Rechtbanken

  +

  Nieuws van de rechtbank Amsterdam

 • Extra zittingsdag strafzaak Pulheim
  Op maandag 27 september vindt in de extra beveiligde rechtbank in Amsterdam-Osdorp vanaf 10.00 uur een extra zitting plaats in de strafzaak Pulheim, over de dood van advocaat Derk Wiersum.Reactie op verhoorOp de zitting worden de raadslieden en het Openbaar Ministerie in de gelegenheid gesteld om te reageren op het... Read more »
 • Het oordeel van de rechter
  De rechtbank Amsterdam doet ongeveer 140.000 uitspraken per jaar. Iedere week selecteren we een aantal van de belangrijkste en meest opvallende uitspraken per rechtsgebied. Straf - Celstraf voor belaging via social mediaberichten15 september - Een 27-jarige man is veroordeeld tot 5 maanden gevangenisstraf waarvan 1 maand voorwaardelijk omdat hij van 8... Read more »
 • Motivering afwijzing wrakingsverzoek Marengo
  De wrakingskamer van de rechtbank Amsterdam heeft vandaag de schriftelijke motivering gepubliceerd van de beslissing om het wrakingsverzoek in de strafzaak Marengo af te wijzen.Tijdens de zitting van Marengo van dinsdag 14 september diende advocaat Inez Weski namens haar cliënt een wrakingsverzoek in tegen de gehele rechtbank. Meerdere raadslieden sloten... Read more »
 • Wrakingsverzoek Marengo afgewezen
  De wrakingskamer van de Amsterdamse rechtbank heeft vandaag de verzoeken tot wraking van de rechters in het Marengo-proces buiten zitting afgewezen. De motivering van deze uitspraak volgt later. Het proces gaat verder met dezelfde rechters.Géén zittingDe wrakingskamer heeft de verzoeken van mr. I.N. Weski, namens 3 verdachten gedaan ongegrond verklaard. De... Read more »
 • Rechtbank Amsterdam stelt opnieuw vragen over overlevering aan Polen
  De rechtbank Amsterdam heeft het Hof van Justitie van de Europese Unie opnieuw vragen gesteld over de overlevering van gezochte personen aan Polen. De vragen hebben dit keer betrekking op gebreken in de Poolse procedure voor de benoeming van rechters. De rechtbank sluit daarbij aan bij vragen die door de... Read more »
 • Het oordeel van de rechter
  De rechtbank Amsterdam doet ongeveer 140.000 uitspraken per jaar. Iedere week selecteren we een aantal van de belangrijkste en meest opvallende uitspraken per rechtsgebied.Straf - 7 jaar celstraf voor schietpartij in Oostelijk Havengebied8 september - Een 30-jarige man is veroordeeld tot 7 jaar gevangenisstraf omdat hij op 31 mei 2020 in... Read more »
 • Tot 7 jaar cel voor voorbereiden liquidatie in Berlijn
  Vijf mannen van 35 tot 50 jaar zijn schuldig bevonden aan het voorbereiden van een liquidatie die in 2015 in Berlijn had moeten plaatsvinden. De rechtbank legde twee van hen een gevangenisstraf op van 7 jaar, twee anderen werden veroordeeld tot 4 en 5 jaar cel. Een vijfde verdachte is... Read more »
 • Uberchauffeurs vallen onder cao Taxivervoer
  Chauffeurs die zich in persoon met Uber hebben verbonden en die via de Uber-app passagiers vervoeren, vallen onder de cao Taxivervoer. De rechtsverhouding tussen Uber en deze chauffeurs voldoet namelijk aan alle kenmerken van een arbeidsovereenkomst. Dat hebben drie kantonrechters bepaald in een zaak die tegen Uber was aangespannen door... Read more »
 • Zittingen september strafzaak Marengo: informatie voor pers en publiek
  Op 14, 15, 21 en 22 september vinden er in de extra beveiligde rechtbank De Bunker in Amsterdam-Osdorp weer zittingen plaats in de strafzaak Marengo. Pers en publiek dienen zich voor alle zittingsdagen vooraf aan te melden.ProgrammaVoor dinsdag 14 en woensdag 15 september staan regiezittingen gepland. Er zal gesproken worden... Read more »
 • Het oordeel van de rechter
  De rechtbank Amsterdam doet ongeveer 140.000 uitspraken per jaar. Iedere week selecteren we een aantal van de belangrijkste en meest opvallende uitspraken per rechtsgebied.Strafrecht - Celstraf voor witwassen van 1,3 miljoen euro25 augustus - Een 31-jarige man is veroordeeld tot 30 maanden gevangenisstraf waarvan 6 maanden voorwaardelijk omdat hij tussen september 2019... Read more »
  +

  Nieuws van de rechtbank Limburg

 • Zittingsrooster rechtbank Limburg week 38 (20 – 24 sept 2021)
  Onderstaand overzicht geeft een algemeen beeld van de verschillende zaken die, ondanks de coronamaatregelen, worden behandeld bij de rechtbank Limburg. De zaken worden op verschillende manieren behandeld; fysiek, schriftelijk, via de telefoon of via een beeldverbinding. StrafrechtMaandag 20 september09:00 uur: Meervoudige Kamer zitting locatie Maastricht14:00 uur: Meervoudige Kamer zitting locatie Maastricht09:00... Read more »
 • Zittingsrooster rechtbank Limburg week 37 (13 – 17 sept 2021)
  Onderstaand overzicht geeft een algemeen beeld van de verschillende zaken die, ondanks de coronamaatregelen, worden behandeld bij de rechtbank Limburg. De zaken worden op verschillende manieren behandeld; fysiek, schriftelijk, via de telefoon of via een beeldverbinding. StrafrechtMaandag 13 september09.00 uur: Meervoudige Kamer zitting locatie Roermond09.00 uur: Politierechterzitting locatie Maastricht09.00 uur: Politierechterzitting... Read more »
 • Zittingsrooster rechtbank Limburg week 36 (6 sept - 10 sept)
  Onderstaand overzicht geeft een algemeen beeld van de verschillende zaken die, ondanks de coronamaatregelen, worden behandeld bij de rechtbank Limburg. De zaken worden op verschillende manieren behandeld; fysiek, schriftelijk, via de telefoon of via een beeldverbinding.Strafrecht6 september09.00 uur: Meervoudige Kamer zitting in Maastricht09.00 uur: Politierechterzitting in Maastricht09.00 uur: Politierechterzitting in... Read more »
 • Rechtbank Limburg volledig rookvrij per 1 september
  Vanaf 1 september 2021 zijn beide locaties van rechtbank Limburg helemaal rookvrij. Binnen mocht al langer niet meer worden gerookt. Dit verbod geldt per 1 september dus ook voor onze buitenterreinen en geldt voor zowel de 'gewone' sigaretten als e-sigaretten (of andere varianten).Nationaal PreventieakkoordAanleiding hiervoor is het Nationaal Preventieakkoord waarin... Read more »
 • Zittingsrooster rechtbank Limburg week 35 (30 aug – 3 sept 2021)
  Onderstaand overzicht geeft een algemeen beeld van de verschillende zaken die, ondanks de coronamaatregelen, worden behandeld bij de rechtbank Limburg. De zaken worden op verschillende manieren behandeld; fysiek, schriftelijk, via de telefoon of via een beeldverbinding. StrafrechtMaandag 30 augustus09.00 uur: meervoudige kamer zitting locatie Maastricht09.00 uur: meervoudige kamer zitting locatie Roermond 09.00... Read more »
 • Zittingsrooster rechtbank Limburg week 34 (23 - 27 aug 2021)
  Onderstaand overzicht geeft een algemeen beeld van de verschillende zaken die, ondanks de coronamaatregelen, worden behandeld bij de rechtbank Limburg. De zaken worden op verschillende manieren behandeld; fysiek, schriftelijk, via de telefoon of via een beeldverbinding. StrafrechtMaandag 23 augustus09.00 uur: meervoudige kamer zitting locatie Maastricht 09.00 uur: politierechterzitting locatie Maastricht 09.00 uur: politierechterzitting... Read more »
 • Zittingsrooster rechtbank Limburg week 33 (16 - 20 aug 2021)
  Onderstaand overzicht geeft een algemeen beeld van de verschillende zaken die, ondanks de coronamaatregelen, worden behandeld bij de rechtbank Limburg. De zaken worden op verschillende manieren behandeld; fysiek, schriftelijk, via de telefoon of via een beeldverbinding. StrafrechtMaandag 16 augustus09.00 uur: meervoudige kamer zitting locatie Roermond 09.00 uur: politierechterzitting locatie Maastricht 09.00 uur: politierechterzitting... Read more »
 • ‘Deurwaarder’ krijgt 5 jaar gevangenisstraf voor verkrachtingen en aanranding
  Voormalig gerechtsdeurwaarder Hans K. is vandaag door de rechtbank Limburg veroordeeld voor verkrachtingen en een aanranding. Hij is vrijgesproken van passieve ambtelijke omkoping. De rechtbank heeft hem een gevangenisstraf van 5 jaar opgelegd. De rechtbank rekent K. bijzonder zwaar aan dat hij bij kwetsbare vrouwen schandelijk misbruik heeft gemaakt van... Read more »
 • Zittingsrooster rechtbank Limburg week 32 (9 - 13 aug 2021)
  Onderstaand overzicht geeft een algemeen beeld van de verschillende zaken die, ondanks de coronamaatregelen, worden behandeld bij de rechtbank Limburg. De zaken worden op verschillende manieren behandeld; fysiek, schriftelijk, via de telefoon of via een beeldverbinding. StrafrechtMaandag 9 augustus09.00 uur: politierechterzitting locatie Maastricht 09.00 uur: politierechterzitting locatie RoermondDinsdag 10 augustus09.00 uur: meervoudige... Read more »
 • Zittingsrooster rechtbank Limburg week 31 (2 - 6 aug 2021)
  Onderstaand overzicht geeft een algemeen beeld van de verschillende zaken die, ondanks de coronamaatregelen, worden behandeld bij de rechtbank Limburg. De zaken worden op verschillende manieren behandeld; fysiek, schriftelijk, via de telefoon of via een beeldverbinding. StrafrechtMaandag 2 augustus09.00 uur: meervoudige kamer zitting locatie Roermond 09.00 uur: politierechterzitting locatie Maastricht 09.00 uur: politierechterzitting... Read more »
  +

  Nieuws van de rechtbank Noord-Nederland

 • Fred van der Winkel vanavond in 'Our Rule of Law festival'
  Rechtbankpresident Fred van der Winkel neemt vanavond plaats in een van de panels van het 'Our Rule of Law festival'. Een tweedaags festival over de rechtsstaat in de Europese Unie met bijzondere aandacht voor Polen, de onafhankelijkheid van de rechterlijke macht en de onafhankelijkheid van de media. Tijdens het festival... Read more »
 • Veroordelingen en vrijspraken in wapenhandelzaak Ultegra
  De rechtbank Noord-Nederland, locatie Leeuwarden, heeft op 29 juli 2021 uitspraak gedaan in de omvangrijke wapenhandelzaak Ultegra. Veertien personen werden verdacht van strafbare feiten, zoals wapenhandel en fraude. De 35-jarige hoofdverdachten werden ook verdacht van uitbuiting en geweld. De rechtbank veroordeelt 11 van hen en spreekt drie verdachten vrij.  Veroordelingen35-jarige hoofdverdachteDe... Read more »
 • WTC Facility moet grond voor gebied rond nieuw Cambuurstadion leveren
  WTC Facility moet de grond die zij heeft verkocht aan SOC (Stadionontwikkeling Cambuur BV) leveren, ook al is nu nog niet zeker of het nieuwe Cambuurstadion aan de Heliconweg wel op tijd klaar zal zijn. Dat heeft de voorzieningenrechter van de rechtbank Noord-Nederland, locatie Leeuwarden, vandaag beslist in een kort... Read more »
 • Mannen veroordeeld voor seksuele uitbuiting respectievelijk ontucht
  De rechtbank Noord Nederland, locatie Leeuwarden, veroordeelt twee mannen wegens seksuele uitbuiting van een vijftienjarig meisje (mensenhandel) en zeven mannen wegens het plegen van ontucht met dit meisje. Het meisje had zichzelf op een website aangeboden voor betaalde seks. Zij deed zich hierbij voor als 19-jarige. Met haar eerste klant,... Read more »
 • Ongeveer 3600 belanghebbenden zaak ‘Melden locatiegegevens stikstofuitstoot’
  Op 3 juli 2020 heeft de voorzieningenrechter uitspraak gedaan in een verzoek van de Mobilisation of the Environment (MOB) van 10 januari 2020. De MOB verzocht om een voorlopige voorziening tegen de weigering van de minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit om de locatiegegevens bekend te maken van de PAS-meldingen... Read more »
 • Gevangenisstraffen van 6 jaar voor veroorzaken ontploffing appartementencomplex Beijum
  De rechtbank Noord-Nederland, locatie Groningen, heeft op 29 juni 2021 twee 28-jarige mannen veroordeeld tot gevangenisstraffen van 6 jaar voor het veroorzaken van een ontploffing, het voorbereiden van een plofkraak en het voorhanden hebben van de explosieve stoffen TATP en ammoniumnitraat. Complete achtergevel woning naar buiten geslagenOp 1 mei 2020 omstreeks... Read more »
 • Veroordelingen in schoolpleindrama Lewenborg
  De rechtbank Noord-Nederland heeft een van de destijds 17-jarige mannelijke verdachten [1] en de destijds net 18-jarige vrouwelijke verdachte veroordeeld tot 21 maanden jeugddetentie en heeft aan hen daarnaast een onvoorwaardelijke PIJ-maatregel (ook wel jeugd-tbs genoemd) opgelegd voor het dodelijke steekincident op het schoolplein van De Vuurtoren in Lewenborg in... Read more »
 • Groningen Seaports kan verliezen in faillissementen niet op curator verhalen
  De meervoudige handelskamer van de rechtbank Noord-Nederland, locatie Groningen, heeft uitspraak gedaan in een geschil tussen Groningen Seaports en de curator van de failliete bedrijven North Refinery en GOC Real Estate. Deze bedrijven zijn gevestigd op een zwaar vervuild bedrijfsterrein te Farmsum (Gr.). Eigenaar bedrijventerrein houdt curator aansprakelijkGroningen Seaports, eigenaar van... Read more »
 • Voorzieningenrechter verbiedt afschieten reeën in provincie Groningen
  De voorzieningenrechter heeft de vergunning die de provincie Groningen verleende voor het afschieten van 890 reeën geschorst. De vergunning was verleend tot eind maart 2022 met het oog op de verkeersveiligheid. OverwegingenDe voorzieningenrechter zag zich gesteld voor de vraag of de afschotvergunning in overeenstemming was met de Wet natuurbescherming. In deze... Read more »
 • Laatste beroepen in PAS-zaken bij bestuursrechter RNN afgerond
  Op 7 juni 2021 heeft de bestuursrechter uitspraak gedaan in 8 beroepen die door de Coöperatie Mobilisation for the Environment U.A. (MOB) en de Vereniging Leefmilieu waren ingesteld tegen vergunningen die op grond van de Wet natuurbescherming door Gedeputeerde Staten van de provincie Fryslân waren verleend. Op één na alle... Read more »
  +

  Nieuws van de rechtbank Rotterdam

 • 54 maanden cel voor faciliteren telefoons voor crimineel gebruik, witwassen, en valsheid in geschrift
  De rechtbank in Rotterdam heeft vandaag een 41-jarige man uit Nijmegen veroordeeld tot een celstraf van 54 maanden. De rechtbank acht bewezen dat de man leiding gaf aan een criminele organisatie die cryptotelefoons aanbood en verhandelde voor crimineel gebruik. Tevens hield de organisatie zich bezig met witwassen en valsheid in... Read more »
 • Gevangenisstraffen voor twee broers vanwege deelname aan terroristische organisatie
  De rechtbank Rotterdam heeft twee Syrische broers (35 en 44 jaar oud) veroordeeld voor hun leidinggevende rol binnen de terroristische organisatie Jabhat al-Nusra in Syrië in de periode 2011 -2014.Deze organisatie maakte zich schuldig aan aanslagen gericht tegen het regime van president Assad. Daarbij werden mensen die voor dat regime... Read more »
 • 8 jaar gevangenisstraf en tbs voor doodsteken vrouw
  Een 39-jarige man is door de rechtbank Rotterdam veroordeeld voor het doden van een 36-jarige vrouw. De rechtbank acht bewezen dat hij de vrouw meerdere malen heeft gestoken met een mes en dat hij vervolgens met haar het water is ingereden.  Het beroep op noodweer wordt verworpen. De verdachte wordt... Read more »
 • Zittingsrooster week 38 (20 t/m 24 september 2021)
  Zittingen van de rechtbank Rotterdam vinden plaats in Rotterdam en in Dordrecht. Op de zittingsroosters hieronder ziet u per rechtsgebied een weekoverzicht van de zittingen. Publiek en persDe rechtbank Rotterdam biedt (beperkt) de mogelijkheid voor publiek om fysieke zittingen bij te wonen. Wilt u langskomen? Meldt u dan minimaal twee dagen van... Read more »
 • Zittingsrooster week 37 (13 t/m 17 september 2021)
  Zittingen van de rechtbank Rotterdam vinden plaats in Rotterdam en in Dordrecht. Op de zittingsroosters hieronder ziet u per rechtsgebied een weekoverzicht van de zittingen. Publiek en pers De rechtbank Rotterdam biedt (beperkt) de mogelijkheid voor publiek om fysieke zittingen bij te wonen. Wilt u langskomen? Meldt u dan minimaal twee dagen... Read more »
 • Gerechtsgebouw in Dordrecht opent deuren op Open Monumentendag
  Zaterdag 11 september opent de Dordtse locatie van de rechtbank Rotterdam, rekening houdend met de dan geldende maatregelen, haar deuren voor het publiek tijdens de Open Monumentendag. Locatie Dordrecht is gehuisvest in een prachtig historisch pand in het centrum van Dordrecht. Tussen 10.00 en 17.00 uur vinden er in kleine groepen... Read more »
 • Zittingsrooster week 36 (6 t/m 10 september 2021)
  Zittingen van de rechtbank Rotterdam vinden plaats in Rotterdam en in Dordrecht. Op de zittingsroosters hieronder ziet u per rechtsgebied een weekoverzicht van de zittingen. Publiek en pers De rechtbank Rotterdam biedt (beperkt) de mogelijkheid voor publiek om fysieke zittingen bij te wonen. Wilt u langskomen? Meldt u dan minimaal twee... Read more »
 • Uitspraak in zaak over verbod pulsvissen
  Op 1 februari 2021 heeft de rechtbank Den Haag uitspraak gedaan in 20 beroepen van pulsvissers (ECLI:NL:RBDHA:2021:968/969). Vandaag heeft de rechtbank Rotterdam uitspraak gedaan in de overige 41 zaken. De zaken gingen deels over intrekking en deels over niet verlenging van de vergunningen.Europees rechtOver de intrekkingen en de besluiten om niet te... Read more »
 • Zittingsrooster week 35 (30 augustus t/m 3 september 2021)
  Zittingen van de rechtbank Rotterdam vinden plaats in Rotterdam en in Dordrecht. Op de zittingsroosters hieronder ziet u per rechtsgebied een weekoverzicht van de zittingen. Publiek en pers De rechtbank Rotterdam biedt (beperkt) de mogelijkheid voor publiek om fysieke zittingen bij te wonen. Publiek kan zich per mail aanmelden bij de... Read more »
 • Zittingsrooster week 34 (23 t/m 27 augustus 2021)
  Zittingen van de rechtbank Rotterdam vinden plaats in Rotterdam en in Dordrecht. Op de zittingsroosters hieronder ziet u per rechtsgebied een weekoverzicht van de zittingen. Pers kan beperkt en in overleg met de rechtbank zittingen volgen. Journalisten worden vriendelijk verzocht voor het bijwonen van een zitting contact op te nemen met... Read more »
  +

  Nieuws van de rechtbank Den Haag

 • Praktische informatie over rechtszaak 'afstandsmoeders' tegen de Staat
  Op vrijdag 24 september 2021 om 09.30 uur behandelt de rechtbank Den Haag de bodemprocedure van een 'afstandsmoeder' en Bureau Clara Wichmann tegen de Staat. Het gaat in deze zaak om de vraag of de Staat onrechtmatig heeft gehandeld tegenover deze en andere moeders die in de jaren 1956-1984 afstand... Read more »
 • Tweede beslissing hoger beroep bedreigde getuigen
  Vandaag, maandag 20 september 2021, heeft de rechtbank Den Haag een antwoord gegeven op de vraag of de rechter-commissaris (RC) terecht de status van bedreigde getuige heeft verleend aan twee getuigen in de MH17-strafzaak. De RC had hiertoe beslist op vordering van de officier van justitie. Een van de verdachten... Read more »
 • 10 jaar cel en tbs met dwangverpleging voor moord
  Een 41-jarige man is door de rechtbank Den Haag veroordeeld tot 10 jaar gevangenisstraf en tbs met dwangverpleging voor het doodsteken van de vriend van zijn vriendin op 7 juni 2020 in Den Haag.  Voorbedachte raadVolgens de rechtbank is er sprake van voorbedachte raad. Uit onder meer berichten over het slachtoffer,... Read more »
 • 15 jaar cel voor doodslag op echtgenote in Ter Aar
  De rechtbank in Den Haag heeft een 47-jarige man uit Ter Aar veroordeeld tot 15 jaar gevangenisstraf voor het doden van zijn vrouw tevens de moeder van zijn drie jonge kinderen. De man bracht op 30 mei 2020 de vrouw om het leven door haar te wurgen met een ketting in... Read more »
 • Praktische informatie over de uitspraak in de zaak van Amnesty International c.s. tegen de Koninklijke Marechaussee
  Op woensdag 22 september 2021 om 10.00 uur doet de rechtbank Den Haag uitspraak in de zaak van Amnesty International,  Stichting RADAR, NJCM, Controle Alt Delete en twee individuele burgers tegen de Staat der Nederlanden (Koninklijke Marechaussee).AchtergrondDe Koninklijke Marechaussee is belast met vreemdelingentoezicht in het grensgebied ter bestrijding van illegaal... Read more »
 • Vordering Koninklijke Horeca Nederland over coronamaatregelen nachtclubs en discotheken afgewezen
  De voorzieningenrechter van de Haagse rechtbank heeft de vordering van Koninklijke Horeca Nederland (KHN) over de coronamaatregelen voor nachtclubs en discotheken afgewezen. KHN eist dat bij de versoepelingen van 25 september 2021 nachtclubs en discotheken open kunnen onder dezelfde voorwaarden als de overige horeca, evenementen, theaters, bioscopen en concertzalen. Deze eis... Read more »
 • Livestream kort geding Koninklijke Horeca Nederland tegen de Staat inzake nachtclubs en discotheken
  Op dinsdag 14 september 2021 om 11.00 uur behandelt de rechtbank Den Haag het kort geding van Koninklijke Horeca Nederland tegen de Staat over de openstelling van nachtclubs en discotheken. Eisers willen dat de nachtclubs en discotheken open gaan onder dezelfde voorwaarden als andere horeca en evenementen.LivestreamDe zitting kan door... Read more »
 • Onderwijsinspectie mag rapport over Gomarus Scholengemeenschap publiceren
  De Inspectie van het Onderwijs mag een rapport over de Gomarus Scholengemeenschap onverkort publiceren. Dat heeft de voorzieningenrechter in Den Haag vandaag geoordeeld. De Gomarus wilde publicatie van het rapport tegenhouden, maar volgens de voorzieningenrechter is de inhoud van het rapport niet onrechtmatig. AchtergrondIn maart 2021 verscheen in NRC Handelsblad... Read more »
 • Twee jaar cel en tbs met voorwaarden voor mishandelen stiefdochter en bedreigen vriendin
  De rechtbank in Den Haag heeft vandaag een 33-jarige man veroordeeld tot een gevangenisstraf van twee jaar voor onder andere mishandelingen van zijn stiefdochter. Ook wordt de maatregel tbs met voorwaarden opgelegd. LittekensDe rechtbank acht bewezen dat hij zijn zeer jonge stiefdochter tussen 2013 tot 2015 mishandelde, met onder meer botbreuken... Read more »
 • Celstraf voor seksueel misbruik dochter en kleindochter
  De rechtbank in Den Haag heeft vandaag een 73-jarige man veroordeeld tot een gevangenisstraf van 36 maanden, waarvan 12 maanden voorwaardelijk, voor seksueel misbruik van zijn dochter en kleindochter. Het misbruik van de kleindochter begon in 2019, toen zij vijf jaar was en duurde drie jaar. Het misbruik van de... Read more »
  +

  Nieuws van de rechtbank Midden-Nederland

 • Voorlopige hechtenis zesde verdachte (dodelijk) geweld Mallorca niet verlengd
  De voorlopige hechtenis van de 18-jarige L. O. uit Hilversum die door het Openbaar Ministerie wordt verdacht van betrokkenheid bij het (dodelijk) geweld op de boulevard in Mallorca is niet verlengd. De raadkamer van de rechtbank Midden-Nederland vindt dat er op basis van het dossier op dit moment onvoldoende ernstige... Read more »
 • Veroordelingen voor datadiefstal GGD
  Twee mannen zijn door de rechtbank Midden-Nederland veroordeeld tot (deels voorwaardelijke) gevangenisstraffen voor datadiefstal uit een GGD-systeem. Eén van hen moet ook een taakstraf van 180 uur uitvoeren. Het tweetal uit Heiloo (21) en Alblasserdam (23) werkten voor het callcenter van de GGD en hielden zich bezig met het inplannen... Read more »
 • Ids Tijsseling nieuwe bestuurder rechtbank Midden-Nederland per 1 januari 2022
  Dhr. I. C. (Ids) Tijsseling (48) is door de Raad voor de Rechtspraak voorgedragen bij de minister van Justitie en Veiligheid voor benoeming, per 1 januari 2022, tot niet-rechterlijk bestuurslid bij de rechtbank Midden-Nederland.Op dit moment is Tijsseling werkzaam als financieel directeur bij de Raad voor de Rechtspraak. Daarvoor bekleedde... Read more »
 • Voorarrest verdachte in zaak overleden vrouw IJsselstein niet verlengd, raadkamer laat beslissing rechter-commissaris in stand
  Het voorarrest van een man die door het Openbaar Ministerie als verdachte is aangemerkt in de zaak van een overleden vrouw in IJsselstein wordt niet alsnog verlengd. Dat heeft de raadkamer van de rechtbank Midden-Nederland vandaag besloten. Vorige week vroeg de officier van justitie om zijn voorlopige hechtenis te verlengen,... Read more »
 • Televizier was onzorgvuldig in uitsluiten Roddelpraat, maar hoeft programma niet alsnog toe te laten tot nominatieronde
  De organisatie van de jaarlijkse Televizier-prijzen hoeft niet alsnog het onlineprogramma Roddelpraat van Jan Roos en Dennis Schouten toe te laten tot de nominatieronde. Dat heeft de voorzieningenrechter van de rechtbank Midden-Nederland beslist. Hoewel Roos en Schouten gelijk hebben dat de organisatie van de Televizier-ster online videoserie onrechtmatig handelde, betekent... Read more »
 • Voorarrest zesde verdachte (dodelijk) geweld Mallorca verlengd, ook verdacht van doodslag
  De zesde man die is aangehouden in het onderzoek rondom het (dodelijk) geweld in Mallorca blijft twee weken langer vastzitten. De rechter-commissaris van de rechtbank Midden-Nederland heeft zijn voorlopige hechtenis met de maximale termijn verlengd. Ook verdacht van poging doodslagOp woensdag 14 juli vonden er meerdere incidenten plaats in El Arenal... Read more »
 • Ook derde verdachte (dodelijk) geweld Mallorca 3 maanden langer in voorlopige hechtenis
  Het voorarrest van de derde verdachte in de zogenoemde Mallorca-zaak – een 18-jarige man uit Hilversum – is verlengd met 90 dagen. De raadkamer van de rechtbank Midden-Nederland heeft zijn voorlopige hechtenis opnieuw maximaal verlengd. Het verzoek van de advocaat van de man om zijn voorlopige hechtenis te schorsen is... Read more »
 • Op de rol: 'U weet toch dat u uw ouders daarmee pijn doet?'
  Verslag van een rechtszittingThea en Henk kunnen niet meer op zichzelf wonen. In de zomer van 2020 nemen ze daarom hun intrek in een woonzorgcentrum in het oosten des lands. Een paar maanden later verleent het echtpaar dochter Petra en kleindochter Nathalie een algemene volmacht. Aan hen om de zorg... Read more »
 • Voorarrest verdachten (dodelijk)geweld Mallorca opnieuw verlengd
  Het voorarrest van de twee verdachten in de zogenoemde Mallorca-zaak is opnieuw maximaal verlengd. Dat heeft de raadkamer van de rechtbank Midden-Nederland vandaag beslist. De 19-jarige S. B. en de 18-jarige H. B. blijven 90 dagen langer vastzitten. Een verzoek tot schorsing van de voorlopige hechtenis in de zaak van... Read more »
 • Cel- en taakstraffen voor leden Zeister inbrekersbende
  Zeven mannen zijn veroordeeld tot taakstraffen en gevangenisstraffen voor het plegen van woninginbraken en andere vermogensdelicten in en rondom Zeist. Volgens de rechtbank Midden-Nederland waren zes van hen ook lid van een criminele bende die zich bezig hield met het plegen van woninginbraken. Een aantal van hen maakte zich ook... Read more »
  +

  Nieuws van de rechtbank Oost-Brabant

 • Vrachtwagenchauffeur veroordeeld voor veroorzaken noodlottig ongeval Sint-Oedenrode
  Een 43-jarige vrachtwagenchauffeur uit Best maakte zich schuldig aan een verkeersdelict door met te hoge snelheid een kruising te naderen én geen voorrang te verlenen aan een bromfietser. De rechtbank Oost-Brabant legt hem een taakstraf van 200 uur en een voorwaardelijke rijontzegging van 1 jaar op.De vrachtwagenchauffeur reed in juni... Read more »
 • Cel en behandeling 'voetbalscout' voor overhalen jongens tot ontucht voor webcam
  De rechtbank Oost-Brabant heeft een 63-jarige man uit Eindhoven veroordeeld tot een gevangenisstraf van 36 maanden, waarvan 18 maanden voorwaardelijk. Hij haalde jarenlang minderjarige jongens over om ontuchtige handelingen te verrichtten voor de webcam. Naast de celstraf moet de verdachte ook meewerken aan onder meer het voortzetten van zijn behandeling... Read more »
 • Celstraf en behandeling voor verkrachting vrouw in Oss
  De rechtbank Oost-Brabant heeft een 41-jarige man uit Cuijk veroordeeld tot een gevangenisstraf van 30 maanden, waarvan 10 maanden voorwaardelijk. Hij verkrachtte een jonge vrouw, mishandelde twee andere vrouwen, haalde een telefoon van iemand weg en stak een autoband lek. Naast een celstraf moet de verdachte zich ook laten behandelen... Read more »
 • Hekwerk rond bosperceel Middelbeers moet weg, oprit mag blijven
  De eigenaar van percelen in een bosgebied in Middelbeers moet een 869 meter lang en 2 meter hoog hekwerk verwijderen. De gemeente Oirschot trok hiervoor terecht de vergunning in, zo bepaalde de rechtbank Oost-Brabant vandaag. Ook mag de eigenaar een schuurtje op zijn grond niet renoveren. De aangelegde oprit mag... Read more »
 • Deelnemers criminele organisatie uit Oss krijgen tot 16 jaar cel voor grootschalige handel in wapens en drugs
  De rechtbank Oost-Brabant heeft vandaag een 50-jarige man uit Oss veroordeeld tot een gevangenisstraf van 16 jaar. Hij gaf ruim 1,5 jaar leiding aan een criminele organisatie die zich onder meer bezighield met drugs- en wapendelicten, witwassen en diefstallen. De 13 medeverdachten in het proces 'Operatie Alfa' krijgen celstraffen variërend... Read more »
 • Celstraf en beroepsverbod voor rijinstructeur die leerlingen aanrandde
  De rechtbank Oost-Brabant heeft een 54-jarige man uit Waalre veroordeeld tot een gevangenisstraf van 6 maanden, waarvan 4 maanden voorwaardelijk. De verdachte maakte zich schuldig aan aanranding toen hij autorijles gaf. Naast de celstraf legt de rechtbank de man een beroepsverbod op van 2 jaar. De verdachte gaf autorijles in de... Read more »
 • Celstraf en taakstraf voor Osse brandstichter
  De rechtbank Oost-Brabant heeft een 52-jarige man uit Oss veroordeeld tot een taakstraf van 120 uur en een gevangenisstraf van 4 maanden voorwaardelijk. De man stichtte in april vorig jaar brand naast een restaurant in Oss.Op 3 april 2020 brak laat in de avond brand uit naast een restaurant in... Read more »
 • Jeugddetentie en behandelplan voor steekpartij op school in Deurne
  De rechtbank Oost-Brabant heeft een 18-jarige jongeman veroordeeld tot een jeugddetentie van 12 maanden, waarvan 4 maanden voorwaardelijk. Ook krijgt hij een uitgebreid behandelplan opgelegd. De verdachte stak in februari van dit jaar een andere leerling neer op een school in Deurne.De verdachte had in februari ruzie met de jongen en nam... Read more »
 • 4 Bossche cafés mogen voorlopig worden gesloten
  De burgemeester van ’s-Hertogenbosch had voldoende reden de exploitant van 4 cafés in de binnenstad aan te merken als iemand van slecht levensgedrag. Hierdoor mocht hij de vergunningen van deze horecagelegenheden intrekken. Dat heeft de voorzieningenrechter van de rechtbank Oost-Brabant zojuist bepaald. De burgemeester mag vooralsnog niet bepalen dat er... Read more »
 • Cel- en taakstraf voor diefstal babylijkje, asresten van overledenen en openen graven
  De rechtbank Oost-Brabant heeft een 24-jarige man uit Veldhoven veroordeeld voor het weghalen van een babylijkje uit een graf, het openen van twee andere graven, diefstal van kruizen en urnen met asresten en het bekladden van de muur van een kerk. Ook had hij dierenporno in bezit. Hij krijgt een... Read more »
  +

  Nieuws van de rechtbank Zeeland-West-Brabant

 • 10 jaar celstraf en 180.000 euro schadevergoeding in Zeeuwse misbruikzaak
  De rechtbank Zeeland-West-Brabant heeft een 44-jarige vrouw uit Zeeland veroordeeld tot een gevangenisstraf van 10 jaar. De vrouw is schuldig bevonden aan het jarenlang medeplegen van seksueel misbruik van haar twee dochters en de verkrachting van een vriendinnetje. Naast de celstraf moet zij haar dochters een schadevergoeding van 175.000 euro... Read more »
 • Jasper van den Beld nieuwe president rechtbank Zeeland-West-Brabant
  De rechtbank Zeeland-West-Brabant is verheugd om aan te kondigen dat vanaf 1 oktober 2021 mr. Jasper van den Beld de nieuwe president wordt van onze rechtbank. Mr. Van den Beld neemt de rol over van mr. Nol Vermolen. Op dit moment is mr. Van den Beld rechterlijk lid van het gerechtsbestuur... Read more »
 • Vrijspraak voor 58-jarige verdachte uit Oostkapelle
  De rechtbank Zeeland-West-Brabant in Middelburg heeft een 58-jarige man uit Oostkapelle vrijgesproken van doodslag op een 78-jarige vrouw op 24 mei 2019.De 58-jarige man werd, naar aanleiding van diverse getuigenverklaringen op 29 mei 2019 op appartementencomplex Parc Zonnehove in Oostkapelle gearresteerd. De zaak veroorzaakte veel ophef. Vooral bij de bewoners... Read more »
 • Rechtbank Zeeland-West-Brabant doet openbaar uitspraak in belastingrechtzaken
  De rechtbank spreekt op 2 juni 2021 om 08.45 uur, locatie Breda, in het openbaar de belastingrechtzaken uit waarvan de uitspraak is gedaan in de periode van 20 januari 2021 tot en met 31 mei 2021.Daarnaast spreekt de rechtbank ook in het openbaar enkele belastingrechtzaken uit waarvan de uitspraak is... Read more »
 • Rechtbank Zeeland-West-Brabant doet openbaar uitspraak in Vreemdelingenrechtzaken
  De rechtbank spreekt op 3 juni 2021 om 09.00 uur, locatie Middelburg, in het openbaar de vreemdelingenrechtzaken uit waarvan de uitspraak is gedaan in de periode van 7 april 2020 tot en met 31 mei 2021. De behandeling van vreemdelingenrechtzaken ging in deze periode via telefonisch horen, skype en fysieke... Read more »
 • Rechtbank Zeeland-West-Brabant heeft zorgen over situatie jeugdzorg Zeeland
  Kinderrechters uit de rechtbank Zeeland-West Brabant luiden de noodklok. Het punt is bereikt dat de rechtbank in Middelburg verzoeken tot ondertoezichtstelling behandelt zonder dat er een jeugdzorgaanbieder beschikbaar is om deze uit te voeren. Na de voortdurende onduidelijkheid over het voortbestaan van de Zeeuwse jeugdzorgaanbieder Intervence, is er onlangs ook... Read more »
 • Op de (kanton)rol: 'We hebben niemand in gevaar gebracht’
  Verslag van een rechtszittingHet is vanochtend een drukte van belang in de Bredase zittingszaal van kantonrechter Huib de Ruijter. Mensen die in beroep (verzet) zijn gegaan tegen een boete (strafbeschikking) vinden er een luisterend oor. In 3 afleveringen passeren telkens 2 zaken van deze ochtend de revue. Vandaag deel 3... Read more »
 • Op de (kanton)rol: 'Xizzel is overstuur van de buurman'
  Verslag van een rechtszittingHet is vanochtend een drukte van belang in de Bredase zittingszaal van kantonrechter Huib de Ruijter. Mensen die in beroep (verzet) zijn gegaan tegen een boete (strafbeschikking) vinden er een luisterend oor. In 3 afleveringen passeren telkens 2 zaken van deze ochtend de revue. Vandaag aflevering 2... Read more »
 • Op de (kanton)rol: 'Iedereen zegt hetzelfde over die hondenwachters'
  Verslag van een rechtszittingHet is vanochtend een drukte van belang in de Bredase zittingszaal van kantonrechter Huib de Ruijter. Mensen die in beroep (verzet) zijn gegaan tegen een boete (strafbeschikking) vinden er een luisterend oor. In 3 afleveringen passeren telkens 2 zaken van deze ochtend de revue. Vandaag over een... Read more »
 • Maximale jeugddetentie en PIJ-maatregel voor dood 15-jarige Megan
  De rechtbank Zeeland-West-Brabant heeft vandaag uitspraak gedaan in de zaak waarbij de 15-jarige Megan werd doodgestoken. De destijds 16-jarige verdachte is veroordeeld wegens doodslag en krijgt de maximale jeugddetentie van twee jaar en een onvoorwaardelijke PIJ-maatregel opgelegd. 112-meldingOp 19 augustus 2019 ontving de meldkamer een 112-melding waarbij een man vertelde... Read more »
  +

  Nieuws van de rechtbank Gelderland

 • Man uit Westervoort cel in voor onder meer ontucht met minderjarig meisje
  De rechtbank veroordeelt een 53-jarige man uit Westervoort voor onder meer ontucht en het verwerven en bezitten van kinderporno. Hij krijgt een gevangenisstraf van 36 maanden, waarvan 6 maanden voorwaardelijk. Tijdens de proeftijd van 2 jaar moet de man zich aan diverse bijzondere voorwaarden houden. De man maakte zich schuldig aan... Read more »
 • Cel en tbs met dwangverpleging voor poging doodslag moeder
  De rechtbank veroordeelt 32-jarige man tot een gevangenisstraf van 30 maanden. Daarbij legt de rechtbank de tbs-maatregel op. De man maakte zich schuldig aan poging doodslag op zijn moeder en vernieling. Toen de moeder van de man op 22 maart 2021 hem in Hierden op kwam zoeken, stormde de man naar... Read more »
 • Vrijspraak man van poging moord in Ermelo
  Wel veroordeling voor poging aanrandingDe rechtbank spreekt een 37-jarige man vrij van poging moord in een GGZ-instelling in Ermelo. Volgens de rechtbank kan op basis van het dossier niet worden vastgesteld dat de later bij een medepatiënt vastgestelde steek- en snijwonden het gevolg zijn van het gevecht tussen de mannen.... Read more »
 • Celstraffen voor ontvoering en aanranding, brandstichting en caravandiefstallen
  Tbs met dwangverpleging voor uitlokker De rechtbank veroordeelt een 40-jarige man uit Boven-Leeuwen tot een gevangenisstraf van 30 maanden, waarvan 10 maanden voorwaardelijk voor de ontvoering van zijn 12-jarige stiefzoon, brandstichting en caravandiefstallen. Een 30-jarige man uit Wijchen wordt veroordeeld tot een gevangenisstraf van 4 jaar en tbs met dwangverpleging... Read more »
 • Trio veroordeeld voor stalken pleegouders (klein)dochter
  De rechtbank veroordeelt een 43-jarige man en een 63-jarige vrouw - beiden zonder bekende woon- of verblijfplaats - en een 38-jarige vrouw uit Rekken tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van 2 maanden. Het trio maakte zich schuldig aan het stalken van de pleegouders van hun (klein)dochter.De dochter van de man en... Read more »
 • Vrijspraken en een nietige dagvaarding voor diefstal met geweld en/of afpersing
  De rechtbank spreekt 2 mannen uit Nijmegen en een man uit Rotterdam vrij voor het samen plegen van een diefstal met geweld en/of afpersing in Velp. In de zaak tegen een vierde man uit Rotterdam heeft de rechtbank de dagvaarding nietig verklaard. In de nacht van 9 januari 2019 zou een... Read more »
 • Man uit Nijmegen veroordeeld voor onttrekken zoon aan wettig gezag
  De rechtbank veroordeelt een 32-jarige man uit Nijmegen tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van 5 maanden en een taakstraf van 80 uur. De man maakte zich schuldig aan het opzettelijk onttrekken van zijn zoon aan het wettig over hem gesteld gezag.De man nam op 23 juli 2019 zijn toentertijd 1-jarige zoon... Read more »
 • Man uit Rheden krijgt 12 jaar celstraf voor doden van zijn vriendin
  De rechtbank veroordeelt een 30-jarige man uit Rheden voor het doden van zijn vriendin (doodslag). Hij krijgt een gevangenisstraf van 12 jaar opgelegd. De man bracht op 13 februari 2020 zijn vriendin om het leven door haar keel/hals dicht te drukken en door geweld toe te passen op haar romp en... Read more »
 • Curator in faillissementen vastgoedmagnaat en holding moet inzage krijgen in administratie
  De kortgedingrechter bepaalt dat de curator in de faillissementen van een voormalig vastgoedmagnaat en zijn holding inzage moet krijgen in de administratie van beide gefailleerden die in handen is van een curator van de failliete accountant van de vastgoedmagnaat en zijn bedrijf. De advocaat vordert als curator in de faillissementen van... Read more »
 • Man uit Doetinchem cel in voor verkrachting
  De rechtbank veroordeelt een 21-jarige man uit Doetinchem voor het verkrachten van een 13 jarig-meisje. De man krijgt een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van 30 maanden.Het slachtoffer liep de bewuste avond boos, overstuur en zeer emotioneel - vanwege haar thuissituatie bij haar opvanggezin - weg. Dit zag de man ook omdat hij haar,... Read more »
  +

  Nieuws van de rechtbank Noord-Holland

 • Gevangenisstraf voor reeks straatroven, winkeldiefstallen en mishandeling
  De rechtbank Noord-Holland heeft een 26-jarige man veroordeeld voor 13 straatroven op verschillende plaatsen in Nederland. De straatroven vonden plaats in de periode van april tot met juli 2020. Daarnaast heeft de man in februari en maart 2020 in twee winkels computers gestolen en op 28 mei dat jaar in Hoofddorp... Read more »
 • Man (28) veroordeeld voor medeplegen gewapende overval kledingwinkel Hoorn
  De rechtbank Noord-Holland heeft een 28-jarige man veroordeeld voor het medeplegen van een gewapende overval op een kledingwinkel in Hoorn. De man heeft een celstraf gekregen van 24 maanden, waarvan 8 maanden voorwaardelijk met een proeftijd van 2 jaar. OvervalDe overval gebeurde op 12 september 2020. De verdachte werd bedreigd... Read more »
 • Rechtspraakwandeling in Haarlem
  Tijdens de Week van de rechtspraak organiseert de rechtbank Noord-Holland in samenwerking met Gilde Haarlem een wandeling door Haarlem met als thema ‘Rechtspraak door de eeuwen heen’. De wandeling is op donderdag 23 september om 13.30 uur. Na afloop kunnen de deelnemers in gesprek met een rechter of juridisch medewerker.Kijk... Read more »
 • Motorclub CMC moet perceel met clubhuis binnen 14 dagen ontruimen
  De motorclub Companeros Motorcycleclub (CMC) moet een gehuurd stuk grond van de gemeente Heiloo en het clubhuis daarop binnen 14 dagen verlaten. De gemeente mocht de huurovereenkomst zonder opgaaf van reden opzeggen en hoeft geen vergoeding aan CMC te betalen. Dat heeft de kantonrechter van de rechtbank Noord-Holland bepaald. Huur... Read more »
 • Celstraf na dodelijke aanrijding op A7 bij Wijdewormer
  De rechtbank Noord-Holland heeft een 33-jarige man veroordeeld voor een aanrijding op 23 mei 2020 op de A7 bij Wijdewormer. Daarbij kwam een man om het leven. De verdachte heeft gevangenisstraf van 9 maanden opgelegd gekregen, waarvan 3 maanden voorwaardelijk met een proeftijd van 3 jaar. Ook krijgt hij een... Read more »
 • Permit for Circuit Zandvoort is not suspended
  The judge in the preliminary relief proceedings of the District Court of Noord-Holland has dismissed the request for a preliminary injunction made by MOB, Co-operative Mobilisation for the Environment. MOB had requested that the permit granted by the Province of Noord-Holland to Circuit Zandvoort be suspended.InquiryIn July, in proceedings on... Read more »
 • Vergunning Circuit Zandvoort wordt niet geschorst
  De voorzieningenrechter van de rechtbank Noord-Holland heeft het verzoek tot het treffen van een voorlopige voorziening van Coöperatie Mobilisation for the Environment (MOB) afgewezen. MOB had verzocht om de vergunning die de provincie Noord-Holland aan Circuit Zandvoort heeft verleend te schorsen.OnderzoekIn juli heeft de rechtbank Noord-Holland in een bodemprocedure besloten... Read more »
 • Zes verdachten ontvoering Cruquius langer in voorarrest
  Het voorarrest van de zes mannen die worden verdacht van de ontvoering in Cruquius op 5 augustus, is met 90 dagen verlengd. Dat heeft de raadkamer van de rechtbank Noord-Holland besloten. De raadkamer is van oordeel dat de verdenkingen stevig genoeg zijn om de mannen langer vast te houden en... Read more »
 • Beroepen milieuorganisaties tegen ontheffing Circuit Zandvoort ongegrond
  De rechtbank Noord-Holland heeft de beroepen van de Stichting Natuurbelang Amsterdamse waterleidingduinen en diverse andere milieuorganisaties tegen de ontheffing in het kader van de Wet natuurbescherming voor het Circuit Zandvoort, ongegrond verklaard. Wat eraan voorafgingBij besluit van 23 augustus 2019 heeft het college van Gedeputeerde Staten Noord-Holland (GS) aan Exploitatie... Read more »
 • Man veroordeeld voor doden huisgenoot
  De rechtbank heeft een 56-jarige man uit Haarlem veroordeeld voor het doodsteken van zijn huisgenoot, brandstichting in de woning en een poging om een andere huisgenoot in brand te steken. Dit gebeurde op 14 juli 2020 in een woning aan de Romolenstraat in Haarlem. De man krijgt hiervoor 10 jaar... Read more »
  +

  Nieuws van de rechtbank Overijssel

 • Man langer vast na dood twee vrouwen in Almelo
  De man die wordt verdacht van betrokkenheid bij de dood van twee vrouwen in Almelo blijft nog 14 dagen in voorarrest. Dat bepaalde de rechter-commissaris van de rechtbank Overijssel. De rechter oordeelt dat er op dit moment voldoende redenen zijn om de man langer vast te houden.Het Openbaar Ministerie verdenkt... Read more »
 • Prikbus mag naar kermis Hengelo
  GGD Twente mag dit weekend een ‘prikbus’ neerzetten bij de kermis in het centrum van Hengelo (O). Dat bepaalde de kortgedingrechter na een spoedzitting eerder deze dag. Een vrouw spande een kort geding aan om de mobiele coronavaccinatie op deze locatie te verhinderen. Zij vreesde dat mensen - en met... Read more »
 • Mishandeling met dodelijke afloop in Enschede was noodweer
  Het was op 23 augustus 2020 een vuistslag met dodelijke gevolgen, maar de rechtbank Overijssel oordeelt dat de 25-jarige Enschedeër handelde uit noodweer. Hij wordt daarom vrijgesproken van mishandeling met de dood tot gevolg. Na het uitgaan in het centrum van Enschede startte het dodelijke slachtoffer met twee vrienden uit... Read more »
 • Gerechtsgebouw Zwolle zet deur op kier tijdens Open Monumentendag
  Aanstaande zaterdag 11 september gaat in het gerechtsgebouw Zwolle tussen 10.00 en 15.00 uur de voordeur op een kier. Het is dan Open Monumentendag. Bezoekers kunnen een kijkje nemen in de oude rechtbank en het nieuwe deel. Vanwege de coronamaatregelen is het programma bescheiden en sober.DoorstromingIn verband met coronamaatregelen is... Read more »
 • UWV wees versnelde aanvraag CVS/ME-patiënt uit Almelo terecht af
  Het UWV heeft terecht geen WIA-uitkering met een verkorte wachttijd toegekend aan een man uit Almelo. De man heeft de ziekte CVS/ME en vroeg aan de uitkeringsinstantie om hem versneld volledig en duurzaam arbeidsongeschikt te verklaren. Op 11 januari 2020 was een stabiele of verslechterende situatie volgens het UWV nog... Read more »
 • Veroordelingen na dodelijk duikongeval stuwcomplex Driel
  Twee leidinggevenden van een duikbedrijf en een duikploegleider zijn veroordeeld tot taakstraffen vanwege hun rol bij een dodelijk duikongeval bij een stuw in Driel. De rechtbank oordeelt dat het duikbedrijf, de twee voormalig leidinggevenden en de duikploegleider aanmerkelijk nalatig zijn geweest en veiligheidsvoorschriften niet hebben nageleefd. Bij duikwerkzaamheden bij het... Read more »
 • Beroepsverbod voor flessentrekker in agrarische sector
  Een 28-jarige man uit Uden is veroordeeld voor onder andere meerdere verduisteringen, flessentrekkerij en faillissementsfraude in de agrarische sector. De rechtbank spreekt van een patroon van frauduleus handelen en legt hem een celstraf op van 16 maanden, waarvan 8 maanden voorwaardelijk met een proeftijd van 2 jaar en bijzondere voorwaarden.... Read more »
 • Celstraf voor oplichting als fraudebestrijder
  De rechtbank Overijssel veroordeelt een 22-jarige man voor meerdere oplichtingen tot een gevangenisstraf van 30 maanden waarvan 10 maanden voorwaardelijk met een proeftijd van 3 jaar. De man maakte samen met zijn mededader(s)  in 1,5 jaar tijd 18 slachtoffers. Het begon met oplichting via WhatsApp en Marktplaats, maar uiteindelijk deed... Read more »
 • Broers bestraft voor zwaar mishandelen buurman in De Krim
  Omdat zij dachten dat hij katten had vergiftigd, sloegen en trapten twee broers op 16 april 2021 in De Krim (gemeente Hardenberg) de buurman van de oudste broer in elkaar. Het 65-jarige slachtoffer belandde met zware verwondingen in het ziekenhuis en revalideert nog steeds. De rechtbank veroordeelt de broers tot... Read more »
 • Provincie wees handhavingsverzoek tegen bemesten en beweiden onterecht af
  De provincie Overijssel heeft een handhavingsverzoek tegen het bemesten en beweiden vlakbij Natura 2000-gebied de Weerribben-Wieden onterecht afgewezen. De bestuursrechter oordeelt dat de besluiten onvoldoende zijn onderbouwd en onjuist zijn gemotiveerd. De provincie heeft acht weken de tijd om een nieuw besluit te nemen. MilieuorganisatiesMilieuorganisaties MOB en de vereniging Leefmilieu... Read more »