Appèlcolleges

  +

  Nieuws van het gerechtshof Amsterdam

 • Schoonmakers Helpling zijn uitzendkrachten
  Het gerechtshof Amsterdam heeft vandaag in hoger beroep geoordeeld dat de schoonmakers die bij huishoudens werken via het online platform Helpling, de juridische status hebben van uitzendkracht. Dat betekent onder andere dat zij in geval van ziekte tegenover Helpling recht hebben op doorbetaling van loon, en als zij ontslagen worden... Read more »
 • Agenda Ondernemingskamer 23 september 2021
  Op donderdag 23 september 2021 worden ter terechtzitting van de Ondernemingskamer de volgende zaken behandeld:·     13.00 uur: de voortgezette behandeling van het verzoek van  De Negentiende Hole B.V.  (advocaat: mr. M. Breur) tot het bevelen van een onderzoek naar het beleid en de gang van zaken van Golfcenter Holding  B.V.... Read more »
 • Sacco van de Velde nieuw niet-rechterlijk bestuurslid gerechtshof Amsterdam
  Het bestuur is verheugd om mee te kunnen delen dat mr. drs. Sacco van de Velde is voorgedragen voor benoeming tot niet-rechterlijk bestuurslid van het gerechtshof Amsterdam. Hij zal bij Koninklijk Besluit worden benoemd met als ingangsdatum 4 oktober 2021.Sacco van de Velde heeft ruime bestuurlijke ervaring opgedaan in commerciële... Read more »
 • Agenda Ondernemingskamer 9 september 2021
  Op donderdag 9 september 2021 worden ter terechtzitting van de Ondernemingskamer de volgende zaken behandeld:• 10.00 uur: het verzoek van  NewCord B.V.  (advocaten: mr. M.W.E. Evers en mr. J. de Rooij) tot het bevelen van een onderzoek naar het beleid en de gang van zaken van Westcord Hotels B.V. (advocaat:... Read more »
 • Agenda Ondernemingskamer 2 september 2021
  Op donderdag 2 september 2021 worden ter terechtzitting van de Ondernemingskamer de volgende zaken behandeld:·     10.00 uur: het verzoek van  Subliem B.V.  (advocaten: mr. G.R.G. Driessen, P.B. Hoefnagels en mr. C. van der Schoot) tot het bevelen van een onderzoek naar het beleid en de gang van zaken van Vedder... Read more »
 • Agenda Ondernemingskamer 26 augustus 2021
  Op donderdag 26 augustus 2021 worden ter terechtzitting van de Ondernemingskamer de volgende zaken behandeld:• 10.00 uur: het verzoek van  Median Holding B.V.  (advocaat: mr. A.T. Eisenmann) tot het bevelen van een onderzoek naar het beleid en de gang van zaken van GCRI B.V. c.s.   (advocaat: mr. D.J.J. Folgering) en... Read more »
 • Geen gedwongen medewerking Sunscreen aan overname Corendon
  Sunscreen, de houdstermaatschappij van Sunweb, kan in kort geding niet worden gedwongen mee te werken aan de overdracht van de aandelen in Corendon Holding en het betalen van de koopprijs. Dat is de uitkomst van het hoger beroep dat Corendon instelde tegen een vonnis van de kortgedingrechter in Amsterdam.KoopovereenkomstIn 2019... Read more »
 • Verslag van het onderzoek naar SNS gepubliceerd
  Het onderzoek dat in opdracht van de Ondernemingskamer is uitgevoerd naar het beleid en de gang van zaken van SNS Reaal en SNS Bank over de periode voorafgaand aan de nationalisatie op 1 februari 2013, is voltooid. Het verslag van het onderzoek is gepubliceerd op de website van de Ondernemingskamer. De enquêteprocedure... Read more »
 • Gevangenisstraffen voor dodelijk steekincident in Haarlem
  Het gerechtshof Amsterdam heeft vandaag in hoger beroep 1 man en 2 vrouwen veroordeeld tot gevangenisstraffen en een taakstraf voor hun aandeel in de gebeurtenissen op de Zomerkade in Haarlem in de nieuwjaarsnacht van 2016. Hierbij kwam een man door een messteek in het hart om het leven en 2... Read more »
 • Agenda Ondernemingskamer 29 juli 2021
  Op donderdag 29 juli 2021 worden ter terechtzitting van de Ondernemingskamer de volgende zaken behandeld:• 10.00 uur: het verzoek van  Via Nova Holding B.V.  (advocaat: mr. C.J. van Dijk) tot het bevelen van een onderzoek naar het beleid en de gang van zaken van This is City Attractions  B.V. c.s. ... Read more »
  +

  Nieuws van het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden

 • Ingebrekestelling in stappen leidt tot verzuim
  Het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden heeft vandaag beslist in een conflict tussen een hoofdaannemer en onderaannemer.Het conflictDe onderaannemer gebruikt een ander profiel voor een nieuwe wand in een zwembad dan het bestek voorschrijft. Als de opdrachtgever dat merkt, sommeert hij de hoofdaannemer om de profielen te vervangen door de in het bestek... Read more »
 • Het op schoot of op het been hebben van een mobiele telefoon wordt niet gezien als vasthouden
  Het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden behandelt in hoger beroep zaken van lichte verkeersovertredingen. Het hof heeft op 9 augustus jl. uitspraak gedaan in de zaak over de oplegging van een boete van € 240,- op grond van de Wet Mulder voor het vasthouden van een mobiele telefoon tijdens het rijden. Het hof... Read more »
 • Rubiks kubus beschermd door auteursrecht
  Het gerechtshof beslist dat een speelgoedhandelaar twee producten niet meer mag verkopen. Deze 3d-puzzels in de vorm van gekleurde kubussen maken inbreuk op het auteursrecht van Rubik.Creatieve keuzesRubik heeft in 1974 de beroemde Rubiks kubus ontworpen. Hierbij heeft Rubik bepaalde keuzes gemaakt die creatief zijn. Deze keuzes zijn niet technisch... Read more »
 • Groningen Seaports N.V. hoeft geen schadevergoeding te betalen
  Groningen Seaports N.V. (GSP) heeft geen afspraken geschonden over de verkoop van een boerenhoeve van de voormalig eigenaar Wiertsema en hoeft hem ook geen schadevergoeding te betalen. Dat blijkt uit een uitspraak die het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden vandaag in hoger beroep heeft gedaan. De rechtbank had eerder al hetzelfde beslist. In het... Read more »
 • KNGU hoeft turncoach Wevers niet als begeleider af te vaardigen naar de Olympische Spelen
  Vandaag heeft het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden in kort geding uitspraak gedaan in het hoger beroep van de KNGU tegen de uitspraak van de kantonrechter. De kantonrechter had de KNGU bevolen om Wevers voor te dragen aan NOC*NSF als lid van het begeleidingsteam Dames Turnen op de Olympische Spelen 2021 in Tokio.... Read more »
 • Jonneke Oosting nieuwe president gerechtshof Arnhem-Leeuwarden
  Jonneke Oosting is per 1 september de nieuwe president van het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden. Ze is sinds 2016 bestuurslid in het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden en sinds december 2020 waarnemend president. Achtergrond Jonneke OostingJonneke begon in 1988 haar juridische loopbaan als advocaat. In 2000 maakte ze de switch naar de rechtspraak, bij de toenmalige... Read more »
 • De Volksbank moet salaris van ontslagen CFO doorbetalen
  Vandaag heeft het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden uitspraak gedaan in het hoger beroep van de ontslagen bestuurder (CFO) van de Volksbank tegen de uitspraak van de rechtbank. De rechtbank had beslist dat hij, ondanks zijn ziekmelding, terecht was ontslagen. Het hof vindt -anders dan de rechtbank- dat de CFO zich op het... Read more »
 • Zutphen tijdelijke locatie voor deel strafzaken gerechtshof Arnhem-Leeuwarden
  Van half juli t/m december 2021 behandelt het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden een aantal strafzaken in de rechtbank Zutphen. Het gaat om strafzaken die het hof normaal gesproken in Arnhem behandelt. VerbouwingDeze zomer start de renovatie van het paleis van justitie in Arnhem. De openbare ruimtes, zittingszalen en ook de pers- en advocatenkamer worden... Read more »
 • Zes jaar celstraf voor verkrachting hoogbejaarde vrouw
  Het hof heeft vandaag een 35-jarige uit Frankrijk afkomstige man veroordeeld wegens verkrachting van een hoogbejaarde vrouw. Hij moet 6 jaar gevangenisstraf uitzitten. Ook moet hij de vrouw 10.000,- euro schadevergoeding betalen. De straf is gelijk aan de straf die de rechtbank eerder oplegde. Meermalen verkrachtDe man drong in de nacht... Read more »
 • Het gekraakte pand aan de Reactorweg (bedrijventerrein Lageweide) te Utrecht mag worden ontruimd
  De kort geding rechter in Utrecht heeft beslist dat het Openbaar Ministerie (OM) het gekraakte pand mocht ontruimen en het hof is het daarmee eens. Eén ontruimingsbrief voldoendeHet gekraakte gebouw heeft zes straatadressen. Het hof vindt dat de ontruimingsbrief van de Officier van Justitie van 12 maart 2021 is gericht aan... Read more »
  +

  Nieuws van het gerechtshof Den Haag

 • Essaywedstrijd 'Rechtspraak om op te bouwen'
  De rechtspraak werkt voor iedereen. In deze Week van de rechtspraak dagen we je uit om jouw visie of verhaal te vertellen bij de vraag wat in deze tijd belangrijk is voor goede rechtspraak: rechtspraak waar je op kan bouwen. Daarom schrijft het gerechtshof Den Haag een essaywedstrijd uit met... Read more »
 • Even voorstellen: een raadsheer in opleiding (strafrecht)
  In nieuwsprogramma’s op tv zie je geregeld een persoon in toga uitspraak doen in een rechtszaak. Wat is er allemaal voor nodig om tot een uitspraak te komen? Wie werken er aan mee om dit mogelijk te maken? Het gerechtshof Den Haag behandelt straf-, handels-, familie- en belastingzaken in hoger... Read more »
 • Gevangenisstraf voor bedreiging Omtzigt
  Het gerechtshof Den Haag heeft vandaag in hoger beroep een 27-jarige man uit Limburg veroordeeld voor bedreiging van het Tweede Kamerlid Omtzigt op 20 augustus 2020 op het Plein in Den Haag. De man nam die dag in Den Haag deel aan een demonstratie op het Plein. Later die dag... Read more »
 • Nieuw rechterlijk bestuurslid gerechtshof Den Haag voorgedragen
  Het bestuur is verheugd om mee te kunnen delen dat mr.dr. Vincent Mul is voorgedragen tot benoeming als rechterlijk bestuurslid van het gerechtshof Den Haag. Bij Koninklijk Besluit zal hij daadwerkelijk benoemd worden per 1 januari 2022. Hij volgt daarmee het rechterlijk bestuurslid mr. Ton de Lange op, die eind... Read more »
 • Gevangenisstraf voor doodslag in Rijswijk
  Een mannelijke verdachte is door het gerechtshof Den Haag vandaag veroordeeld voor doodslag op een andere man. Het feit is gepleegd op 13 maart 2018 in Rijswijk. Het Haagse gerechtshof heeft de verdachte een gevangenisstraf voor de duur van 10 jaar opgelegd. Het slachtoffer vertrok in de ochtend van 13... Read more »
 • Uitspraak in ontslagzaak over plaatsen racistische afbeeldingen in appgroep
  Het gerechtshof Den Haag heeft op 31 augustus 2021 uitspraak gedaan in een zaak over het ontslag op staande voet van een werknemer die racistische afbeeldingen deelde in een niet-zakelijke groepsapp met - hoofdzakelijk - collega’s. Het Haagse hof oordeelt in hoger beroep dat de Rotterdamse kantonrechter het ontslag op... Read more »
 • Eisen van Viruswaarheid over coronamaatregelen afgewezen
  Het gerechtshof Den Haag heeft vandaag uitspraak gedaan in het kort geding dat de Stichting Viruswaarheid tegen de Staat had aangespannen over alle geldende coronamaatregelen. Volgens Viruswaarheid berusten de maatregelen op wettelijke regels die in strijd zijn met mensenrechten. De stichting vindt dat de maatregelen daarom direct van tafel moeten.... Read more »
 • Gerechtshof Den Haag doet tussenuitspraak in zaak over erfpachtbeleid gemeente Zaanstad
  Het Haagse gerechtshof vraagt om meer informatie van de gemeente Zaanstad om tot een eindoordeel over hun erfpachtbeleid te komen. Dat heeft het gerechtshof Den Haag gisteren in een tussenarrest bepaald.Vanaf 1995 biedt de gemeente Zaanstad particuliere woningbezitters met erfpacht de mogelijkheid om de in erfpacht uitgegeven grond (de bloot... Read more »
 • Geen ontneming in zaak tegen bedrijf dat koolstofanoden produceert
  Het eventuele financiële voordeel dat een bedrijf verkregen heeft met de overtreding van de uitstootnormen voor schadelijke stoffen bij de productie van koolstofanoden wordt niet ontnomen. Dat heeft het gerechtshof Den Haag vandaag beslist.Het betreft een zaak tegen een bedrijf dat koolstofanoden produceert waarmee aluminium kan worden gemaakt. In de... Read more »
 • Ernstig verwijtbaar handelen van Centric jegens twee directeuren
  Het gerechtshof Den Haag heeft op 6 juli 2021 geoordeeld over twee ontslagzaken van directeuren van het IT-bedrijf Centric. Het gaat om de Chief Commercial Officer (CCO) en de Managing Director Centric Staffing Services. Zij hadden zelf de kantonrechter te Gouda gevraagd hun arbeidsovereenkomsten te ontbinden wegens een ernstig verstoorde... Read more »
  +

  Nieuws van het gerechtshof 's-Hertogenbosch

 • Verzekeraar moet schade aan eigenaar neergestort vliegtuig vergoeden
  Het gerechtshof ’s-Hertogenbosch heeft vandaag beslist dat een Duitse verzekeringsmaatschappij een bedrag van ruim 6 miljoen euro moet betalen aan de eigenaar van een neergestort vliegtuig. De rechtbank Limburg vond eerder nog dat de verzekeraar niet hoefde uit te keren. Waar gaat deze zaak over?In oktober 2009 stortte een particulier... Read more »
 • Geen straf na poging doodslag op leden motorclub
  Een 61-jarige man is door het gerechtshof ’s-Hertogenbosch ontslagen van alle rechtsvervolging na een poging tot doodslag op meerdere personen op een terras voor een café in Sittard. Het hof veroordeelde de man in 2019 daarvoor nog tot een gevangenisstraf. Tegen die uitspraak ging de man in cassatie bij de... Read more »
 • Buitenlands beleggingsfonds moet volledige vennootschapsbelasting betalen
  Het gerechtshof ’s-Hertogenbosch heeft vandaag beslist dat een buitenlands beleggingsfonds volledige vennootschapsbelasting moet betalen. Eerder oordeelde de rechtbank Zeeland-West-Brabant dat voor een aantal boekjaren het regime voor fiscale beleggingsinstellingen (fbi) van toepassing was, en dat het fonds voor een deel in aanmerking kwam voor het fbi-regime. Waar gaat deze zaak... Read more »
 • In hoger beroep celstraf en taakstraf voor mensenhandel en oplichting
  Het gerechtshof in ’s-Hertogenbosch heeft vandaag een 25-jarige man veroordeeld tot een gevangenisstraf van 358 dagen (waarvan 179 dagen voorwaardelijk), en een taakstraf van 240 uur wegens mensenhandel en oplichting. De man heeft samen met een andere man 2 minderjarige meisjes seksueel uitgebuit. Zij werkten voor hen als prostituees. Bovendien... Read more »
 • Raadsheer trekt zich terug van zaak Jos B
  Een van de drie raadsheren die de zaak Jos B. behandelen heeft een zogenoemd ‘verschoningsverzoek’ ingediend en dit verzoek is toegewezen. Dit houdt in dat de raadsheer zich terugtrekt van de zaak en zal worden vervangen door een andere raadsheer. De reden hiervoor is dat de raadsheer nog tot zeer... Read more »
 • Doodslag op partner in Helmond: 7 jaar cel
  Een 32-jarige vrouw is door het gerechtshof ’s-Hertogenbosch veroordeeld tot 7 jaar cel. Ze heeft haar partner gedood met een hamer. Het hof houdt wel rekening met het feit dat het slachtoffer de vrouw ook mishandelde. De rechtbank Oost-Brabant legde eerder ook 7 jaar cel op. In de nacht van... Read more »
 • Dierenartsenpraktijk moet tonnen aan illegale winst terugbetalen
  Het gerechtshof ’s-Hertogenbosch heeft vandaag beslist dat een dierenartsenpraktijk 308.313 euro moet terugbetalen aan de Staat. De winst was illegaal verdiend doordat de praktijk niet-geregistreerde dierengeneesmiddelen leverde. De rechtbank Zeeland-West-Brabant vond eerder dat de praktijk 399.083,55 euro moest terugbetalen. 'Duivendokter'De eigenaar van de praktijk stond internationaal bekend als ‘duivendokter’. Tussen... Read more »
 • In hoger beroep veroordeling en vrijspraak na fatale ripdeal
  Het gerechtshof ’s-Hertogenbosch heeft vandaag een 40-jarige man veroordeeld tot 11 jaar celstraf wegens het plegen van doodslag in 2001. Twee medeverdachten zijn vrijgesproken van plegen van doodslag, maar krijgen een celstraf van 10 maanden wegens diefstal. De rechtbank Oost-Brabant legde eerder nog celstraffen van 14 en 13 jaar op.In... Read more »
 • Ook in hoger beroep vrijspraak voor groepsverkrachting in Tilburg
  Het gerechtshof ’s-Hertogenbosch heeft vandaag opnieuw 6 mannen tussen de 19 en 22 jaar vrijgesproken van verkrachting. Het hof volgt daarmee grotendeels het oordeel van de rechtbank Zeeland-West-Brabant. Wel is 1 van hen veroordeeld tot een taakstraf van 50 uur omdat hij een diefstal heeft gepleegd.De mannen werden ervan verdacht... Read more »
 • In hoger beroep opnieuw jarenlange celstraffen na doodslag in Venlo
  Het gerechtshof ’s-Hertogenbosch heeft vandaag 2 mannen van 25 en 23 jaar veroordeeld tot gevangenisstraffen van respectievelijk 11 en 10 jaar. Ze zijn schuldig bevonden aan het medeplegen van doodslag en wapenbezit. De destijds 19-jarige man schoot met het wapen van de toen 22-jarige man een 22-jarig slachtoffer dood na... Read more »
  +

  Nieuws van het College van Beroep voor het bedrijfsleven

 • Waarschuwing voormalig voorzitter EY Accountants in hoger beroep geschrapt
  Op 6 september 2019 legde de accountantskamer de toenmalig bestuursvoorzitter van EY  een waarschuwing op in verband met structurele tekortkomingen in het kwaliteitssysteem (www.tuchtrecht.nl, ECLI:NL:TACAKN:2019:59), omdat niet duidelijk was dat een boeterapport voor De Nederlandsche Bank was opgesteld door niet-accountants, die zich niet hoefden te houden aan de beroepsregels voor... Read more »
 • Vordering opnames van telefoongesprekken van Rodeler (NL) B.V. terecht
  Het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) oordeelt dat Rodeler (NL) B.V. onvoldoende meewerkte aan de vordering van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) om opnames van telefoongesprekken met klanten te verstrekken. Het CBb laat de door AFM aan de beleggingsonderneming opgelegde last onder dwangsom om deze opnames te verkrijgen... Read more »
 • EasyJet krijgt ongelijk: tarieven Schiphol blijven in stand
  Het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) doet vandaag uitspraak over de tarieven en voorwaarden die Schiphol hanteert sinds 1 april 2019. EasyJet verzocht de Autoriteit Consument en Markt (ACM) om vast te stellen dat de tarieven en voorwaarden in strijd waren met de regels van de Wet luchtvaart.... Read more »
 • Geen bewijs dat Staatsbosbeheer grote grazers Oostvaardersplassen mishandelt
  Het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) oordeelt dat de minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit niet handhavend hoeft op te treden tegen Staatsbosbeheer vanwege het welzijn en de gezondheid van de grote grazers in de Oostvaardersplassen.  De Stichting Welzijn Grote Grazers vroeg de minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit... Read more »
 • Livestream zitting hoger beroep fusie PostNL en Sandd
  Het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) behandelt maandag a.s. het hoger beroep over de fusie van PostNL en Sandd. De rechtbank heeft de door de staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat voor de fusie verleende vergunning vernietigd. Het hoger beroep tegen die uitspraak en de inmiddels verleende herstelvergunning... Read more »
 • Rechter schrapt Mestboetes wegens gebruik geheime marge en strijd met willekeurverbod
  Een veehouder hoeft definitief geen boetes te betalen voor overtreding van de Meststoffenwet. Dat blijkt uit de uitspraak die het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) vandaag deed in het hoger beroep tegen een uitspraak van de rechtbank Den Haag.Al eerder oordeelde het CBb (op 18 december 2018, o.a. ECLI:NL:CBB:2018:653)... Read more »
 • Vangen en doden wilde ganzen valt onder jacht
  Stichting Animal Rights vroeg de minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit  handhavend op te treden tegen het vangen en doden van in het wild levende ganzen op grond van  dierenwelzijnsvoorschriften. Het betrokken bedrijf vangt en doodt de ganzen met provinciale ontheffing op grond van de Wet natuurbescherming met als doel... Read more »
 • Bestuursrechter toetst niet meer ambtshalve tijdigheid rechtsmiddel in voorgaande fase
  De Centrale Raad van Beroep heeft vandaag in een zogenoemde gemengde kamer, bestaande uit de presidenten van de Centrale Raad van Beroep en het College van Beroep voor het bedrijfsleven en de voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, uitspraak gedaan in een zaak waarin de vraag... Read more »
 • 'Meedenkers' in de wet vastgelegd
  Vandaag, donderdag 1 juli 2021, is de Wet amicus curiae en kruisbenoemingen in werking getreden. De wet regelt de mogelijkheid om ‘meedenkers’ in te zetten in zaken bij de hoogste bestuursrechters. Een welkome vernieuwing.Wie zijn meedenkers? De bestuursrechter wordt allereerst geïnformeerd door partijen die bij een concrete rechtszaak zijn betrokken.... Read more »
 • Boetes Autoriteit Financiële Markten definitief geschrapt
  P. Kloezen en N.C. Burgman-Koers hoeven ieder definitief geen boete te betalen voor hun rol bij financieel dienstverlener Visie B.V. in 2015.  Dat blijkt uit de uitspraak die het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) vandaag doet in hoger beroep. Eerder schrapte de rechtbank Rotterdam deze boetes al. De Autoriteit... Read more »
  +

  Nieuws van de Centrale Raad van Beroep

 • Overschrijden bezwaartermijn door niet lezen Berichtenbox MijnOverheid kan burger vaak niet verweten worden
  De Sociale Verzekeringsbank (SVB) heeft ten onrechte een bezwaar niet ontvankelijk verklaard. Het besluit was alleen verstuurd naar de Berichtenbox van MijnOverheid. Dan speelt de vraag of er een e-mailnotificatie is verzonden een belangrijke rol. Het is nog steeds niet zo dat de burger die kiest voor de digitale berichtgeving... Read more »
 • Gemeente vorderde terecht bijstand terug vanwege boodschappen
  De gemeente Wijdemeren heeft terecht bijstand van een inwoonster teruggevorderd, omdat zij lange tijd boodschappen van haar moeder kreeg en dit niet had gemeld. De ontvangen boodschappen leverden de inwoonster een structurele en behoorlijke besparing in de kosten van levensonderhoud op. Het bedrag van de terugvordering wordt wel verlaagd van... Read more »
 • Een nieuwe aflevering van Uitspraak Centraal over Wmo-begeleiding en jeugdhulp
  In aflevering drie van Uitspraak Centraal worden twee uitspraken besproken die samenhangen met twee actuele onderwerpen: Wmo-begeleiding en jeugdhulp. Willem-Jan van Brussel, raadsheer bij de Centrale Raad van Beroep, ontvangt gerechtsauditeur Sandra van Beek die over de uitspraken komt vertellen. Wmo-begeleiding en jeugdhulpDe aanleiding voor deze podcast is een artikel in... Read more »
 • Livestream uitspraak in zaak van gemeente Wijdemeren over terugvorderen bijstand vanwege boodschappen
  De Centrale Raad van Beroep doet op maandag 23 augustus aanstaande om 10.00 uur uitspraak in de zaak van de gemeente Wijdemeren over het terugvorderen van bijstand. De uitspraak is via een livestream te volgen.De zaakDe gemeente Wijdemeren had een bedrag van ruim € 7.000,- van een inwoonster teruggevorderd, omdat... Read more »
 • Wettelijke ontslagleeftijd voor rechters is geen leeftijdsdiscriminatie
  De wettelijke leeftijdsgrens van 70 jaar voor ontslag van rechterlijk ambtenaren is een passend en noodzakelijk middel om 2 legitieme doelen te behalen: het waarborgen van de onafhankelijkheid van de rechterlijke macht en het bevorderen van de doorstroming binnen de rechterlijke organisatie. De maximale leeftijdsgrens levert daarom geen verboden leeftijdsonderscheid... Read more »
 • Inschrijving bij KvK wettelijk vereiste om in aanmerking te komen voor Tozo
  De inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK) is een wettelijk vereiste waaraan moet worden voldaan om te kunnen worden aangemerkt als zelfstandige voor een uitkering op grond van de Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo). Het geschilIn deze zaak ging het om een ondernemer die werkzaam was als zelfstandig freelance muziekjournalist... Read more »
 • Bestuursrechter toetst niet meer ambtshalve tijdigheid rechtsmiddel in voorgaande fase
  De Centrale Raad van Beroep heeft vandaag in een zogenoemde gemengde kamer, bestaande uit de presidenten van de Centrale Raad van Beroep en het College van Beroep voor het bedrijfsleven en de voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, uitspraak gedaan in een zaak waarin de vraag... Read more »
 • 'Meedenkers' in de wet vastgelegd
  Vandaag, donderdag 1 juli 2021, is de Wet amicus curiae en kruisbenoemingen in werking getreden. De wet regelt de mogelijkheid om ‘meedenkers’ in te zetten in zaken bij de hoogste bestuursrechters. Een welkome vernieuwing.Wie zijn meedenkers? De bestuursrechter wordt allereerst geïnformeerd door partijen die bij een concrete rechtszaak zijn betrokken.... Read more »
 • Brandweerman mag niet ontslagen worden vanwege lidmaatschap Hells Angels
  Het bestuur van de veiligheidsregio Amsterdam Amstelland mag een medewerker van het brandweerkorps niet ontslaan omdat hij lid is van de Hells Angels. Dat heeft de Centrale Raad van Beroep geoordeeld. De medewerker werd ontslagen omdat de motorclub strafbare feiten zou plegen en vanwege de lopende procedure om de club... Read more »
 • Een nieuwe aflevering van Uitspraak Centraal
  De tweede aflevering van de podcast Uitspraak Centraal is nu te beluisteren. In de podcast staat iedere keer een in het oog springende uitspraak centraal. Willem-Jan van Brussel, senior raadsheer bij de Centrale Raad van Beroep, ontvangt iedere aflevering een collega die over een zaak komt vertellen.Onterecht strafontslagIn de nieuwe... Read more »