Appèlcolleges

  +

  Nieuws van het gerechtshof Amsterdam

 • Gevangenisstraffen voor drugstransporten en deelname aan een criminele organisatie
  Het gerechtshof Amsterdam heeft Gaby H. vandaag in hoger beroep in een drugs- en witwaszaak uit 2012 (onderzoek Hyena) veroordeeld tot een gevangenisstraf van 68 maanden. Ook zijn 5 mededaders tot straffen veroordeeld, onder wie Schipholmedewerker Sander de V. Hij had als taak de cocaïne die zou worden ingevoerd uit... Read more »
 • Agenda Ondernemingskamer 17 juni 2021
  Op donderdag 17 juni 2021 worden ter terechtzitting van de Ondernemingskamer de volgende zaken behandeld:· 10.00 uur: het verzoek van GJ Harmsen Beheer B.V. (advocaat: mr. J.G. Galama) tot het bevelen van een onderzoek naar het beleid en de gang van zaken van Fiscal Rep B.V. (advocaat: mr. S.M. Bartman)en... Read more »
 • Agenda Ondernemingskamer 10 juni 2021
  Op donderdag 10 juni 2021 worden ter terechtzitting van de Ondernemingskamer de volgende zaken behandeld:· 10.00 uur: het verzoek van JIW Beheer B.V. (advocaat: mr. J. Oerlemans) tot het bevelen van een onderzoek naar het beleid en de gang van zaken van GVH Recycling B.V. (advocatent: mr. G.J.M. Verburg, mr.... Read more »
 • Online proctoring bij tentamens UvA blijft toegestaan
  De Universiteit van Amsterdam (UvA) mag bij het afnemen van online tentamens gebruik maken van Proctorio, software om studenten toegang te bieden tot online tentamens en om fraude bij het afnemen ervan op te kunnen sporen. Dat heeft het gerechtshof Amsterdam vandaag in hoger beroep beslist.Sluiting UniversiteitenIn het voorjaar van... Read more »
 • Agenda Ondernemingskamer 3 juni 2021
  Op donderdag 3 juni 2021 worden ter terechtzitting van de Ondernemingskamer de volgende zaken behandeld:· 10.00 uur: gezamenlijke behandeling van het hoger beroep in twee zaken, waarin ook uitstootvorderingen aan de orde zijn, tussen enerzijds C. Brouwer Holding B.V.,C.W.J.M. Brouwer enJ.M.Th. Brouwer-Heemskerk (advocaat: mr. M.C. Schepel) en anderzijdsB. Brouwer Holding... Read more »
 • Agenda Ondernemingskamer 27 mei 2021
  Op donderdag 27 mei 2021 worden ter terechtzitting van de Ondernemingskamer de volgende zaken behandeld:• 10.00 uur: het verzoek van Thijs Holding B.V.  (advocaat: mr. W.F. Wienen) tot het bevelen van een onderzoek naar het beleid en de gang van zaken van Domestico Zorg B.V. c.s.  (advocaat: mr. E.J. Bink)... Read more »
 • Agenda Ondernemingskamer 20 mei 2021
  Op donderdag 20 mei 2021 worden ter terechtzitting van de Ondernemingskamer de volgende zaken behandeld:• 10.00 uur: het verzoek van de Cliëntenraad Vondelstede  (advocaat: mr. R.C. de Mol) tot het bevelen van een onderzoek naar het beleid en de gang van zaken van Stichting AMSTA (advocaat: mr. W.K Bischot) en... Read more »
 • Opnieuw cel- en taakstraffen voor coronarellen Museumplein
  Twee mannen van 24 en 31 jaar zijn in hoger beroep veroordeeld voor hun betrokkenheid bij een verboden demonstratie tegen de coronamaatregelen op het Museumplein in Amsterdam die op zondag 24 januari 2021 eindigde in rellen. De oudste verdachte kreeg hiervoor 8 weken cel, waarvan 5 voorwaardelijk, en 60 uur... Read more »
 • 10 jaar en 6 maanden cel voor brandstichting met fatale gevolgen in studentenflat
  Eén vrouw en 2 mannen zijn in hoger beroep wegens brandstichting ieder veroordeeld tot een gevangenisstraf van 10 jaar en 6 maanden. Dat heeft het gerechtshof Amsterdam vandaag beslist. De rechtbank legde eerder gevangenisstraffen van 14 tot 16 jaar op. Het Openbaar Ministerie eiste in hoger beroep gevangenisstraffen van 14... Read more »
 • Ondernemingskamer grijpt in bij omroep L1
  De Ondernemingskamer van het gerechtshof Amsterdam heeft vandaag een onderzoek gelast naar het beleid en de gang van zaken bij de Limburgse regionale omroep L1. Ook treft de Ondernemingskamer tijdelijke maatregelen ter versterking van de raad van commissarissen (RvC) en het bestuur. De Ondernemingskamer benoemt een tweede bestuurder van L1... Read more »
  +

  Nieuws van het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden

 • Zutphen tijdelijke locatie voor deel strafzaken gerechtshof Arnhem-Leeuwarden
  Van half juli t/m december 2021 behandelt het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden een aantal strafzaken in de rechtbank Zutphen. Het gaat om strafzaken die het hof normaal gesproken in Arnhem behandelt. VerbouwingDeze zomer start de renovatie van het paleis van justitie in Arnhem. De openbare ruimtes, zittingszalen en ook de pers- en advocatenkamer worden... Read more »
 • Zes jaar celstraf voor verkrachting hoogbejaarde vrouw
  Het hof heeft vandaag een 35-jarige uit Frankrijk afkomstige man veroordeeld wegens verkrachting van een hoogbejaarde vrouw. Hij moet 6 jaar gevangenisstraf uitzitten. Ook moet hij de vrouw 10.000,- euro schadevergoeding betalen. De straf is gelijk aan de straf die de rechtbank eerder oplegde. Meermalen verkrachtDe man drong in de nacht... Read more »
 • Het gekraakte pand aan de Reactorweg (bedrijventerrein Lageweide) te Utrecht mag worden ontruimd
  De kort geding rechter in Utrecht heeft beslist dat het Openbaar Ministerie (OM) het gekraakte pand mocht ontruimen en het hof is het daarmee eens. Eén ontruimingsbrief voldoendeHet gekraakte gebouw heeft zes straatadressen. Het hof vindt dat de ontruimingsbrief van de Officier van Justitie van 12 maart 2021 is gericht aan... Read more »
 • Eerbetoon aan drie dappere raadsheren
  'Leeuwarder arrest' opgenomen in uitsprakenregister In februari 1943 trotseren drie raadsheren van het gerechtshof in Leeuwarden de bezetter. Met het zogenoemde ‘Leeuwarder arrest’ voorkomen ze dat een man terecht komt in het beruchte Kamp Erika. Als eerbetoon en blijvende herinnering aan de moed van deze Leeuwarder raadsheren, is de uitspraak... Read more »
 • Hof handhaaft ontbinding en transitievergoeding docent ROC Nijmegen en vindt billijke vergoeding terecht
  Een docent van het ROC Nijmegen heeft een kritisch boek geschreven over de nieuwe onderwijsmethode die het ROC hanteert. Het boek heeft veel onrust teweeggebracht bij haar collega’s. Hoewel de namen in het boek zijn gefingeerd zijn de personen gemakkelijk herleidbaar. Naar aanleiding van de ontstane onrust heeft het ROC de... Read more »
 • Geen rectificatie voor beschuldiging van matchfixing
  Het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden wijst rectificatie voor een beschuldiging van “matchfixing” van de WK wedstrijd Nigeria-Italië in 1994 af. De voormalige Nigeriaanse assistent-bondscoach zou in een radio-interview hebben gezegd dat de voormalig bondscoach (een Nederlander) de wedstrijd heeft “verkocht”. De rechtbank bepaalde daarop in kort geding dat de voormalige assistent-bondscoach een... Read more »
 • Locaties rechtbank Noord-Nederland en locatie Leeuwarden hof Arnhem-Leeuwarden rookvrij vanaf 1 juli
  Vanaf 1 juli 2021 zijn de locaties Assen, Groningen en Leeuwarden van rechtbank Noord-Nederland en de locatie Leeuwarden van het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden ook buiten rookvrij. Dit betekent dat er niet meer gerookt mag worden op de terreinen van de rechtbank en het hof. De locatie Arnhem van het hof is... Read more »
 • Ook in hoger beroep 20 jaar cel voor riviermoord Suriname
  Het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden, locatie Leeuwarden, heeft vandaag een 39-jarige man uit Almere veroordeeld tot twintig jaar gevangenisstraf voor de moord op zijn vriendin in juni 2015 in Paramaribo.Naast moord wordt verdachte ook veroordeeld voor een poging tot oplichting van een verzekeringsmaatschappij, het vals opmaken van een kwitantie en hypotheekfraude.Vonnis van... Read more »
 • Gevangenisstraf voor de broers ter H. voor betrokkenheid bij een vechtpartij in Reutum
  Het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden heeft vandaag de broers Ruud en Frank ter H. veroordeeld voor hun betrokkenheid bij een gewelddadige confrontatie op 5 augustus 2017 in het Twentse Reutum.Gevangenisstraf van 14 jaar en van één jaarBij deze gebeurtenis zijn twee mannen (ook broers) met een mes in de rug gestoken.Als gevolg... Read more »
 • Twee maanden cel voor opruiing tegen de avondklok
  Het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden heeft vandaag een 32-jarige man veroordeeld tot een gevangenisstraf van 2 maanden voor opruiing. Hij nam deel aan een WhatsAppgroep waarin rellen tegen de avondklok in Utrecht werden gepland en stuurde daarin berichten die aanzetten tot geweld.GroepsappIn het weekend van 23 januari braken in verschillende steden rellen... Read more »
  +

  Nieuws van het gerechtshof Den Haag

 • Vraag over uitrol 5G hoort bij bestuursrechter thuis
  De Stichting Stop5GNL is niet-ontvankelijk verklaard in haar vorderingen gericht op het tegengaan van het gebruik van 5G technologie. Dat heeft het gerechtshof Den Haag vandaag bepaald. Naar het oordeel van het hof had de Stichting bij de bestuursrechter op kunnen komen tegen de besluiten van de Staat inzake de... Read more »
 • Ontslag van rechtsvervolging voor verdachte van doodslag
  Het gerechtshof Den Haag heeft vandaag een verdachte die terechtstond voor doodslag op zijn vrouw ontslagen van alle rechtsvervolging. Het delict vond plaats op 14 juli 2016 in Rijswijk. De verdachte was in eerste aanleg door de rechtbank Den Haag veroordeeld tot een gevangenisstraf van 7 jaar. Ook was de... Read more »
 • Uitspraak in hoger beroep over arbeidsovereenkomst vrachtvliegers Martinair Cargo
  De vrachtvliegers van Martinair Cargo zijn op 1 januari 2014 in dienst gekomen van KLM, waarmee de rechten en plichten vanuit hun oude arbeidsovereenkomst overgegaan zijn naar KLM. Dat heeft het gerechtshof Den Haag vandaag bepaald, omdat er sprake is van overgang van onderneming van Martinair Cargo naar KLM.Het gerechtshof... Read more »
 • Even voorstellen: een medewerker Verwerken en Behandelen
  In nieuwsprogramma’s op tv zie je geregeld een persoon in toga uitspraak doen in een rechtszaak. Wat is er allemaal voor nodig om tot een uitspraak te komen? Wie werken er aan mee om dit mogelijk te maken? Het gerechtshof Den Haag behandelt straf-, handels-, familie- en belastingzaken in hoger... Read more »
 • Nederlandse Staat is niet aansprakelijk voor de dood van twee gijzelnemers bij Molukse treinkaping in 1977
  De Staat der Nederlanden is niet aansprakelijk voor de dood van twee van de gijzelnemers die in 1977 een trein bij het dorp de Punt in Drenthe kaapten. Dat heeft het gerechtshof Den Haag vandaag in hoger beroep beslist.Op 23 mei 1977 hebben negen gewapende Molukse jongeren een trein gekaapt... Read more »
 • Livestream uitspraak hoger beroep civiele zaken treinkaping De Punt
  Het gerechtshof Den Haag doet op 1 juni aanstaande om 14.00 uur uitspraak in de civiele zaken over de treinkaping De Punt. De uitspraak is via een livestream te volgen.Het gaat over het hoger beroep in de civiele zaken die de nabestaanden van Max Papilaja en Hansina Uktolseja hebben aangespannen... Read more »
 • Vertrouwelijke telefoongesprekken tussen Peter R. de Vries en kroongetuige toegestaan
  Het gerechtshof Den Haag heeft vandaag uitspraak gedaan in het hoger beroep van een zaak die misdaadverslaggever Peter R. de Vries en advocaat mr. Schouten tegen de Nederlandse staat hadden aangespannen.De Vries is in dienst getreden van het advocatenkantoor van mr. Schouten. Mr. Schouten staat een kroongetuige, tevens verdachte, in... Read more »
 • Livestream zitting Stichting Viruswaarheid tegen de Staat over vaccinatiebeleid
  Op dinsdag 25 mei 2021 om 14.30 uur behandelt het gerechtshof Den Haag de civiele zaak van Stichting Viruswaarheid tegen de Nederlandse staat over het Covid-19 vaccinatiebeleid. Belangstellenden kunnen de zitting via een livestream volgen. De livestream kan gevolgd worden via deze linkHet is niet toegestaan om zonder toestemming eigen... Read more »
 • Nederlandse staat in gelijk gesteld in zaken over PCR-testen
  De Nederlandse staat is vandaag ook in hoger beroep door het gerechtshof Den Haag in het gelijk gesteld in twee zaken omtrent de PCR-testen. Dit betekent concreet dat reizigers naar Nederland zich voorlopig moeten laten testen, de Staat de PCR-tests mag gebruiken bij zijn beleid en de communicatie vanuit de... Read more »
 • Tbs met dwangverpleging voor man die op Bevrijdingsdag 2018 drie mensen neerstak
  De man die op 5 mei 2018 drie mensen heeft neergestoken in de buurt van station Hollands Spoor in Den Haag is vandaag door het gerechtshof Den Haag in hoger beroep veroordeeld tot tbs met dwangverpleging. De rechtbank had dezelfde maatregel opgelegd.Het Haagse gerechtshof is op grond van onderzoek door een... Read more »
  +

  Nieuws van het gerechtshof 's-Hertogenbosch

 • Hof legt straf op voor weghouden kinderen van school
  Het gerechtshof in ’s-Hertogenbosch heeft vandaag een man veroordeeld tot een geldboete van 300 euro en een voorwaardelijke hechtenis van 1 week voor het overtreden van de Leerplichtwet. De man heeft zijn 2 leerplichtige kinderen niet bij een basisschool ingeschreven. GeloofsovertuigingDe man heeft zijn dochter (geboren in 2010) en zijn zoon... Read more »
 • Zorgverzekeraar moet alternatief ADHD-medicijn tóch vergoeden
  Het gerechtshof ’s-Hertogenbosch heeft beslist dat een zorgverzekeraar een medicijn toch moet vergoeden. De apotheek die het medicijn – een alternatief voor de meer gangbare ADHD-medicatie – maakt, had de zaak tegen de zorgverzekeraar aangespannen. De rechtbank Zeeland-West-Brabant oordeelde eerder nog dat de zorgverzekeraar het medicijn niet hoefde te vergoeden.... Read more »
 • Celstraf en taakstraffen voor directeur en medewerkers champignonkwekerij
  Het gerechtshof ’s-Hertogenbosch heeft 3 mannen en een champignonkwekerij veroordeeld voor valsheid in geschrift. Daarnaast is de directeur ook veroordeeld voor wapen- en munitiebezit. De straffen lopen uiteen van 60 uur taakstraf tot 9 maanden gevangenisstraf. De kwekerij moet een boete van 75.000 euro betalen. In 2012 deed onder andere... Read more »
 • Jarenlange celstraffen na fatale overval in Geleen
  Het gerechtshof ’s-Hertogenbosch heeft vandaag 2 mannen van 44 en 28 jaar celstraffen van 17 jaar opgelegd. Een 34-jarige man kreeg 14 jaar celstraf. De mannen zijn allemaal schuldig aan het medeplegen van een fatale woningoverval in Geleen. De straffen van de 44-jarige en 28-jarige man zijn iets lager dan... Read more »
 • In hoger beroep opnieuw vrijspraak na moord in Valkenswaard
  Het gerechtshof ’s-Hertogenbosch heeft vandaag 2 mannen van 55 en 43 jaar opnieuw vrijgesproken van moord. Ze werden ervan beschuldigd betrokken te zijn bij de moord op een garagehouder uit Valkenswaard. Het hof veroordeelt hen net als de rechtbank Oost-Brabant wél voor brandstichting en drugsbezit. Geen duidelijk bewijsIn december 2014... Read more »
 • Hogere celstraf maar geen tbs voor poging tot moord in Oss
  Vandaag heeft het gerechtshof ’s-Hertogenbosch een 49-jarige man uit Roermond veroordeeld tot een celstraf van 12 jaar en 8 maanden voor de poging tot moord op een rijschoolhoudster uit Oss in 2015. Daarnaast moet de man het slachtoffer een schadevergoeding betalen van 28.000 euro. Anders dan de rechtbank Oost-Brabant legt... Read more »
 • Hogere straf voor steekpartij na ruzie over drugs in Oss
  Het gerechtshof ’s-Hertogenbosch legde vandaag een 22-jarige man een gevangenisstraf van 40 maanden op. Hij is veroordeeld voor een poging tot doodslag en drugsbezit. De rechtbank Oost-Brabant legde de man eerder een gevangenisstraf van 30 maanden op. Op oudejaarsdag 2018 wachtte de 22-jarige man het latere slachtoffer op bij zijn... Read more »
 • Financieel adviseur krijgt 7 maanden celstraf en moet 195.000 euro terugbetalen
  Het gerechtshof ’s-Hertogenbosch heeft een 44-jarige financieel adviseur veroordeeld tot 7 maanden gevangenisstraf. Hij is schuldig aan het verduisteren van geld van klanten. Dat geld moet hij hen daarom terugbetalen. De gevangenisstraf is iets lager dan de rechtbank Zeeland-West-Brabant eerder oplegde, namelijk 9 maanden.BeleggingenDe man werkte als zelfstandig financieel adviseur... Read more »
 • 12 jaar gevangenisstraf voor doden man en dumpen lichaam in Dieze
  Het gerechtshof ’s-Hertogenbosch heeft vandaag 2 Poolse mannen van 45 en 51 jaar allebei een gevangenisstraf van 12 jaar opgelegd. Ze hebben in ’s-Hertogenbosch een landgenoot doodgeslagen en het lichaam daarna in de Dieze gegooid. De rechtbank Oost-Brabant legde eerder 15 jaar gevangenisstraf aan beide mannen op. Een derde medeverdachte werd... Read more »
 • Beslissing op onderzoekswensen in zaak Jos B. in hoger beroep
  Het gerechtshof in ’s-Hertogenbosch heeft vandaag beslist op de onderzoekswensen in de zaak Jos B. Tijdens de regiezitting van 6 april heeft de verdediging verschillende onderzoekswensen ingediend voor het hoger beroep, waaronder zo’n 80 getuigenverzoeken. Het OM had voor het hoger beroep geen onderzoekswensen. Jos B. wordt ervan verdacht betrokken... Read more »
  +

  Nieuws van het College van Beroep voor het bedrijfsleven

 • Boete NS definitief geschrapt
  NS hoeft definitief geen boete van 41 miljoen euro te betalen voor haar rol bij de aanbesteding van het openbaar vervoer in Limburg in 2014. De rechtbank Rotterdam schrapte die boete eerder al. Vandaag wijst het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) het hoger beroep van de Autoriteit Consument... Read more »
 • Toch voldoende reden voor onderzoek naar fokkers Franse bulldoggen
  Er zijn voldoende aanknopingspunten voor onderzoek naar overtredingen bij het fokken van Franse bulldoggen. Dat oordeelt het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) vandaag in een procedure van Stichting Dierenrecht. Dierenrecht maakte met wetenschappelijke publicaties en foto’s aannemelijk dat het risico op ademhalingsproblemen aanzienlijk toeneemt bij het fokken van honden... Read more »
 • Boete pluimveehouder voor vangletsel alsnog goedgekeurd
  Het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) doet vandaag uitspraak over de boete die de minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit heeft opgelegd aan een pluimveehouder. De boete is opgelegd wegens overtreding van de normen voor dierenwelzijn bij het vangen van vleeskuikens om ze naar het slachthuis te vervoeren.... Read more »
 • NZa mag marktmacht Emergis beteugelen
  Het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) deed vandaag een uitspraak over de door de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) aan de Zeeuwse ggz-zorgaanbieder Emergis in een marktanalysebesluit opgelegde verplichtingen. In december 2020 is Emergis een transparantieverplichting en een contracteerverplichting opgelegd vanwege haar aanmerkelijke marktmacht. Dit houdt in dat Emergis een... Read more »
 • Minister moet handhavingsverzoek Wakker Dier behandelen
  Wakker Dier vroeg de minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit om handhavend op te treden tegen drie pluimveeservicebedrijven die de EU-Transportverordening*  zouden overtreden. De minister weigert dat verzoek in behandeling te nemen. Volgens de minister is het namelijk onvoldoende concreet en het is ook niet duidelijk of deze bedrijven nog... Read more »
 • Boete Wet toezicht trustkantoren blijft in stand
  Trustkantoor TMF werd in 2013 bestuurder van een vennootschap die 850 miljoen dollar uitleende voor het opzetten van een visserijbedrijf in Mozambique. In 2016 nam de Mozambikaanse overheid alle uitstaande schulden over kort voordat de media meldden dat het geld niet was geïnvesteerd in (tonijn)visserij, maar was doorgesluisd naar Defensie... Read more »
 • Minister moet korting op subsidie voor windpark Westermeerwind opnieuw berekenen
  Het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) heeft de minister van Economische Zaken en Klimaat (de minister) opdracht gegeven om de korting op de subsidie voor het windpark Westermeerwind opnieuw te berekenen.Omdat de exploitant van Westermeerwind twee subsidies had ontvangen, had de minister een zogenoemde cumulatietoets uitgevoerd om te... Read more »
 • Uitspraak over toelating gewasbeschermingsmiddelen met imidacloprid (neonicotinoïde)
  Het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) komt vrijwel helemaal niet toe aan de inhoudelijke beoordeling van de besluiten, die het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb) heeft genomen over de toelating van een aantal gewasbeschermingsmiddelen met de insecticide imidacloprid als werkzame stof. Het CBb beoordeelt... Read more »
 • Jaaroverzicht Commissie rechtseenheid bestuursrecht 2020
  Vandaag hebben de vier hoogste bestuursrechters het jaaroverzicht van de Commissie rechtseenheid bestuursrecht over 2020 gepubliceerd.In het jaaroverzicht licht de commissie haar werkzaamheden van het afgelopen jaar toe.Coronavirus en rechtspraakIn 2020 heeft de commissie onder meer gesproken over de effecten van de coronamaatregelen op de besluitvorming, de behandeling van rechtszaken... Read more »
 • Heropening onderzoek NZa-tariefbeschikkingen GGZ
  Het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) heeft op donderdag 11 februari 2021 de zaken behandeld van een aantal instellingen voor geestelijke gezondheidszorg (ggz) en enkele belangenbehartigers in de ggz (samen aangeduid als: zorgaanbieders), die het niet eens zijn met de tarieven die de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft vastgesteld.... Read more »
  +

  Nieuws van de Centrale Raad van Beroep

 • Jeugdwet biedt geen ruimte voor inkomenstoets
  De in de Jeugdwet bedoelde maatstaven eigen mogelijkheden en probleemoplossend vermogen van de ouder(s) bieden geen ruimte voor een beoordeling van de financiële draagkracht van een gezin om zelf jeugdhulp te kunnen verlenen. Het geschilIn deze zaak hebben ouders voor hun kind jeugdhulp (begeleiding) in de vorm van een persoonsgebonden budget... Read more »
 • Centrale Raad van Beroep presenteert jaarverslag 2020
  Vandaag presenteert de Centrale Raad van Beroep het jaarverslag van 2020 (pdf, 6,4 MB). Welke ontwikkelingen vonden het afgelopen jaar plaats? Welke uitspraken vielen op? Hoe bevalt het nieuwe collega's bij de Raad? En wat zijn de belangrijkste cijfers van 2020?Creativiteit en veerkracht2020 stond in het teken van het coronavirus.... Read more »
 • Een podcast van de Centrale Raad van Beroep: Uitspraak Centraal
  De Centrale Raad van Beroep heeft vandaag de podcast Uitspraak Centraal gepubliceerd. In de podcast staat iedere keer een in het oog springende uitspraak centraal. Willem-Jan van Brussel, senior raadsheer bij de Centrale Raad van Beroep, ontvangt iedere aflevering een collega die over een zaak komt vertellen. De Centrale Raad... Read more »
 • Jaaroverzicht Commissie rechtseenheid bestuursrecht 2020
  Vandaag 3 maart hebben de vier hoogste bestuursrechters het jaaroverzicht van de Commissie rechtseenheid bestuursrecht over 2020 gepubliceerd. In het jaaroverzicht licht de commissie haar werkzaamheden van het afgelopen jaar toe.Coronavirus en rechtspraakIn 2020 heeft de commissie onder meer gesproken over de effecten van de coronamaatregelen op de besluitvorming, de behandeling... Read more »
 • Gemeente hoeft niet de zwaarste maatregel op te leggen aan bijstandsontvanger
  Als een bijstandsontvanger niet meewerkt aan re-integratie naar betaald werk en een college kan kiezen uit twee verschillende soorten maatregelen, dan mag zij kiezen voor de zwaardere, maar hoeft dat niet. Dat heeft de Centrale Raad van Beroep in zijn uitspraak van 1 maart 2021 bepaald.Twee soorten maatregelen bij niet... Read more »
 • Zittingen Centrale Raad van Beroep gaan door
  De zittingen bij de Centrale Raad van Beroep gaan vooralsnog door. Mocht u vanwege het winterweer niet naar de Centrale Raad van Beroep kunnen komen, dan kunt u contact opnemen met de betreffende griffie. Mogelijk biedt deelname via Skype een oplossing. Een verzoek hiervoor kunt u ook via de griffie... Read more »
 • CRvB oordeelt over COVID-19 noodsteun
  De Centrale Raad van Beroep (CRvB) deed vandaag de eerste uitspraak in hoger beroep over de noodsteun in verband met COVID-19. Het gaat om de Tijdelijke noodmaatregel overbrugging voor behoud van werkgelegenheid (NOW). De NOW-regeling is bedoeld voor werkgevers die als gevolg van het coronavirus kampen met omzetverlies. Zij kunnen... Read more »
 • Inwerkingtreding Besluit elektronisch procederen 1 januari 2021
  Met ingang van 1 januari 2021 treedt het 'Besluit elektronisch procederen' in werking. Voor het elektronisch indienen van beroepschriften en andere berichten betekent dit het volgende:· De Centrale Raad van Beroep neemt een elektronisch ingediend beroepschrift uitsluitend in behandeling indien het is ingediend door een advocaat of een natuurlijke persoon met... Read more »
 • Inschrijfverplichting uitzendbureaus niet strijdig met Europees recht
  Om misbruik van en met uitzendkrachten tegen te gaan, is in de wet opgenomen dat uitzendbureaus zich moeten inschrijven in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel. Als die inschrijving er niet is, kunnen zowel het uitzendbureau als de werkgever die gebruik maakt van dat uitzendbureau een boete krijgen. De... Read more »
 • Internationale chauffeurs moeten sociale premies aan Nederland betalen
  De Sociale Verzekeringsbank (Svb) heeft terecht de Nederlandse socialezekerheidswetgeving toegepast op internationale vrachtwagenchauffeurs met een arbeidscontract bij een bedrijf in Cyprus. Nederlandse vervoersondernemingen zijn namelijk de werkgever waar de chauffeurs voor werken. Dat heeft de Centrale Raad van Beroep (CRvB) vandaag geoordeeld. Dit oordeel volgt uit de uitspraak van het... Read more »