Appèlcolleges

  +

  Nieuws van het gerechtshof Amsterdam

 • 6 jaar cel en tbs voor doodslag en verkrachting 68-jarige vrouw
  Een nu 22-jarige man is ook in hoger beroep veroordeeld tot een gevangenisstraf van 6 jaar en tbs met dwangverpleging voor doodslag en verkrachting. Dat volgt uit de uitspraak van het gerechtshof Amsterdam van vandaag, waarin het vonnis van de rechtbank Amsterdam is bevestigd. Het Openbaar Ministerie eiste in hoger... Read more »
 • Agenda Ondernemingskamer 21 januari 2021
  Op donderdag 21 januari 2021 worden ter terechtzitting van de Ondernemingskamer de volgende zaken behandeld:· 10:00 uur: het verzoek van de ondernemingsraad van NXT Fashion (advocaten: mr. S.F.H. Jellinghaus en mr. D. Schwartz) te bepalen datNext Fashion Holding B.V. c.s. (advocaat: mr. W.F. Bos) bij afweging van alle betrokken belangen... Read more »
 • Agenda Ondernemingskamer 14 januari 2021
  [agenda 12 januari 2021, 16.30 uur aangepast]Op donderdag 14 januari 2021 worden ter terechtzitting van de Ondernemingskamer de volgende zaken behandeld:· 10.00 uur: het verzoek van E.L. van Breevoort (advocaat: mr. J.O.I. Leliveld) tot het bevelen van een onderzoek naar het beleid en de gang van zaken van OMC International... Read more »
 • Agenda Ondernemingskamer 7 januari 2021
  Op donderdag 7 januari 2021 worden ter terechtzitting van de Ondernemingskamer de volgende zaken behandeld: · 13.00 uur: het verzoek van Shirin Holding B.V. c.s. (advocaat: mr. T. Schutte) tot het bevelen van een onderzoek naar het beleid en de gang van zaken van PH Express Rotterdam Centrum B.V. (advocaat:... Read more »
 • Agenda Ondernemingskamer 23 december 2020
  Op woensdag 23 december 2020 wordt ter terechtzitting van de Ondernemingskamer de volgende zaak behandeld:10.00 uur: het verzoek van  F. Herr en F. Schmenn (advocaten: mrs. B-A. de Ruijter, B. Jakic en I.H.F. van den Hoogen) tot het bevelen van een onderzoek naar het beleid en de gang van zaken... Read more »
 • Zaak Altice Europe N.V. bij Ondernemingskamer ingetrokken
  [aanpassing 17 december 2020] Eerder is aangekondigd (zie onder) dat de Ondernemingskamer van het gerechtshof Amsterdam op woensdag 23 december 2020 de verzoeken van enkele aandeelhouders in Altice Europe N.V. tot het treffen van onmiddellijke voorzieningen ten aanzien van die vennootschap zou behandelen. Partijen hebben de Ondernemingskamer bericht dat zij tot... Read more »
 • Agenda Ondernemingskamer 17 december 2020
  Op donderdag 17 december 2020 worden ter terechtzitting van de Ondernemingskamer de volgende zaken behandeld: · 10.00 uur: het verzoek van J.J.W. van Leur (advocaat: mr. J.P. Sanchez Montoto) tot het bevelen van een onderzoek naar het beleid en de gang van zaken van Van Leur Holding B.V. c.s. (advocaat:... Read more »
 • Agenda Ondernemingskamer 3 december 2020
  Abusievelijk is deze agenda van 3 december 2020 te laat gepubliceerd, waarvoor excuses.Op donderdag 3 december 2020 worden ter terechtzitting van de Ondernemingskamer de volgende zaken behandeld:10.00 uur: het verzoek van Reijersen Holding B.V. (advocaten: mr. Y.A. Wehrmeijer en mr. L.H.J. Baijer) tot het bevelen van een onderzoek naar het... Read more »
 • Agenda Ondernemingskamer 10 december 2020
  Op donderdag 10 december 2020 worden ter terechtzitting van de Ondernemingskamer de volgende zaken behandeld:· 10.00 uur: het verzoek van D. Sisselaar (advocaat: mr. J.G.A. Struycken) tot het bevelen van een onderzoek naar het beleid en de gang van zaken van P.J. Sisselaar B.V. (advocaat: mr. F.Th.P. van Voorst) en... Read more »
 • 21 jaar en 6 maanden cel voor doodslag, poging doodslag en diefstallen
  Een 41-jarige man uit Amsterdam is veroordeeld tot een gevangenisstraf van 21 jaar en 6 maanden voor doodslag, poging doodslag en een reeks diefstallen in Amsterdam. Het gerechtshof Amsterdam heeft dit vandaag beslist. De rechtbank legde in mei 2018 20 jaar gevangenisstraf op. In hoger beroep was 25 jaar gevangenisstraf... Read more »
  +

  Nieuws van het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden

 • Ouderlijk gezag over 15-jarig meisje met anorexia blijft geschorst
  Het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden, locatie Leeuwarden, heeft vandaag uitspraak gedaan in het hoger beroep van de moeder van een 15-jarig meisje met anorexia. Volgens het hof doen zich in de opvoeding en verzorging van het meisje ernstige problemen voor en was en is de schorsing van het ouderlijk gezag dringend en... Read more »
 • In hoger beroep wel veroordeling voor moeder die kind van flat heeft doen of laten vallen
  Het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden, locatie Leeuwarden, heeft vandaag een 41-jarige vrouw uit Hoogeveen veroordeeld tot een gevangenisstraf van 9 jaar en 9 maanden voor doodslag op haar dochter Sharleyne op 8 juni 2015.Op die dag is de net 8-jarige Sharleyne ’s nachts levenloos aangetroffen voor de flat in Hoogeveen waar zij... Read more »
 • Hof legt 3 maanden cel op voor bedreiging in zaak 'Thialfschutter'
  Het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden, locatie Leeuwarden, heeft vandaag een 60-jarige man uit Leiden veroordeeld tot 3 maanden gevangenisstraf voor bedreiging op het parkeerterrein van het Thialfstadion in Heerenveen op 7 januari 2017.Bewijsmateriaal ontoereikend voor levens- of geweldsdelictHet openbaar ministerie (OM) heeft in hoger beroep 42 maanden gevangenisstraf geëist voor poging tot... Read more »
 • Werkstraf en een geldboete voor Marco K.
  De militaire kamer van het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden heeft vandaag Marco K. veroordeeld tot een werkstraf van 80 uur en een geldboete van € 120,00. K. moet ook een schadevergoeding (smartengeld) betalen aan 2 agenten.De bewezenverklaringHet hof heeft bewezenverklaard dat K. zich op 3 maart 2019, tijdens carnaval, in Den Bosch... Read more »
 • Ook het hof verbiedt Hells Angels in Nederland
  Vandaag heeft het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden uitspraak gedaan in hoger beroep in de zaak waarin het Openbaar Ministerie (OM) heeft gevorderd dat Hells Angels Motorcycle Club (Hells Angels), Hells Angels Motorcycle Club Holland (Hells Angels Holland) en Hells Angels Motorcycle Corporation in Nederland worden verboden.Activiteiten in strijd met de openbare orde... Read more »
 • No Surrender blijft verboden
  Vandaag heeft het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden uitspraak gedaan in het hoger beroep in de zaak waarin het Openbaar Ministerie (OM) heeft gevorderd dat No Surrender Motorcycle Club (No Surrender) wordt verboden. Die vordering is door het hof toegewezen, nadat de rechtbank dat ook al had gedaan.Gewelddadige cultuurNo Surrender is een zeer... Read more »
 • Extra coronamaatregel bij afdeling strafrecht in Arnhem
  De afdeling strafrecht in Arnhem van het gerechtshof Arnhem–Leeuwarden kampt met een toename van coronabesmettingen onder collega’s. Extra maatregelDaarom treft het hof tijdelijk een extra maatregel: in de week van maandag 14 december a.s. gaan alleen de strikt noodzakelijke strafzittingen van het hof in Arnhem en in Zwolle door. Hierdoor... Read more »
 • Music#MeToo mag geen getuigen horen
  Het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden heeft vandaag het verzoek van de Stichting Music#MeToo om onder andere artiesten als getuigen te horen afgewezen. De stichting wilde getuigen horen om te onderzoeken of Warner Music als muziekdistributeur verantwoordelijk kan worden gehouden voor wangedrag van artiesten. WangedragDe Stichting Music#MeToo vindt dat er sprake is van... Read more »
 • Ook in hoger beroep 20 jaar gevangenisstraf voor moord op echtgenoot
  Het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden, locatie Leeuwarden, heeft vandaag een 36 jarige vrouw uit Kollumerzwaag veroordeeld tot twintig jaar gevangenis- straf voor de moord op haar echtgenoot Tjeerd van Seggeren op 9 juli 2017.Vonnis van de rechtbankDe rechtbank legde verdachte eerder dezelfde gevangenisstraf op (ECLI:NL:RBNNE:2019:2986). De verdachte was het niet eens met... Read more »
 • Uitspraak hof in kort geding Yarden tegen verzekerden met naturapakketpolis
  Het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden, locatie Leeuwarden, heeft in hoger beroep uitspraak gedaan in kort geding in een zaak tussen Yarden Uitvaartverzekering tegen enkele verzekerden. In deze zaak vorderen enkele verzekerden met een naturapakketpolis van Yarden dat het Yarden wordt verboden om zich te beroepen op een zogenaamde en-bloc-clausule, waardoor de uitkeringsrechten... Read more »
  +

  Nieuws van het gerechtshof Den Haag

 • Gevangenisstraf en tbs voor poging doodslag, verkrachting en zware mishandeling in Rotterdam
  Het gerechtshof Den Haag heeft vandaag een verdachte veroordeeld voor, onder meer, een poging tot doodslag, verkrachting en zware mishandeling van hetzelfde slachtoffer. Het gerechtshof heeft hem 4 jaar gevangenisstraf en tbs met dwangverpleging opgelegd. Hij was destijds, tijdens het plegen van de misdrijven, 18 jaar.Het slachtoffer is een jonge vrouw... Read more »
 • Samen werken aan snellere uitspraken in belastingzaken
  Het gerechtshof ’s-Hertogenbosch, de rechtbank Zeeland-West-Brabant en het gerechtshof Den Haag slaan de handen ineen om de doorlooptijden in belastingzaken te verkorten. Vanaf 1 januari 2021 detacheert het gerechtshof ’s-Hertogenbosch 4 raadsheren naar de rechtbank Zeeland-West-Brabant. Een eventueel hoger beroep in de door hen besliste zaken wordt behandeld door raadsheren... Read more »
 • Vrijspraak van medeplegen dubbele doodslag Hellevoetsluis
  Het gerechtshof Den Haag heeft vandaag een verdachte vrijgesproken van het medeplegen van een dubbele doodslag, op tweede kerstdag 2016 te Hellevoetsluis. Op die dag zijn twee jonge mannen uit één familie op straat neergeschoten en korte tijd later als gevolg daarvan overleden. Op de plaats delict zijn zowel 9... Read more »
 • 15 jaar gevangenisstraf en tbs met dwangverpleging voor moord zoontje
  Een 41-jarige man is vandaag door het gerechtshof Den Haag veroordeeld tot 15 jaar gevangenisstraf en tbs met dwangverpleging voor moord op zijn 10-jarige zoontje. De rechtbank legde eerder 12 jaar gevangenisstraf en tbs met dwangverpleging op voor doodslag. Op 28 februari 2017 verliet de vrouw van de verdachte na... Read more »
 • Gemeente Vijfheerenlanden moet schadevergoeding betalen vanwege wanprestatie
  De gemeente Vijfheerenlanden (voorheen gemeente Vianen) moet schadevergoeding betalen aan Gabo B.V. (voorheen Niemans Onroerend Goed B.V., hierna: Niemans). Dat heeft het gerechtshof Den Haag vandaag in hoger beroep beslist. Hiermee is bij het hof een einde gekomen aan een uitzonderlijk langlopende rechtszaak. De zaak draait om een grondruil/-verkoop waarbij... Read more »
 • Boete ING blijft in stand en vervolging oud bestuurder
  Vandaag heeft het gerechtshof Den Haag twee uitspraken gedaan in een artikel 12 Sv-procedure over klachten die tegen ING en een voormalige bestuursvoorzitter van ING Group zijn ingediend. Eerste uitspraakDe eerste uitspraak gaat over een klacht die is ingediend tegen ING. Het gaat over een transactie die tussen ING en... Read more »
 • 5,5 jaar cel voor jarenlang seksueel misbruik in zorgboerderijen
  De nu 79-jarige leider van verschillende voormalige therapeutische zorginstellingen in Zuid-Holland is ook in hoger beroep veroordeeld. Het gerechtshof Den Haag heeft deze uitspraak gedaan in een zaak die al eerder veel media-aandacht trok. De therapeut en kerkelijk leider v. E. werd verdacht van jarenlang seksueel misbruik met verschillende van... Read more »
 • Livestream zitting Fipronil-zaak
  Het gerechtshof Den Haag behandelt maandag 7 december 2020 de civiele zaak tussen enerzijds Land- en Tuinbouworganisatie (LTO) Nederland en een groot aantal pluimveehouders en anderzijds de Staat. De zitting begint om 9.30 uur en is via een livestream te volgen.LTO Nederland en een groot aantal pluimveehouders spreken de Staat - de... Read more »
 • Turkse krant moet publicaties over voormalig Rotterdams raadslid rectificeren
  De Turkse krant Sabah moet publicaties over het voormalige Rotterdams raadslid Turan Yazir rectificeren. Dat heeft het gerechtshof Den Haag vandaag beslist in een procedure die Yazir en de gemeente Rotterdam tegen de krant hadden aangespannen.De krant beschuldigde Yazir in een aantal publicaties van onder meer betrokkenheid bij terrorisme en... Read more »
 • Celstraf voor onder meer 2 maal poging doodslag en poging zware mishandeling
  Het Haagse gerechtshof heeft vandaag een verdachte voor twee pogingen tot doodslag, een poging tot zware mishandeling, het hebben van een vuurwapen met munitie en diverse vernielingen veroordeeld tot 8 jaar gevangenisstraf. Een van de slachtoffers zal levenslang de gevolgen van de poging tot doodslag ondervinden, terwijl het andere slachtoffer... Read more »
  +

  Nieuws van het gerechtshof 's-Hertogenbosch

 • Fors hogere straf voor brandstichting Terneuzen
  Een 46-jarige man uit Zeeland is in hoger beroep veroordeeld tot 5 jaar gevangenisstraf. Volgens het hof is hij schuldig aan 2 brandstichtingen, 1 poging daartoe en een vernieling met behulp van vuur. De rechtbank Zeeland-West-Brabant oordeelde eerder dat slechts 1 brandstichting bewezen kon worden. Daarvoor werd de man toen... Read more »
 • Hof wil nadere toelichting van deskundige in zaak over letsel dressuurpaard
  Het gerechtshof in ’s-Hertogenbosch heeft in de zaak tussen de eigenaresse van een paard en een manege besloten nadere vragen te stellen aan de deskundige. De deskundige moet duidelijkheid geven over de periode waarin het paard letsel aan de mond heeft opgelopen en of de manege en de amazone het... Read more »
 • Opnieuw celstraf voor poging tot deelname aan IS
  Het gerechtshof in ’s-Hertogenbosch heeft vandaag opnieuw een celstraf opgelegd aan een 37-jarige vrouw uit Eindhoven. Het hof vindt net als de rechtbank Oost-Brabant bewezen dat ze heeft geprobeerd om zich aan te sluiten bij IS. De vrouw krijgt een celstraf van 413 dagen waarvan 180 dagen voorwaardelijk.In september 2016... Read more »
 • Ook in hoger beroep celstraf voor strooptocht langs kust
  Het gerechtshof ’s-Hertogenbosch heeft een 45-jarige man veroordeeld tot 4 jaar gevangenisstraf. In de zomer van 2018 pleegde hij aan de kust van Zeeland en Zuid-Holland 36 inbraken in (kampeer)auto’s. Verder pinde hij met een gestolen bankpas en had hij vervalste identiteitsbewijzen in bezit. Het hof volgt hiermee de bewezenverklaring... Read more »
 • Ryanair moet compensatievorderingen toch betalen
  Het gerechtshof in ’s-Hertogenbosch heeft vandaag beslist dat Ryanair toch compensatievorderingen moet betalen. De luchtvaartmaatschappij moet die vorderingen betalen aan Claimingo, dat de claims van passagiers inkoopt en ze vervolgens int. De rechtbank Oost-Brabant bepaalde eerder nog dat Ryanair de vorderingen niet hoefde te betalen. AchtergrondIn september 2017 kwam een... Read more »
 • 18 jaar cel en tbs met dwang na reeks van bruut geweld
  Het gerechtshof in ’s-Hertogenbosch heeft vandaag een 40-jarige man veroordeeld tot 18 jaar cel en tbs met dwangverpleging. Hij heeft onder meer 2 mensen van het leven beroofd en bij 2 anderen een poging daartoe gedaan. Eerder die avond had hij ook een ander mishandeld. Het hof komt tot een... Read more »
 • Bedrijf hoeft 19,5 miljoen euro niet aan Belastingdienst terug te betalen
  Het gerechtshof ’s-Hertogenbosch heeft vandaag beslist dat een bv een aanslag van 19,5 miljoen euro niet hoeft te betalen aan de Belastingdienst. Een belastingambtenaar had fraude gepleegd en ervoor gezorgd dat het bedrag op de rekening van de bv werd gestort. Diezelfde dag is het bedrag doorgesluisd naar buitenlandse rekeningen.... Read more »
 • Hogere straf voor frauderende belegger
  Het gerechtshof in ’s-Hertogenbosch heeft vandaag een 56-jarige man veroordeeld tot een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van 6 jaar, onder meer vanwege beleggings- en faillissementsfraude. Deze straf is hoger dan de rechtbank eerder oplegde en ook hoger dan de eis van het OM. Beleggers misleidDe man heeft van 2010 tot 2013 een... Read more »
 • Samen werken aan snellere uitspraken in belastingzaken
  Het gerechtshof ’s-Hertogenbosch, de rechtbank Zeeland-West-Brabant en het gerechtshof Den Haag slaan de handen ineen om de doorlooptijden in belastingzaken te verkorten. Vanaf 1 januari 2021 detacheert het gerechtshof ’s-Hertogenbosch 4 raadsheren naar de rechtbank Zeeland-West-Brabant. Een eventueel hoger beroep in de door hen besliste zaken wordt behandeld door raadsheren... Read more »
 • Verdachte Jos B. in zaak Nicky Verstappen blijft in voorlopige hechtenis
  De raadkamer van het gerechtshof in ’s-Hertogenbosch heeft besloten dat de 58-jarige man die verdachte is in de zaak rondom de dood van Nicky Verstappen langer in voorlopige hechtenis blijft. Hij werd op 20 november dit jaar door de rechtbank Limburg veroordeeld tot 12,5 jaar gevangenisstraf. Zowel de verdachte als... Read more »
  +

  Nieuws van het College van Beroep voor het bedrijfsleven

 • Livestream zitting hoger beroep ACM/NS
  Het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) behandelt op donderdag 21 januari 2021 het hoger beroep van ACM tegen de uitspraak van de rechtbank Rotterdam over de door ACM aan NS opgelegde boete van bijna 41 miljoen euro wegens overtreding van de Mededingingswet. De zitting begint om 10.00 uur... Read more »
 • Inwerkingtreding Besluit elektronisch procederen 1 januari 2021
  Met ingang van 1 januari treedt het Besluit elektronisch procederen in werking. Voor het elektronisch indienen van beroepschriften en andere berichten betekent dit het volgende:- Het College neemt een elektronisch ingediend beroepschrift uitsluitend  in behandeling indien het is ingediend door een advocaat of een  natuurlijke persoon met de formulieren voor... Read more »
 • CBb oordeelt over COVID-19 noodsteun
  Het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) deed vandaag de eerste uitspraken over de noodsteun in verband met COVID-19. Het gaat om de Beleidsregel tegemoetkoming ondernemers getroffen sectoren COVID-19 (TOGS) en de Regeling subsidie financiering vaste lasten MKB COVID-19 (TVL). In totaal doet het CBb vier uitspraken over de... Read more »
 • Geen directe gevolgen lockdown voor zittingen College van Beroep voor het bedrijfsleven
  Het kabinet heeft voor de periode van dinsdag 15 december tot 2020 tot en met ten minste dinsdag 19 januari 2021 strengere maatregelen afgekondigd om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Deze maatregelen hebben geen directe gevolgen voor de geplande en nog te plannen zittingen van het College... Read more »
 • Boete netbeheerder Westland Infra definitief van tafel
  De boete van 600 duizend euro die de Autoriteit Consument en Markt (ACM) oplegde aan de netbeheerder Westland Infra (Westland) is definitief van tafel. Dat blijkt uit de uitspraak die het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) vandaag deed in hoger beroep. ACM legde de boete op omdat Westland... Read more »
 • Fusiebesluit Staatsloterij en Lotto blijft in stand
  Vandaag deed het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) uitspraak in het hoger beroep van Stichting Speel Verantwoord  over de vergunning voor de fusie tussen SENS (Staatsloterij) en SNS (Lotto), samen de Nederlandse Loterij. Net als de rechtbank Rotterdam is het CBb van oordeel dat deze door de Autoriteit... Read more »
 • Paspoorten voor konikpaarden terecht afgegeven
  Het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) doet vandaag uitspraak op het verzoek van Stichting Animal Rights om een voorlopige voorziening te treffen die de slacht van circa 150 konikpaarden uit de Oostvaardersplassen moet voorkomen. Dit verzoek werd behandeld op 2 november jl.Staatsbosbeheer wil 150 konikpaarden uit de Oostvaardersplassen... Read more »
 • Livestream uitspraak zitting CBb konikpaarden Oostvaardersplassen
  Het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) doet morgen, 5 november 2020, uitspraak op het verzoek van Animal Rights een voorlopige voorziening te treffen die de slacht van circa 150 konikpaarden uit de Oostvaardersplassen moet voorkomen. Animal Rights maakt bezwaar tegen de afgifte van paardenpaspoorten die nodig zijn voor... Read more »
 • Livestream zitting CBb konikpaarden Oostvaardersplassen
  Het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) behandelt op maandag 2 november a.s. een verzoek van Stichting Animal Rights om een voorlopige voorziening te treffen. De zitting vangt aan om 14.00 uur en is via een livestream te volgen.In de loop van vrijdag 23 oktober jl. vroeg Animal Rights... Read more »
 • Tarieven vleeskeuringen niet inzichtelijk en gedeeltelijk te hoog
  De minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit moet inzicht geven in de opbouw van de tarieven die zij slachthuizen in rekening brengt voor controles bij vleeskeuringen. Zonder dat inzicht valt niet te beoordelen of deze tarieven voldoen aan de Europese regels. Ook al is wel duidelijk dat zij de kosten... Read more »
  +

  Nieuws van de Centrale Raad van Beroep

 • Inwerkingtreding Besluit elektronisch procederen 1 januari 2021
  Met ingang van 1 januari 2021 treedt het 'Besluit elektronisch procederen' in werking. Voor het elektronisch indienen van beroepschriften en andere berichten betekent dit het volgende:· De Centrale Raad van Beroep neemt een elektronisch ingediend beroepschrift uitsluitend in behandeling indien het is ingediend door een advocaat of een natuurlijke persoon met... Read more »
 • Inschrijfverplichting uitzendbureaus niet strijdig met Europees recht
  Om misbruik van en met uitzendkrachten tegen te gaan, is in de wet opgenomen dat uitzendbureaus zich moeten inschrijven in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel. Als die inschrijving er niet is, kunnen zowel het uitzendbureau als de werkgever die gebruik maakt van dat uitzendbureau een boete krijgen. De... Read more »
 • Internationale chauffeurs moeten sociale premies aan Nederland betalen
  De Sociale Verzekeringsbank (Svb) heeft terecht de Nederlandse socialezekerheidswetgeving toegepast op internationale vrachtwagenchauffeurs met een arbeidscontract bij een bedrijf in Cyprus. Nederlandse vervoersondernemingen zijn namelijk de werkgever waar de chauffeurs voor werken. Dat heeft de Centrale Raad van Beroep (CRvB) vandaag geoordeeld. Dit oordeel volgt uit de uitspraak van het... Read more »
 • Woonkostentoeslag terecht beëindigd
  De Centrale Raad van Beroep oordeelt in de uitspraak van 27 oktober 2020 dat het college het verzoek om een woonkostentoeslag nog langer dan de in het beleid vermelde en al verstreken termijn voort te zetten, heeft mogen weigeren.Het college vindt dat betrokkene zich onvoldoende heeft ingespannen om goedkopere woonruimte... Read more »
 • Geen financiële tegemoetkoming voor 3 oud-defensiemedewerkers
  Drie oud-defensiemedewerkers hebben geen recht op een financiële vergoeding vanwege blootstelling aan chroom-6, omdat hun aandoening niet voorkomt op de lijst met aandoeningen die daarvoor is opgesteld. Dat heeft de Centrale Raad van Beroep (CRvB) vandaag geoordeeld. Aanvragen afgewezenIn deze zaken gaat het om een oud-beroepsmilitair en twee oud-burgerambtenaren die... Read more »
 • Fysieke zittingen blijven doorgaan
  De nieuwe coronamaatregelen die maandagavond 28 september door het kabinet zijn aangekondigd hebben voorlopig geen directe invloed op de werkwijze van de Centrale Raad van Beroep (CRvB). Dat betekent dat alle fysieke zittingen doorgaan. Naast de fysieke zittingen behandelt de CRvB ook nog steeds rechtszaken via alternatieve werkwijzen, te weten:... Read more »
 • Nieuwe lijn voor vaststellen boetes in bijstandszaken
  De Centrale Raad van Beroep (CRvB) gaat bij het vaststellen van de hoogte van de boete in bijstandszaken niet langer uit van een beslagvrije voet van 90% maar van 95% van de toepasselijke bijstandsnorm. De CRvB loopt hiermee vooruit op de inwerkingtreding van de Wet vereenvoudiging beslagvrije voet. Deze uitspraak... Read more »
 • Nieuwsbrief Jurisprudentie nr 6 met selectie uitspraken juni 2020
  Nieuwsbrief Jurisprudentie nummer 6, jaargang 2020, staat online. Dit nummer bevat een selectie van uitspraken die in juni zijn gepubliceerd. De nieuwsbrief is te vinden op de homepage en rechtstreeks via de volgende link: www.rechtspraak.nl/CRvB/Nieuwsbrief-jurisprudentieDe Nieuwsbrief Jurisprudentie van de Centrale Raad van Beroep (CRvB) komt maandelijks uit en bevat een overzicht van de belangrijkste uitspraken... Read more »
 • Nieuwe lijn voor tijdig indienen bezwaarschrift
  Een bezwaar- of (hoger) beroepschrift is ook tijdig ingediend als het voor het einde van de bezwaar- of beroepstermijn bij een andere postaanbieder dan PostNL is aangeboden en het binnen een week na afloop van de bezwaar- of beroepstermijn is ontvangen. Voorwaarde is wel dat de postaanbieder geregistreerd is bij... Read more »
 • CRvB start proef met snelle, oplossingsgerichte rechtspraak
  De aandacht én noodzaak voor maatschappelijk effectieve rechtspraak groeit. Het coronavirus maakt deze noodzaak eerder groter dan kleiner. De Centrale Raad van Beroep (CRvB) start daarom vanaf 15 juni 2020 met een proef voor het bieden van oplossingsgerichte en snelle rechtspraak in begrijpelijke taal. Deze proef gaat van start in... Read more »