Appèlcolleges


  +

  Nieuws van het gerechtshof Amsterdam

 • Agenda Ondernemingskamer 24 januari 2019
  Op donderdag 24 januari 2019 worden ter terechtzitting van de Ondernemingskamer de volgende zaken behandeld:· 10.00 uur: het verzoek van Luxx Beauty B.V. (advocaat: mr. R.G. Roeffen) tot het bevelen van een onderzoek naar het beleid en de gang van zaken van True Line Hair & Beauty B.V. en bepaalde... Read more »
 • Agenda Ondernemingskamer 17 januari 2019
  Op donderdag 17 januari 2019 wordt ter terechtzitting van de Ondernemingskamer de volgende zaak behandeld:10:00 uur : pleidooi in de geschillenregelingsprocedure tussen Connecthing Group B.V. en F.A.A. van Berkel c.s.De Ondernemingskamer zal - onder voorbehoud van wijzigingen - als volgt zijn samengesteld: mr. A.J. Wolfs, voorzitter, mr. M.M.M. Tillema en... Read more »
 • Agenda Ondernemingskamer 10 januari 2019
  Op donderdag 10 januari 2019 worden ter terechtzitting van de Ondernemingskamer de volgende zaken behandeld:update 9-1-2019: de eerdere zitting van 13.00 uur is uitgevallen en de zitting van Erasmus Universitair Medisch Centrum Rotterdam van 15.30 uur is verplaatst naar 13.00 uur.· 10.00 uur: het verzoek van J. Coenen Holding B.V. (advocaat:... Read more »
 • Heropening zaak Sjeddy voor nader onderzoek
  In hoger beroep is het onderzoek heropend in een zaak tegen 2 vrouwen van 23 en 24 jaar en een 27-jarige man. Zij worden verdacht van betrokkenheid bij een vechtpartij in de nieuwjaarsnacht op 1 januari 2016 in Haarlem. Sjeddy Ibrahim is tijdens dit geweld door een steekwond om het... Read more »
 • Maximumstraf voor Aydin C.
  De 40-jarige Aydin C. is in hoger beroep veroordeeld tot de hoogst mogelijke straf, voor zedendelicten en andere strafbare feiten. Het gerechtshof Amsterdam heeft dit vandaag beslist. Opleggen van meer dan deze maximumstraf van 10 jaar en 243 dagen gevangenisstraf is wettelijk niet mogelijk. Strafzaak Disclosure betreft een groot aantal... Read more »
 • Agenda Ondernemingskamer 20 december 2018
  Op donderdag 20 december 2018 worden ter terechtzitting van de Ondernemingskamer de volgende zaken behandeld:· 10.00 uur: het verzoek van Byblos B.V. c.s. (advocaat: mr. B. Coskun) tot het bevelen van een onderzoek naar het beleid en de gang van zaken van Raboni O.G. B.V. (advocaat: mr. S.L. Schram) en... Read more »
 • Heropening beklag Baudet
  Het gerechtshof Amsterdam heropent de behandeling van het beklag van T.H.P. Baudet tegen de beslissing van de officier van justitie om K.H. Ollongren niet te vervolgen voor uitspraken die zij in de Ien Dales-lezing heeft gedaan. De beklagkamer die ‘klachten niet vervolging strafbaar feit (art 12 Sv.)’ behandelt heeft dit... Read more »
 • Zeer lange celstraffen voor poging tot liquidatie
  In hoger beroep zijn 5 mannen veroordeeld tot zeer lange gevangenisstraffen voor hun betrokkenheid bij een poging tot moord. Het gerechtshof Amsterdam heeft dit vandaag beslist. Het slachtoffer is op 5 november 2015 in Diemen beschoten met 2 aanvalsgeweren waarbij hij door 6 kogels is geraakt. Toch overleefde hij de aanslag.... Read more »
 • De afdeling strafrecht van het gerechtshof Amsterdam is op zoek naar stagiair(s)
  Stageperiode:Zes maanden, van 1 maart 2019 tot 1 september 2019 Uren per week: 36 uur per week Gedurende deze stageperiode van zes maanden, heeft de stagiair(e) recht op in totaal 72 uur vakantieverlof. Stagevergoeding: 520,20 euro bruto per maand Vereisten:De stage is alleen voor studenten die in de masterfase van... Read more »
 • Netherlands Commercial Court (NCC) legislation approved by Senate
  The Dutch Senate voted this afternoon to create the Netherlands Commercial Court (NCC District Court and NCC Court of Appeal) as part of the Amsterdam courts. The NCC legislative process is now close to completion. The final step is for the Minister of Justice and Security to issue a decree... Read more »
  +

  Nieuws van het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden

 • Ook het gerechtshof verbiedt Bandidos Motorcycle Club Holland
  Vandaag heeft het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden uitspraak gedaan in het hoger beroep in de zaak van het Openbaar Ministerie tegen de Bandidos Motorcycle Club (BMC Internationaal) en BMC Holland. De rechtbank in Utrecht oordeelde eerder dat BMC Internationaal in strijd handelt met de openbare orde en heeft BMC Holland verboden verklaard... Read more »
 • Beslissing op onderzoekswensen hoger beroep Michael P.
  Het hof wijst vandaag tussenarrest in de zaak Michael P. die verdacht wordt van het verkrachten, het van haar vrijheid beroven en doden van Anne Faber en het mishandelen van medewerkers van het Pieter Baan Centrum. Op de regiezitting van 29 november 2018 zijn vier verzoeken van de verdediging en... Read more »
 • Jeugdbende Culemborg ook in hoger beroep veroordeeld
  Vandaag heeft  het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden  vier verdachten veroordeeld voor het plegen van een groot aantal woninginbraken, het witwassen van geld en/of sieraden en het lidmaatschap van een criminele organisatie. Twee andere verdachten, die door de rechtbank ook waren veroordeeld, zijn niet in hoger beroep gekomen.De feitenDe woninginbraken werden allemaal gepleegd... Read more »
 • Celstraf voor ontucht
  Het gerechtshof in Arnhem heeft vandaag een 28-jarige man veroordeeld tot een gevangenisstraf voor de duur van 26 maanden, waarvan 10 maanden voorwaardelijk. Verdachte wordt verweten dat hij ontucht heeft gepleegd met in totaal zeven jonge meisjes die verbleven bij een Buiten Schoolse Opvang (BSO). Hij was daar werkzaam als... Read more »
 • Regiezitting in zaak Michael P. op donderdag 29 november 2018
  Op donderdag 29 november 2018 vindt een regiezitting plaats in het hoger beroep in de zaak Michael P. Deze zitting is bij het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden, locatie Arnhem, Walburgstraat 2-4 te Arnhem en begint om 14.10 uur.Wat is een regiezitting?Tijdens een regiezitting wordt de zaak nog niet inhoudelijk behandeld. De regiezitting... Read more »
 • Veroordeling voor mishandeling Vindicatzaak
  Het hof heeft in het arrest van 22 november 2018 een verdachte veroordeeld voor mishandeling van een aspirant-student tijdens de ontgroeningstijd van studentenvereniging Vindicat. Anders dan de rechtbank is het hof van oordeel dat er geen bewijs is voor opzet op het toebrengen van zwaar lichamelijk letsel. Weliswaar heeft de... Read more »
 • Instructeurs veroordeeld voor ongeluk in zwembad in Rhenen
  Het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden heeft vandaag drie zweminstructeurs veroordeeld tot taakstraffen van 60 uur. Zij zijn nalatig geweest bij het uitoefenen van toezicht op de veiligheid van basisschoolleerlingen, die zwemles kregen. Daardoor kon het gebeuren dat een 9-jarig meisje is verdronken.De feitenOp 21 september 2015 is de 9-jarige Salam na afloop... Read more »
 • Gehele koopovereenkomst Spaansen en gemeente Harlingen in hoger beroep nietig verklaard
  Vandaag heeft het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden uitspraak gedaan in het hoger beroep dat Spaansen heeft ingesteld tegen de vonnissen van de rechtbank Noord-Nederland van 1 juli 2015 en 16 december 2015 in het geschil tussen haar en de gemeente Harlingen. Verboden steunmaatregelNet als de rechtbank is het hof van oordeel dat... Read more »
 • Open dag van de Rechtspraak in Leeuwarden
  Op zaterdag 17 november 2018 zetten het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden en de rechtbank Noord-Nederland de deuren van het paleis van justitie en het gerechtsgebouw in Leeuwarden wagenwijd open! In het kader van Leeuwarden-Fryslân Culturele Hoofdstad 2018 organiseren we een open dag om het publiek een kijkje te geven in de wereld... Read more »
 • Paleis van justitie decor voor toneelstuk 'Om des gewetens wille'
  Dit voorjaar vierde het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden - met een conferentie - het 75-jarig jubileum van een door het gerechtshof Leeuwarden op 25 februari 1943 gewezen arrest. Het tijdens de bezetting van Nederland in de Tweede Wereldoorlog gewezen arrest is onder juristen bekend onder de naam: ‘Om des gewetens wille’. Tijdens... Read more »
  +

  Nieuws van het gerechtshof Den Haag

 • Haagse hof honoreert diverse onderzoekswensen verdediging in zaak Wilders
  Het gerechtshof Den Haag heeft vandaag de beslissingen gegeven op de onderzoekswensen van de verdediging in de zaak Wilders. Deze wensen waren kenbaar gemaakt tijdens de regiezittingen in deze zaak. Het hof heeft het verzoek afgewezen om het Openbaar Ministerie meteen, zonder nader onderzoek, niet-ontvankelijk te verklaren in de vervolging.Het... Read more »
 • Het Haagse hof handhaaft anonimiteit agenten zaak Mitch Henriquez
  Het gerechtshof Den Haag heeft vandaag zijn beslissingen gegeven op de verzoeken die zijn gedaan in de zaak Mitch Henriquez. Het hof heeft bepaald dat ook in hoger beroep de beide agenten anoniem terecht zullen staan. Het hof vindt dat niet in strijd met de wet of met het Europese... Read more »
 • Geen bevel tot vervolging van tabaksproducenten
  Het gerechtshof Den Haag geeft geen bevel tot strafrechtelijke vervolging van tabaksproducenten. Dat heeft het Haagse hof vandaag beslist in een procedure op grond van artikel 12 Wetboek van Strafvordering die aangespannen was tegen tabaksproducenten. De sigaretten van de tabaksproducenten worden volgens de stringente Nederlandse en Europese wet- en regelgeving... Read more »
 • Geen sprake van discriminatie bij Haagse schoolfoto's
  Een Haagse basisschool kan geen discriminatie verweten worden bij het nemen van klassenfoto’s in 2015. Dat heeft het gerechtshof Den Haag vandaag in hoger beroep beslist. Twee zusjes uit een Islamitisch gezin zaten op een openbare basisschool in Den Haag. Op het moment dat de schoolfotograaf langskwam voor de jaarlijkse... Read more »
 • Accreditatie media strafzaak Mitch Henriquez op 5 december
  Het gerechtshof Den Haag startte op dinsdag 20 november jl. met het hoger beroep in de strafzaak Mitch Henriquez. In deze zaak staan 2 agenten terecht. Op 20 november vond de regiezitting plaats. Tijdens deze zitting werden diverse verzoeken van de procesdeelnemers besproken. Op woensdag 5 december 2018 om 10:00... Read more »
 • Informatie voor media rondom regiezittingen in de zaak Wilders
  De regiezittingen in de zaak Wilders bij het gerechtshof Den Haag zijn op 30 november, 3 december en 7 december 2018 en 10 januari 2019. De zittingen vinden telkens plaats in het Justitieel Complex Schiphol (Duizendbladweg 100 te Badhoevedorp). De zittingen starten steeds om 9.30 uur.MediaAan journalisten die de zaak... Read more »
 • 20 november 2018 regiezitting in strafzaak Mitch Henriquez
  Op dinsdag 20 november 2018 start het gerechtshof Den Haag met het hoger beroep in de strafzaak Mitch Henriquez. In deze zaak staan 2 agenten terecht. De rechtbank Den Haag heeft op 21 december 2017 de 2 agenten die verdacht werden van de dood van Mitch Henriquez veroordeeld tot een... Read more »
 • Opnieuw veroordeling doodslag café-eigenaar
  Een 42-jarige vrouw en een 30-jarige man zijn in hoger beroep veroordeeld tot gevangenisstraffen van 13,5 jaar en 11,5 jaar voor doodslag op een Rotterdamse café-eigenaar. Dat heeft het gerechtshof Den Haag vandaag beslist.Doodslag Volgens het hof brachten beide verdachten de café-eigenaar in 2014 in zijn woning in Rotterdam met... Read more »
 • Syriëganger veroordeeld in hoger beroep
  Een 36-jarige man is vandaag in hoger beroep veroordeeld door het gerechtshof Den Haag voor het uitreizen naar Syrië met een terroristisch motief. Het gerechtshof heeft de man veroordeeld tot een gevangenisstraf van 2 jaar. De rechtbank had de man vrijgesproken voor dit feit.Het Haagse gerechtshof acht bewezen dat de... Read more »
 • Staat moet uitstoot broeikasgassen op korte termijn verder terugdringen
  De uitstoot van broeikasgassen moet eind 2020 met tenminste 25% verminderd worden ten opzichte van 1990. Dat heeft het gerechtshof Den Haag vandaag geoordeeld in een procedure van Urgenda tegen de Nederlandse Staat. Het gerechtshof bevestigt met de uitspraak in de klimaatzaak het vonnis van de rechtbank Den Haag.Urgenda en... Read more »
  +

  Nieuws van het gerechtshof 's-Hertogenbosch

 • Celstraffen, taakstraffen en vrijspraken in hoger beroep btw-fraude Vinkenslag
  In hoger beroep zijn 5 mannen veroordeeld voor het plegen van btw-fraude in het voormalige woonwagenkamp Vinkenslag in Maastricht. Het gerechtshof heeft 1 man een celstraf opgelegd van 16 maanden. De 4 andere mannen zijn elk veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf en een taakstraf. Het hof sprak 4 mannen vrij... Read more »
 • 5 mannen krijgen opnieuw celstraf voor overval hennepkwekerij
  Het gerechtshof ’s-Hertogenbosch heeft 4 mannen in hoger beroep veroordeeld tot 3 jaar gevangenisstraf voor het plegen van een gewelddadige woningoverval in Sint-Maartensdijk. Daarbij werd een grote hoeveelheid hennep buitgemaakt. Een 5e man krijgt 3,5 jaar celstraf omdat hij ook nog schuldig is bevonden aan witwassen, een woninginbraak en een... Read more »
 • Ook in hoger beroep 30 maanden cel voor opdrachtgever autobranden in Weert
  Het gerechtshof heeft uitspraak gedaan in de zaak die bekend staat als die van de Weerter autobranden. De opdrachtgever van 3 brandstichtingen van auto’s is vandaag in hoger beroep veroordeeld tot een gevangenisstraf van 30 maanden.OpdrachtgeverVanaf de zomer van 2009 zijn in Weert meerdere auto’s uitgebrand. Volgens het hof is... Read more »
 • In hoger beroep celstraf én tbs voor incest Swalmen
  Een 54-jarige man uit het Limburgse Swalmen is in hoger beroep veroordeeld tot een gevangenisstraf van 6 jaar én tbs met dwangverpleging voor het langdurig misbruiken en verkrachten van zijn zwakbegaafde dochter. Ook moet hij haar een schadevergoeding betalen van ruim 20.000 euro. De rechtbank Limburg veroordeelde de man eerder... Read more »
 • Rechtbank moet ontnemingszaak drugsbende toch behandelen
  De ontnemingskamer van het gerechtshof ’s-Hertogenbosch heeft vandaag in hoger beroep 6 ontnemingszaken teruggewezen naar de rechtbank Oost-Brabant. Deze rechtbank verklaarde het Openbaar Ministerie (OM) in deze zaken vorig jaar niet-ontvankelijk. Het hof vindt echter dat het OM wel ontvankelijk is. StrafzaakEerder veroordeelde het hof de 6 mannen tot celstraffen... Read more »
 • Cel en tbs voor woningoverval en poging verkrachting hoogbejaarde vrouw
  Een 42-jarige man is in hoger beroep veroordeeld tot een gevangenisstraf van 4,5 jaar en tbs met dwangverpleging. Vanwege deze veroordeling is ook de voorwaardelijke invrijheidstelling van de man herroepen. Het gerechtshof ’s-Hertogenbosch vindt bewezen dat hij een 94-jarige vrouw heeft beroofd, aangerand en geprobeerd te verkrachten en op dezelfde... Read more »
 • In hoger beroep celstraf en taakstraf voor voorbereiden deelname aan terroristische organisatie
  Het gerechtshof in ’s-Hertogenbosch veroordeelt vandaag een 19-jarige vrouw uit Limburg tot een gevangenisstraf van 270 dagen, waarvan 228 dagen voorwaardelijk, met een proeftijd van 3 jaar. Daarnaast moet zij een taakstraf uitvoeren van 120 uur. Volgens het hof heeft zij voorbereidingen getroffen voor deelname aan de terroristische organisatie IS... Read more »
 • In hoger beroep 4,5 jaar cel voor eigenrichting
  Vandaag heeft het gerechtshof in ’s-Hertogenbosch een 53-jarige inwoner van Helmond veroordeeld tot een gevangenisstraf van 4,5 jaar voor poging tot doodslag. Het hof vindt bewezen dat hij de man die hij ervan verdacht zijn dochter lastig te vallen zo hard met een schop heeft geslagen dat hij willens en... Read more »
 • 12 jaar cel voor verkrachting en doden Nicole van den Hurk
  Een 51-jarige man is in hoger beroep veroordeeld tot een gevangenisstraf van 12 jaar voor het verkrachten en doden van de 15-jarige Nicole van den Hurk uit Eindhoven in 1995. In tegenstelling tot de rechtbank Oost-Brabant - die de man alleen voor verkrachting veroordeelde - vindt het hof wél wettig... Read more »
 • Oud-rechter lijdt schade door onrechtmatige beschuldigingen
  Een juridisch medewerker van de rechtbank Den Haag heeft een inmiddels gepensioneerde rechter van die rechtbank onrechtmatig beschuldigd, waardoor hij schade heeft geleden. Dit oordeelt het gerechtshof 's-Hertogenbosch vandaag in een civiele hoger beroepsprocedure.De medewerker had zowel tegen de media als onder ede in rechtszaken gezegd dat deze rechter op... Read more »
  +

  Nieuws van het College van Beroep voor het bedrijfsleven

 • Individuele beoordeling door CBb in fosfaatrechtzaken
  Het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) heeft vandaag uitspraak gedaan in een aantal zaken over fosfaatrechten. Het gaat om beroepen van melkveehouders tegen de door de minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (minister) op grond van de Meststoffenwet vastgestelde fosfaatrechten. Per 1 januari 2018 geldt het fosfaatrechtenstelsel. De... Read more »
 • CBb rondt landbouwproject succesvol af
  Het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) doet vandaag uitspraak in de 500ste zaak in het landbouwproject. Het CBb is op 1 januari 2018 gestart met het landbouwproject. Doel was om in 2018 500 landbouwzaken extra af te doen en zo een versnelling te brengen in de afdoening van... Read more »
 • CBb stelt vragen aan Hof EU over subsidies uit Europees Visserijfonds
  Het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) doet vandaag uitspraak over de regels van de Europese Unie voor de verlening van subsidie uit het Europees Visserijfonds (EVF). Het geschil gaat over een project van een dochteronderneming van de Nederlandse Vissersbond, een belangenorganisatie voor Nederlandse beroepsvissers, voor een nieuw vistuig... Read more »
 • CBb geeft duidelijkheid over toepassing Wet Markt en Overheid
  Het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) geeft vandaag in twee uitspraken duidelijkheid over de toepassing van de Wet Markt en Overheid. Die wet wil voorkomen dat de overheid oneerlijk concurreert met commerciële marktpartijen. Het gaat over de exploitatie van een jachthaven door de gemeente Zeewolde en een parkeergarage... Read more »
 • Geen tuchtmaatregel voor accountant van crematiebedrijf De Facultatieve
  Het hoger beroep van de Stichting Onderzoek Bedrijfs Informatie (SOBI) tegen de uitspraak van de Accountantskamer in de tuchtzaak tegen de controlerend accountant van het crematiebedrijf De Facultatieve is ongegrond. Dat oordeelt het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) vandaag.De Beheersmaatschappij ‘De Facultatieve’ (BMF) werd eind 2012 verkocht aan... Read more »
 • Herkansing op kwaliteitssubsidie voor vijf verpleeghuizen
  Het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) haalt vandaag een streep door de weigering van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) om vijf zorginstellingen geld toe te kennen voor de zogenoemde Kwaliteitsimpuls verpleeghuizen. Toenmalig staatssecretaris Van Rijn introduceerde deze Kwaliteitsimpuls naar aanleiding van het manifest “Scherp op ouderenzorg” (een initiatief van... Read more »
 • Opleggen mestboetes vergt openheid van zaken
  Het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) schrapt vandaag in een drietal hoger beroepen boetes voor overtreding van de Meststoffenwet, omdat voor de veehouders een redelijke mogelijkheid ontbrak zich te verweren tegen het aan hun niet-sluitende mestboekhouding ontleende bewijsvermoeden dat zij de Meststoffenwet hebben overtreden. Veehouders moeten een mestboekhouding... Read more »
 • Kort geding rechter laat afschaffing POR ongemoeid
  De voorzieningenrechter van het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) treft geen voorlopige voorziening in verband met de POR-regeling (Regeling ontheffing productierechten). Op grond van de POR-regeling kregen pluimveehouders tijdelijk ontheffing van de verplichting over dierrechten te beschikken. Die ontheffingen hadden een duidelijke einddatum en die is verstreken. De... Read more »
 • Gemeente moet rookverbod in winkelgebied handhaven
  De gemeente Vlaardingen is terecht beboet omdat zij het rookverbod in winkelcentrum Liesveld niet heeft gehandhaafd. Dat beslist het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) vandaag in de uitspraak op het beroep van de gemeente.Het deel van een winkelcentrum dat overdekt is, is een ‘overdekt winkelcentrum’ en daarvoor geldt... Read more »
 • Johan Cruijff Arena moet rookverbod handhaven
  De Johan Cruijff Arena is terecht beboet wegens het niet handhaven van het rookverbod tijdens een voetbalwedstrijd. Dat beslist het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) vandaag in de uitspraak op het beroep van de beheerder van het stadion. Omdat de tribunes van het stadion overkapt zijn, vallen zij... Read more »
  +

  Nieuws van de Centrale Raad van Beroep

 • Gemeenten mochten Wmo-huishoudhulp niet baseren op nieuwe normtijden
  Aan de nieuwe normtijden voor huishoudelijke hulp onder de Wet maatschappelijke ondersteuning 2015 hebben de gemeenten Nijkerk en Bodegraven-Reeuwijk een KPMG onderzoek ten grondslag gelegd. Dit is een onafhankelijk en deugdelijk onderzoek. Deze gemeenten hebben echter andere beleidskeuzes gemaakt dan waarop het KPMG-onderzoek is gebaseerd. De normtijden van deze gemeenten... Read more »
 • Op 10 december 2018 uitspraken CRvB over normtijden huishoudelijke hulp
  De Centrale Raad van Beroep (CRvB) doet op maandag 10 december 2018 om 11.00 uur in het openbaar uitspraak in zaken over de gemeenten Nijkerk en Bodegraven Reeuwijk over normtijden voor huishoudelijke hulp onder de Wmo 2015. In deze zaken gaat het om de vraag of het toegekende aantal uren... Read more »
 • Conclusie raadsheer advocaat-generaal over afgeleid belang in het sociaal domein
  Een zorgverlener kan bij de bestuursrechter procederen over een besluit van de gemeente dat is gericht aan een van zijn cliënten. De cliënt mag volgens het besluit zijn persoonsgebonden budget niet meer bij hem besteden omdat de zorg van onvoldoende kwaliteit zou zijn. Een verzekeringsmaatschappij mag bij de bestuursrechter procederen... Read more »
 • Nieuw toetsingskader voor verwijtbare werkloosheid
  De Centrale Raad van Beroep (CRvB) heeft in zijn uitspraak van 7 november 2018 een nieuw toetsingskader toegepast voor het beoordelen van de vraag of sprake is van verwijtbare werkloosheid. Bij de vraag of aan de werkloosheid een dringende reden ten grondslag ligt, wordt niet langer onderscheid gemaakt tussen de... Read more »
 • Hantering Protocol Dyslexie Diagnostiek en Behandeling 2.0
  De Centrale Raad van Beroep oordeelt in zijn uitspraak van 24 oktober 2018 dat het college, door het Protocol te hanteren bij het bepalen of betrokkene voor haar dyslexieklachten jeugdhulp nodig heeft, is gebleven binnen de ruimte die de wetgever in artikel 2.3 van de Jeugdwet aan het college heeft... Read more »
 • Gerechtsgebouw Utrecht deelnemer aan Open Monumentendag 2018
  Utrecht in Europa en Europa in Utrecht! Dat is het thema voor Open Monumentendag 2018.  De Open Monumentendag vindt dit jaar plaats op zaterdag 8 september. In Utrecht worden zo'n zeventig monumenten opengesteld. Ook de rechtbank Midden-Nederland en de Centrale Raad van Beroep doen mee: het monumentale deel van het... Read more »
 • Alsnog uitkering voor topambtenaar die ontslag nam
  Een voormalig topambtenaar die zelf ontslag heeft genomen, krijgt toch een gedeeltelijke WW-uitkering. Door zelf ontslag te nemen is het betrokkene te verwijten dat hij werkloos is geworden en daarom weigerde het UWV hem een uitkering te verstrekken. Er waren echter omstandigheden binnen en buiten de gemeente waardoor het voorstelbaar... Read more »
 • In buitenland verkregen bewijs toegestaan in bestuursrechtelijke procedure
  De gemeenten en de Sociale verzekeringsbank (Svb) mochten in Turkije verkregen bewijs van verzwegen onroerend goed in Turkije gebruiken om bijstand in te trekken en terug te vorderen. Dat heeft de Centrale Raad van Beroep (CRvB) geoordeeld in 4 uitspraken van 1 oktober 2018.Onderzoek naar vermogenIn de vier zaken gaat het... Read more »
 • Op 1 oktober uitspraak CRvB over rechtmatigheid van bewijs verkregen in buitenland
  Op maandag 1 oktober 2018 om 11.00 uur doet de Centrale Raad van Beroep (CRvB) uitspraak in vier zaken waarin de vraag centraal staat of in Turkije verkregen bewijs mag worden gebruikt in een procedure tot intrekking en terugvordering van bijstand vanwege verzwegen onroerend goed in Turkije.  AchtergrondIn deze zaken... Read more »
 • Gemeente heeft traplift op onjuiste gronden afgewezen
  De gemeente heeft een op grond van de Wet maatschappelijke ondersteuning 2015 (Wmo 2015) aangevraagde traplift op onjuiste gronden afgewezen. De afwijzing berust op een met die wet strijdige uitleg van voorzienbaarheid van de noodzaak tot ondersteuning en eigen kracht van de burger. Dit oordeelt de Centrale Raad van Beroep... Read more »