Appèlcolleges

  +

  Nieuws van het gerechtshof Amsterdam

 • Auteursrechtorganisatie Buma moet aanvullende vergoedingen betalen
  Vandaag heeft het gerechtshof Amsterdam uitspraak gedaan in hoger beroep in een geschil tussen een componist en de auteursrechtorganisatie Buma. Het hof heeft beslist dat Buma aanvullende vergoedingen aan de componist is verschuldigd.OntevredenDe componist heeft speciaal voor een aantal pretparken muziek gecomponeerd. Hij is ontevreden over de vergoedingen die Buma... Read more »
 • Beslissingen op onderzoekswensen in zaak Holleeder
  Het gerechtshof in Amsterdam heeft vandaag beslissingen genomen op verschillende verzoeken van de verdediging in de megazaak Vandros. Het gaat onder meer om het verzoek getuigen te horen, waaronder de zussen en de ex-partner van de verdachte en twee kroongetuigen. Deze verzoeken heeft het hof toegewezen. Een aantal andere getuigenverzoeken... Read more »
 • Agenda Ondernemingskamer 16 juli 2020
  Op donderdag 16 juli 2020 worden ter terechtzitting van de Ondernemingskamer de volgende zaken behandeld:· 10.00 uur: het verzoek van Vieux Manioc B.V. (advocaat: mr. D.H. Lodder) tot het bevelen van een onderzoek naar het beleid en de gang van zaken van Dadtco Philafrica B.V. (advocaten: mr. M. Holtzer en... Read more »
 • Agenda Ondernemingskamer 9 juli 2020
  Op donderdag 9 juli 2020 worden ter terechtzitting van de Ondernemingskamer de volgende zaken behandeld:· 10.00 uur: het verzoek van Attexo OÜ c.s. (advocaat: mr. G.C. Endedijk) tot het bevelen van een onderzoek naar het beleid en de gang van zaken van TAF Asset II B.V. (advocaat: mr. G.A. Smit)... Read more »
 • Agenda Ondernemingskamer 2 juli 2020
  Op donderdag 2 juli 2020 worden ter terechtzitting van de Ondernemingskamer de volgende zaken behandeld:· 10.00 uur: het verzoek van A.D.V. Group B.V. (advocaat: mr. M.J. Ubbens) tot het bevelen van een onderzoek naar het beleid en de gang van zaken van Accelent Groep B.V. c.s. en bepaalde onmiddellijke voorzieningen... Read more »
 • [update] Agenda Ondernemingskamer 25 juni 2020
  [bericht aangepast 19-6-2020; 11 uur]Op donderdag 25 juni 2020 worden ter terechtzitting van de Ondernemingskamer de volgende zaken behandeld:· 13.00 uur: het verzoek van de Centrale Cliëntenraad van DeSeizoenen B.V. (advocaten: mr. H.W.L. de Beaufort, mr. W.H.A.M. van den Muijsenbergh en mr. H.A. de Savornin Lohman) tot het bevelen van een... Read more »
 • 9 jaar gevangenisstraf en tbs met dwangverpleging voor verkrachting van 2 oudere vrouwen en voor aanranding van een student
  Een 33-jarige Amsterdammer is in hoger beroep veroordeeld tot 9 jaar gevangenisstraf en tbs met dwangverpleging voor het in 2013 en 2015 verkrachten van 2 vrouwen en het aanranden van een studente. Het gerechtshof Amsterdam heeft dit vandaag beslist.Deze straf is gelijk aan de eis van het Openbaar Ministerie in hoger... Read more »
 • Agenda Ondernemingskamer 17 juni 2020
  Op woensdag 17 juni 2020 worden ter terechtzitting van de Ondernemingskamer de volgende zaken behandeld:· 10.00 uur: het verzoek van Sociedade Nacional de Combustíveis de Angola – Sonangol E.P. en Esperaza Holding B.V. (advocaten: mr. M.J. Drop, mr. C. Boersma en mr. C. Boersma) tot het bevelen van een onderzoek... Read more »
 • Livestream Ondernemingskamer in zaak Stichting Katholieke Universiteit
  De Ondernemingskamer van het gerechtshof Amsterdam zendt de mondelinge behandeling van de zaak Stichting Katholieke Universiteit live uit op 11 juni om 10.00 uur. Vanwege de coronamaatregelen is de zitting niet toegankelijk voor publiek.LivestreamGeïnteresseerden kunnen de zitting volgen via een livestream, die op donderdag 11 juni vanaf 10.00 uur wordt uitgezonden.... Read more »
 • Agenda Ondernemingskamer 12 juni 2020
  Op vrijdag 12 juni 2020 wordt ter terechtzitting van de Ondernemingskamer de volgende zaak behandeld:· 10.00 uur: het verzoek van HNM Enterprise B.V. c.s. (advocaten: mr. J.P.P. Latour en mr. M.M.N.C. Schellekens) tot het bevelen van een onderzoek naar het beleid en de gang van zaken van HNM Enterprise B.V.... Read more »
  +

  Nieuws van het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden

 • Werkstraffen voor drie (ex-)militairen Schaarsbergen
  De militaire kamer van het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden heeft vandaag drie verdachten veroordeeld tot werkstraffen voor door hen begane strafbare feiten in 2013, toen zij als militair werkzaam waren binnen de mortiergroep van de Luchtmobiele Brigade op de Oranjekazerne te Schaarsbergen. Een vierde verdachte is vrijgesproken. Hoger beroep Openbaar MinisterieDe militaire... Read more »
 • 18 jaar cel voor dubbele doodslag op broers in Nijmeegs café
  Het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden heeft vandaag twee mannen veroordeeld tot een gevangenisstraf van 18 jaar voor de dubbele doodslag op twee broers in een Nijmeegs café in 2016.Het oordeelDe vier mannen troffen elkaar op 9 mei 2016 in café Istanbul aan de Malvert in Nijmegen. Een van de veroordeelde mannen trok... Read more »
 • Hof stelt Belastingdienst in het gelijk in Edelweisszaak
  Ook het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden stelt de Belastingdienst in het gelijk in een zogenoemde Edelweisszaak. De Edelweissroute is erop gericht het recht van successie/erfbelasting over zwart vermogen van de erflater te ontduiken door pas na het verstrijken van de navorderingstermijn van 12 jaar de Belastingdienst te informeren. Het hof oordeelt dat... Read more »
 • Nieuwe maatstaf voor toekenning proceskostenvergoeding in Mulderzaken
  Het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden, locatie Leeuwarden, heeft vandaag een arrest gewezen over proceskostenvergoedingen in procedures die in het kader van de Wet administratiefrechtelijke handhaving verkeersvoorschriften (Wet Mulder) worden gevoerd. In het arrest geeft het hof een nieuwe maatstaf voor toekenning van een proceskostenvergoeding.Vergoeding proceskosten als betrokkene in het gelijk wordt gesteldNaar... Read more »
 • Stichting 't Woldhuus mocht overeenkomst met voetbalvereniging opzeggen
  Het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden, locatie Leeuwarden, heeft in hoger beroep uitspraak gedaan in een zaak tussen voetbalvereniging Kiel-Windeweer en stichting 't Woldhuus. Het hof heeft, net als eerder de rechtbank, beslist dat de stichting de exploitatieovereenkomst met de voetbalvereniging met betrekking tot 't Woldhuus mocht opzeggen. Feitelijke achtergrondOorspronkelijk was ’t Woldhuus... Read more »
 • Behandeling zaken tot en met 28 april 2020
  De uitbraak van het coronavirus heeft een grote impact op de Nederlandse samenleving en ook op de Rechtspraak. De Raad voor de rechtspraak heeft op 3 april jl. een landelijk bericht gepubliceerd met als titel ‘Rechtspraak zet alles op alles om zoveel mogelijk zaken af te doen’. Daarin staat beschreven,... Read more »
 • Politieagent ook in hoger beroep veroordeeld voor poging zware mishandeling
  Het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden heeft vandaag een politieagent veroordeeld tot een voorwaardelijke taakstraf van 25 uur met een proeftijd van één jaar voor een poging zware mishandeling.De politieagent krijgt de straf omdat hij op 9 januari 2015 in Heerde na een achtervolging een man in zijn voet schoot, terwijl deze wegrende.... Read more »
 • Tussenuitspraak in liquidatiezaak
  Het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden heeft vandaag een beslissing genomen op de onderzoekswensen van de verdediging in de zaak ‘Bosnië’. In deze zaken gaat het om onder meer liquidaties in Kerkdriel en Krommenie en een poging tot moord in Amsterdam. Een aantal van de door de rechtbank Gelderland voor deze zaken veroordeelde... Read more »
 • Ook in hoger beroep 10 jaar cel en tbs in Korrewegzaak
  Het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden, locatie Leeuwarden, heeft vandaag in hoger beroep uitspraak gedaan in de Korrewegzaak. Het hof heeft verdachte, die aan de Korreweg in Groningen een willekeurige voorbijganger heeft beschoten, veroordeeld tot 10 jaar gevangenisstraf en hem tevens de maatregel van tbs met dwangverpleging opgelegd. De verdachte is ook veroordeeld... Read more »
 • Staat mag terugkomen op toezegging dat een brug wordt aangelegd
  Op 10 maart 2020 heeft het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden, locatie Leeuwarden, in hoger beroep uitspraak gedaan in een zaak tussen de Staat en een inwoner van Zwolle. Feitelijke achtergrondDe Staat heeft een programma om de rivieren bij hoog water meer ruimte te geven, "Ruimte voor de Rivier". Een onderdeel van dat... Read more »
  +

  Nieuws van het gerechtshof Den Haag

 • Uitspraak in zaak Wilders verwacht op 4 september 2020
  Het gerechtshof Den Haag heeft vandaag in de zaak Wilders de verzoeken van de verdediging afgewezen om nog meer stukken aan het strafdossier toe te voegen. Aansluitend heeft de heer Wilders de gelegenheid gekregen voor het voeren van het laatste woord. Het onderzoek zal naar verwachting op 24 augustus 2020... Read more »
 • Informatie voor media over zitting zaak Wilders op 3 en 8 juli 2020
  Het gerechtshof Den Haag gaat op 3 juli aanstaande verder met het proces in de zaak Wilders. Er zijn zittingsdagen op 3 en 8 juli gepland. Deze zittingsdagen vinden niet op dezelfde locaties plaats.De zitting op 3 juli 2020 vindt plaats in het Haagse Paleis van Justitie (Prins Clauslaan 60... Read more »
 • Streep door 'drielandenpuntconstructie' gericht op ontwijking van Nederlandse belastingheffing
  De Belastingdienst is door het gerechtshof Den Haag vandaag in het gelijk gesteld in een geschil over aanslagen vennootschaps- en dividendbelasting. Daarbij stelde de belastingplichtige vennootschap dat zij in Nederland geen belasting hoefde te betalen, omdat zij werd geleid vanuit Malta. Een naar Nederlands recht opgerichte vennootschap verplaatst in 2008... Read more »
 • 6 jaar gevangenisstraf voor groot aantal oplichtingen
  Een man is in hoger beroep veroordeeld tot een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van 6 jaar voor een groot aantal oplichtingen. Dat heeft het gerechtshof Den Haag vandaag beslist. Het hof gelast tevens de openbaarmaking van de uitspraak, met publicatie van de foto van het aangezicht van de verdachte, omdat ernstig moet... Read more »
 • Alsnog gevangenisstraf in hoger beroep voor moord in Rotterdamse Vereniging Demirliler
  Een mannelijke verdachte is vandaag door het gerechtshof Den Haag veroordeeld voor de moord op zijn vriend en zakenpartner in januari 2013. Het Haagse gerechtshof heeft hem een gevangenisstraf van 16 jaar opgelegd. De Rotterdamse rechtbank kwam in 2014 eerder tot een vrijspraak.Het slachtoffer werd in de vroege ochtend dood ... Read more »
 • Haags gerechtshof handhaaft straf in 'cold case' zaak
  In een ‘cold case’ zaak tegen een inmiddels 61-jarige verdachte heeft het gerechtshof Den Haag dezelfde straf opgelegd als de rechtbank Rotterdam. De man wordt ervan verdacht ongeveer 30 jaar geleden 2 vrouwen seksueel te hebben misbruikt en op een uiterst gewelddadige manier om het leven te hebben gebracht. Er... Read more »
 • Geen vervroegde invrijheidstelling Van Laarhoven
  Van Laarhoven, die zijn in Thailand opgelegde gevangenisstraf  in Nederland uitzit, wordt niet vervroegd vrijgelaten. Het gerechtshof Den Haag heeft vandaag een verzoek hiertoe afgewezen.Het gerechtshof heeft vandaag (als kort gedingrechter in hoger beroep) uitspraak gedaan in de zaak van de Nederlander Van Laarhoven. Hij is na een rechtshulpverzoek van... Read more »
 • Informatie voor media over zitting zaak Wilders op 29 juni 2020
  Het gerechtshof Den Haag gaat op 29 juni aanstaande verder met het proces in de zaak Wilders. De zitting is op het Justitieel Complex Schiphol (Duizendbladweg 100 te Badhoevedorp). De zitting start om 9.30 uur.De NOS verzorgt de pool (beeld en geluid) op deze zittingsdag. AccreditatieJournalisten die de zaak willen... Read more »
 • Tien jaar gevangenisstraf en tbs voor onder meer gijzeling en verkrachting
  Een man is vandaag in hoger beroep veroordeeld voor een verkrachting, een gijzeling, een poging tot afpersing en een poging tot beroving. Het gerechtshof Den Haag heeft hem hiervoor een gevangenisstraf van 10 jaar en tbs met dwangverpleging opgelegd. De verdachte was voor gelijksoortige misdrijven ook al eerder tot langdurige gevangenisstraffen... Read more »
 • Gevangenisstraf voor douanier uit haven Rotterdam
  Een corrupt gebleken douanier uit de Rotterdamse haven is in hoger beroep veroordeeld tot veertien jaar gevangenisstraf. Dat heeft het gerechtshof Den Haag vandaag beslist. Twee andere mannen, een Rotterdammer en een Schiedammer, zijn veroordeeld tot tien jaar en vier jaar gevangenisstraf. Deze straffen zijn gelijk aan de straffen die... Read more »
  +

  Nieuws van het gerechtshof 's-Hertogenbosch

 • Opnieuw gevangenisstraf en behandeling na misbruik kwetsbare dochter
  Het gerechtshof in ’s-Hertogenbosch heeft vandaag een 57-jarige man veroordeeld tot 30 maanden gevangenisstraf, waarvan 10 maanden voorwaardelijk voor het seksueel misbruiken van zijn minderjarige dochter. De rechtbank Oost-Brabant legde hem eerder 4 jaar gevangenisstraf op, waarvan 1 jaar voorwaardelijk. In het voorjaar van 2015 kwam de dochter van de... Read more »
 • In hoger beroep lagere celstraffen voor verdachten Party King
  Het gerechtshof in ’s-Hertogenbosch heeft vandaag 3 mannen veroordeeld tot gevangenisstraffen tot maximaal 6 jaar en 3 maanden. De mannen vormden samen een criminele organisatie die zich richtte op de productie van en handel in harddrugs. De rechtbank Oost-Brabant veroordeelde de mannen in maart 2018 nog tot straffen van 8... Read more »
 • Opnieuw gevangenisstraf en tbs met dwangverpleging voor ontucht
  Het gerechtshof in ’s-Hertogenbosch heeft vandaag een gevangenisstraf van 4 jaar en 6 maanden en tbs met dwangverpleging opgelegd aan een 63-jarige man. Hij wordt veroordeeld voor het plegen van ontucht met 3 jonge kinderen en het bezit van kinderpornografie. Eerder veroordeelde de rechtbank Oost-Brabant hem tot een gevangenisstraf van... Read more »
 • Ouders minderjarige moeten schadevergoeding betalen aan nabestaande
  Het gerechtshof in ’s-Hertogenbosch heeft vandaag beslist dat de ouders van een minderjarige jongen een schadevergoeding moeten betalen aan de moeder van het slachtoffer. De jongen stak in 2012 het slachtoffer neer waarna zij overleed. Na het hoger beroep bij gerechtshof Arnhem-Leeuwarden gingen de ouders in cassatie bij de Hoge... Read more »
 • Vergoedingen voor Ryanair-piloten na ontbinding arbeidsovereenkomst
  Het gerechtshof in ’s-Hertogenbosch heeft vandaag beslist dat Ryanair billijke vergoedingen moet betalen van 100.000 tot 175.000 euro aan 8 piloten. Al eerder werd duidelijk dat de luchtvaartmaatschappij ernstig verwijtbaar heeft gehandeld.  Ontbinding arbeidsovereenkomstIn februari van dit jaar oordeelde het hof dat Ryanair ernstig verwijtbaar heeft gehandeld. Uiteindelijk hebben de... Read more »
 • Hogere straf voor mensensmokkel
  Het gerechtshof in ’s-Hertogenbosch heeft vandaag een 36-jarige man uit Frankrijk veroordeeld tot een gevangenisstraf van 4 jaar. Hij wordt beschuldigd van het smokkelen van 4 personen, waarvan 1 minderjarige. Het hof komt daarmee tot een hogere straf dan de rechtbank Limburg, die hem een gevangenisstraf van 3 jaar oplegde.PolitiecontroleOp... Read more »
 • Lagere celstraf met bijzondere voorwaarden voor gewelddadige woningoverval
  Een 45-jarige man kreeg vandaag een celstraf opgelegd van 4 jaar, waarvan 1 jaar voorwaardelijk. Er zijn ook bijzondere voorwaarden opgelegd. De man is veroordeeld voor het plegen van een gewelddadige overval. De rechtbank Limburg legde de man eerder 5 jaar celstraf op.Op 15 april 2016 belde de man aan... Read more »
 • Tbs met voorwaarden na steekpartij in Amstenrade
  Het gerechtshof in ’s-Hertogenbosch heeft vandaag tbs met voorwaarden opgelegd aan een 23-jarige man. Hij wordt beschuldigd van poging tot doodslag op een plaatsgenoot tijdens een ruzie. De rechtbank Limburg legde de man eerder tbs met dwangverpleging op.Ruzie met plaatsgenootOp 31 mei 2018 hadden de man en het slachtoffer al... Read more »
 • Oud-rechter procedeerde onrechtmatig tegen journalist
  Het gerechtshof in ’s-Hertogenbosch heeft vandaag beslist dat een oud-rechter onrechtmatig heeft geprocedeerd tegen een journalist. Hij startte de procedure nadat de journalist een boek had uitgebracht waarin een telefoongesprek tussen de oud-rechter en een advocaat stond beschreven. De oud-rechter ontkende dat dat telefoongesprek heeft plaatsgevonden. In de huidige zaak... Read more »
 • Vanaf 11 mei weer meer zittingen
  Het gerechtshof ‘s-Hertogenbosch gaat met ingang van maandag 11 mei weer meer zaken behandelen in fysieke aanwezigheid van procespartijen en verdachten. In eerste instantie gaat het met name om strafzaken, jeugd(straf)zaken en familiezaken. Bij deze zaken is fysieke aanwezigheid van betrokkenen vaak van groot belang. Zaken die schriftelijk of via... Read more »
  +

  Nieuws van het College van Beroep voor het bedrijfsleven

 • Ruimen nertsen in het belang van de volksgezondheid
  Op 5 juni jl. stond de voorzieningenrechter van het College van Beroep voor het bedrijfsleven de ruiming van met corona besmette nertsen toe. Vandaag is de motivering van die uitspraak bekend gemaakt. De minister legde de maatregel op in het belang van de volksgezondheid en de diergezondheid. Animal Rights en... Read more »
 • Rechter staat ruiming corona besmette nertsen toe
  Animal Rights en de Bont voor Dieren verzochten de Voorzieningenrechter van het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) de ruiming van met corona besmette nertsen voorlopig te verbieden. Dat verzoek heeft deze rechter afgewezen. Het gaat om de ruiming van verschillende bedrijven. Het besluit daartoe was gisteravond door de... Read more »
 • Zitting ruiming nertsen vervroegd
  Op nadrukkelijk verzoek heeft de Voorzieningenrechter van het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) besloten de zitting over de ruiming van nertsen te vervroegen. De zitting vindt nu vanmiddag plaats om 16 uur in het Paleis van Justitie in Den Haag.Mocht u de zitting van vanmiddag willen bijwonen dan... Read more »
 • Rechter schorst ruiming nertsenhouderijen tot de zitting
  Het kabinet kondigde gisteren aan dat vanaf morgen, vrijdag 5 juni 2020, de ruiming start van nertsenbedrijven waar besmetting met het coronavirus is geconstateerd.Animal Rights maakt hiertegen bezwaar en vraagt vandaag aan de voorzieningenrechter van het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) om die ruimingen te schorsen.De minister van... Read more »
 • Netbeheerder niet gebonden aan objectafbakening in WOZ-beschikking
  Liander is voor de aansluiting op het elektriciteitsnetwerk niet gebonden aan de afbakening van het (bedrijfs)object in de beschikking op grond van de Wet Waardering Onroerende Zaken. De Autoriteit Consument en Markt (ACM) gaf de Coöperatie Nij Altoenae Energie Neutraal 2020 U.A. (een samenwerkingsverband met als doel het produceren van... Read more »
 • Berisping oud-topman Baker Tilly blijft in stand
  Het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) doet vandaag uitspraak in de hoger beroepen over de controle van de jaarrekeningen van Spits Wallcoverings. Na een tuchtklacht van het OM had de accountantskamer de daarvoor verantwoordelijke accountant, toen bestuursvoorzitter van Baker Tilly, berispt, omdat hij de post ‘royalty’s’ onvoldoende kritisch... Read more »
 • Coronacrisis: werkwijze van het College van Beroep voor het bedrijfsleven vanaf woensdag 29 april 2020
  Het CBb werkt gewoon doorHet CBb blijft gewoon doorwerken. Rechters en medewerkers doen dat wel nog steeds grotendeels vanuit huis.Alle uitspraken worden op de vaste uitsprakendag (de dinsdag) in het openbaar uitgesproken, naar de procespartijen gestuurd en gepubliceerd op rechtspraak.nl. Elke vrijdag om 12.00 uur wordt op rechtspraak.nl een lijst... Read more »
 • Coronacrisis: werkwijze van het College van Beroep voor het bedrijfsleven vanaf 7 april tot en met 28 april 2020
  Naar aanleiding van het besluit van het kabinet van dinsdag 31 maart 2020 in de aanpak van het coronavirus heeft de Rechtspraak besloten hiermee in overeenstemming te handelen. Dit brengt mee, dat het CBb tot en met dinsdag 28 april 2020 geen fysieke rechtszittingen zal houden. Alleen voor (heel) urgente... Read more »
 • No more wholesale access regulation for KPN and VodafoneZiggo
   VodafoneZiggo is not under the obligation to open its cable network for its competitors. KPN is no longer regulated. This is the outcome of the procedure that was brought for the Administrative High Court for Trade and Industry (CBb) in The Netherlands, by a number of telecom operators. Object of... Read more »
 • Toegangsregulering KPN en VodafoneZiggo van de baan
   VodafoneZiggo hoeft haar kabelnetwerk niet open te stellen voor concurrenten en KPN is niet langer gereguleerd. Dat is de uitkomst van de procedure die een aantal telecombedrijven bij het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) hebben aangespannen tegen het marktanalysebesluit Wholesale Fixed Access van de toezichthouder Autoriteit Consument en... Read more »
  +

  Nieuws van de Centrale Raad van Beroep

 • Nieuwsbrief Jurisprudentie nr 6 met selectie uitspraken juni 2020
  Nieuwsbrief Jurisprudentie nummer 6, jaargang 2020, staat online. Dit nummer bevat een selectie van uitspraken die in juni zijn gepubliceerd. De nieuwsbrief is te vinden op de homepage en rechtstreeks via de volgende link: www.rechtspraak.nl/CRvB/Nieuwsbrief-jurisprudentieDe Nieuwsbrief Jurisprudentie van de Centrale Raad van Beroep (CRvB) komt maandelijks uit en bevat een overzicht van de belangrijkste uitspraken... Read more »
 • Nieuwe lijn voor tijdig indienen bezwaarschrift
  Een bezwaar- of (hoger) beroepschrift is ook tijdig ingediend als het voor het einde van de bezwaar- of beroepstermijn bij een andere postaanbieder dan PostNL is aangeboden en het binnen een week na afloop van de bezwaar- of beroepstermijn is ontvangen. Voorwaarde is wel dat de postaanbieder geregistreerd is bij... Read more »
 • CRvB start proef met snelle, oplossingsgerichte rechtspraak
  De aandacht én noodzaak voor maatschappelijk effectieve rechtspraak groeit. Het coronavirus maakt deze noodzaak eerder groter dan kleiner. De Centrale Raad van Beroep (CRvB) start daarom vanaf 15 juni 2020 met een proef voor het bieden van oplossingsgerichte en snelle rechtspraak in begrijpelijke taal. Deze proef gaat van start in... Read more »
 • Centrale Raad van Beroep presenteert jaarverslag 2019
  Met genoegen bied ik dit digitale jaarverslag 2019 van de Centrale Raad van Beroep aan. In dit jaarverslag presenteren we een aantal ontwikkelingen uit 2019, geven we aan de hand van uitspraken een kijkje in de wereld van de Centrale Raad van Beroep en laten we een cijfermatig overzicht van... Read more »
 • Coronacrisis: werkwijze van de Centrale Raad van Beroep na 28 april 2020
  De Centrale Raad van Beroep houdt tot 11 mei 2020 geen fysieke rechtszittingen. Alleen voor (heel) urgente zaken kan een uitzondering worden gemaakt. Deze maatregel gold al vanaf 17 maart tot en met dinsdag 28 april 2020. Deze periode wordt nu dus verlengd met twee weken tot 11  mei 2020. Zittingen... Read more »
 • Artikel 47 Participatiewet (PW) en verordening gemeente over cliëntenparticipatie strekken niet tot bescherming belangen individuele leden cliëntenraad
  Het bestuur van een gemeenschappelijke sociale dienst heeft meerdere leden van de krachtens artikel 47 van de PW ingestelde cliëntenraad met onmiddellijke ingang ontslagen. Enkele ontslagen leden waren het hier niet mee eens en zijn, na bezwaar en beroep, in hoger beroep bij de Centrale Raad van Beroep (CRvB) tegen... Read more »
 • Nieuwsbrief Jurisprudentie nr 3 met selectie uitspraken maart 2020
  Nieuwsbrief Jurisprudentie nummer 3, jaargang 2020, staat online. Dit nummer bevat een selectie van uitspraken die in maart zijn gepubliceerd. De nieuwsbrief is te vinden op de homepage en rechtstreeks via de volgende link: www.rechtspraak.nl/CRvB/Nieuwsbrief-jurisprudentieDe Nieuwsbrief Jurisprudentie van de Centrale Raad van Beroep (CRvB) komt maandelijks uit en bevat een overzicht van de belangrijkste uitspraken... Read more »
 • Coronacrisis: werkwijze van de Centrale Raad van Beroep na 6 april tot en met 28 april 2020
  Naar aanleiding van het besluit van het kabinet van dinsdag 31 maart jl. in de aanpak van het coronavirus heeft de Rechtspraak besloten hiermee in overeenstemming te handelen. Dit brengt mee, dat de Centrale Raad van Beroep tot en met dinsdag 28 april 2020 geen fysieke rechtszittingen zal houden. Alleen... Read more »
 • Nieuwe editie Nieuwsbrief Jurisprudentie selectie uitspraken februari 2020
  Nieuwsbrief Jurisprudentie nummer 2, jaargang 2020, staat online. Dit nummer bevat een selectie van uitspraken die in februari zijn gepubliceerd. De nieuwsbrief is te vinden op de homepage en rechtstreeks via de volgende link: www.rechtspraak.nl/CRvB/Nieuwsbrief-jurisprudentieDe Nieuwsbrief Jurisprudentie van de Centrale Raad van Beroep (CRvB) komt maandelijks uit en bevat een overzicht van de belangrijkste uitspraken... Read more »
 • Poolse werknemers moeten WW-uitkering terugbetalen
  Het UWV mocht de WW-uitkering van zes Poolse werknemers intrekken en de uitbetaalde WW-uitkering terugvorderen. Dat heeft de Centrale Raad van Beroep (CRvB) geoordeeld in zijn uitspraken van 5 februari 2020. De Poolse werknemers hadden een WW-uitkering aangevraagd, terwijl zij na afloop van hun dienstverband direct naar Polen waren vertrokken.... Read more »