Appèlcolleges

  +

  Nieuws van het gerechtshof Amsterdam

 • De Ondernemingskamer stelt wanbeleid vast in de governance en de besluitvorming bij zorginstelling DeSeizoenen B.V.
  Vandaag heeft de Ondernemingskamer wanbeleid vastgesteld bij DeSeizoenen B.V. in de periode van januari 2012 tot 25 februari 2014. Dit wanbeleid bestaat uit fouten die in die periode zijn gemaakt in de governance en de besluitvorming. De Centrale Cliëntenraad van DeSeizoenen had de Ondernemingskamer verzocht om wanbeleid vast te stellen.... Read more »
 • Agenda Ondernemingskamer 30 januari 2020
  Op donderdag 30 januari 2020 worden ter terechtzitting van de Ondernemingskamer de volgende zaken behandeld:· 10.00 uur: het verzoek van Ligtvoet Beheer B.V.(advocaat: mr. G.R.A.G. Goorts) tot het bevelen van een onderzoek naar het beleid en de gang van zaken van SLK & Partners B.V. (advocaat: mr. M.C.J. de Schepper)... Read more »
 • Agenda Ondernemingskamer 23 januari 2020
  Op donderdag 23 januari 2020 worden ter terechtzitting van de Ondernemingskamer de volgende zaken behandeld:· 10.00 uur: het verzoek van D.C. Benfield Holding B.V.(advocaat: mr. R.E. Gerritsen) tot het bevelen van een onderzoek naar het beleid en de gang van zaken van Quality First, We care Day Care B.V. en... Read more »
 • Hof wijst vordering tot schadevergoeding na speculatie-aankoop landbouwgrond af
  De vordering van een kweker tot betaling van schadevergoeding en terugbetaling van de koopprijs van in 2014 door hem aangekochte landbouwpercelen is in hoger beroep afgewezen. De verkoper, de vastgoedbemiddelaar en de notaris hoeven geen schadevergoeding te betalen. Het gerechtshof Amsterdam heeft dit vandaag beslist. Landbouwgrond als investeringEen plantenkweker heeft... Read more »
 • Agenda Ondernemingskamer 16 januari 2020
  Op donderdag 16 januari 2020 worden ter terechtzitting van de Ondernemingskamer de volgende zaken behandeld:· 10.00 uur: het verzoek van Betting Beheer B.V.c.s. (advocaat: mr. R.P. van Boven) tot het bevelen van een onderzoek naar het beleid en de gang van zaken van Uitzendbureau Bouma B.V.c.s. (advocaten: mr. T.E. Heslinga... Read more »
 • Agenda Ondernemingskamer 9 januari 2020
  Op donderdag 9 januari 2020 worden ter terechtzitting van de Ondernemingskamer de volgende zaken behandeld:· 10.00 uur: het verzoek van J.A.E.M. van der Heijden c.s. (advocaat: mr. P.W.H. Stassen) tot het bevelen van een onderzoek naar het beleid en de gang van zaken van Adje Holding B.V. c.s. en bepaalde... Read more »
 • Ondernemingskamer wijst verzoeken ondernemingsraad XS4ALL af
  De ondernemingsraad van XS4ALLverzocht de Ondernemingskamer om XS4ALL en KPN te gebieden een besluit in te trekken dat kort gezegd inhoudt dat XS4ALL wordt geïntegreerd binnen KPN en dat het merk XS4ALL ophoudt te bestaan. De ondernemingsraad verzocht ook om een onderzoek te gelasten naar het beleid en de gang... Read more »
 • 15 jaar en 9 maanden celstraf voor moord op moeder
  Een 57-man is in hoger beroep veroordeeld tot 15 jaar en 9 maanden celstraf voor de moord op zijn moeder. Zijn 58-jarige vrouw is vrijgesproken. Het gerechtshof Amsterdam heeft dit vandaag beslist. In deze zaak werd een echtpaar ervan beschuldigd hun 80-jarige moeder respectievelijk schoonmoeder om het leven te hebben... Read more »
 • Hoven stoppen per 1-1-2020 met externe wrakingskamers
  In 2014 zijn de gerechtshoven Amsterdam en Den Haag gestart met een pilot, waarin zij elkaars wrakingszaken behandelden. Doel was om na te gaan of dit zou bijdragen aan het vertrouwen van partijen in de wrakingsprocedure. Een nevendoel was om te onderzoeken of het extern laten behandelen van wrakingszaken tot... Read more »
 • 28 jaar gevangenisstraf voor moord op broer kroongetuige
  Het hof heeft de man die de broer van kroongetuige Nabil B. heeft doodgeschoten veroordeeld tot 28 jaar gevangenisstraf. Dat heeft het hof vandaag besloten. De verdachte is in januari 2019 door de rechtbank veroordeeld tot 20 jaar gevangenisstraf. Het Openbaar Ministerie had 28 jaar geëist en was in hoger... Read more »
  +

  Nieuws van het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden

 • Onafhankelijk kostenonderzoek tarief huishoudelijke hulp Gooise gemeenten
  In een kort geding tussen Thuiszorg Gooi en Vechtstreek Services BV en acht Gooise gemeenten heeft het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden in hoger beroep bepaald dat de gemeenten een onafhankelijk kostenonderzoek moeten laten uitvoeren betreffende de tarieven voor huishoudelijke hulp.Thuiszorg Gooi en Vechtstreek Services (TGVS) levert sinds 2007 huishoudelijke hulp aan inwoners... Read more »
 • Hof stelt zowel Martin Garrix als platenmaatschappij Spinnin Records en MusicAllstar Management in het gelijk
  Op 24 december 2019 heeft het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden uitspraak gedaan in hoger beroep in een zaak tussen deejay Martin Garrix en zijn platenmaatschappij Spinnin Records en MusicAllstar Management. De rechtbank besliste dat de deejay de overeenkomsten met zijn vroegere platenmaatschappij en management op grond van dwaling terecht heeft vernietigd. Geen... Read more »
 • Vitens heeft wanprestatie gepleegd tegenover de bewoners van De Teuge door de warmte/koude-installatie af te koppelen
  Vandaag heeft het hof drie arresten uitgesproken, waarin het heeft beslist dat Vitens wanprestatie heeft gepleegd tegenover de bewoners van De Teuge door de warmte/koude (WKO)-installatie af te koppelen. De verplichting van Vitens zag volgens het hof niet alleen op verwarming van de binnenruimte en het tapwater maar ook op... Read more »
 • Hogere straf voor moord in Deventer
  Het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden veroordeelt een 43-jarige man uit Deventer in hoger beroep tot een gevangenisstraf van 20 jaar voor de moord op een 47-jarige plaatsgenoot op 5 oktober 2017. Deze straf is hoger dan de 15 jaar gevangenisstraf die de rechtbank hem voor de moord heeft opgelegd en waartegen hij... Read more »
 • Gedupeerden aardbevingen (deels) ook recht op vergoeding immateriële schade
  Op 17 december 2019 heeft het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden uitspraak gedaan in hoger beroep in een zaak tussen 127 eisers en de NAM. De eisers wonen in of in de omgeving van het gebied in de Provincie Groningen waar aardgas wordt gewonnen. In dit gebied vinden aardbevingen plaats door de gaswinning.... Read more »
 • Over de MoM (metaal-op-metaal) heupprothese
  In de afgelopen jaren hebben verschillende rechters zich beziggehouden met de vraag of de bij patiënten geplaatste metaal op metaal heupprotheses leiden tot gezondheidsproblemen (bijvoorbeeld door verhoogde kobalt- en chroomwaarden in hun bloed). Hiervoor kan de producent aansprakelijk gesteld worden. Deze aansprakelijkheid houdt op grond van de wet op, tien... Read more »
 • NRC mag naam hoogleraar publiceren in artikel over '#metoo-misstanden'
  Vandaag heeft het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden uitspraak gedaan in het hoger beroep van NRC tegen de uitspraak van de rechtbank waarin was beslist dat de naam van een hoogleraar van de UvA niet mocht worden genoemd in een artikel over langdurig seksueel grensoverschrijdend gedrag. Het hof vindt -anders dan de rechtbank-... Read more »
 • Hof: Ziggo hoeft geen gegevens van downloaders te verstrekken
  Illegale download via BitTorrent: moet Ziggo persoonsgegevens klanten verstrekken? Nee, zei eerder de rechtbank en nu ook het hof in kort geding.Het hof moet beoordelen van wie het belang in dit geval zwaarder weegt: het belang van DFW op bescherming van haar intellectueel eigendomsrecht (filmrechten) of het belang van Ziggo... Read more »
 • Lagere straffen in hoger beroep 'A7-blokkade'
  Het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden heeft vandaag in hoger beroep uitspraak gedaan in de zaken rond de A7-blokkade. Aan alle 15 verdachten legt het hof een taakstraf van 90 uren op voor betrokkenheid bij de blokkade van de A7 op 18 november 2017. Verdachten hebben met hun actie anderen belemmerd in de... Read more »
 • Uitspraak hoger beroep 'A7 blokkade' op 31 oktober 2019
  Op donderdag 31 oktober 2019 om 10.00 uur doet het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden, locatie Leeuwarden, uitspraak in het hoger beroep in de strafzaak rond de A7-blokkade. De zitting wordt gehouden in zaal A van het Paleis van Justitie aan het Wilhelminaplein 1 in Leeuwarden.OpenbaarDe uitspraak is openbaar. Voor publiek en pers... Read more »
  +

  Nieuws van het gerechtshof Den Haag

 • Woningwet niet overtreden bij verkoop De Wielewaal
  Verhuurder Woonstad en de gemeente Rotterdam hebben bij de verkoop van een deel van de wijk De Wielewaal aan een projectontwikkelaar niet gehandeld in strijd met de aanbiedingsplicht. Dat heeft het gerechtshof Den Haag vandaag in hoger beroep beslist. Een groep bewoners had een civiele procedure aangespannen, omdat deze bewoners... Read more »
 • Beslissing over geluidsbanden treinkaping
  Vandaag heeft het gerechtshof Den Haag een tussenbeslissing genomen in de procedure over de treinkaping in 1977. Op 11 juni 1977 heeft de Staat met geweld een einde gemaakt aan de kaping van de trein die op 23 mei 1977 was begonnen. Bij die bevrijdingsactie zijn, naast twee gegijzelde passagiers,... Read more »
 • Geen ordemaatregel tegen inspectierapport over het Haga Lyceum
  In de zomer van 2019 heeft de Inspectie van het Onderwijs een voor het Haga Lyceum ongunstig rapport uitgebracht. De minister heeft dit rapport gebruikt om het Haga Lyceum een aanwijzing te geven om het bestuur te vervangen. Het Haga Lyceum heeft een kort geding tegen de Inspectie aangespannen. In... Read more »
 • Rotterdamse bepaling over 'Straatintimidatie' niet rechtsgeldig
  De bepaling in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) van Rotterdam die zogenoemde Straatintimidatie strafbaar stelt, is in zijn geheel in strijd met de vrijheid van meningsuiting zoals bepaald in de Grondwet. Dat heeft het gerechtshof Den Haag vandaag beslist. Op het grondrecht van de vrijheid van meningsuiting kan alleen door... Read more »
 • Gevangenisstraf voor voormalige Iraakse rechter
  Een 72-jarige inwoner van Utrecht, voorheen rechter in Irak, is veroordeeld tot een gevangenisstraf van 66 maanden. Dat heeft het gerechtshof Den Haag vandaag beslist.De verdachte heeft als rechter in Irak valse arrestatiebevelen laten uitvaardigen tegen zijn toenmalige, in Nederland wonende en werkende, schoonzoon en diens in Irak wonende broer.... Read more »
 • Hoven stoppen per 1-1-2020 met externe wrakingskamers
  In 2014 zijn de gerechtshoven Amsterdam en Den Haag gestart met een pilot, waarin zij elkaars wrakingszaken behandelden. Doel was om na te gaan of dit zou bijdragen aan het vertrouwen van partijen in de wrakingsprocedure. Een nevendoel was om te onderzoeken of het extern laten behandelen van wrakingszaken tot... Read more »
 • Verdachte van mensenhandel krijgt zware gevangenisstraf
  Een 48-jarige man is veroordeeld tot een gevangenisstraf van 13 jaar voor het plegen van mensenhandel van 5 slachtoffers, het voorhanden hebben van kinderpornografisch materiaal, dealen in  en voorhanden hebben van harddrugs en vuurwapenbezit. Dat heeft het gerechtshof Den Haag vandaag beslist. Het gerechtshof straft hoger dan de rechtbank en... Read more »
 • Gevangenisstraf voor onttrekken kinderen aan gezag moeder
  Een 51-jarige man is veroordeeld tot een gevangenisstraf van 42 maanden, omdat hij tussen februari 2005 en mei 2016 twee minderjarigen heeft onttrokken aan het wettig gezag van de moeder. Dat heeft het gerechtshof Den Haag vandaag beslist. De man heeft de kinderen, indertijd drie en zeven jaar oud, zonder... Read more »
 • De rechter kan de Staat niet verplichten Nederlandse IS-vrouwen en kinderen uit Syrië terug te halen
  Het gerechtshof Den Haag heeft vandaag mondeling uitspraak gedaan in de zaak van de Nederlandse kinderen en moeders in de IS-kampen in Syrië. De situatie in die kampen is afschuwelijk. Toch moet niet de rechter, maar de politiek beslissen wat er met deze kinderen en hun moeders moet gebeuren. Daarom... Read more »
 • Man veroordeeld voor gewelddadige dood krantenbezorgster
  Een 33-jarige man is vandaag door het gerechtshof Den Haag veroordeeld tot een gevangenisstraf van 8 jaar en tbs met dwangverpleging. Het Haagse gerechtshof acht de man schuldig aan de dood van een destijds 51-jarige krantenbezorgster. De verdachte heeft haar, toen zij op 13 mei 2016 ’s morgens vroeg op... Read more »
  +

  Nieuws van het gerechtshof 's-Hertogenbosch

 • Ruim 4 jaar cel voor veroorzaken dodelijk ongeval Noordgouwe
  Het gerechtshof ’s-Hertogenbosch heeft een 47-jarige man uit Middelburg veroordeeld tot 4 jaar en 3 maanden cel en een rijontzegging van 10 jaar. De man heeft dronken achter het stuur een verkeersongeval veroorzaakt waarbij een vrouw kwam te overlijden en haar vriend zwaargewond raakte. Eerder werd de man in deze... Read more »
 • In hoger beroep 15,5 jaar celstraf voor liquidatie oom
  Het gerechtshof in ’s-Hertogenbosch heeft vandaag een 27-jarige man uit Rosmalen veroordeeld tot een celstraf van 15,5 jaar voor de moord op zijn oom in 2014. Volgens het hof is bewezen dat hij zijn oom met voorbedachten rade heeft doodgeschoten toen deze zijn hond uitliet. De rechtbank sprak de man... Read more »
 • Ruim 1,4 miljoen euro schadevergoeding voor advocaat
  Het gerechtshof 's-Hertogenbosch heeft vandaag bepaald dat advocaat Smit een schadevergoeding van in totaal ruim 1,4 miljoen euro (vermeerderd met rente) moet krijgen van oud-rechter Westenberg. Eerder oordeelde het hof al dat Westenberg en de Raad voor de rechtspraak de advocaat onterecht hebben beschuldigd en hem daardoor in zijn eer... Read more »
 • In hoger beroep opnieuw veroordelingen voor schietpartij in Eindhoven
  Het gerechtshof in ’s-Hertogenbosch heeft vandaag gevangenisstraffen tot 4 jaar opgelegd aan 3 mannen. De 4e betrokkene, een 39-jarige man, is ontslagen van alle rechtsvervolging. Ze waren betrokken bij een schietpartij in Eindhoven. Uit de hand gelopen woordenwisselingIn oktober 2014 meldden een aantal mannen zich bij de poort van een... Read more »
 • Hogere celstraf voor aanrijding tijdens nieuwjaarsnacht en bezit kinderporno
  Een 41-jarige man kreeg van het gerechtshof in ’s-Hertogenbosch vandaag een gevangenisstraf van 4 jaar opgelegd en een forse rijontzegging. Hij wordt ervan beschuldigd een ernstige aanrijding te hebben veroorzaakt tijdens nieuwjaarsnacht in Oss. Daarnaast is hij ook veroordeeld voor het bezit van kinderporno. De rechtbank Oost-Brabant gaf hem een... Read more »
 • Tweesteden Ziekenhuis mocht in 2011 overeenkomst met softwarebedrijf Alert ontbinden
  In de zaak van het Tweesteden Ziekenhuis uit Tilburg tegen het Nederlands/Portugese softwarebedrijf Alert heeft het hof vandaag bepaald dat het ziekenhuis de overeenkomst met het softwarebedrijf in 2011 op rechtsgeldige wijze heeft ontbonden. Volgens het ziekenhuis was het softwarebedrijf ernstig tekortgeschoten in de gemaakte afspraken en zou de afgesproken... Read more »
 • Opnieuw lange gevangenisstraf na dodelijke schietpartij bij beachclub
  Het gerechtshof in ’s-Hertogenbosch heeft vandaag een gevangenisstraf van 12 jaar opgelegd aan een 41-jarige man. Hij heeft tijdens een ruzie bij een beachclub in Best een man doodgeschoten. Hij is ook veroordeeld voor een poging tot doodslag op een beveiliger en voor wapenbezit. De rechtbank Oost-Brabant kwam eerder tot... Read more »
 • Nederlandse rechter onbevoegd in geschil tussen brandstofleverancier en NAVO-onderdelen
  Het gerechtshof in ’s-Hertogenbosch heeft vandaag geoordeeld dat de Nederlandse rechter niet bevoegd is om te oordelen over het geschil tussen brandstofleverancier Supreme Fuels en 2 onderdelen van de NAVO. De rechtbank Limburg vond eerder dat de rechter juist wél deze bevoegdheid had. Militaire operatie Brandstofleverancier Supreme Fuels is gevestigd... Read more »
 • Taakstraffen en gevangenisstraf voor gijzeling en mishandeling in Zundert
  Het gerechtshof in ’s-Hertogenbosch heeft vandaag een deels voorwaardelijke gevangenisstraf en een taakstraf van 240 uur opgelegd aan een 40-jarige vrouw. Ze wordt ervan beschuldigd samen met een medeverdachte de vrouw waarmee haar echtgenoot vreemdging te hebben gegijzeld en mishandeld. VernederendIn december 2017 lokte de vrouw samen met haar medeverdachte... Read more »
 • Doden en wegmaken van lijk van vader: meer onderzoek nodig
  Het gerechtshof in 's-Hertogenbosch heeft vandaag in een tussenuitspraak besloten dat er meer onderzoek nodig is in de zaak tegen een man die ervan wordt verdacht zijn vader gedood te hebben. Hij zou daarna het lichaam hebben weggemaakt door het in de Zuid-Willemsvaart te gooien. De rechtbank Oost-Brabant veroordeelde de... Read more »
  +

  Nieuws van het College van Beroep voor het bedrijfsleven

 • NZa tegenstrijdig in motivering verruimen zelfbereiding apotheken
  Jarenlang kon een apotheek zelf (magistraal) bereide geneesmiddelen alleen vergoed krijgen als een vergelijkbaar geregistreerd geneesmiddel niet verkrijgbaar was. Die declaratie-voorwaarde schrapte de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) per 1 januari 2019. De farmaceutische industrie stelde tegen het schrappen van die declaratievoorwaarde beroep in bij het College van Beroep voor het bedrijfsleven... Read more »
 • Toestemming energieconsument vereist voor uitwisseling persoonsgegevens
  De Informatiecode biedt geen grondslag voor de onderlinge uitwisseling van consumentengegevens in de energiesector. Dat beslist het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) vandaag. Het CBb vernietigt de aanpassingen in de Informatiecode, omdat deze een plicht tot uitwisseling in het leven roept zonder dat is verzekerd dat een daarvoor... Read more »
 • Kosten zendvergunning Veronica definitief bepaald
  Het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) deed vandaag uitspraak in de zaak tussen Sky Radio en de staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat over de kosten voor de zendvergunning voor Veronica. Oorspronkelijk rekende de staatssecretaris daarvoor ruim 20 miljoen euro. Nadat het CBb die heffing had vernietigd (ECLI:NL:CBB:2015:2),... Read more »
 • Einduitspraak MKZ-zaak Kootwijkerbroek
  Deze uitspraak van het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) vormt de juridische ontknoping van langslepende procedures over de gevolgen van de uitbraak van mond-en-klauwzeer (MKZ) in 2001. Vanwege die dierziekte zijn toen honderdduizenden dieren op grote schaal geruimd om de verspreiding van het zeer besmettelijke virus tegen te... Read more »
 • Conclusie-raadsheer-advocaat-generaal
  Raadsheer advocaat-generaal Wattel heeft een conclusie genomen in een bij het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) aanhangig beroep.De president van het CBb had hem gevraagd een conclusie te nemen in een zaak waarin de Autoriteit Consument en Markt een besluit had genomen in een geschil op grond van... Read more »
 • Tuchtmaatregel accountants verlaagd
  Het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) verlaagt de aan twee BDO-accountants opgelegde tuchtmaatregel. De door de accountantskamer opgelegde berisping is namelijk geen passend antwoord op de geconstateerde tekortkoming: de accountants hadden bij de controle van de jaarrekening van vermogensbeheerder Box Consultants op één onderdeel, de betalingen van retrocessies... Read more »
 • Zorgverzekeraars mogen toestemming eisen voor ongecontracteerde zorg
  De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) hoeft zorgverzekeraars niet te verplichten hun polissen te veranderen. Dat had Stichting Zorghuis, die zich sterk maakt voor de vrije artsenkeuze, gevraagd. Het College van Beroep voor het bedrijfsleven stelt NZa in het gelijk. De verzekeraar mag de zorgverlening afhankelijk stellen van zijn voorafgaande toestemming, zolang... Read more »
 • College van Beroep voor het bedrijfsleven en Raad van State werken samen in project fosfaatreductieplan
  Het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) en de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State (de Afdeling) hebben afspraken gemaakt over een project om de ongeveer 800 beroepszaken over de Regeling fosfaatreductieplan voor melkveebedrijven te behandelen. Deze regeling betreft financiële heffingen voor melkveebedrijven die in 2017 meer koeien... Read more »
 • Volksgezondheid geeft doorslag in fipronil affaire
  Het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) doet vandaag uitspraak over de blokkade van 117 pluimveebedrijven in verband met fipronilverontreiniging. Fipronil is een stof waarmee bloedluis bij kippen kan worden bestreden. In Nederland is dat vanwege gezondheidsrisico’s niet toegestaan. In het najaar van 2016 kreeg de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit... Read more »
 • Spermahandelaar Nederlandse stieren uit klacht aan verkeerde adres
  Dat is de beslissing van het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb), de hoogste economische bestuursrechter. Nederland vervult een belangrijke rol op de wereldmarkt voor fokvee. De marktleider in de spermahandel van Nederlandse stieren is de Coöperatie Rundvee Verbetering (CRV), die ook het stamboek voor 26 runderrassen beheert. K.I.... Read more »
  +

  Nieuws van de Centrale Raad van Beroep

 • Nieuwsbrief Jurisprudentie nummer 11, selectie uitspraken december 2019
  Nieuwsbrief Jurisprudentie nummer 11 staat online. Dit nummer  bevat een selectie van uitspraken die in december 2019 zijn gepubliceerd. De nieuwsbrief is te vinden op de homepage en rechtstreeks via de volgende link: www.rechtspraak.nl/CRvB/Nieuwsbrief-jurisprudentieDe Nieuwsbrief Jurisprudentie van de Centrale Raad van Beroep (CRvB) komt maandelijks uit en bevat een overzicht van de belangrijkste... Read more »
 • Nieuwsbrief Jurisprudentie nummer 10, selectie uitspraken november 2019
  Er staat weer een nieuwe Nieuwsbrief Jurisprudentie online. Nummer 10 bevat een selectie van uitspraken die in november 2019 zijn gepubliceerd. De nieuwsbrief is te vinden op de homepage en rechtstreeks via de volgende link: www.rechtspraak.nl/CRvB/Nieuwsbrief-jurisprudentieDe Nieuwsbrief Jurisprudentie van de Centrale Raad van Beroep (CRvB) komt maandelijks uit en bevat een overzicht van... Read more »
 • Gemeente moet aanpassing badkamer betalen
  De gemeente Eindhoven moet een inwoner op grond van de Wet maatschappelijke ondersteuning 2015 (Wmo 2015) de kosten vergoeden van de vervanging van een ligbad voor een douche ook al is de badkamer afgeschreven. Dat de inwoner de aanpassing van de badkamer zelf zou kunnen betalen, is geen reden om... Read more »
 • Aanvraag opvang terecht afgewezen
  De gemeenten Rotterdam en Nissewaard hebben aanvragen om opvang te verlenen terecht afgewezen. In beide gevallen ging het om aanvragen op grond van de Wet maatschappelijke ondersteuning 2015 (Wmo 2015). Opvang volgens de Wmo 2015 is bedoeld voor mensen die zich niet kunnen handhaven in de maatschappij. Dat is in... Read more »
 • Nieuwsbrief Jurisprudentie nummer 9 selectie uitspraken oktober 2019
  Nieuwsbrief Jurisprudentie nummer 9 is gepubliceerd. Dit nummer bevat een selectie van uitspraken die in oktober 2019 zijn gepubliceerd. De nieuwsbrief is te vinden op de homepage en rechtstreeks via de volgende link: www.rechtspraak.nl/CRvB/Nieuwsbrief-jurisprudentieDe Nieuwsbrief Jurisprudentie van de Centrale Raad van Beroep (CRvB) komt maandelijks uit en bevat een overzicht van de belangrijkste... Read more »
 • Toespraak president CRvB bij symposium over 25-jarig bestaan Awb
  De Universiteit Maastricht en de rechtbank Limburg organiseerden donderdag 24 oktober 2019 een symposium ter ere van het 25-jarig bestaan van de Algemene wet bestuursrecht. Bij de invoering van deze wet vormde rechtsbescherming voor de burger het uitgangspunt. Natuurlijk is tijdens het symposium ingegaan op de vraag wat er van... Read more »
 • Nieuwsbrief Jurisprudentie nummer 8, selectie uitspraken september 2019
  Nieuwsbrief Jurisprudentie nummer 8 is gepubliceerd. Dit nummer bevat een selectie van uitspraken die in september 2019 zijn gepubliceerd. De nieuwsbrief is te vinden op de homepage en rechtstreeks via de volgende link: www.rechtspraak.nl/CRvB/Nieuwsbrief-jurisprudentieDe Nieuwsbrief Jurisprudentie van de Centrale Raad van Beroep (CRvB) komt maandelijks uit en bevat een overzicht van de belangrijkste... Read more »
 • Nieuwsbrief Jurisprudentie nummer 7, selectie uitspraken augustus 2019
  Nieuwsbrief Jurisprudentie nummer 7 is gepubliceerd. Dit nummer bevat een selectie van uitspraken die in augustus 2019 zijn gepubliceerd. De nieuwsbrief is te vinden op de homepage en rechtstreeks via de volgende link: www.rechtspraak.nl/CRvB/Nieuwsbrief-jurisprudentieDe Nieuwsbrief Jurisprudentie van de CRvB komt maandelijks uit en bevat een overzicht van de belangrijkste uitspraken die (op... Read more »
 • Kom kennismaken tijdens de eerste Studentendag 'De Centrale Raad van Beroep in beeld'!
  De Centrale Raad van Beroep (CRvB) organiseert op donderdag 31 oktober 2019 een Studentendag (in-housedag). Het is de eerste keer dat de CRvB zo’n dag organiseert. Voortaan nodigt de CRvB twee keer per jaar studenten uit om kennis te maken, één keer in het najaar en één keer in het... Read more »
 • Sociale verzekeringsbank moet nieuwe besluiten nemen in zaken 'Rijnvarenden'
  De Centrale Raad van Beroep (CRvB) heeft vandaag beslist dat de Sociale verzekeringsbank (Svb) nieuwe besluiten moet nemen in de zaken van een groot aantal zogenoemde ‘Rijnvarenden’. Kort gezegd is de CRvB van oordeel dat de Svb een aantal EU-rechtelijke procedurevoorschriften niet in acht heeft genomen. Per 1 mei 2010... Read more »