Appèlcolleges

  +

  Nieuws van het gerechtshof Amsterdam

 • Ouderlijk gezag van vader van naar India ontvoerd kind blijft beëindigd
  Het ouderlijk gezag van de vader van een in september 2016 vanuit Amsterdam naar India ontvoerd meisje blijft beëindigd. Het gerechtshof Amsterdam heeft dat vandaag beslist in een hoger beroep dat door de vader was ingesteld tegen een uitspraak van de rechtbank Noord-Holland. Ook de rechtbank had het gezag van... Read more »
 • Levenslange gevangenisstraffen in de Staatsliedenbuurt-zaak
  In het onderzoek Ebetsu, in de media bekend geworden als de ‘Staatsliedenbuurt-zaak’, zijn de verdachten A.B. (40 jaar) en A.A. (31 jaar) wegens 2 moorden, een poging tot moord en 2 pogingen tot doodslag in hoger beroep veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf. Dat heeft het gerechtshof Amsterdam vandaag beslist. De... Read more »
 • 5 jaar cel en tbs voor seks met jonge jongens
  Een 28-jarige man uit Krommenie is in hoger beroep veroordeeld tot 5 jaar cel en tbs met voorwaarden voor gepleegde pedoseksuele misdrijven. Het gerechtshof Amsterdam heeft dit vandaag beslist. De gevangenisstraf is 1 jaar hoger dan de rechtbank eerder oplegde. Het Openbaar Ministerie, dat in hoger beroep was gegaan van... Read more »
 • Zaken die doorgaan bij hof Amsterdam
  De griffies van het hof krijgen veel vragen over welke zaken wel of niet doorgaan. Wat wel doorgaat zijn de urgente zaken die in de lijst op Rechtspraak.nl genoemd worden. Voor het hof zijn dit specifiek:StrafzakenUitspraken die al gepland stonden.Zaken met voorlopig gehechte verdachten. Dit worden pro-forma's.FamiliezakenGesloten plaatsingen Uithuisplaatsingen (waarin... Read more »
 • [UPDATE] Agenda Ondernemingskamer 26 maart 2020
  [Update] De aangekondige zitting is uitgesteld. Een nieuwe datum is nog niet bekend]  [eerder bericht]Op donderdag 26 maart 2020 wordt ter terechtzitting van de Ondernemingskamer de volgende zaak behandeld:· 13.00 uur: het verzoek van de ondernemingsraad van N.V. Nederlandse Spoorwegen/NS Groep N.V. (advocaat: mr. E. Unger) te verklaren dat N.V. Nederlandse... Read more »
 • Geen dekking voor verweerkosten commissarissen failliete Imtech
  Verzekeraar CNA hoeft de oud-commissarissen van het failliete Imtech geen dekking te verlenen voor advocaat- en onderzoekskosten in verband met de tegen hen ingestelde claims. Dit heeft het gerechtshof Amsterdam vandaag in hoger beroep beslist in kort geding.Claims na faillissementBegin 2013 heeft het voormalige Imtech aangekondigd dat het een afschrijving... Read more »
 • [Update] Uitspraak staatsliedenbuurtmoordzaak
  Ondanks de sluiting van het gerechtshof per 17 maart a.s. in verband met de uitbraak van het coronavirus, zullen de uitspraken in de zaak Ebetsu (staatsliedenmoordzaak) op vrijdag 20 maart 2020 om 12.00 uur wel doorgang vinden.  [update] De uitspraken vinden plaats in het Paleis van Justitie, IJdok 20, Amsterdam. Media... Read more »
 • 30 maanden cel voor omgekochte gemeenteambtenaar, 150.000 euro boete voor omkoper
  Een voormalig gemeenteambtenaar van de gemeente Haarlemmermeer is in hoger beroep veroordeeld tot een gevangenisstraf van 30 maanden voor het aannemen van steekpenningen. Een ondernemer die de ambtenaar had omgekocht en verschillende facturen had vervalst, is veroordeeld tot betaling van een geldboete van € 150.000 en tot een voorwaardelijke gevangenisstraf... Read more »
 • Tot 6 jaar cel voor voorbereiding kaping helikopter en poging bevrijding gevangene
  9 verdachten zijn in hoger beroep veroordeeld tot gevangenisstraffen variërend van 1 jaar tot 6 jaar wegens betrokkenheid bij de voorbereiding van kaping van een helikopter en de poging tot bevrijding van een gevangene uit de P.I. Roermond op 11 oktober 2017. Dat heeft het gerechtshof Amsterdam vandaag beslist. De... Read more »
 • Agenda Ondernemingskamer donderdag 12 maart 2020
  Op donderdag 12 maart 2020 worden ter terechtzitting van de Ondernemingskamer de volgende zaken behandeld· 10.00 uur: het verzoek van Lamb Shepherd Holding B.V. c.s.(advocaat: mr. S.L. Schram) om vast te stellen dat er sprake is van wanbeleid van Casa della Gioia B.V. c.s. (advocaat: mr. B. Coskun) en bepaalde... Read more »
  +

  Nieuws van het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden

 • Politieagent ook in hoger beroep veroordeeld voor poging zware mishandeling
  Het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden heeft vandaag een politieagent veroordeeld tot een voorwaardelijke taakstraf van 25 uur met een proeftijd van één jaar voor een poging zware mishandeling.De politieagent krijgt de straf omdat hij op 9 januari 2015 in Heerde na een achtervolging een man in zijn voet schoot, terwijl deze wegrende.... Read more »
 • Tussenuitspraak in liquidatiezaak
  Het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden heeft vandaag een beslissing genomen op de onderzoekswensen van de verdediging in de zaak ‘Bosnië’. In deze zaken gaat het om onder meer liquidaties in Kerkdriel en Krommenie en een poging tot moord in Amsterdam. Een aantal van de door de rechtbank Gelderland voor deze zaken veroordeelde... Read more »
 • Ook in hoger beroep 10 jaar cel en tbs in Korrewegzaak
  Het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden, locatie Leeuwarden, heeft vandaag in hoger beroep uitspraak gedaan in de Korrewegzaak. Het hof heeft verdachte, die aan de Korreweg in Groningen een willekeurige voorbijganger heeft beschoten, veroordeeld tot 10 jaar gevangenisstraf en hem tevens de maatregel van tbs met dwangverpleging opgelegd. De verdachte is ook veroordeeld... Read more »
 • Staat mag terugkomen op toezegging dat een brug wordt aangelegd
  Op 10 maart 2020 heeft het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden, locatie Leeuwarden, in hoger beroep uitspraak gedaan in een zaak tussen de Staat en een inwoner van Zwolle. Feitelijke achtergrondDe Staat heeft een programma om de rivieren bij hoog water meer ruimte te geven, "Ruimte voor de Rivier". Een onderdeel van dat... Read more »
 • Hof handhaaft gesloten uithuisplaatsing niet
  Het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden heeft in een zaak over uithuisplaatsing van een minderjarige beslist dat de gesloten uithuisplaatsing niet gehandhaafd mag worden als er door een wachtlijst geen plaats is in een vervolg (open) groep. De RechtbankDe kinderrechter had een machtiging gegeven voor een gesloten uithuisplaatsing van een minderjarige. Toen de... Read more »
 • Het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden heeft concrete stappen gezet op het pad naar tijdige rechtspraak
  In 2018 en 2019 heeft het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden flink ingezet op de werving en selectie van nieuwe raadsheren om de doorlooptijden structureel te verbeteren.Veel raadsheervacatures opgevuldHet geven van voorrang aan een intensieve werving en selectie van nieuwe raadsheren heeft zijn vruchten afgeworpen; het hof Arnhem-Leeuwarden heeft in de jaren 2018... Read more »
 • JA/JA sticker geldt voorlopig niet voor huis-aan-huisblad in gemeente Utrecht
  De invoering van een systeem met JA/JA stickers door de gemeente Utrecht voor het huis-aan-huisblad Stadsblad Utrecht is voorlopig tegengehouden. Dit omdat het systeem in strijd is met artikel 10 van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens (EVRM) waarin de vrijheid van meningsuiting, waaronder de persvrijheid, wordt... Read more »
 • Ook in hoger beroep 18 jaar cel voor poging moord op zusje en poging doodslag op haar vriend
  Het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden heeft vandaag in hoger beroep uitspraak gedaan in de zaak tegen een 29-jarige man uit Lelystad. Het hof acht bewezen dat hij op 7 februari 2017 in Lelystad heeft geprobeerd zijn zusje te vermoorden en haar vriend te doden. De verdachte is daarvoor door het hof Arnhem-Leeuwarden... Read more »
 • Hof stelt uitvoering van ontbinding Hells Angels uit
  De rechtbank in Utrecht heeft in haar uitspraak van 29 mei 2019 de Hells Angels in Nederland verboden verklaard en ontbonden en daarbij bepaald dat daaraan al uitvoering kan worden gegeven, ongeacht het hoger beroep. Het hof vindt dat de werking van de beslissing van de rechtbank op dit punt... Read more »
 • Onafhankelijk kostenonderzoek tarief huishoudelijke hulp Gooise gemeenten
  In een kort geding tussen Thuiszorg Gooi en Vechtstreek Services BV en acht Gooise gemeenten heeft het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden in hoger beroep bepaald dat de gemeenten een onafhankelijk kostenonderzoek moeten laten uitvoeren betreffende de tarieven voor huishoudelijke hulp.Thuiszorg Gooi en Vechtstreek Services (TGVS) levert sinds 2007 huishoudelijke hulp aan inwoners... Read more »
  +

  Nieuws van het gerechtshof Den Haag

 • Uitspraak informatieplicht aan Parlementaire ondervragingscommissie
  De stichtingen rondom de AlFitrah moskee moeten meewerken aan het onderzoek van de Parlementaire Ondervragingscommissie Ongewenste beïnvloeding uit onvrije landen. Dat heeft het gerechtshof Den Haag vandaag in hoger beroep beslist.Het gerechtshof Den Haag heeft uitspraak gedaan in een zaak tussen de ‘Parlementaire Ondervragingscommissie Ongewenste Beïnvloeding uit onvrije landen’ van... Read more »
 • Zaak Wilders: geen zitting in april
  Het gerechtshof Den Haag heeft vandaag de behandeling van de strafzaak tegen de heer Wilders in verband met de corona-maatregelen aangehouden en besloten de eerder voor de maand april gereserveerde data te laten vervallen. Over nieuwe data volgt te zijner tijd nader bericht.Zie ook: Strafzaak Wilders.... Read more »
 • Uitzendkracht moet tijdens ziekte of arbeidsongeval doorbetaald worden
  Een uitzendkracht die ziek wordt, of bijvoorbeeld een arbeidsongeval krijgt, heeft recht op loondoorbetaling door het uitzendbureau. Dat heeft het gerechtshof Den Haag vandaag in hoger beroep beslist.In de zaak die aan het hof was voorgelegd, was de uitzendkracht tijdens zijn werkzaamheden met zijn hand in een machine gekomen. Het... Read more »
 • Aanhouding zaak Wilders
  De uitbraak van het coronavirus en de daarmee verband houdende maatregelen hebben ook gevolgen voor de zaak tegen de heer Wilders. Het hof heeft besloten dat op 23 maart a.s. geen inhoudelijke behandeling zal plaatsvinden. Het is nu de bedoeling dat de behandeling van de zaak op 6 april a.s.... Read more »
 • Strafzaak tegen verdachte in zedenzaak kan doorgaan
  Een bezwaar tegen de dagvaarding van het Openbaar Ministerie in een zedenzaak is vandaag door het gerechtshof Den Haag ongegrond verklaard. De Haagse rechtbank verklaarde dit bezwaar eerder wel gegrond. Dit betekent dat het OM een strafzaak tegen de verdachte in deze zedenzaak bij de rechtbank kan voortzetten.Het Haagse gerechtshof... Read more »
 • Coronavirus: informatie voor bezoekers en procespartijen Rechtspraak
  In verband met de uitbraak van het cornonavirus COVID-19 adviseert het RIVM mensen die onlangs in een risicogebied zijn geweest en nu verkoudheidsklachten (‘lichte luchtwegklachten’) of koorts hebben, thuis te blijven. Dit advies kan gevolgen hebben voor het eventuele bijwonen of bezoeken van een rechtszaak. Voor de laatste adviezen en... Read more »
 • Russian Federation loses appeal concerning the Yukos arbitration
  In an arbitration award of 2014 the Russian Federation was ordered to pay billions of dollars in damages to several shareholders of Yukos. In response the Russian Federation submitted a claim with the Dutch court to overturn the Yukos arbitration award. The District Court in The Hague awarded the claim... Read more »
 • Russische Federatie verliest hoger beroep over de Yukos-arbitrage
  De Russische Federatie is in een arbitraal vonnis uit 2014 veroordeeld miljarden dollars aan schadevergoeding te betalen aan enkele aandeelhouders van Yukos. De Russische Federatie heeft vervolgens bij de Nederlandse rechter geëist dat de uitspraak in de Yukos-arbitrage zou worden vernietigd. De rechtbank gaf de Russische Federatie gelijk, maar het... Read more »
 • Veroordeling en vrijspraak in zaak bezit kinderpornografisch materiaal
  Een mannelijke verdachte is vandaag in hoger beroep veroordeeld voor het bezit van kinderpornografische afbeeldingen. Het gerechtshof Den Haag heeft hem hiervoor een gevangenisstraf van 180 dagen, waarvan 169 dagen voorwaardelijk en met een proeftijd van 3 jaren, en een taakstraf van 80 uur opgelegd. Het Haagse gerechtshof heeft een... Read more »
 • Woningwet niet overtreden bij verkoop De Wielewaal
  Verhuurder Woonstad en de gemeente Rotterdam hebben bij de verkoop van een deel van de wijk De Wielewaal aan een projectontwikkelaar niet gehandeld in strijd met de aanbiedingsplicht. Dat heeft het gerechtshof Den Haag vandaag in hoger beroep beslist. Een groep bewoners had een civiele procedure aangespannen, omdat deze bewoners... Read more »
  +

  Nieuws van het gerechtshof 's-Hertogenbosch

 • Taakstraffen voor illegale handel in beschermde vogels
  Het gerechtshof in ’s-Hertogenbosch heeft vandaag taakstraffen en voorwaardelijke gevangenisstraffen opgelegd aan 2 mannen. Zij worden ervan beschuldigd illegaal te hebben gehandeld in beschermde inheemse vogelsoorten. Een derde man kreeg een geldboete en een vrouw werd vrijgesproken. Beschermde vogelsoortenDe mannen boden inheemse vogelsoorten aan die in Nederland beschermd zijn. Het... Read more »
 • In hoger beroep celstraffen en tbs voor schietpartij café Oostburg
  Het gerechtshof ’s-Hertogenbosch heeft 2 mannen in hoger beroep veroordeeld voor het medeplegen van doodslag en wapenbezit. Zij waren betrokken bij een dodelijke schietpartij in een café in het Zeeuwse Oostburg. De ene man, een 23-jarige Zoetermeerder, kreeg hiervoor van het hof 12 jaar gevangenisstraf opgelegd. De andere man, een... Read more »
 • Hogere celstraf en tbs na ontploffing in garage
  Het gerechtshof in ’s-Hertogenbosch heeft vandaag 18 maanden celstraf en tbs met voorwaarden opgelegd aan een 45-jarige man. Hij wordt ervan beschuldigd brand in een garage te hebben veroorzaakt, met een ontploffing tot gevolg. De rechtbank Oost-Brabant legde hem eerder 12 maanden celstraf op, ook met tbs met voorwaarden.In mei... Read more »
 • 5 jaar gevangenisstraf voor mishandeling met dodelijke afloop
  Het gerechtshof in ’s-Hertogenbosch heeft vandaag 5 jaar gevangenisstraf opgelegd aan een 45-jarige man. Hij wordt ervan beschuldigd dat hij een 72-jarige man zo zwaar heeft mishandeld dat hij overleed. Eerder legde de rechtbank Limburg hem 4 jaar gevangenisstraf op. Aankoop engelenbeeldIn maart 2014 kwam de verdachte in contact met... Read more »
 • Aangepast zittingsrooster gerechtshof 's-Hertogenbosch
  Het gerechtshof 's-Hertogenbosch stelt alle rechtszaken uit, in ieder geval tot en met 6 april. Alleen rechtszaken die geen uitstel dulden, worden in deze periode op een zitting behandeld. Waar dat kan behandelen we zaken die door moeten gaan via telehoren. In dat geval nemen we daarover contact op met... Read more »
 • Opnieuw geen straf na vechtpartij in Oss
  Het gerechtshof in ’s-Hertogenbosch heeft vandaag een 31-jarige man ontslagen van alle rechtsvervolging. Eerder nam de rechtbank Oost-Brabant hetzelfde besluit. De man was betrokken bij een uit de hand gelopen ruzie, waarbij hij had geprobeerd de andere partij zwaar te mishandelen. Ruzie in appartementencomplexOp 8 mei 2017 raakten 2 bewoners... Read more »
 • Hof weigert gemachtigde wegens ongepast taalgebruik
  Het gerechtshof in ’s-Hertogenbosch heeft vandaag besloten dat een gemachtigde geen bijstand meer mag verlenen in een aantal belastingzaken, vanwege zijn ongepaste en beledigende taalgebruik. De man vertegenwoordigde belanghebbenden in zaken over de belasting van personenauto’s en motorrijwielen (BPM). Ongepast taalgebruikIn maart 2018 waarschuwde het hof de gemachtigde voor het... Read more »
 • Ook in hoger beroep 18 maanden cel voor verduistering 750.000 euro
  Het gerechtshof ’s-Hertogenbosch heeft vandaag een 65-jarige man uit Limburg veroordeeld tot een gevangenisstraf van 18 maanden. Volgens het hof is hij schuldig het verduisteren van in totaal ruim 750.000 euro bij een aantal Verenigingen van Eigenaren en particulieren. De rechtbank Oost-Brabant kwam in oktober 2017 tot dezelfde straf. VerduisteringDe... Read more »
 • De Staat aansprakelijk voor blootstelling aan Chroom-6
  Het gerechtshof in ’s-Hertogenbosch heeft vandaag beslist dat de Staat aansprakelijk is voor de schade die 4 voormalig medewerkers hebben geleden na blootstelling aan Chroom-6. Eerder oordeelde de rechtbank Limburg dat de medewerkers niet-ontvankelijk waren. In een vervolgprocedure bij de rechtbank wordt bekeken wat de hoogte van de schadevergoeding moet... Read more »
 • Hogere celstraf voor notoire oplichter
  Het gerechtshof ’s-Hertogenbosch heeft vandaag een 56-jarige man veroordeeld tot een gevangenisstraf van 6 jaar. Volgens het hof is hij schuldig aan zeker 50 gevallen van oplichting in Nederland en België. De man moet de gedupeerden in totaal zo’n 120.000 euro aan schadevergoeding betalen. Ook zal het hof de uitspraak... Read more »
  +

  Nieuws van het College van Beroep voor het bedrijfsleven

 • No more wholesale access regulation for KPN and VodafoneZiggo
   VodafoneZiggo is not under the obligation to open its cable network for its competitors. KPN is no longer regulated. This is the outcome of the procedure that was brought for the Administrative High Court for Trade and Industry (CBb) in The Netherlands, by a number of telecom operators. Object of... Read more »
 • Toegangsregulering KPN en VodafoneZiggo van de baan
   VodafoneZiggo hoeft haar kabelnetwerk niet open te stellen voor concurrenten en KPN is niet langer gereguleerd. Dat is de uitkomst van de procedure die een aantal telecombedrijven bij het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) hebben aangespannen tegen het marktanalysebesluit Wholesale Fixed Access van de toezichthouder Autoriteit Consument en... Read more »
 • Bestuursorganen en artikel 8:29 Awb
  Het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) heeft informatie voor bestuursorganen over het doen van een mededeling tot beperking van de kennisneming als bedoeld in artikel 8:29, eerste lid, van de Algemene wet bestuursrecht (Awb), geplaatst op rechtspraak.nl (pdf, 365,4 KB)(https://www.rechtspraak.nl/Organisatie-en-contact/Organisatie/College-van-Beroep-voor-het-bedrijfsleven/Regels-en-procedures/Paginas/default.aspx).... Read more »
 • Coronavirus informatie voor bezoekers en procespartijen Rechtspraak
  In verband met de uitbraak van het COVID-19 (corona)virus adviseert het RIVM mensen die onlangs in een risicogebied zijn geweest en nu verkoudheidsklachten (‘lichte luchtwegklachten’) of koorts hebben, thuis te blijven. Dit advies kan gevolgen hebben voor het eventuele bijwonen of bezoeken van een rechtszaak. Voor de laatste adviezen en... Read more »
 • ACM mocht Nuon maximumtarieven opleggen
  De Autoriteit Consument & Markt (ACM) mocht Nuon (nu Vattenfall) de eerste helft van 2017 op grond van de zogenoemde vangnetregeling voor twee producten maximumtarieven opleggen. Dat besliste het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) vandaag. De vangnetregeling is bedoeld om te voorkomen dat consumenten die niet makkelijk overstappen... Read more »
 • NZa tegenstrijdig in motivering verruimen zelfbereiding apotheken
  Jarenlang kon een apotheek zelf (magistraal) bereide geneesmiddelen alleen vergoed krijgen als een vergelijkbaar geregistreerd geneesmiddel niet verkrijgbaar was. Die declaratie-voorwaarde schrapte de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) per 1 januari 2019. De farmaceutische industrie stelde tegen het schrappen van die declaratievoorwaarde beroep in bij het College van Beroep voor het bedrijfsleven... Read more »
 • Toestemming energieconsument vereist voor uitwisseling persoonsgegevens
  De Informatiecode biedt geen grondslag voor de onderlinge uitwisseling van consumentengegevens in de energiesector. Dat beslist het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) vandaag. Het CBb vernietigt de aanpassingen in de Informatiecode, omdat deze een plicht tot uitwisseling in het leven roept zonder dat is verzekerd dat een daarvoor... Read more »
 • Kosten zendvergunning Veronica definitief bepaald
  Het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) deed vandaag uitspraak in de zaak tussen Sky Radio en de staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat over de kosten voor de zendvergunning voor Veronica. Oorspronkelijk rekende de staatssecretaris daarvoor ruim 20 miljoen euro. Nadat het CBb die heffing had vernietigd (ECLI:NL:CBB:2015:2),... Read more »
 • Einduitspraak MKZ-zaak Kootwijkerbroek
  Deze uitspraak van het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) vormt de juridische ontknoping van langslepende procedures over de gevolgen van de uitbraak van mond-en-klauwzeer (MKZ) in 2001. Vanwege die dierziekte zijn toen honderdduizenden dieren op grote schaal geruimd om de verspreiding van het zeer besmettelijke virus tegen te... Read more »
 • Conclusie-raadsheer-advocaat-generaal
  Raadsheer advocaat-generaal Wattel heeft een conclusie genomen in een bij het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) aanhangig beroep.De president van het CBb had hem gevraagd een conclusie te nemen in een zaak waarin de Autoriteit Consument en Markt een besluit had genomen in een geschil op grond van... Read more »
  +

  Nieuws van de Centrale Raad van Beroep

 • Nieuwe editie Nieuwsbrief Jurisprudentie selectie uitspraken februari 2020
  Nieuwsbrief Jurisprudentie nummer 2, jaargang 2020, staat online. Dit nummer bevat een selectie van uitspraken die in februari zijn gepubliceerd. De nieuwsbrief is te vinden op de homepage en rechtstreeks via de volgende link: www.rechtspraak.nl/CRvB/Nieuwsbrief-jurisprudentieDe Nieuwsbrief Jurisprudentie van de Centrale Raad van Beroep (CRvB) komt maandelijks uit en bevat een overzicht van de belangrijkste uitspraken... Read more »
 • Poolse werknemers moeten WW-uitkering terugbetalen
  Het UWV mocht de WW-uitkering van zes Poolse werknemers intrekken en de uitbetaalde WW-uitkering terugvorderen. Dat heeft de Centrale Raad van Beroep (CRvB) geoordeeld in zijn uitspraken van 5 februari 2020. De Poolse werknemers hadden een WW-uitkering aangevraagd, terwijl zij na afloop van hun dienstverband direct naar Polen waren vertrokken.... Read more »
 • Korpschef mag geen nadelige gevolgen verbinden aan weigering van medewerkers DNA af te staan
  Twee politiemedewerkers mochten van de korpschef van de politie geen forensisch opsporingsonderzoek meer uitvoeren op bijzondere plaatsen delict omdat ze hadden geweigerd hun DNA af te staan voor de DNA-eliminatiedatabank. De korpschef verbond daarmee nadelige rechtspositionele gevolgen aan die weigeringen en dat mag niet. Het afstaan van DNA is dan... Read more »
 • Nieuwsbrief Jurisprudentie nummer 11, selectie uitspraken december 2019
  Nieuwsbrief Jurisprudentie nummer 11 staat online. Dit nummer  bevat een selectie van uitspraken die in december 2019 zijn gepubliceerd. De nieuwsbrief is te vinden op de homepage en rechtstreeks via de volgende link: www.rechtspraak.nl/CRvB/Nieuwsbrief-jurisprudentieDe Nieuwsbrief Jurisprudentie van de Centrale Raad van Beroep (CRvB) komt maandelijks uit en bevat een overzicht van de belangrijkste... Read more »
 • Nieuwsbrief Jurisprudentie nummer 10, selectie uitspraken november 2019
  Er staat weer een nieuwe Nieuwsbrief Jurisprudentie online. Nummer 10 bevat een selectie van uitspraken die in november 2019 zijn gepubliceerd. De nieuwsbrief is te vinden op de homepage en rechtstreeks via de volgende link: www.rechtspraak.nl/CRvB/Nieuwsbrief-jurisprudentieDe Nieuwsbrief Jurisprudentie van de Centrale Raad van Beroep (CRvB) komt maandelijks uit en bevat een overzicht van... Read more »
 • Gemeente moet aanpassing badkamer betalen
  De gemeente Eindhoven moet een inwoner op grond van de Wet maatschappelijke ondersteuning 2015 (Wmo 2015) de kosten vergoeden van de vervanging van een ligbad voor een douche ook al is de badkamer afgeschreven. Dat de inwoner de aanpassing van de badkamer zelf zou kunnen betalen, is geen reden om... Read more »
 • Aanvraag opvang terecht afgewezen
  De gemeenten Rotterdam en Nissewaard hebben aanvragen om opvang te verlenen terecht afgewezen. In beide gevallen ging het om aanvragen op grond van de Wet maatschappelijke ondersteuning 2015 (Wmo 2015). Opvang volgens de Wmo 2015 is bedoeld voor mensen die zich niet kunnen handhaven in de maatschappij. Dat is in... Read more »
 • Nieuwsbrief Jurisprudentie nummer 9 selectie uitspraken oktober 2019
  Nieuwsbrief Jurisprudentie nummer 9 is gepubliceerd. Dit nummer bevat een selectie van uitspraken die in oktober 2019 zijn gepubliceerd. De nieuwsbrief is te vinden op de homepage en rechtstreeks via de volgende link: www.rechtspraak.nl/CRvB/Nieuwsbrief-jurisprudentieDe Nieuwsbrief Jurisprudentie van de Centrale Raad van Beroep (CRvB) komt maandelijks uit en bevat een overzicht van de belangrijkste... Read more »
 • Toespraak president CRvB bij symposium over 25-jarig bestaan Awb
  De Universiteit Maastricht en de rechtbank Limburg organiseerden donderdag 24 oktober 2019 een symposium ter ere van het 25-jarig bestaan van de Algemene wet bestuursrecht. Bij de invoering van deze wet vormde rechtsbescherming voor de burger het uitgangspunt. Natuurlijk is tijdens het symposium ingegaan op de vraag wat er van... Read more »
 • Nieuwsbrief Jurisprudentie nummer 8, selectie uitspraken september 2019
  Nieuwsbrief Jurisprudentie nummer 8 is gepubliceerd. Dit nummer bevat een selectie van uitspraken die in september 2019 zijn gepubliceerd. De nieuwsbrief is te vinden op de homepage en rechtstreeks via de volgende link: www.rechtspraak.nl/CRvB/Nieuwsbrief-jurisprudentieDe Nieuwsbrief Jurisprudentie van de Centrale Raad van Beroep (CRvB) komt maandelijks uit en bevat een overzicht van de belangrijkste... Read more »