Appèlcolleges


  +

  Nieuws van het gerechtshof Amsterdam

 • 18 jaar cel voor liquidatie in flat Kikkenstein
  Een 26-jarige man is in hoger beroep veroordeeld tot 18 jaar gevangenisstraf voor de moord op Abderrahim (‘Appie’) B. op een galerij van de flat Kikkenstein in Amsterdam op 9 mei 2016. Dit heeft het gerechtshof Amsterdam vandaag bepaald. De straf is hoger dan de eis van het Openbaar Ministerie... Read more »
 • Agenda Ondernemingskamer 28 maart 2019
  Op donderdag 28 maart 2019 worden ter terechtzitting van de Ondernemingskamer de volgende zaken behandeld:10.00 uur: het pleidooi in de geschillenregeling m.b.t. Deus ex Machina (DEM)  B.V.; 13.00 uur: het verzoek van Bacs Investing B.V. c.s. alsmede namens medeverzoeksters en belanghebbenden JKS Holding B.V.(advocaten: mr. W.E. Pors en mr. E.M. Tjon-en-Fa)... Read more »
 • Agenda Ondernemingskamer 21 maart 2019
  Op donderdag 21 maart 2019 worden ter terechtzitting van de Ondernemingskamer de volgende zaken behandeld:10.00 uur: : het verzoek van Maku Beheer B.V. (advocaat: mr. J.E. Stam) tot het bevelen van een onderzoek naar het beleid en de gang van zaken van Perfect TL Light B.V. en bepaalde onmiddellijke voorzieningen... Read more »
 • 5 jaar cel voor zware mishandeling in Penitentiaire Inrichting Zuyder Bos Heerhugowaard
  Een 30-jarige man is in hoger beroep veroordeeld tot 5 jaar gevangenisstraf voor het met voorbedachten rade toebrengen van zwaar lichamelijk letsel bij een andere gedetineerde in penitentiaire inrichting Zuyder Bos. Dit heeft het gerechtshof Amsterdam vandaag bepaald. De straf komt overeen met de eis van het Openbaar Ministerie en... Read more »
 • Langdurige celstraffen voor wapenhandel en voorbereiding moord
  In hoger beroep zijn 5 verdachten veroordeeld tot langdurige gevangenisstraffen wegens onder meer het bezit van 100 vuurwapens en het voorbereiden van moord. Het gerechtshof Amsterdam heeft dit vandaag beslist. De grote wapenvoorraad was op 15 juli 2015 door de politie aangetroffen in opslagboxen in Nieuwegein. Daarnaast hadden de verdachten... Read more »
 • Judgment Court of Appeal Crimean Treasures case on 11 June 2019
  The Amsterdam Court of Appeal is expected to give its judgment in the matter of the Crimean Treasures on Tuesday 11 June 2019.... Read more »
 • Uitspraak hoger beroep Krimschatten op 11 juni 2019
  De uitspraak in hoger beroep van het gerechtshof Amsterdam vindt naar verwachting plaats op 11 juni 2019. ... Read more »
 • Vrijspraak ouders overleden kind Jairo
  Het gerechtshof Amsterdam heeft vandaag een 29-jarige vader en 28-jarige moeder vrijgesproken van alle ten laste gelegde feiten. Op 29 augustus 2010 overleed hun zoon Jairo. Zijn ouders werden voor zijn dood verantwoordelijk gehouden en zijn als verdachten vervolgd. De rechtbank veroordeelde de vader destijds wegens mishandeling, met de dood... Read more »
 • 40 maanden cel en schadevergoeding voor verkrachting minderjarig meisje
  Een 33-jarige man is ook in hoger beroep schuldig bevonden aan de verkrachting van een minderjarig meisje in een asielzoekerscentrum. Het vonnis van de rechtbank Noord-Holland blijft in stand. Dat heeft het gerechtshof Amsterdam vandaag bepaald. De rechtbank veroordeelde de man 8 maanden geleden tot een gevangenisstraf van 40 maanden... Read more »
 • Agenda Ondernemingskamer 28 februari 2019
  Op donderdag 28 februari 2019 worden ter terechtzitting van de Ondernemingskamer de volgende zaken behandeld:· 10.00 uur: het verzoek van Vsquare Holding B.V. c.s. (advocaat: mr. K.S. Guldemond) tot het bevelen van een onderzoek naar het beleid en de gang van zaken van Vita Square B.V. (advocaat: mr. J.W. Leedekerken)... Read more »
  +

  Nieuws van het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden

 • Voorarrest Gökmen T. in lopende zedenzaak
  Politie en Openbaar Ministerie hebben gisteren bekend gemaakt dat een verdachte is aangehouden voor het schokkende schietincident in Utrecht van 18 maart 2019, namelijk Gökmen T. In de media wordt onder meer bericht over een lopende strafzaak tegen deze verdachte.ZedenzaakDe man wordt verdacht van een verkrachting in juli 2017. Hij... Read more »
 • Apeldoornse moeder krijgt 12 jaar cel voor moord
  Het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden heeft een vrouw uit Apeldoorn veroordeeld tot een gevangenisstraf van twaalf jaren voor de moord op haar twee kinderen in 2013. Evenals de rechtbank was er naar het oordeel van het gerechtshof bij de vrouw naast opzet op het doden van haar kinderen ook sprake van voorbedachte... Read more »
 • 24 jaar gevangenisstraf en tbs voor doodslag en gekwalificeerde doodslag
  Het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden heeft vandaag in hoger beroep een 43-jarige man veroordeeld tot 24 jaar gevangenisstraf en tbs met bevel tot verpleging. De man heeft op 18 januari 2013 opzettelijk een 66-jarige vrouw en een 71-jarige man op gruwelijke en gewelddadige wijze elk in hun eigen woning in Groningen van... Read more »
 • Hof doet uitspraak in de zaak van de Vereniging Consument en Geldzaken tegen GroeiVermogen
  Vandaag heeft het gerechtshof Amsterdam uitspraak gedaan in het hoger beroep in de zaak van de Vereniging Consument en Geldzaken tegen GroeiVermogen. De zaak is inhoudelijk behandeld door het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden. Twee bijzondere zorgplichtenZoals al eerder in de rechtspraak is beslist, rustten op aanbieders van effectenleaseproducten destijds twee bijzondere zorgplichten.... Read more »
 • Hof wijst BAM alsnog aan als winnaar aanbesteding realisatie hoogwaardige OV verbinding Huizen en Hilversum
  In deze aanbesteding gaat het om de uitleg van de aanbestedingsleidraad met betrekking tot vaststelling van de totaalscore voor het “plan hinderbeperking”. De deelscores zijn in consensus bepaald door een beoordelingsteam van experts. Welke uitleg moet gevolgd worden?De vraag is of de totaalscore in consensus door het beoordelingsteam - en... Read more »
 • Gevangenisstraf en tbs met verpleging opgelegd in 'Chaletmoordzaak'
  Het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden heeft vandaag in de zogenoemde ‘Chaletmoordzaak’ de hoofdverdachte Janet S. veroordeeld tot 14 jaar gevangenisstraf en tbs met verpleging wegens het plegen van doodslag en het daarna in brand steken van haar chalet met daarin het stoffelijk overschot van het slachtoffer op 13/14 maart 2014 in Ermelo.MedeverdachtenTwee... Read more »
 • Hof wijst vordering agrariër op NAM deels toe
  Vandaag heeft het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden uitspraak gedaan in het hoger beroep in de zaak van een agrariër tegen de NAM over de vordering tot betaling van een voorschot op schade aan zijn woning en bedrijfsgebouwen als gevolg van aardbevingen door aardgaswinning. De agrariër heeft betaling gevorderd van een voorschot van... Read more »
 • Ook het gerechtshof verbiedt Bandidos Motorcycle Club Holland
  Vandaag heeft het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden uitspraak gedaan in het hoger beroep in de zaak van het Openbaar Ministerie tegen de Bandidos Motorcycle Club (BMC Internationaal) en BMC Holland. De rechtbank in Utrecht oordeelde eerder dat BMC Internationaal in strijd handelt met de openbare orde en heeft BMC Holland verboden verklaard... Read more »
 • Beslissing op onderzoekswensen hoger beroep Michael P.
  Het hof wijst vandaag tussenarrest in de zaak Michael P. die verdacht wordt van het verkrachten, het van haar vrijheid beroven en doden van Anne Faber en het mishandelen van medewerkers van het Pieter Baan Centrum. Op de regiezitting van 29 november 2018 zijn vier verzoeken van de verdediging en... Read more »
 • Jeugdbende Culemborg ook in hoger beroep veroordeeld
  Vandaag heeft  het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden  vier verdachten veroordeeld voor het plegen van een groot aantal woninginbraken, het witwassen van geld en/of sieraden en het lidmaatschap van een criminele organisatie. Twee andere verdachten, die door de rechtbank ook waren veroordeeld, zijn niet in hoger beroep gekomen.De feitenDe woninginbraken werden allemaal gepleegd... Read more »
  +

  Nieuws van het gerechtshof Den Haag

 • Man veroordeeld voor onder meer woningoverval in Gouda
  Een 25-jarige man uit Gouda is veroordeeld tot 7 jaar gevangenisstraf voor een woningoverval, een woninginbraak en diefstallen. Dat heeft het gerechtshof Den Haag vandaag bepaald. De man is schuldig bevonden aan een lange reeks misdrijven: 16 strafbare feiten. Deze pleegde hij meestal samen met een of meerdere personen. De... Read more »
 • Raadsheer voor de klas
  Wat doet een rechter precies? Hoe komt hij of zij tot een beslissing? Over welke zaken beslist een rechter eigenlijk? Het zijn voorbeelden van vragen waar een raadsheer (rechter in hoger beroep) antwoord op kan geven. Raadsheren van het gerechtshof Den Haag komen graag meer over hun werk aan leerlingen... Read more »
 • Erfgenamen Koenigs verliezen hoger beroep over collectie oude tekeningen
  Een aantal oude tekeningen uit de collectie van het Museum Boijmans-Van Beuningen is geen eigendom van de erfgenamen van Franz Koenigs. Dat heeft het gerechtshof Den Haag vandaag beslist. De rechtbank kwam eerder tot hetzelfde oordeel.In de jaren ’30 van de vorige eeuw heeft de bekende kunstverzamelaar Franz Koenigs zijn... Read more »
 • Gerechtshof Den Haag start met proef Bemiddelingsraadsheer in handelszaken
  Het gerechtshof Den Haag biedt per 1 maart 2019 een nieuwe zittingsvorm aan om handelszaken sneller af te handelen. Wanneer partijen in een hoger beroepzaak samen kostenefficiënt tot een snelle en definitieve afwikkeling van hun conflict willen komen, kunnen ze hun geschil voorleggen aan een Bemiddelingsraadsheer. Partijen en hun advocaten... Read more »
 • Veroordelingen voor corruptie en omkoping bij rijexamens
  Er zijn vandaag in hoger beroep 4 verdachten door het gerechtshof Den Haag veroordeeld in de zogenoemde rijbewijszaak. Het gaat in deze zaken onder meer om oplichting, valsheid in geschrift en corruptie door omkoping. Het hoger beroep was ingesteld door het OM en 3 van de 4 verdachten.Een rijexaminator van... Read more »
 • Uitspraak over overtijdbehandeling met medicijnen van huisarts
  De civiele rechter kan de Inspectie voor de Gezondheidszorg en Jeugd en de verantwoordelijk minister niet verbieden om hun standpunt over de strafbaarheid van medicamenteuze overtijdbehandeling door de huisarts uit te dragen. Dat heeft het gerechtshof Den Haag vandaag in hoger beroep beslist. De Stichting Women on Waves, de stichting... Read more »
 • Haagse hof honoreert diverse onderzoekswensen verdediging in zaak Wilders
  Het gerechtshof Den Haag heeft vandaag de beslissingen gegeven op de onderzoekswensen van de verdediging in de zaak Wilders. Deze wensen waren kenbaar gemaakt tijdens de regiezittingen in deze zaak. Het hof heeft het verzoek afgewezen om het Openbaar Ministerie meteen, zonder nader onderzoek, niet-ontvankelijk te verklaren in de vervolging.Het... Read more »
 • Het Haagse hof handhaaft anonimiteit agenten zaak Mitch Henriquez
  Het gerechtshof Den Haag heeft vandaag zijn beslissingen gegeven op de verzoeken die zijn gedaan in de zaak Mitch Henriquez. Het hof heeft bepaald dat ook in hoger beroep de beide agenten anoniem terecht zullen staan. Het hof vindt dat niet in strijd met de wet of met het Europese... Read more »
 • Geen bevel tot vervolging van tabaksproducenten
  Het gerechtshof Den Haag geeft geen bevel tot strafrechtelijke vervolging van tabaksproducenten. Dat heeft het Haagse hof vandaag beslist in een procedure op grond van artikel 12 Wetboek van Strafvordering die aangespannen was tegen tabaksproducenten. De sigaretten van de tabaksproducenten worden volgens de stringente Nederlandse en Europese wet- en regelgeving... Read more »
 • Geen sprake van discriminatie bij Haagse schoolfoto's
  Een Haagse basisschool kan geen discriminatie verweten worden bij het nemen van klassenfoto’s in 2015. Dat heeft het gerechtshof Den Haag vandaag in hoger beroep beslist. Twee zusjes uit een Islamitisch gezin zaten op een openbare basisschool in Den Haag. Op het moment dat de schoolfotograaf langskwam voor de jaarlijkse... Read more »
  +

  Nieuws van het gerechtshof 's-Hertogenbosch

 • Ook in hoger beroep celstraf voor fraude met paardenvlees
  Het gerechtshof ’s-Hertogenbosch heeft vandaag in hoger beroep een 49-jarige man veroordeeld tot een celstraf van 20 maanden. Net zoals de rechtbank Oost-Brabant vindt het hof bewezen dat de man als baas van twee bedrijven heeft gefraudeerd. Hij vervalste facturen, pakbonnen en schriftelijke verklaringen en gebruikte die valse documenten bij... Read more »
 • Schildersbedrijf deels aansprakelijk voor ziekte werknemer
  Een schildersbedrijf moet een schadevergoeding betalen aan de dochter van een overleden werknemer. De man overleed in 2001 aan de gevolgen van blaaskanker. De dochter heeft het schildersbedrijf aansprakelijk gesteld voor de geleden schade als gevolg van de ziekte en het overlijden van haar vader. Volgens de vrouw is hij... Read more »
 • In hoger beroep forse, grotendeels voorwaardelijke celstraf en maximale taakstraf naast behandeling voor voetbaltrainer
  Het gerechtshof in ‘s-Hertogenbosch heeft vandaag een 22-jarige voetbaltrainer veroordeeld voor het plegen van ontucht, stiekem filmen van zijn pupillen in de kleedkamer en voor het bezitten en verspreiden van kinderporno. De man kreeg daarvoor een taakstraf van 240 uur opgelegd en een nagenoeg geheel voorwaardelijke gevangenisstraf van 24 maanden... Read more »
 • Op dit moment geen nader onderzoek in chroom-6-zaak tegen de Staat
  Het gerechtshof in ’s-Hertogenbosch deed vandaag uitspraak in een procedure van de Stichting NL-POMS zuid en enkele particulieren tegen de Staat der Nederlanden. In de marge van de hoofdzaak, waarin de Stichting c.s. de Staat aansprakelijk stellen voor de geleden schade door het werken met chroom-6, wilden zij aanvullend onderzoek... Read more »
 • Hoogte billijke vergoeding New Hairstyle vastgesteld
  Kapsalon New Hairstyle moet een voormalig werkneemster een zogenoemde ‘billijke vergoeding’ betalen van 4.000 euro. Deze uitspraak volgt op de beslissing van de Hoge Raad, die daarmee voor het eerst sinds de inwerkingtreding van de Wet Werk en Zekerheid heeft geoordeeld over de manier waarop de hoogte van een billijke... Read more »
 • In hoger beroep 24 jaar cel voor mishandeling en moord bejaarde man in Zeeland
  Het gerechtshof in ’s-Hertogenbosch veroordeelde vandaag een inmiddels 38-jarige man tot een celstraf van 24 jaar voor mishandeling van en moord op een bejaarde man in Zeeland. De rechtbank legde de man eerder 25 jaar cel op. De handlanger waar de man mee samenwerkte kreeg van de rechtbank 15 jaar... Read more »
 • Provincie hoeft nertsenfokker geen schadevergoeding te betalen
  Het gerechtshof in ’s-Hertogenbosch deed vandaag uitspraak in een procedure van de provincie Noord-Brabant tegen een nertsenfokker. De nertsenfokker wilde van de provincie een schadevergoeding, omdat hij zijn bedrijf, na een verplaatsing naar een nieuwe locatie, niet mocht uitbreiden. Anders dan de rechtbank vindt het hof nu dat de provincie... Read more »
 • In hoger beroep 12 jaar cel en tbs voor moord op ex-vriendin in Waalwijk
  Het gerechtshof in ’s-Hertogenbosch veroordeelde vandaag een 41-jarige man tot een gevangenisstraf van 12 jaar en tbs met dwangverpleging omdat hij in 2015 zijn ex-vriendin doodschoot op het parkeerterrein van het ziekenhuis in Waalwijk. De straf die het gerechtshof oplegt, komt daarmee overeen met de eis van het OM, maar... Read more »
 • Celstraffen, taakstraffen en vrijspraken in hoger beroep btw-fraude Vinkenslag
  In hoger beroep zijn 5 mannen veroordeeld voor het plegen van btw-fraude in het voormalige woonwagenkamp Vinkenslag in Maastricht. Het gerechtshof heeft 1 man een celstraf opgelegd van 16 maanden. De 4 andere mannen zijn elk veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf en een taakstraf. Het hof sprak 4 mannen vrij... Read more »
 • 5 mannen krijgen opnieuw celstraf voor overval hennepkwekerij
  Het gerechtshof ’s-Hertogenbosch heeft 4 mannen in hoger beroep veroordeeld tot 3 jaar gevangenisstraf voor het plegen van een gewelddadige woningoverval in Sint-Maartensdijk. Daarbij werd een grote hoeveelheid hennep buitgemaakt. Een 5e man krijgt 3,5 jaar celstraf omdat hij ook nog schuldig is bevonden aan witwassen, een woninginbraak en een... Read more »
  +

  Nieuws van het College van Beroep voor het bedrijfsleven

 • Klacht van Tata Steel over handelwijze van TenneT tijdens stroomstoring in Diemen terecht
  Het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) deed vandaag uitspraak in het beroep van TenneT tegen een besluit van ACM over de grootschalige stroomstoring in Diemen in maart 2015. Over deze storing had Tata Steel twee klachten tegen TenneT ingediend bij de Autoriteit Consument & Markt (ACM). ACM verklaarde... Read more »
 • Verslag van informatiebijeenkomst fosfaatproject
  Verslag van 7 maart 2019Op 7 maart 2019 heeft het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) een informatiebijeenkomst gehouden over het fosfaatproject. Voor de bijeenkomst zijn afgevaardigden van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RvO) en kantoren die 10 of meer zaken bij het CBb hebben lopen over het fosfaatrechtenstelsel... Read more »
 • CBb wijst verzoek tot bijvoeren in Oostvaardersplassen af
  De voorzieningenrechter van het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) ziet geen reden voor het bijvoeren van de grote grazers in het gebied de Oostvaardersplassen. Stichting Welzijn Grote Grazers had de minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit gevraagd om Staatsbosbeheer daartoe te verplichten. Toen de minister weigerde een last... Read more »
 • CBb informatiebijeenkomst fosfaatrechten
  Het fosfaatrechtenstelsel heeft geleid tot een grote instroom van zaken bij het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb). De in 2018 binnengekomen zaken zal het CBb in een bijzonder traject behandelen.7 maart 2019Het CBb heeft een afgevaardigde van elk kantoor dat 10 of meer fosfaatrechtenzaken bij het CBb heeft... Read more »
 • Eerste jaaroverzicht Commissie rechtseenheid bestuursrecht
  Vandaag hebben de vier hoogste bestuursrechters het eerste jaaroverzicht van de Commissie rechtseenheid bestuursrecht gepubliceerd. In het jaaroverzicht licht de commissie haar werkzaamheden van het afgelopen jaar toe. De commissie heeft zich in 2018 over verschillende bestuursrechtelijke onderwerpen gebogen. Wat is de Commissie rechtseenheid bestuursrecht?In 2010 hebben de vier hoogste bestuursrechtelijke... Read more »
 • Individuele beoordeling door CBb in fosfaatrechtzaken
  Het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) heeft vandaag uitspraak gedaan in een aantal zaken over fosfaatrechten. Het gaat om beroepen van melkveehouders tegen de door de minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (minister) op grond van de Meststoffenwet vastgestelde fosfaatrechten. Per 1 januari 2018 geldt het fosfaatrechtenstelsel. De... Read more »
 • CBb stelt vragen aan Hof EU over subsidies uit Europees Visserijfonds
  Het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) doet vandaag uitspraak over de regels van de Europese Unie voor de verlening van subsidie uit het Europees Visserijfonds (EVF). Het geschil gaat over een project van een dochteronderneming van de Nederlandse Vissersbond, een belangenorganisatie voor Nederlandse beroepsvissers, voor een nieuw vistuig... Read more »
 • CBb geeft duidelijkheid over toepassing Wet Markt en Overheid
  Het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) geeft vandaag in twee uitspraken duidelijkheid over de toepassing van de Wet Markt en Overheid. Die wet wil voorkomen dat de overheid oneerlijk concurreert met commerciële marktpartijen. Het gaat over de exploitatie van een jachthaven door de gemeente Zeewolde en een parkeergarage... Read more »
 • Geen tuchtmaatregel voor accountant van crematiebedrijf De Facultatieve
  Het hoger beroep van de Stichting Onderzoek Bedrijfs Informatie (SOBI) tegen de uitspraak van de Accountantskamer in de tuchtzaak tegen de controlerend accountant van het crematiebedrijf De Facultatieve is ongegrond. Dat oordeelt het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) vandaag.De Beheersmaatschappij ‘De Facultatieve’ (BMF) werd eind 2012 verkocht aan... Read more »
 • Herkansing op kwaliteitssubsidie voor vijf verpleeghuizen
  Het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) haalt vandaag een streep door de weigering van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) om vijf zorginstellingen geld toe te kennen voor de zogenoemde Kwaliteitsimpuls verpleeghuizen. Toenmalig staatssecretaris Van Rijn introduceerde deze Kwaliteitsimpuls naar aanleiding van het manifest “Scherp op ouderenzorg” (een initiatief van... Read more »
  +

  Nieuws van de Centrale Raad van Beroep

 • CRvB start met maandelijkse Nieuwsbrief Jurisprudentie
  Vandaag publiceert de Centrale Raad van Beroep (CRvB) zijn eerste Nieuwsbrief Jurisprudentie voor juristen binnen en buiten de Rechtspraak. De nieuwsbrief is te vinden via de volgende link: www.rechtspraak.nl/CRvB/Nieuwsbrief-jurisprudentieDe Nieuwsbrief Jurisprudentie komt vanaf nu maandelijks uit en bevat een overzicht van de belangrijkste uitspraken die in de afgelopen maand zijn... Read more »
 • Ook derden met afgeleid belang kunnen belanghebbenden zijn in bestuursrechtelijke procedure
  De Centrale Raad van Beroep (CRvB) heeft op 5 maart 2019 uitspraak gedaan in twee zaken waarin de vraag speelt hoe het belanghebbende-begrip van artikel 1:2 van de Algemene wet bestuursrecht moet worden uitgelegd in zaken binnen het sociaal domein. Over deze problematiek vroeg de president van de CRvB vorig... Read more »
 • CRvB geeft vuistregels voor herziening van evident onredelijk hoge boetes
  Het Uitvoeringsinstituut werknemersverzekeringen (UWV) moet in sommige gevallen verzoeken om een vaststaande boete te herzien opnieuw inhoudelijk beoordelen. De Centrale Raad van Beroep (CRvB) heeft in zijn uitspraken van vandaag vuistregels gegeven voor de beoordeling van deze verzoeken. Het gaat in deze zaken om vaststaande boetes aan uitkeringsgerechtigden die gebaseerd... Read more »
 • Alsnog vergoeding voor oud-militair vanwege blootstelling aan chroom-6
  Een oud-militair met longziekten heeft alsnog recht op een financiële vergoeding van 7.500 euro, omdat hij tijdens zijn werk is blootgesteld aan stoffen met chroom-6. Dat heeft de Centrale Raad van Beroep (CRvB) vandaag geoordeeld. Aanvraag afgewezenDe oud-militair heeft meer dan een jaar als schoonmaker gewerkt in loodsen waar materialen... Read more »
 • CRvB oordeelt over vrijheid van godsdienst in bijstandszaken
  De Centrale Raad van Beroep (CRvB) heeft vandaag uitspraak gedaan in twee zaken waarin bijstandsgerechtigden aangeboden werk/opleiding hadden geweigerd met een beroep op godsdienstvrijheid. De gemeenten vonden dat geen geldige reden zodat ze de bijstand hadden verlaagd. De CRvB gaf de gemeente in het ene geval wel gelijk, in het... Read more »
 • Inrichting klankbordgroep
  De Centrale Raad van Beroep (CRvB) heeft een klankbordgroep ingericht. De klankbordgroep bestaat uit professionals uit de samenleving die het bestuur van de CRvB een spiegel kunnen voorhouden. De klankbordgroep kan het bestuur gevraagd en ongevraagd adviseren over thema’s zoals innovatie en technologie, social media, verandermanagement etc. Een klankbordgroep past... Read more »
 • Gemeenten mochten Wmo-huishoudhulp niet baseren op nieuwe normtijden
  Aan de nieuwe normtijden voor huishoudelijke hulp onder de Wet maatschappelijke ondersteuning 2015 hebben de gemeenten Nijkerk en Bodegraven-Reeuwijk een KPMG onderzoek ten grondslag gelegd. Dit is een onafhankelijk en deugdelijk onderzoek. Deze gemeenten hebben echter andere beleidskeuzes gemaakt dan waarop het KPMG-onderzoek is gebaseerd. De normtijden van deze gemeenten... Read more »
 • Op 10 december 2018 uitspraken CRvB over normtijden huishoudelijke hulp
  De Centrale Raad van Beroep (CRvB) doet op maandag 10 december 2018 om 11.00 uur in het openbaar uitspraak in zaken over de gemeenten Nijkerk en Bodegraven Reeuwijk over normtijden voor huishoudelijke hulp onder de Wmo 2015. In deze zaken gaat het om de vraag of het toegekende aantal uren... Read more »
 • Conclusie raadsheer advocaat-generaal over afgeleid belang in het sociaal domein
  Een zorgverlener kan bij de bestuursrechter procederen over een besluit van de gemeente dat is gericht aan een van zijn cliënten. De cliënt mag volgens het besluit zijn persoonsgebonden budget niet meer bij hem besteden omdat de zorg van onvoldoende kwaliteit zou zijn. Een verzekeringsmaatschappij mag bij de bestuursrechter procederen... Read more »
 • Nieuw toetsingskader voor verwijtbare werkloosheid
  De Centrale Raad van Beroep (CRvB) heeft in zijn uitspraak van 7 november 2018 een nieuw toetsingskader toegepast voor het beoordelen van de vraag of sprake is van verwijtbare werkloosheid. Bij de vraag of aan de werkloosheid een dringende reden ten grondslag ligt, wordt niet langer onderscheid gemaakt tussen de... Read more »