C.C. Meijer en mr. M.P. Nieuwe Weme, raadsheren, drs.... Read more »
 • Raadsheer in de klas tijdens Week van de Rechtspraak
  Wilt u met uw klas een keer tijdens de les in gesprek met een raadsheer (rechter in hoger beroep) of griffier? Meld u dan aan!Rechters en griffiers bezoeken scholenTijdens de Week van de Rechtspraak bezoeken onze rechters en griffiers zoveel mogelijk scholen van maandag 23 t/m vrijdag 27 september. Onze rechters... Read more »
 • 120 uur taakstraf voor gevaarlijk rijgedrag met dodelijke afloop
  Een 28-jarige inwoonster van Texel is wegens gevaarlijk rijgedrag met dodelijke afloop veroordeeld tot 120 uur taakstraf en een voorwaardelijke rijontzegging van 12 maanden. Dat heeft het gerechtshof Amsterdam vandaag beslist. De rechtbank kwam eerder tot vrijwel dezelfde beslissingen. Het Openbaar Ministerie (OM) stelde hiertegen hoger beroep in en vorderde... Read more »
 • 14 jaar cel voor doodslag en poging tot doodslag in Amsterdam Zuidoost
  Een 25-jarige man uit Amsterdam is wegens doodslag en een poging daartoe veroordeeld tot een gevangenisstraf van 14 jaar. Dat heeft het gerechtshof Amsterdam vandaag beslist. De straf is gelijk aan de eis van het Openbaar Ministerie. De rechtbank legde eerder een gevangenisstraf van 8 jaar op en de tbs-maatregel... Read more »
  +

  Nieuws van het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden

 • 30 maanden gevangenisstraf en TBS voor poging tot doodslag op predikant
  Het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden heeft een 51-jarige man uit Tricht veroordeeld tot 30 maanden gevangenisstraf en terbeschikkingstelling met dwangverpleging wegens een poging tot doodslag op een (destijds) 64-jarige vrouw in een kerk in Rhenoy in 2017. Ook moet de man het slachtoffer ruim 294 duizend euro aan schadevergoeding betalen. Het slachtoffer,... Read more »
 • Plaatsing in psychiatrisch ziekenhuis opgelegd in gijzelingszaak Arnhem
  Het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden heeft vandaag uitspraak gedaan in de strafzaak tegen de verdachte van een gijzeling in een wijkcentrum in de Arnhemse wijk Klarendal in mei 2017. Aan de verdachte was ten laste gelegd dat hij, voorzien van een nepwapen, een nepbom en twee messen, vier stagiairs in het wijkcentrum... Read more »
 • Verkeershinder door werkzaamheden A325 en Pleijroute Arnhem
  Door groot onderhoud aan de A325 en de Pleijroute tussen knooppunt Ressen en knooppunt Velperbroek, ontstaat er ernstige verkeershinder. Dit kan ook gevolgen hebben voor bezoekers van het Paleis van Justitie in Arnhem. Houd daarom rekening met een langere reistijd. De werkzaamheden duren van 8 juli tot en met 25... Read more »
 • Ook in hoger beroep 28 jaar cel en TBS voor Michael P.
  Het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden veroordeelt Michael P. in hoger beroep tot een gevangenisstraf van 28 jaar en TBS met dwangverpleging onder meer voor het verkrachten en doden van Anne Faber. Op 29 september 2017 verdween Anne Faber tijdens een fietstocht en bijna twee weken later werd zij gevonden in het bos.... Read more »
 • Ronald Visser wint verkiezing beste praktijkopleider 2019 van de provincie Fryslân in de sector Zakelijke Dienstverlening en Veiligheid
  Ronald Visser, teamvoorzitter van de administratie van het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden (locatie Leeuwarden), is de beste praktijkopleider voor mbo-studenten van de provincie Fryslân in de sector Zakelijke Dienstverlening en Veiligheid. SBB (Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven) maakte dit op 1 juli bekend.Mbo-studenten volgen het praktijkgedeelte van hun opleiding bij een door SBB erkend... Read more »
 • Rechter in de klas tijdens Week van de Rechtspraak
  Wilt u met uw klas een keer tijdens de les in gesprek met een rechter of griffier? Meld u dan snel aan!Rechters en griffiers bezoeken scholenTijdens de Week van de Rechtspraak bezoeken onze rechters en griffiers zoveel mogelijk scholen van maandag 23 t/m vrijdag 27 september. Onze rechters geven maximaal... Read more »
 • 500 strafzaken in hoger beroep van Arnhem naar Den Haag
  Met een tijdelijke regeling van de Minister van Rechtsbescherming worden 500 relatief eenvoudige strafzaken overgedragen van het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden aan het gerechtshof Den Haag. Het hof Arnhem-Leeuwarden heeft wegens een tijdelijk capaciteitsgebrek aan raadsheren in de afdeling strafrecht een te hoge voorraad strafzaken waardoor de doorlooptijd oploopt. Het hof in... Read more »
 • Hogere gevangenisstraffen voor beleggingsfraude
  Twee mannen die leiding gaven aan Centurion Vastgoed B.V. zijn voor het plegen van grootschalige beleggingsfraude door het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden op woensdag 12 juni 2019 in hoger beroep veroordeeld tot celstraffen van 6 en 5 jaar. De beide mannen zijn veroordeeld voor oplichting, bedrieglijke bankbreuk en valsheid in geschrift. Daarnaast... Read more »
 • Wijziging vergoeding proceskosten in Mulderzaken
  Het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden heeft vandaag een arrest gewezen over proceskostenvergoedingen in procedures die in het kader van de Wet administratiefrechtelijke handhaving verkeersvoorschriften (Wet Mulder) worden gevoerd. In het arrest komt het hof tot een andere benadering dan voorheen.Vergoeding proceskosten bij vernietiging sanctiebeschikkingTot nu toe werd er ook een proceskostenvergoeding toegekend... Read more »
 • Inhoudelijke behandeling zaak Michael P.
  Op dinsdag 28 en woensdag 29 mei 2019 vindt de inhoudelijke behandeling plaats in het hoger beroep in de zaak Michael P. die verdacht wordt van het verkrachten, het van haar vrijheid beroven en doden van Anne Faber en het mishandelen van medewerkers van het Pieter Baan Centrum. Deze zitting... Read more »
  +

  Nieuws van het gerechtshof Den Haag

 • Langdurige gevangenisstraffen voor moord in Leiden
  Het gerechtshof Den Haag heeft vandaag aan 2 mannen langdurige gevangenisstraffen opgelegd voor het plegen van een moord in 2016 te Leiden. De mannen zijn veroordeeld tot gevangenisstraffen van 25 en 22 jaar.Het slachtoffer is op klaarlichte dag op straat in zijn woonomgeving met een pistoolmitrailleur om het leven gebracht... Read more »
 • Gevangenisstraf voor doodslag schoonvader
  Een 52-jarige man is in hoger beroep veroordeeld tot 7 jaar gevangenisstraf voor doodslag op zijn schoonvader. Dat heeft het gerechtshof Den Haag vandaag beslist. De man bracht het slachtoffer in juni 2017 in Bodegraven om het leven door hem te wurgen met een hondenriem. De man gaf zichzelf daarna... Read more »
 • KPN gaf Tele2 ten onrechte geen toegang tot telefonienetwerk
  De KPN heeft begin 2000 niet aan haar wettelijke verplichting voldaan om Tele2 gedeelde toegang te geven tot haar telefonienetwerk. Dat heeft het gerechtshof Den Haag vandaag in een tussenuitspraak beslist. Met de inwerkingtreding van de Telecommunicatiewet rustte op monopolist KPN de verplichting om redelijke verzoeken tot gedeelde toegang tot... Read more »
 • Verdachte vrijgesproken van terroristische misdrijven
  Een 43-jarige man is vrijgesproken van diverse terroristische misdrijven. Dat heeft het gerechtshof Den Haag vandaag beslist. De verdachte zou deze misdrijven gepleegd hebben in de periode van juli 2014 tot december 2015 in Syrië. Wel is bewezen dat de man omstreeks 5 mei 2015 te Syrië een vuurwapen voorhanden... Read more »
 • 500 strafzaken in hoger beroep van Arnhem naar Den Haag
  Met een tijdelijke regeling van de Minister van Rechtsbescherming worden 500 relatief eenvoudige strafzaken overgedragen van het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden aan het gerechtshof Den Haag.Het hof Arnhem-Leeuwarden heeft wegens een tijdelijk capaciteitsgebrek aan raadsheren in de afdeling strafrecht een te hoge voorraad strafzaken waardoor de doorlooptijd oploopt. Het hof in Den... Read more »
 • Vrijspraak en veroordeling in zaak Mitch Henriquez
  Het gerechtshof Den Haag heeft een van de agenten die betrokken was bij de aanhouding van Mitch Henriquez vrijgesproken. De rechtbank had deze agent wel veroordeeld. Het hof vindt de door deze agent verrichte handelingen (neerdrukken, slaan en gebruik van pepperspray) op het moment dat deze werden verricht niet buitenproportioneel.De... Read more »
 • Gerechtshof Den Haag verbiedt Satudarah
  De motorclub Satudarah blijft verboden. Dat heeft het gerechtshof Den Haag vandaag in hoger beroep beslist. Daarmee komt het hof tot dezelfde conclusie als de rechtbank eerder kwam.De rechter kan op grond van het Burgerlijk Wetboek een rechtspersoon, zoals een club of vereniging, waarvan de werkzaamheid in strijd is met... Read more »
 • Informatie voor media over voortzetting proces zaak Wilders
  Het gerechtshof Den Haag zet op 25 juni aanstaande het proces in de strafzaak Wilders voort. De geplande zittingen vinden telkens plaats in het Justitieel Complex Schiphol (Duizendbladweg 100 te Badhoevedorp). De zittingen starten steeds om 9.30 uur.PlanningDe planning van het proces is als volgt:Dinsdag 25 juni 2019Bespreking van de... Read more »
 • Uitspraak strafzaak Henriquez op 19 juni 2019
  Het gerechtshof Den Haag startte op 1 april jl. met de inhoudelijke behandeling van het hoger beroep in de strafzaak Mitch Henriquez. In deze zaak staan 2 agenten terecht. Het Haagse gerechtshof doet op woensdag 19 juni 2019 om 10.00 uur uitspraak in deze zaak. De uitspraak vindt plaats op... Read more »
 • Gevangenisstraffen voor inbraken in Den Haag en Westland
  Aan 9 verdachten zijn vandaag door het gerechtshof Den Haag gevangenisstraffen opgelegd voor het plegen van inbraken. Het Haagse gerechtshof heeft 3 personen vrijgesproken van het plegen van inbraken. In deze strafzaak stond een groep van 12 jeugdigen/jongvolwassenen terecht die ervan verdacht werden in wisselende samenstelling veel inbraken te hebben... Read more »
  +

  Nieuws van het gerechtshof 's-Hertogenbosch

 • Kinderarts opnieuw schuldig bevonden aan dood 10-jarige jongen
  Het gerechtshof in ’s-Hertogenbosch heeft vandaag in hoger beroep een kinderarts een boete opgelegd van 2500 euro. Door haar schuld en nalatigheid is tijdens de behandeling een 10 jarige jongen overleden. Zij heeft zijn klachten niet goed ingeschat en heeft te laat nader onderzoek laten doen. De rechtbank Limburg legde... Read more »
 • Gevangenisstraf en tbs voor belaging en bedreiging, ontucht en bezit kinderporno
  Het gerechtshof in ’s-Hertogenbosch veroordeelde vandaag een 49-jarige man tot een gevangenisstraf van 16 maanden en tbs met voorwaarden. De man is schuldig bevonden aan belaging en bedreiging van jonge meisjes en zijn ex-vriendin, ontucht en het bezit van kinderporno. De rechtbank Oost-Brabant legde eerder 14 maanden gevangenisstraf en tbs... Read more »
 • Gevangenisstraf en tbs met voorwaarden voor doodsteken echtgenoot in Den Bosch
  Het gerechtshof in ’s-Hertogenbosch veroordeelde vandaag een 41-jarige vrouw tot een gevangenisstraf van bijna 3 jaar voor het doodsteken van haar echtgenoot in 2016. Dat is precies de tijd die zij in voorarrest heeft gezeten. Daarnaast krijgt de vrouw tbs met voorwaarden opgelegd. Volgens het hof was zij verminderd toerekeningsvatbaar... Read more »
 • Gevangenisstraf en tbs voor pogingen tot verkrachting
  Het gerechtshof in ’s-Hertogenbosch heeft vandaag een 42-jarige man veroordeeld tot 8 jaar gevangenisstraf en tbs met dwangverpleging. De man wordt beschuldigd van 4 pogingen tot verkrachting in de periode van 2012 tot 2014. Het hof legt dezelfde gevangenisstraf op als de rechtbank Limburg eerder, maar vindt daarnaast tbs met... Read more »
 • 2 jaar gevangenisstraf voor aanrijding in Middelburg
  Het gerechtshof in ’s-Hertogenbosch veroordeelde vandaag een 48-jarige man tot een celstraf van 2 jaar en een rijontzegging van 4 jaar. De man reed in oktober 2017 een vader en zijn destijds 6-jarig zoontje aan in Middelburg. De rechtbank Zeeland-West-Brabant legde hem eerder een gevangenisstraf op van 3 jaar, waarvan... Read more »
 • Vrijspraak van verkrachting in hotel Middelburg
  Het hof heeft vandaag 3 verdachten ervan vrijgesproken dat zij in 2017 samen in een hotel in Middelburg een vrouw hebben verkracht of daaraan medeplichtig waren, en dat zij haar van haar vrijheid hebben beroofd. Eerder veroordeelde de rechtbank Zeeland-West-Brabant een van hen nog tot een gevangenisstraf van 36 maanden,... Read more »
 • Hogere celstraffen voor achtervolging en schietpartij in Lithoijen
  Het gerechtshof ’s-Hertogenbosch veroordeelde vandaag 2 mannen van 57 jaar en 41 jaar tot een gevangenisstraf van 8 jaar en 6 maanden. Beide mannen worden verdacht van een schotenwisseling met zware wapens tijdens een achtervolging in Lithoijen in januari 2014. De straf valt fors hoger uit dan de eis van... Read more »
 • In hoger beroep wel celstraf voor misbruik nichtje
  Een 32-jarige man uit Bergen op Zoom is in hoger beroep veroordeeld voor het misbruik van zijn minderjarige nichtje. Het hof legt hem een gevangenisstraf op van 12 maanden, waarvan 6 maanden voorwaardelijk, en 3 maanden voorwaardelijke jeugddetentie. Verder moet hij zijn nichtje ruim 10.000 euro aan schadevergoeding betalen. De... Read more »
 • 18 maanden gevangenisstraf voor belagen ex-vriendin
  Het gerechtshof in ’s-Hertogenbosch veroordeelde vandaag een 60-jarige man tot 18 maanden gevangenisstraf, waarvan 6 maanden voorwaardelijk, met een proeftijd van 3 jaar. Het hof vindt bewezen dat de man zijn ex-vriendin 1,5 jaar lang heeft belaagd. In die tijd maakte hij onder meer ook misbruik van haar identiteit op... Read more »
 • In hoger beroep forse strafverhoging voor wapenbezit
  Een 52-jarige man is door het gerechtshof ’s-Hertogenbosch veroordeeld tot 15 maanden gevangenisstraf. In het huis van de man en de loodsen die op zijn terrein stonden werden wapens en munitie gevonden. De rechtbank Oost-Brabant veroordeelde hem eerder tot een gevangenisstraf van 6 weken en een taakstraf van 240 uren.Wapens... Read more »
  +

  Nieuws van het College van Beroep voor het bedrijfsleven

 • KLM draait op voor kosten noodopvang schildpadden
  Dat is de uitkomst van de rechtszaak die KLM bij het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) aanspande. Deze rechter stelt KLM vandaag in het ongelijk. In de zomer van 2017 deed de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) routinecontroles op Schiphol naar 11.000 schildpadden. De dieren zaten op hun... Read more »
 • Boetes PwC en EY definitief van de baan
  De boetes die AFM aan accountantskantoren PricewaterhouseCoopers Accountants (PwC) en Ernst & Young Accountants (EY) oplegde zijn definitief van de baan. Het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) is het namelijk eens met de rechtbank Rotterdam dat de Autoriteit Financiële Markten (AFM) niet heeft bewezen dat deze accountantskantoren hun... Read more »
 • SOBI maakt accountantsklacht niet hard
  Het hoger beroep van de Stichting Onderzoek Bedrijfsinformatie (SOBI) in een tweede tuchtzaak tegen de controlerend accountant van het crematiebedrijf De Facultatieve is ongegrond. Dat oordeelt het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) vandaag. Volgens SOBI verschafte de accountant in de eerste klachtprocedure bewust onjuiste informatie aan de accountantskamer... Read more »
 • CBb kijkt weer vooruit
  ‘ALLES WORDT UIT DE KAST GEHAALD’De wederopbouw van het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) is bijna voltooid. Het CBb kijkt volgens president Theo Simons weer naar de toekomst. Het herwonnen zelfvertrouwen werd onderstreept met het symposium CBb: rechter tussen markt en overheid.‘We zijn weer springlevend’, zei president Theo... Read more »
 • CBb schrapt boete KPN
  Het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) schrapt vandaag in hoger beroep de boete die de Autoriteit Consument & Markt (ACM) in 2015 aan KPN oplegde. De boete van 2 miljoen euro hield verband met het KPN-aanbod glasvezeltechniek (SDF backhaul). Die techniek verbindt de straatkast met de centrale waar... Read more »
 • Gegevensverwerking (AVG) en gerechtelijke taken
  Wie is toezichthouder op de verwerking van persoonsgegevens door de gerechten? Die vraag stond centraal in een klacht die een rechtsbijstandverlener bij de voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State had ingediend. Anders dan de klager van mening is, heeft de Autoriteit Persoonsgegevens geen bevoegdheid toe te... Read more »
 • Rechter laat boete BinckBank grotendeels intact
  Het College van Beroep voor bedrijfsleven (CBb) heeft uitspraak gedaan op het hoger beroep van BinckBank. De Autoriteit Financiële Markten (AFM) beboette BinckBank vanwege onduidelijke en misleidende reclame voor Alex Vermogensbeheer op televisie tussen 12 september 2012 en 26 augustus 2014. De reclame toonde de behaalde cumulatieve rendementen van een... Read more »
 • Rechter laat boetes modewinkels vervallen
  Het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) schrapt de boetes die de Autoriteit Consument en Markt (ACM) oplegde aan de webwinkels Bever (van 198 duizend euro) en Coolcat (van 220 duizend euro). Dat valt te lezen in de uitspraken die het CBb vandaag deed.ACM legde de boetes op, vanwege... Read more »
 • Fosfaatrechten: uitspraak CBb in zaken over "jongvleesvee"
  Het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) doet vandaag uitspraak in de zaken van drie veehouders. Het gaat om beroepen tegen de door de minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (minister) op grond van de Meststoffenwet (Msw) vastgestelde fosfaatrechten. Hierin is de vraag aan de orde of vrouwelijk jongvee... Read more »
 • CBb vraagt Hof EU over korting landbouwsteun
  Het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) doet vandaag uitspraak over een korting op landbouwsteun. Het gaat om een tussenuitspraak waarbij het CBb aan het Hof van Justitie van de Europese Unie een vraag stelt over de uitleg van het Unierecht.Voor Europese landbouwsteun gelden bepaalde randvoorwaarden. Als de landbouwer... Read more »
  +

  Nieuws van de Centrale Raad van Beroep

 • Nieuwsbrief Jurisprudentie nummer 5, selectie uitspraken juni 2019
  Nieuwsbrief Jurisprudentie nummer 5 is gepubliceerd. Dit nummer bevat een selectie van uitspraken die in juni 2019 zijn gepubliceerd. De nieuwsbrief is te vinden op de homepage en rechtstreeks via de volgende link: www.rechtspraak.nl/CRvB/Nieuwsbrief-jurisprudentieDe Nieuwsbrief Jurisprudentie van de Centrale Raad van Beroep (CRvB) komt maandelijks uit en bevat een overzicht van de belangrijkste... Read more »
 • Nieuwe besluiten over bijstandsbudgetten 2015 van 4 gemeenten
  De staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid moet nieuwe besluiten nemen over de bijstandsbudgetten over het jaar 2015 voor de gemeenten Den Haag, ’s-Hertogenbosch, Amersfoort en Utrecht. Het model dat gebruikt wordt voor de verdeling van de budgetten is weliswaar op zichzelf geschikt bevonden, maar bevat voor 2015 tekortkomingen die... Read more »
 • Nieuwsbrief Jurisprudentie nummer 4, selectie uitspraken mei 2019
  Nieuwsbrief Jurisprudentie nummer 4 is gepubliceerd. Dit nummer bevat een selectie van uitspraken die in mei 2019 zijn gepubliceerd. De nieuwsbrief is te vinden op de homepage en rechtstreeks via de volgende link: www.rechtspraak.nl/CRvB/Nieuwsbrief-jurisprudentieDe Nieuwsbrief Jurisprudentie van de Centrale Raad van Beroep (CRvB) komt maandelijks uit en bevat een overzicht van... Read more »
 • Gegevensverwerking (AVG) en gerechtelijke taken
  Wie is toezichthouder op de verwerking van persoonsgegevens door de gerechten? Die vraag stond centraal in een klacht die een rechtsbijstandverlener bij de voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State had ingediend.  Anders dan de klager van mening is, heeft de Autoriteit Persoonsgegevens geen bevoegdheid toe te... Read more »
 • Nieuwsbrief Jurisprudentie nummer 3, selectie uitspraken april 2019
  Vandaag is Nieuwsbrief Jurisprudentie nummer 3 gepubliceerd. Dit nummer bevat een selectie van uitspraken die in april 2019 zijn gepubliceerd. De nieuwsbrief is te vinden op de homepage en rechtstreeks via de volgende link: www.rechtspraak.nl/CRvB/Nieuwsbrief-jurisprudentieDe Nieuwsbrief Jurisprudentie van de CRvB komt maandelijks uit en bevat een overzicht van de belangrijkste... Read more »
 • Gemeente moet nieuw besluit nemen over bijstand
  De gemeente Bunschoten heeft het besluit om de bijstand van een alleenstaande man in te trekken en terug te vorderen niet zorgvuldig voorbereid en onvoldoende onderbouwd. De gemeente moet daarom een nieuwe beslissing nemen. Dit heeft de Centrale Raad van Beroep (CRvB) in zijn uitspraak van 7 mei 2019 geoordeeld.Het... Read more »
 • Gemeente kan ten onrechte verleende bijstand niet meer terugvorderen
  De vordering van ruim 35.000 euro van de gemeente Rotterdam op een bijstandsgerechtigde is verjaard. Dat concludeert de Centrale Raad van Beroep (CRvB) in zijn uitspraak van 29 april 2019. Dat betekent dat de betrokkene in deze zaak dat bedrag niet meer hoeft terug te betalen aan de gemeente. De... Read more »
 • Centrale Raad van Beroep presenteert jaarverslag 2018
  “Het jaar 2018 kan worden gekenschetst als ‘omslagjaar’, een jaar waarin de nodige voorbereidingen zijn getroffen om aan onze hoofddoelstellingen invulling te geven, te weten: het verkorten van doorlooptijden, het wegwerken van achterstanden en het beheersbaar maken van de werkdruk. In 2019 gaan we door op de ingeslagen weg. Wij... Read more »
 • Nieuwsbrief Jurisprudentie nummer 2
  De Nieuwsbrief Jurisprudentie van de CRvB komt maandelijks uit en bevat een overzicht van de belangrijkste uitspraken die in de afgelopen maand zijn gepubliceerd op rechtspraak.nl. De nieuwsbrief is te vinden op de homepage en rechtstreeks via de volgende link: www.rechtspraak.nl/CRvB/Nieuwsbrief-jurisprudentieDit tweede nummer bevat een selectie van uitspraken die in... Read more »
 • Professionele standaarden voor hoogste bestuursrechterlijke colleges vastgesteld
  De Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, de Centrale Raad van Beroep en het College van Beroep voor het bedrijfsleven hebben gezamenlijk hun professionele standaarden vastgesteld. De professionele standaarden treden in werking met ingang van 1 april 2019. KwaliteitsnormenDe professionele standaarden zijn kwaliteitsnormen, opgesteld door rechters voor rechters. De... Read more »