Appèlcolleges


  +

  Nieuws van het gerechtshof Amsterdam

 • Celstraf voor ontucht met 6-jarig meisje
  Een 72-jarige man is in hoger beroep veroordeeld tot een gevangenisstraf van 6 maanden, waarvan 4 maanden voorwaardelijk, voor het plegen van ontucht met een aan zijn zorg toevertrouwd meisje van 6 jaar. Het gerechtshof Amsterdam heeft dit vandaag beslist. De rechtbank sprak de man eerder vrij omdat de juiste... Read more »
 • 12 maanden cel en PIJ-maatregel voor doodslag op 16-jarige
  Een 17-jarige verdachte is in hoger beroep veroordeeld tot de maximaal wettelijk toegestane jeugddetentie van 12 maanden en de PIJ-maatregel voor doodslag op een 16-jarig slachtoffer in Zaandam. Dat heeft het gerechtshof Amsterdam vandaag beslist. De rechtbank legde eerder dezelfde straf en maatregel op.DoodslagOp 29 april 2017 stak de toen... Read more »
 • Agenda Ondernemingskamer 23 mei 2019
  Op donderdag 23 mei 2019 worden ter terechtzitting van de Ondernemingskamer de volgende zaken behandeld:· 10.00 uur: het verzoek van Public Investment Corporation SOC Ltd c.s. (advocaten: mr. F.M. Peters en mr. A.W. van Wees) tot het bevelen van een onderzoek naar het beleid en de gang van zaken van... Read more »
 • Stagiair(e)s voor de afdeling strafrecht gezocht
  De afdeling strafrecht van het gerechtshof heeft plaats voor stagiair(e)s. Voor studenten die in de masterfase strafrecht zitten heeft het hof plaats voor stagiair(e)s bij de afdeling strafrecht. Zie voor informatie op de site www.werkenbijderechtspraak.nl... Read more »
 • Gehanteerde methode gemeente Amsterdam bij berekenen erfpachtcorrecties deugdelijk
  Het gerechtshof Amsterdam heeft op 9 mei 2019 geoordeeld dat de door gemeente Amsterdam gehanteerde methode en toegepaste factoren voor het berekenen van erfpachtcorrecties deugdelijk zijn. De rechtbank kwam eerder tot een ander oordeel.In deze WOZ-procedure ging het om de vraag of de gemeente Amsterdam de zogenoemde erfpachtcorrectie niet te... Read more »
 • Agenda Ondernemingskamer 16 mei 2019
  Op donderdag 16 mei 2019 worden ter terechtzitting van de Ondernemingskamer de volgende zaken behandeld:· 09.30 uur: het verzoek van Y.A. Borodavko (advocaat: mr. J.A. Meijer) dat strekt tot het treffen van bepaalde onmiddellijke voorzieningen; De Ondernemingskamer zal - onder voorbehoud van wijzigingen - als volgt zijn samengesteld: mr. G.C.... Read more »
 • Gerechtshof Amsterdam heeft plaats voor stagiaires voor de afdeling handel per 1 september 2019
  Het gerechtshof Amsterdam biedt studenten in de laatste fase van hun studie de mogelijkheid om stage te lopen bij het team handelsrecht. De rechtsgebieden waarop je kunt worden ingezet zijn:- Aansprakelijkheid, ondernemingen en financieel recht, - Bouw- en vastgoedrecht,- Consument en werk.­Je belangrijkste taak als stagiair is het fungeren als... Read more »
 • Agenda Ondernemingskamer 13 mei 2019
  Op maandag 13 mei 2019 worden ter terechtzitting van de Ondernemingskamer de volgende zaken behandeld:· 10.00 uur: het verzoek van Fondamento B.V. (advocaat: mr. L.C.L. Bults) tot het bevelen van een onderzoek naar het beleid en de gang van zaken van Interhal Group B.V. en bepaalde onmiddellijke voorzieningen te treffen;... Read more »
 • Uitzending Powned niet onrechtmatig
  Het uitzenden van de heimelijke opnamen van ex-burgemeester Onno Hoes door Powned op 3 december 2014 is niet onrechtmatig. Het gerechtshof Amsterdam heeft dat vandaag uitgesproken. De uitspraak van de rechtbank Amsterdam wordt hiermee vernietigd.Het beroepDe rechtbank Amsterdam heeft in 2015 een tussenvonnis en in 2016 een eindvonnis uitgesproken. Daarin... Read more »
 • Agenda Ondernemingskamer 2 mei 2019
  Op donderdag 2 mei 2019 worden ter terechtzitting van de Ondernemingskamer de volgende zaken behandeld:· 10.00 uur: het verzoek van Ger van de Kolk Beheer B.V. (advocaten: mr. F.L. van den Boomgaard en mr. J.M.J. Arts) tot het bevelen van een onderzoek naar het beleid en de gang van zaken... Read more »
  +

  Nieuws van het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden

 • Inhoudelijke behandeling zaak Michael P.
  Op dinsdag 28 en woensdag 29 mei 2019 vindt de inhoudelijke behandeling plaats in het hoger beroep in de zaak Michael P. die verdacht wordt van het verkrachten, het van haar vrijheid beroven en doden van Anne Faber en het mishandelen van medewerkers van het Pieter Baan Centrum. Deze zitting... Read more »
 • Wijziging vergoeding proceskosten in Mulderzaken
  Het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden heeft vandaag een arrest gewezen over proceskostenvergoedingen in procedures die in het kader van de Wet administratiefrechtelijke handhaving verkeersvoorschriften (Wet Mulder) worden gevoerd. In het arrest komt het hof tot een andere benadering dan voorheen.Vergoeding proceskosten bij vernietiging sanctiebeschikkingTot nu toe werd er ook een proceskostenvergoeding toegekend... Read more »
 • Hof doet uitspraak inzake dodelijk ongeval op de Nieuw-Loosdrechtsedijk in Loosdrecht
  Op 16 maart 2016 heeft op de Nieuw-Loosdrechtsedijk in Loosdrecht een ernstig verkeersongeval plaatsgevonden, als gevolg waarvan een jonge vrouw om het leven is gekomen. Vastgesteld is dat verdachte (vader) onder invloed van alcohol en met zeer hoge snelheid in de door hem bestuurde auto dit ernstige verkeersongeval heeft veroorzaakt.... Read more »
 • Duo ook in hoger beroep veroordeeld voor faillissementsfraude
  Het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden heeft woensdag een Twentse handelaar in BV’s veroordeeld tot een gevangenisstraf van 33 maanden. De man heeft zich schuldig gemaakt aan faillissementsfraude bij meerdere bedrijven. Daarbij heeft hij gebruik gemaakt van katvangers. Hierbij is in het zicht van een faillissement vermogen verdwenen en is niet voldaan aan... Read more »
 • Het hof doet uitspraak over fosfaatrechten in pachtverhoudingen
  Het hof heeft in zijn arrest van vandaag (26 maart 2019) in het algemeen beslist onder welke voorwaarden de pachter verplicht is tot overdracht van fosfaatrechten aan de verpachter bij het einde van de pachtovereenkomst. Het hof oordeelt dat de fosfaatrechten in beginsel van de pachter zijn en dat er... Read more »
 • 20 jaar cel voor moord op Koen Everink
  Het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden veroordeelt een 32-jarige man uit Rotterdam tot een gevangenisstraf van 20 jaar, met aftrek van voorarrest, voor de moord op Koen Everink en diefstal van het kostbare horloge van Everink.Moord bewezenOp 4 maart 2016 werd Koen Everink dood aangetroffen in zijn woning in Bilthoven. Hij was door... Read more »
 • Voorarrest Gökmen T. in lopende zedenzaak
  Politie en Openbaar Ministerie hebben gisteren bekend gemaakt dat een verdachte is aangehouden voor het schokkende schietincident in Utrecht van 18 maart 2019, namelijk Gökmen T. In de media wordt onder meer bericht over een lopende strafzaak tegen deze verdachte.ZedenzaakDe man wordt verdacht van een verkrachting in juli 2017. Hij... Read more »
 • Apeldoornse moeder krijgt 12 jaar cel voor moord
  Het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden heeft een vrouw uit Apeldoorn veroordeeld tot een gevangenisstraf van twaalf jaren voor de moord op haar twee kinderen in 2013. Evenals de rechtbank was er naar het oordeel van het gerechtshof bij de vrouw naast opzet op het doden van haar kinderen ook sprake van voorbedachte... Read more »
 • 24 jaar gevangenisstraf en tbs voor doodslag en gekwalificeerde doodslag
  Het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden heeft vandaag in hoger beroep een 43-jarige man veroordeeld tot 24 jaar gevangenisstraf en tbs met bevel tot verpleging. De man heeft op 18 januari 2013 opzettelijk een 66-jarige vrouw en een 71-jarige man op gruwelijke en gewelddadige wijze elk in hun eigen woning in Groningen van... Read more »
 • Hof doet uitspraak in de zaak van de Vereniging Consument en Geldzaken tegen GroeiVermogen
  Vandaag heeft het gerechtshof Amsterdam uitspraak gedaan in het hoger beroep in de zaak van de Vereniging Consument en Geldzaken tegen GroeiVermogen. De zaak is inhoudelijk behandeld door het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden. Twee bijzondere zorgplichtenZoals al eerder in de rechtspraak is beslist, rustten op aanbieders van effectenleaseproducten destijds twee bijzondere zorgplichten.... Read more »
  +

  Nieuws van het gerechtshof Den Haag

 • Milieudefensie verliest hoger beroep over schonere lucht
  Milieudefensie eist in een rechtszaak dat de Staat meer moet doen om de lucht in Nederland schoner en dus gezonder te maken. Het gerechtshof Den Haag heeft vandaag Milieudefensie in hoger beroep ongelijk gegeven.Milieudefensie (die samen optreedt met de Stichting Adem in Rotterdam en een groot aantal privépersonen) vindt dat... Read more »
 • Taakstraf voor belediging groep mensen om ras en geloof
  Een verdachte is vandaag veroordeeld voor het beledigen van een groep mensen om hun ras en godsdienst op 14 en 15 mei 2017 in Rotterdam. Dat heeft het gerechtshof Den Haag in hoger beroep beslist. Het gerechtshof heeft hem een taakstraf van 40 uur opgelegd.Het Openbaar Ministerie had een taakstraf... Read more »
 • Gevangenisstraf voor Haagse handelaar onroerend goed
  Een Haagse onroerend goed handelaar is vandaag veroordeeld tot een gevangenisstraf van 6 jaar voor hypotheekfraude, witwassen, valsheid in geschrift en oplichting. Dat heeft het gerechtshof Den Haag vandaag beslist. Het Haagse gerechtshof heeft tevens diverse tegoeden op bankrekeningen en woningen verbeurdverklaard. Het gaat daarbij om miljoenen euro’s. Deze woningen... Read more »
 • Veroordeling van twee mannen voor bedrijfsinbraak in De Lier
  Twee mannen uit Den Haag zijn vandaag door het gerechtshof Den Haag ook in hoger beroep veroordeeld voor het samen plegen van een inbraak in een bedrijf in De Lier. Deze inbraak vond plaats begin oktober 2016. Bij de inbraak werd onder meer een kluis met daarin enkele honderden euro’s... Read more »
 • Voorbereiding terroristisch misdrijf zwaarder bestraft in hoger beroep
  Een 33-jarige Rotterdammer is in hoger beroep schuldig bevonden aan de voorbereiding van een terroristische aanslag. Het gerechtshof Den Haag heeft hem hiervoor veroordeeld tot een gevangenisstraf van 8 jaar. Dit is overeenkomstig de eis van het openbaar ministerie.Na een tip van de veiligheidsdienst werd op 7 december 2016 zijn... Read more »
 • Haagse hof honoreert diverse onderzoekswensen verdediging in zaak Wilders
  Het gerechtshof Den Haag heeft vandaag de beslissingen gegeven op de onderzoekswensen van de verdediging in de zaak Wilders. Deze wensen waren kenbaar gemaakt tijdens de regiezittingen in deze zaak. Het hof heeft het verzoek afgewezen om het Openbaar Ministerie meteen, zonder nader onderzoek, niet-ontvankelijk te verklaren in de vervolging.Het... Read more »
 • Inhoudelijke behandeling strafzaak Mitch Henriquez start op 1 april 2019
  Het gerechtshof Den Haag start op maandag 1 april 2019 met de inhoudelijke behandeling van de strafzaak Mitch Henriquez. In deze zaak staan 2 agenten terecht. PlanningMaandag 1 april: start inhoudelijke behandeling, vertonen beelden (niet openbaar) en ondervraging verdachtenDinsdag 2 april: uitloopzittingWoensdag 3 april: benadeelde partijen, spreekrecht nabestaandenDonderdag 4 april:... Read more »
 • Man veroordeeld voor onder meer woningoverval in Gouda
  Een 25-jarige man uit Gouda is veroordeeld tot 7 jaar gevangenisstraf voor een woningoverval, een woninginbraak en diefstallen. Dat heeft het gerechtshof Den Haag vandaag bepaald. De man is schuldig bevonden aan een lange reeks misdrijven: 16 strafbare feiten. Deze pleegde hij meestal samen met een of meerdere personen. De... Read more »
 • Raadsheer voor de klas
  Wat doet een rechter precies? Hoe komt hij of zij tot een beslissing? Over welke zaken beslist een rechter eigenlijk? Het zijn voorbeelden van vragen waar een raadsheer (rechter in hoger beroep) antwoord op kan geven. Raadsheren van het gerechtshof Den Haag komen graag meer over hun werk aan leerlingen... Read more »
 • Erfgenamen Koenigs verliezen hoger beroep over collectie oude tekeningen
  Een aantal oude tekeningen uit de collectie van het Museum Boijmans-Van Beuningen is geen eigendom van de erfgenamen van Franz Koenigs. Dat heeft het gerechtshof Den Haag vandaag beslist. De rechtbank kwam eerder tot hetzelfde oordeel.In de jaren ’30 van de vorige eeuw heeft de bekende kunstverzamelaar Franz Koenigs zijn... Read more »
  +

  Nieuws van het gerechtshof 's-Hertogenbosch

 • 18 maanden gevangenisstraf voor belagen ex-vriendin
  Het gerechtshof in ’s-Hertogenbosch veroordeelde vandaag een 60-jarige man tot 18 maanden gevangenisstraf, waarvan 6 maanden voorwaardelijk, met een proeftijd van 3 jaar. Het hof vindt bewezen dat de man zijn ex-vriendin 1,5 jaar lang heeft belaagd. In die tijd maakte hij onder meer ook misbruik van haar identiteit op... Read more »
 • In hoger beroep forse, grotendeels voorwaardelijke celstraf en maximale taakstraf naast behandeling voor voetbaltrainer
  Het gerechtshof in ‘s-Hertogenbosch heeft vandaag een 22-jarige voetbaltrainer veroordeeld voor het plegen van ontucht, stiekem filmen van zijn pupillen in de kleedkamer en voor het bezitten en verspreiden van kinderporno. De man kreeg daarvoor een taakstraf van 240 uur opgelegd en een nagenoeg geheel voorwaardelijke gevangenisstraf van 24 maanden... Read more »
 • In hoger beroep forse strafverhoging voor wapenbezit
  Een 52-jarige man is door het gerechtshof ’s-Hertogenbosch veroordeeld tot 15 maanden gevangenisstraf. In het huis van de man en de loodsen die op zijn terrein stonden werden wapens en munitie gevonden. De rechtbank Oost-Brabant veroordeelde hem eerder tot een gevangenisstraf van 6 weken en een taakstraf van 240 uren.Wapens... Read more »
 • Advocaten mogen groot deel bewijsbeslag handhaven
  Het bewijsbeslag* dat enkele advocaten van een vermogensbeheerder hebben gelegd op onder meer e-mailverkeer dat het Openbaar Ministerie, de FIOD en de Belastingdienst in beslag genomen hebben, mag grotendeels blijven liggen. Met deze uitspraak volgt het gerechtshof ’s-Hertogenbosch in grote lijnen de rechtbank Oost-Brabant. Die oordeelde eerder dat het volledige... Read more »
 • Stichting Rolerisuit mag blijven werken met vrijwillige buschauffeurs
  Het gerechtshof in ’s-Hertogenbosch oordeelde vandaag dat Stichting Rolerisuit uit Breda de vrijwillige buschauffeurs geen arbeidsovereenkomst hoeft aan te bieden. Stichting Fonds Scholing en Ordening (FSO), die toeziet op naleving van de cao, vond dat de cao voor besloten busvervoer van toepassing is op de stichting. Dat zou betekenen dat... Read more »
 • Hof wil meer informatie van partijen in Chroom-6-zaak
  Stoffen NL-POMS en 4 voormalige medewerkers van Defensie hebben de Staat aansprakelijk gesteld voor de geleden schade na blootstelling aan Chroom-6 tijdens hun werk op een POMS-locatie van Defensie. Het hof wil nu eerst tijdens een zitting van beide partijen op een aantal punten meer informatie. Oordeel rechtbankDe rechtbank Limburg... Read more »
 • Docent bewegingsleer toneelacademie terecht ontslagen
  Het gerechtshof ’s-Hertogenbosch heeft vandaag beslist dat de kantonrechter van de rechtbank Limburg op verzoek van de toneelacademie in Maastricht de arbeidsovereenkomst van een docent terecht heeft ontbonden. Tijdens zijn lessen bewegingsleer heeft de man in 2017 2 vrouwelijke studenten op een grensoverschrijdende manier aangeraakt.Grensoverschrijdend gedragIn 2006 kreeg de docent... Read more »
 • Man moet ruim 1,5 miljoen euro terugbetalen aan de Staat
  Het gerechtshof ’s-Hertogenbosch heeft vandaag aan een 56-jarige man uit het Brabantse Berlicum een ontnemingsmaatregel opgelegd van ruim 1,5 miljoen euro. De man moet dit bedrag terugbetalen aan de Staat omdat hij op een illegale manier aan het geld is gekomen. De rechtbank Oost-Brabant kwam eerder tot een bedrag van... Read more »
 • Sauna Yin Yang in Roermond moet dicht blijven
  Saunaclub Yin Yang in Roermond moet dicht blijven. Dat oordeelde het gerechtshof in ’s-Hertogenbosch vandaag. Tijdens een inval in 2017 werden cocaïne en XTC-pillen aangetroffen. De burgemeester heeft toen besloten dat de saunaclub voor een jaar gesloten moest worden. De sauna heeft die beslissing aangevochten, maar het hof heeft nu... Read more »
 • Ook in hoger beroep celstraf voor fraude met paardenvlees
  Het gerechtshof ’s-Hertogenbosch heeft vandaag in hoger beroep een 49-jarige man veroordeeld tot een celstraf van 20 maanden. Net zoals de rechtbank Oost-Brabant vindt het hof bewezen dat de man als baas van twee bedrijven heeft gefraudeerd. Hij vervalste facturen, pakbonnen en schriftelijke verklaringen en gebruikte die valse documenten bij... Read more »
  +

  Nieuws van het College van Beroep voor het bedrijfsleven

 • CBb schrapt boete KPN
  Het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) schrapt vandaag in hoger beroep de boete die de Autoriteit Consument & Markt (ACM) in 2015 aan KPN oplegde. De boete van 2 miljoen euro hield verband met het KPN-aanbod glasvezeltechniek (SDF backhaul). Die techniek verbindt de straatkast met de centrale waar... Read more »
 • CBb kijkt weer vooruit
  ‘ALLES WORDT UIT DE KAST GEHAALD’De wederopbouw van het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) is bijna voltooid. Het CBb kijkt volgens president Theo Simons weer naar de toekomst. Het herwonnen zelfvertrouwen werd onderstreept met het symposium CBb: rechter tussen markt en overheid.‘We zijn weer springlevend’, zei president Theo... Read more »
 • Gegevensverwerking (AVG) en gerechtelijke taken
  Wie is toezichthouder op de verwerking van persoonsgegevens door de gerechten? Die vraag stond centraal in een klacht die een rechtsbijstandverlener bij de voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State had ingediend. Anders dan de klager van mening is, heeft de Autoriteit Persoonsgegevens geen bevoegdheid toe te... Read more »
 • Rechter laat boete BinckBank grotendeels intact
  Het College van Beroep voor bedrijfsleven (CBb) heeft uitspraak gedaan op het hoger beroep van BinckBank. De Autoriteit Financiële Markten (AFM) beboette BinckBank vanwege onduidelijke en misleidende reclame voor Alex Vermogensbeheer op televisie tussen 12 september 2012 en 26 augustus 2014. De reclame toonde de behaalde cumulatieve rendementen van een... Read more »
 • Rechter laat boetes modewinkels vervallen
  Het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) schrapt de boetes die de Autoriteit Consument en Markt (ACM) oplegde aan de webwinkels Bever (van 198 duizend euro) en Coolcat (van 220 duizend euro). Dat valt te lezen in de uitspraken die het CBb vandaag deed.ACM legde de boetes op, vanwege... Read more »
 • Fosfaatrechten: uitspraak CBb in zaken over "jongvleesvee"
  Het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) doet vandaag uitspraak in de zaken van drie veehouders. Het gaat om beroepen tegen de door de minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (minister) op grond van de Meststoffenwet (Msw) vastgestelde fosfaatrechten. Hierin is de vraag aan de orde of vrouwelijk jongvee... Read more »
 • CBb vraagt Hof EU over korting landbouwsteun
  Het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) doet vandaag uitspraak over een korting op landbouwsteun. Het gaat om een tussenuitspraak waarbij het CBb aan het Hof van Justitie van de Europese Unie een vraag stelt over de uitleg van het Unierecht.Voor Europese landbouwsteun gelden bepaalde randvoorwaarden. Als de landbouwer... Read more »
 • Rotterdamse taxiondernemingen in hoger beroep alsnog beboet
  Het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) bevestigt vandaag dat de Autoriteit Consument en Markt (ACM) wegens kartelvorming terecht boetes oplegde aan enkele Rotterdamse taxiondernemingen. Deze bedrijven verdeelden in de periode december 2007 tot en met februari 2011 in de regio Rotterdam onderling het contractueel taxivervoer, zoals zittend ziekenvervoer,... Read more »
 • Geen ontheffingen van het uitbreidingsverbod voor varkens- en pluimveehouders (POR-regelingen)
  Het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) deed vandaag uitspraak in de beroepen van een groot aantal varkens- en pluimveehouders over de afwijzing van hun verzoeken om ontheffing van het uitbreidingsverbod. Tijdelijk een ontheffingIn het kader van de POR-regelingen (Regeling ontheffing productierechten Meststoffenwet) konden varkens- en pluimveehouders tijdelijk een... Read more »
 • Professionele standaarden voor hoogste bestuursrechterlijke colleges vastgesteld
  De Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, de Centrale Raad van Beroep en het College van Beroep voor het bedrijfsleven hebben gezamenlijk hun professionele standaarden vastgesteld. De professionele standaarden treden in werking met ingang van 1 april 2019. KwaliteitsnormenDe professionele standaarden zijn kwaliteitsnormen, opgesteld door rechters voor rechters. De... Read more »
  +

  Nieuws van de Centrale Raad van Beroep

 • Gegevensverwerking (AVG) en gerechtelijke taken
  Wie is toezichthouder op de verwerking van persoonsgegevens door de gerechten? Die vraag stond centraal in een klacht die een rechtsbijstandverlener bij de voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State had ingediend.  Anders dan de klager van mening is, heeft de Autoriteit Persoonsgegevens geen bevoegdheid toe te... Read more »
 • Nieuwsbrief Jurisprudentie nummer 3, selectie uitspraken april 2019
  Vandaag is Nieuwsbrief Jurisprudentie nummer 3 gepubliceerd. Dit nummer bevat een selectie van uitspraken die in april 2019 zijn gepubliceerd. De nieuwsbrief is te vinden op de homepage en rechtstreeks via de volgende link: www.rechtspraak.nl/CRvB/Nieuwsbrief-jurisprudentieDe Nieuwsbrief Jurisprudentie van de CRvB komt maandelijks uit en bevat een overzicht van de belangrijkste... Read more »
 • Gemeente moet nieuw besluit nemen over bijstand
  De gemeente Bunschoten heeft het besluit om de bijstand van een alleenstaande man in te trekken en terug te vorderen niet zorgvuldig voorbereid en onvoldoende onderbouwd. De gemeente moet daarom een nieuwe beslissing nemen. Dit heeft de Centrale Raad van Beroep (CRvB) in zijn uitspraak van 7 mei 2019 geoordeeld.Het... Read more »
 • Gemeente kan ten onrechte verleende bijstand niet meer terugvorderen
  De vordering van ruim 35.000 euro van de gemeente Rotterdam op een bijstandsgerechtigde is verjaard. Dat concludeert de Centrale Raad van Beroep (CRvB) in zijn uitspraak van 29 april 2019. Dat betekent dat de betrokkene in deze zaak dat bedrag niet meer hoeft terug te betalen aan de gemeente. De... Read more »
 • Centrale Raad van Beroep presenteert jaarverslag 2018
  “Het jaar 2018 kan worden gekenschetst als ‘omslagjaar’, een jaar waarin de nodige voorbereidingen zijn getroffen om aan onze hoofddoelstellingen invulling te geven, te weten: het verkorten van doorlooptijden, het wegwerken van achterstanden en het beheersbaar maken van de werkdruk. In 2019 gaan we door op de ingeslagen weg. Wij... Read more »
 • Nieuwsbrief Jurisprudentie nummer 2
  De Nieuwsbrief Jurisprudentie van de CRvB komt maandelijks uit en bevat een overzicht van de belangrijkste uitspraken die in de afgelopen maand zijn gepubliceerd op rechtspraak.nl. De nieuwsbrief is te vinden op de homepage en rechtstreeks via de volgende link: www.rechtspraak.nl/CRvB/Nieuwsbrief-jurisprudentieDit tweede nummer bevat een selectie van uitspraken die in... Read more »
 • Professionele standaarden voor hoogste bestuursrechterlijke colleges vastgesteld
  De Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, de Centrale Raad van Beroep en het College van Beroep voor het bedrijfsleven hebben gezamenlijk hun professionele standaarden vastgesteld. De professionele standaarden treden in werking met ingang van 1 april 2019. KwaliteitsnormenDe professionele standaarden zijn kwaliteitsnormen, opgesteld door rechters voor rechters. De... Read more »
 • CRvB start met maandelijkse Nieuwsbrief Jurisprudentie
  Vandaag publiceert de Centrale Raad van Beroep (CRvB) zijn eerste Nieuwsbrief Jurisprudentie voor juristen binnen en buiten de Rechtspraak. De nieuwsbrief is te vinden via de volgende link: www.rechtspraak.nl/CRvB/Nieuwsbrief-jurisprudentieDe Nieuwsbrief Jurisprudentie komt vanaf nu maandelijks uit en bevat een overzicht van de belangrijkste uitspraken die in de afgelopen maand zijn... Read more »
 • Ook derden met afgeleid belang kunnen belanghebbenden zijn in bestuursrechtelijke procedure
  De Centrale Raad van Beroep (CRvB) heeft op 5 maart 2019 uitspraak gedaan in twee zaken waarin de vraag speelt hoe het belanghebbende-begrip van artikel 1:2 van de Algemene wet bestuursrecht moet worden uitgelegd in zaken binnen het sociaal domein. Over deze problematiek vroeg de president van de CRvB vorig... Read more »
 • CRvB geeft vuistregels voor herziening van evident onredelijk hoge boetes
  Het Uitvoeringsinstituut werknemersverzekeringen (UWV) moet in sommige gevallen verzoeken om een vaststaande boete te herzien opnieuw inhoudelijk beoordelen. De Centrale Raad van Beroep (CRvB) heeft in zijn uitspraken van vandaag vuistregels gegeven voor de beoordeling van deze verzoeken. Het gaat in deze zaken om vaststaande boetes aan uitkeringsgerechtigden die gebaseerd... Read more »