Appèlcolleges


  +

  Nieuws van het gerechtshof Amsterdam

 • Onjuiste feiten in artikel NRC over wraking Krimgoud
  De NRC publiceerde vandaag, 13 september 2019, een artikel onder de titel ‘wrakingsverzoek ingediend in hoger beroep krimgoud’. De daarin door de advocaten als feit gepresenteerde wrakingsgronden missen feitelijke grondslag: de NRC heeft geen wederhoor toegepast en klakkeloos voor waar aangenomen wat de advocaten hen ingefluisterd hebben. Zij hebben het... Read more »
 • Vrijspraak voor bestuurder taxi (Uber) van veroorzaken dodelijk verkeersongeval
  Een 23-jarige man is in hoger beroep vrijgesproken van het veroorzaken van een dodelijk verkeersongeval (dood door schuld in het verkeer) en gevaarlijk rijgedrag. Het gerechtshof Amsterdam heeft dat vandaag beslist. De rechtbank kwam eerder tot dezelfde beslissing. Daartegen kwam het Openbaar Ministerie (OM) in hoger beroep. Het OM eiste... Read more »
 • Agenda Ondernemingskamer 5 september 2019
  Op donderdag 5 september 2019 worden ter terechtzitting van de Ondernemingskamer de volgende zaken behandeld:· 10.00 uur: het verzoek van Eric Criens Holding B.V.(advocaat: mr. N.P.F.E. van der Peet) tot het bevelen van een onderzoek naar het beleid en de gang van zaken van Criens Beheer B.V. c.s. en bepaalde... Read more »
 • Agenda Ondernemingskamer 29 augustus 2019
  Op donderdag 29 augustus 2019 worden ter terechtzitting van de Ondernemingskamer de volgende zaken behandeld:· 10.00 uur: het verzoek van Mutsaersstichting c.s.(advocaten: mr. D.C.M.H. Vielvoye en mr. M. van der Schoor) tot het bevelen van een onderzoek naar het beleid en de gang van zaken van Coöperatie Regionaal Kennis- en... Read more »
 • Pro-formazitting Holleeder verplaatst van JCS naar Paleis van Justitie op IJdok
  De pro-formazitting van Willem Holleeder in hoger beroep vindt plaats in een van de zittingszalen van het gerechtshof Amsterdam op IJdok. De zitting zou eerst plaatsvinden in een zaal op het Justitieel Complex Schiphol. De zitting is op woensdag 21 augustus 2019 en start om 10 uur. RaadsherenDe raadsheren die woensdag... Read more »
 • Accreditatie pers pro-forma hoger beroep in strafzaak tegen Willem Holleeder
  Update 19-8-2019:Pro-formazitting Holleeder verplaatst van JCS naar Paleis van Justitie op IJdok Op woensdag 21 augustus om 10.00 uur behandelt het gerechtshof Amsterdam in hoger beroep een pro-formazitting in de strafzaak tegen Willem Holleeder. Dit is de eerste zitting. Deze vindt plaats in de rechtszaal in het Justitieel Complex Schiphol.... Read more »
 • Hof wijst vorderingen franchisenemers Albert Heijn af
  In een afrekeningsgeschil tussen enerzijds Albert Heijn (AH) en anderzijds 240 franchisenemers van AH en de Vereniging van Albert Heijn Franchisenemers (de VAHFR) zijn in hoger beroep vrijwel alle vorderingen van de franchisenemers afgewezen. Het gerechtshof Amsterdam heeft dit vandaag beslist. Nadere afrekeningDe franchisenemers vinden dat zij bij de afrekening... Read more »
 • Alsnog vervolging Brandt Corstius
  De journalist Jelle Brandt Corstius moet zich alsnog voor de strafrechter verantwoorden voor het in de landelijke media en in een persbericht uiten van beschuldigingen van verkrachting. Dat heeft het gerechtshof Amsterdam vandaag beslist. Het Openbaar Ministerie (OM) had eerder besloten niet tot vervolging over te gaan. Tegen deze beslissing... Read more »
 • Nader onderzoek naar gang van zaken arrestatie Michael P.
  Het Openbaar Ministerie moet nader strafrechtelijk onderzoek verrichten naar de gang van zaken bij de aanhouding van Michael P. (verdachte in de zaak Anne Faber) en zijn overbrenging naar een cellencomplex daarna. Dat heeft het gerechtshof Amsterdam vandaag beslist naar aanleiding van een klacht van Michael P. in het kader... Read more »
 • Agenda Ondernemingskamer 25 juli 2019
  Op donderdag 25 juli 2019 worden ter terechtzitting van de Ondernemingskamer de volgende zaken behandeld:· 10.00 uur: het verzoek van Emvedee B.V.(advocaat: mr. D.J.J. Folgering) tot het bevelen van een onderzoek naar het beleid en de gang van zaken van MD-Square Beheer B.V. c.s. en bepaalde onmiddellijke voorzieningen te treffen;... Read more »
  +

  Nieuws van het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden

 • Inhoudelijke behandeling hoger beroep 'A7-blokkade'
  Op 24, 25, 26 en 27 september 2019 behandelt het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden, locatie Leeuwarden, het hoger beroep in de strafzaak rond de A7-blokkade. De zitting wordt gehouden in zaal B van het Paleis van Justitie aan het Wilhelminaplein 1 in Leeuwarden en begint steeds om 09.00 uur. Globale planningDinsdag 24... Read more »
 • Gerechtshof oordeelt in 'woningoverval Gees'
  Het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden heeft vandaag in hoger beroep uitspraak gedaan in de zaken van vier verdachten, die worden verdacht van strafbare betrokkenheid bij de gewelddadige woningoverval in Gees op 30 juni 2016.Veel geweldTijdens de overval is zeer heftig geweld toegepast op de 69-jarige bewoner die vervolgens gekneveld werd achtergelaten en... Read more »
 • 30 maanden gevangenisstraf en TBS voor poging tot doodslag op predikant
  Het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden heeft een 51-jarige man uit Tricht veroordeeld tot 30 maanden gevangenisstraf en terbeschikkingstelling met dwangverpleging wegens een poging tot doodslag op een (destijds) 64-jarige vrouw in een kerk in Rhenoy in 2017. Ook moet de man het slachtoffer ruim 294 duizend euro aan schadevergoeding betalen. Het slachtoffer,... Read more »
 • Plaatsing in psychiatrisch ziekenhuis opgelegd in gijzelingszaak Arnhem
  Het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden heeft vandaag uitspraak gedaan in de strafzaak tegen de verdachte van een gijzeling in een wijkcentrum in de Arnhemse wijk Klarendal in mei 2017. Aan de verdachte was ten laste gelegd dat hij, voorzien van een nepwapen, een nepbom en twee messen, vier stagiairs in het wijkcentrum... Read more »
 • Verkeershinder door werkzaamheden A325 en Pleijroute Arnhem
  Door groot onderhoud aan de A325 en de Pleijroute tussen knooppunt Ressen en knooppunt Velperbroek, ontstaat er ernstige verkeershinder. Dit kan ook gevolgen hebben voor bezoekers van het Paleis van Justitie in Arnhem. Houd daarom rekening met een langere reistijd. De werkzaamheden duren van 8 juli tot en met 25... Read more »
 • Ook in hoger beroep 28 jaar cel en TBS voor Michael P.
  Het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden veroordeelt Michael P. in hoger beroep tot een gevangenisstraf van 28 jaar en TBS met dwangverpleging onder meer voor het verkrachten en doden van Anne Faber. Op 29 september 2017 verdween Anne Faber tijdens een fietstocht en bijna twee weken later werd zij gevonden in het bos.... Read more »
 • Ronald Visser wint verkiezing beste praktijkopleider 2019 van de provincie Fryslân in de sector Zakelijke Dienstverlening en Veiligheid
  Ronald Visser, teamvoorzitter van de administratie van het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden (locatie Leeuwarden), is de beste praktijkopleider voor mbo-studenten van de provincie Fryslân in de sector Zakelijke Dienstverlening en Veiligheid. SBB (Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven) maakte dit op 1 juli bekend.Mbo-studenten volgen het praktijkgedeelte van hun opleiding bij een door SBB erkend... Read more »
 • Rechter in de klas tijdens Week van de Rechtspraak
  Wilt u met uw klas een keer tijdens de les in gesprek met een rechter of griffier? Meld u dan snel aan!Rechters en griffiers bezoeken scholenTijdens de Week van de Rechtspraak bezoeken onze rechters en griffiers zoveel mogelijk scholen van maandag 23 t/m vrijdag 27 september. Onze rechters geven maximaal... Read more »
 • 500 strafzaken in hoger beroep van Arnhem naar Den Haag
  Met een tijdelijke regeling van de Minister van Rechtsbescherming worden 500 relatief eenvoudige strafzaken overgedragen van het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden aan het gerechtshof Den Haag. Het hof Arnhem-Leeuwarden heeft wegens een tijdelijk capaciteitsgebrek aan raadsheren in de afdeling strafrecht een te hoge voorraad strafzaken waardoor de doorlooptijd oploopt. Het hof in... Read more »
 • Hogere gevangenisstraffen voor beleggingsfraude
  Twee mannen die leiding gaven aan Centurion Vastgoed B.V. zijn voor het plegen van grootschalige beleggingsfraude door het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden op woensdag 12 juni 2019 in hoger beroep veroordeeld tot celstraffen van 6 en 5 jaar. De beide mannen zijn veroordeeld voor oplichting, bedrieglijke bankbreuk en valsheid in geschrift. Daarnaast... Read more »
  +

  Nieuws van het gerechtshof Den Haag

 • Veroordeling voor veroorzaken dodelijk verkeersongeval in Hellevoetsluis
  Een 54 jarige vrouw is vandaag veroordeeld voor het veroorzaken van een verkeersongeval met dodelijke afloop op 30 mei 2014 in Hellevoetsluis. Dat heeft het gerechtshof Den Haag vandaag beslist. Daarnaast is de vrouw veroordeeld voor autorijden op 3 juni 2014 terwijl haar rijbewijs was ingevorderd. Het gerechtshof heeft haar... Read more »
 • Sea-Watch krijgt iets meer tijd
  Sea-Watch krijgt tot 2020 de tijd om aan strengere eisen op het gebied van veiligheid en bemanning te voldoen. Dat heeft het gerechtshof Den Haag vandaag beslist. Het is de uitspraak in een zaak die Sea-Watch tegen de Nederlandse Staat heeft aangespannen. Sea-Watch gebruikt haar schip de Sea-Watch 3 om... Read more »
 • Langdurige gevangenisstraffen voor moord in Leiden
  Het gerechtshof Den Haag heeft vandaag aan 2 mannen langdurige gevangenisstraffen opgelegd voor het plegen van een moord in 2016 te Leiden. De mannen zijn veroordeeld tot gevangenisstraffen van 25 en 22 jaar.Het slachtoffer is op klaarlichte dag op straat in zijn woonomgeving met een pistoolmitrailleur om het leven gebracht... Read more »
 • Gevangenisstraf voor doodslag schoonvader
  Een 52-jarige man is in hoger beroep veroordeeld tot 7 jaar gevangenisstraf voor doodslag op zijn schoonvader. Dat heeft het gerechtshof Den Haag vandaag beslist. De man bracht het slachtoffer in juni 2017 in Bodegraven om het leven door hem te wurgen met een hondenriem. De man gaf zichzelf daarna... Read more »
 • KPN gaf Tele2 ten onrechte geen toegang tot telefonienetwerk
  De KPN heeft begin 2000 niet aan haar wettelijke verplichting voldaan om Tele2 gedeelde toegang te geven tot haar telefonienetwerk. Dat heeft het gerechtshof Den Haag vandaag in een tussenuitspraak beslist. Met de inwerkingtreding van de Telecommunicatiewet rustte op monopolist KPN de verplichting om redelijke verzoeken tot gedeelde toegang tot... Read more »
 • Verdachte vrijgesproken van terroristische misdrijven
  Een 43-jarige man is vrijgesproken van diverse terroristische misdrijven. Dat heeft het gerechtshof Den Haag vandaag beslist. De verdachte zou deze misdrijven gepleegd hebben in de periode van juli 2014 tot december 2015 in Syrië. Wel is bewezen dat de man omstreeks 5 mei 2015 te Syrië een vuurwapen voorhanden... Read more »
 • 500 strafzaken in hoger beroep van Arnhem naar Den Haag
  Met een tijdelijke regeling van de Minister van Rechtsbescherming worden 500 relatief eenvoudige strafzaken overgedragen van het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden aan het gerechtshof Den Haag.Het hof Arnhem-Leeuwarden heeft wegens een tijdelijk capaciteitsgebrek aan raadsheren in de afdeling strafrecht een te hoge voorraad strafzaken waardoor de doorlooptijd oploopt. Het hof in Den... Read more »
 • Vrijspraak en veroordeling in zaak Mitch Henriquez
  Het gerechtshof Den Haag heeft een van de agenten die betrokken was bij de aanhouding van Mitch Henriquez vrijgesproken. De rechtbank had deze agent wel veroordeeld. Het hof vindt de door deze agent verrichte handelingen (neerdrukken, slaan en gebruik van pepperspray) op het moment dat deze werden verricht niet buitenproportioneel.De... Read more »
 • Gerechtshof Den Haag verbiedt Satudarah
  De motorclub Satudarah blijft verboden. Dat heeft het gerechtshof Den Haag vandaag in hoger beroep beslist. Daarmee komt het hof tot dezelfde conclusie als de rechtbank eerder kwam.De rechter kan op grond van het Burgerlijk Wetboek een rechtspersoon, zoals een club of vereniging, waarvan de werkzaamheid in strijd is met... Read more »
 • Informatie voor media over voortzetting proces zaak Wilders
  Het gerechtshof Den Haag zet op 25 juni aanstaande het proces in de strafzaak Wilders voort. De geplande zittingen vinden telkens plaats in het Justitieel Complex Schiphol (Duizendbladweg 100 te Badhoevedorp). De zittingen starten steeds om 9.30 uur.PlanningDe planning van het proces is als volgt:Dinsdag 25 juni 2019Bespreking van de... Read more »
  +

  Nieuws van het gerechtshof 's-Hertogenbosch

 • Wapenhandelaar niet verantwoordelijk voor wegmaken lijk
  Het gerechtshof in ’s-Hertogenbosch legde vandaag een 69-jarige man een voorwaardelijke gevangenisstraf op van 2 maanden. Het hof vindt niet bewezen dat de man betrokken was bij het wegmaken van het lijk van een voormalig No Surrender-lid, maar veroordeelt hem wel voor wapen- en munitiebezit. Eerder legde de rechtbank Zeeland-West-Brabant hem... Read more »
 • Opnieuw 12 jaar cel voor wurgen echtgenote
  Het gerechtshof in ’s-Hertogenbosch veroordeelde vandaag een 54-jarige man tot 12 jaar gevangenisstraf en betaling van een schadevergoeding. De man heeft zijn vrouw gedood door haar te wurgen. Het hof komt hiermee tot hetzelfde oordeel als de rechtbank Zeeland-West-Brabant.Betrapt op verhoudingOp 22 september 2016 las de man in de telefoon... Read more »
 • Noodweerexces tijdens fatale steekpartij in Middelburg
  Het gerechtshof in ’s-Hertogenbosch vindt dat er sprake was van noodweerexces bij een fatale steekpartij in Middelburg. Een 57-jarige man stak in 2014 een 19-jarige jongen neer in een café. Eerder veroordeelde het hof in ’s-Hertogenbosch de man tot 6 jaar gevangenisstraf. De verdachte stapte naar de Hoge Raad. Die... Read more »
 • In hoger beroep lagere celstraf voor doodsteken dorpsgenoot in Cuijk
  Een 31-jarige man uit Cuijk kreeg vandaag bij het gerechtshof in ‘s-Hertogenbosch een gevangenisstraf van 6 jaar en 9 maanden opgelegd voor doodslag. Volgens het hof heeft hij een dorpsgenoot in diens woning doodgestoken. De rechtbank Oost-Brabant legde hem eerder 11 jaar gevangenisstraf op. Worsteling in woningOp 6 oktober 2016... Read more »
 • 'Rijnvarenden' hoeven geen dubbele premies te betalen
  Het gerechtshof in ’s-Hertogenbosch heeft vandaag beslist dat 2 zogenoemde ‘Rijnvarenden’ geen dubbele premies hoeven te betalen voor hun sociale verzekeringen. Hun werkgever had deze destijds voor hen afgedragen in Luxemburg, waar de werkgever gevestigd was. Maar de Nederlandse Belastingdienst legde hen ook een belastingaanslag voor Nederlandse premies volksverzekeringen op.... Read more »
 • Rechtspraak toen en nu: Een ontmoeting in het Bossche Paleis van Justitie
  Altijd al willen weten hoe het er vroeger aan toe ging in de rechtszaal? Ben je benieuwd hoe de straffen door de jaren heen zijn veranderd? Hoe streng waren ze vroeger voor minderjarige verdachten en had je toen ook al tbs? Op deze en vele andere vragen krijg je een... Read more »
 • Taakstraf voor mishandelen en doden stinkdier in achtertuin
  Het gerechtshof ’s-Hertogenbosch veroordeelde vandaag een 54-jarige man tot een taakstraf van 60 uur, waarvan 30 uur voorwaardelijk. De man mishandelde een stinkdier dat in zijn achtertuin liep door het met een stok en daarna een schop te slaan en uiteindelijk te verdrinken in een emmer. De politierechter bij de... Read more »
 • Kinderarts opnieuw schuldig bevonden aan dood 10-jarige jongen
  Het gerechtshof in ’s-Hertogenbosch heeft vandaag in hoger beroep een kinderarts een boete opgelegd van 2500 euro. Door haar schuld en nalatigheid is tijdens de behandeling een 10 jarige jongen overleden. Zij heeft zijn klachten niet goed ingeschat en heeft te laat nader onderzoek laten doen. De rechtbank Limburg legde... Read more »
 • Gevangenisstraf en tbs voor belaging en bedreiging, ontucht en bezit kinderporno
  Het gerechtshof in ’s-Hertogenbosch veroordeelde vandaag een 49-jarige man tot een gevangenisstraf van 16 maanden en tbs met voorwaarden. De man is schuldig bevonden aan belaging en bedreiging van jonge meisjes en zijn ex-vriendin, ontucht en het bezit van kinderporno. De rechtbank Oost-Brabant legde eerder 14 maanden gevangenisstraf en tbs... Read more »
 • Gevangenisstraf en tbs met voorwaarden voor doodsteken echtgenoot in Den Bosch
  Het gerechtshof in ’s-Hertogenbosch veroordeelde vandaag een 41-jarige vrouw tot een gevangenisstraf van bijna 3 jaar voor het doodsteken van haar echtgenoot in 2016. Dat is precies de tijd die zij in voorarrest heeft gezeten. Daarnaast krijgt de vrouw tbs met voorwaarden opgelegd. Volgens het hof was zij verminderd toerekeningsvatbaar... Read more »
  +

  Nieuws van het College van Beroep voor het bedrijfsleven

 • Rechter houdt Amsterdamse taxicentrales aan de afgesproken spelregels
  Het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) deed vandaag uitspraak in een door twee Amsterdamse taxicentrales aangespannen kort geding. De gemeente Amsterdam verplicht taxicentrales om taxichauffeurs, zoals bij hinder rond de standplaats, te straffen met schorsing en, bij herhaling, uitsluiting. De taxicentrales vinden die verplichte straffen veel te hoog.... Read more »
 • CBb: tarief verloskundigen hoeft niet omlaag
  De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) hoeft de tarieven voor verloskundige hulp niet te verlagen. Dat oordeelt het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) vandaag in het beroep dat 24 zorgverzekeraars hadden ingesteld tegen de tariefstijging van 9% in 2018. Volgens NZa is deze verhoging nodig voor een kostendekkend tarief. De... Read more »
 • Fosfaatrechten: geen uitzondering voor biologische melkveehouder
  Het fosfaatrechtenstelsel geldt onverkort voor een biologisch gemengd bedrijf. Het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) komt vandaag tot dat oordeel in de zaak van een bedrijf dat aan het omschakelen was naar een biologisch gemengd bedrijf (akkerbouw en een melkveehouderij) en dat deze omschakeling op 2 juli 2015... Read more »
 • CBb laat weer boete online winkel vervallen
  Het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) schrapt in hoger beroep de boete van 72 duizend euro die de Autoriteit Consument en Markt (ACM) oplegde aan webwinkel Shoebaloo. Dat valt te lezen in de uitspraak die het CBb vandaag deed. Eerder schrapte het CBb ook al de aan twee... Read more »
 • Orthodontiepraktijk terecht beboet voor onwettige declaraties
  De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft een orthodontist terecht beboet voor het sturen van onwettige declaraties. Dat heeft de hoogste economische bestuursrechter, het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb), vandaag beslist.De orthodontist bracht 243 Nederlandse patiënten ieder 420 euro te veel in rekening. Hij dacht de Nederlandse maximumtarieven te kunnen... Read more »
 • KLM draait op voor kosten noodopvang schildpadden
  Dat is de uitkomst van de rechtszaak die KLM bij het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) aanspande. Deze rechter stelt KLM vandaag in het ongelijk. In de zomer van 2017 deed de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) routinecontroles op Schiphol naar 11.000 schildpadden. De dieren zaten op hun... Read more »
 • Boetes PwC en EY definitief van de baan
  De boetes die AFM aan accountantskantoren PricewaterhouseCoopers Accountants (PwC) en Ernst & Young Accountants (EY) oplegde zijn definitief van de baan. Het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) is het namelijk eens met de rechtbank Rotterdam dat de Autoriteit Financiële Markten (AFM) niet heeft bewezen dat deze accountantskantoren hun... Read more »
 • SOBI maakt accountantsklacht niet hard
  Het hoger beroep van de Stichting Onderzoek Bedrijfsinformatie (SOBI) in een tweede tuchtzaak tegen de controlerend accountant van het crematiebedrijf De Facultatieve is ongegrond. Dat oordeelt het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) vandaag. Volgens SOBI verschafte de accountant in de eerste klachtprocedure bewust onjuiste informatie aan de accountantskamer... Read more »
 • CBb schrapt boete KPN
  Het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) schrapt vandaag in hoger beroep de boete die de Autoriteit Consument & Markt (ACM) in 2015 aan KPN oplegde. De boete van 2 miljoen euro hield verband met het KPN-aanbod glasvezeltechniek (SDF backhaul). Die techniek verbindt de straatkast met de centrale waar... Read more »
 • Gegevensverwerking (AVG) en gerechtelijke taken
  Wie is toezichthouder op de verwerking van persoonsgegevens door de gerechten? Die vraag stond centraal in een klacht die een rechtsbijstandverlener bij de voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State had ingediend. Anders dan de klager van mening is, heeft de Autoriteit Persoonsgegevens geen bevoegdheid toe te... Read more »
  +

  Nieuws van de Centrale Raad van Beroep

 • Nieuwsbrief Jurisprudentie nummer 7, selectie uitspraken augustus 2019
  Nieuwsbrief Jurisprudentie nummer 7 is gepubliceerd. Dit nummer bevat een selectie van uitspraken die in augustus 2019 zijn gepubliceerd. De nieuwsbrief is te vinden op de homepage en rechtstreeks via de volgende link: www.rechtspraak.nl/CRvB/Nieuwsbrief-jurisprudentieDe Nieuwsbrief Jurisprudentie van de CRvB komt maandelijks uit en bevat een overzicht van de belangrijkste uitspraken die (op... Read more »
 • Kom kennismaken tijdens de eerste Studentendag 'De Centrale Raad van Beroep in beeld'!
  De Centrale Raad van Beroep (CRvB) organiseert op donderdag 31 oktober 2019 een Studentendag (in-housedag). Het is de eerste keer dat de CRvB zo’n dag organiseert. Voortaan nodigt de CRvB twee keer per jaar studenten uit om kennis te maken, één keer in het najaar en één keer in het... Read more »
 • Sociale verzekeringsbank moet nieuwe besluiten nemen in zaken 'Rijnvarenden'
  De Centrale Raad van Beroep (CRvB) heeft vandaag beslist dat de Sociale verzekeringsbank (Svb) nieuwe besluiten moet nemen in de zaken van een groot aantal zogenoemde ‘Rijnvarenden’. Kort gezegd is de CRvB van oordeel dat de Svb een aantal EU-rechtelijke procedurevoorschriften niet in acht heeft genomen. Per 1 mei 2010... Read more »
 • Nieuwsbrief Jurisprudentie nummer 6, selectie uitspraken juli 2019
  Nieuwsbrief Jurisprudentie nummer 6 is gepubliceerd. Dit nummer bevat een selectie van uitspraken die in juli 2019 zijn gepubliceerd. De nieuwsbrief is te vinden op de homepage en rechtstreeks via de volgende link: www.rechtspraak.nl/CRvB/Nieuwsbrief-jurisprudentieDe Nieuwsbrief Jurisprudentie van de Centrale Raad van Beroep (CRvB) komt maandelijks uit en bevat een overzicht... Read more »
 • Nieuwsbrief Jurisprudentie nummer 5, selectie uitspraken juni 2019
  Nieuwsbrief Jurisprudentie nummer 5 is gepubliceerd. Dit nummer bevat een selectie van uitspraken die in juni 2019 zijn gepubliceerd. De nieuwsbrief is te vinden op de homepage en rechtstreeks via de volgende link: www.rechtspraak.nl/CRvB/Nieuwsbrief-jurisprudentieDe Nieuwsbrief Jurisprudentie van de Centrale Raad van Beroep (CRvB) komt maandelijks uit en bevat een overzicht van de belangrijkste... Read more »
 • Nieuwe besluiten over bijstandsbudgetten 2015 van 4 gemeenten
  De staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid moet nieuwe besluiten nemen over de bijstandsbudgetten over het jaar 2015 voor de gemeenten Den Haag, ’s-Hertogenbosch, Amersfoort en Utrecht. Het model dat gebruikt wordt voor de verdeling van de budgetten is weliswaar op zichzelf geschikt bevonden, maar bevat voor 2015 tekortkomingen die... Read more »
 • Nieuwsbrief Jurisprudentie nummer 4, selectie uitspraken mei 2019
  Nieuwsbrief Jurisprudentie nummer 4 is gepubliceerd. Dit nummer bevat een selectie van uitspraken die in mei 2019 zijn gepubliceerd. De nieuwsbrief is te vinden op de homepage en rechtstreeks via de volgende link: www.rechtspraak.nl/CRvB/Nieuwsbrief-jurisprudentieDe Nieuwsbrief Jurisprudentie van de Centrale Raad van Beroep (CRvB) komt maandelijks uit en bevat een overzicht van... Read more »
 • Gegevensverwerking (AVG) en gerechtelijke taken
  Wie is toezichthouder op de verwerking van persoonsgegevens door de gerechten? Die vraag stond centraal in een klacht die een rechtsbijstandverlener bij de voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State had ingediend.  Anders dan de klager van mening is, heeft de Autoriteit Persoonsgegevens geen bevoegdheid toe te... Read more »
 • Nieuwsbrief Jurisprudentie nummer 3, selectie uitspraken april 2019
  Vandaag is Nieuwsbrief Jurisprudentie nummer 3 gepubliceerd. Dit nummer bevat een selectie van uitspraken die in april 2019 zijn gepubliceerd. De nieuwsbrief is te vinden op de homepage en rechtstreeks via de volgende link: www.rechtspraak.nl/CRvB/Nieuwsbrief-jurisprudentieDe Nieuwsbrief Jurisprudentie van de CRvB komt maandelijks uit en bevat een overzicht van de belangrijkste... Read more »
 • Gemeente moet nieuw besluit nemen over bijstand
  De gemeente Bunschoten heeft het besluit om de bijstand van een alleenstaande man in te trekken en terug te vorderen niet zorgvuldig voorbereid en onvoldoende onderbouwd. De gemeente moet daarom een nieuwe beslissing nemen. Dit heeft de Centrale Raad van Beroep (CRvB) in zijn uitspraak van 7 mei 2019 geoordeeld.Het... Read more »