Rechtbanken

  +

  Nieuws van de rechtbank Amsterdam

 • Het oordeel van de rechter
  De rechtbank Amsterdam doet ongeveer 140.000 uitspraken per jaar. Deze week hebben we 7 van de belangrijkste en meest opvallende zaken per rechtsgebied geselecteerd.Straf - Jeugddetentie en rijontzegging voor rijden met lachgas op30 maart - Een 20-jarige man is veroordeeld tot 2 maanden jeugddetentie en mag 3 jaar geen motorrijtuigen besturen... Read more »
 • Het oordeel van de rechter
  De rechtbank Amsterdam doet ongeveer 140.000 uitspraken per jaar. Deze week hebben we 7 van de belangrijkste en meest opvallende zaken per rechtsgebied geselecteerd.Straf - Vrijspraak in mensenhandelzaak via uitbuiting in prostitutie24 maart - Een 39-jarige man is vrijgesproken van mensenhandel door middel van uitbuiting in de prostitutie. Volgens de officier... Read more »
 • Celstraffen voor fataal schot na spel met vuurwapen
  Twee mannen van 25 en 23 jaar zijn door de rechtbank schuldig bevonden aan de dood van een 23-jarige man. Het slachtoffer werd onbedoeld neergeschoten door de 25-jarige verdachte na het spelen met een vuurwapen. De twee waren zeer goede vrienden van elkaar. De schutter krijgt een celstraf van 24... Read more »
 • April-zittingen strafzaak Marengo: informatie voor pers en publiek
  Op 7, 9, 12 en 16 april 2021 vinden er in de extra beveiligde rechtbank De Bunker in Amsterdam-Osdorp weer zittingen plaats in de strafzaak Marengo. Pers en publiek dienen zich voor alle zittingsdagen in deze maand vooraf aan te melden.ProgrammaNa de start op 22 maart jl. gaat de rechtbank... Read more »
 • Het oordeel van de rechter
  De rechtbank Amsterdam doet ongeveer 140.000 uitspraken per jaar. Deze week hebben we 8 van de belangrijkste en meest opvallende zaken per rechtsgebied geselecteerd.Straf - Celstraf voor om zich heen slaan met hakmes16 maart - Een 43-jarige man is veroordeeld tot 40 maanden gevangenisstraf waarvan 6 maanden voorwaardelijk omdat hij op... Read more »
 • Livestream zitting Raad van Discipline
  Op dinsdag 23 maart gaat om 9.30 uur in de rechtbank Amsterdam een zitting van de Raad van Discipline van start. Deze zitting is door belangstellenden te volgen via een livestream. De zitting is een vervolg van de zitting van 22 februari 2021 en draait om een verzoek van de... Read more »
 • Het oordeel van de rechter
  De rechtbank Amsterdam doet ongeveer 140.000 uitspraken per jaar. Deze week hebben we 8 van de belangrijkste en meest opvallende zaken per rechtsgebied geselecteerd.Straf - Celstraf voor diefstallen en poging daartoe10 maart - Een 26-jarige man is veroordeeld tot 15 maanden gevangenisstraf waarvan 6 maanden voorwaardelijk omdat hij op 11 september... Read more »
 • Het oordeel van de rechter
  De rechtbank Amsterdam doet ongeveer 140.000 uitspraken per jaar. Deze week hebben we 8 van de belangrijkste en meest opvallende zaken per rechtsgebied geselecteerd.Straf - Vrijspraak van rol bij dood van man in boot in gracht 4 maart  - Een 28-jarige man is vrijgesproken van doodslag en dood door schuld op... Read more »
 • 7 en 11 jaar cel voor fatale schietpartij parkeergarage Rembrandtplein
  Twee mannen van 21 en 22 jaar oud zijn door de rechtbank veroordeeld tot gevangenisstraffen van respectievelijk 11 en 7 jaar cel voor een fatale schietpartij in parkeergarage The Bank aan het Rembrandtplein. Daarbij kwam een 24-jarige man om het leven. Naast hun celstraf moeten de twee mannen de nabestaanden... Read more »
 • Voortgang zittingen strafzaak Marengo
  Op 11 en 12 maart 2021 vinden er in de extra beveiligde rechtbank De Bunker in Amsterdam-Osdorp twee zittingen plaats in de strafzaak Marengo. De start van de inhoudelijke behandeling staat nu gepland voor maandag 22 maart. Pers en publiek dienen zich voor alle zittingsdagen vooraf aan te melden.Zittingen 11... Read more »
  +

  Nieuws van de rechtbank Limburg

 • Zittingsrooster rechtbank Limburg week 15 (12 – 16 april 2021)
  Onderstaand overzicht geeft een algemeen beeld van de verschillende zaken die, ondanks de coronamaatregelen, worden behandeld bij de rechtbank Limburg. De zaken worden op verschillende manieren behandeld; fysiek, schriftelijk, via de telefoon of via een beeldverbinding. StrafrechtMaandag 12 april 09.00 uur: Meervoudige Kamer zitting locatie Maastricht09.00 uur: Meervoudige Kamer zitting... Read more »
 • Rechtbank Limburg succesvol met videorechtspraak in Venray
  Rechtbank Limburg en gemeente Venray blijven videorechtspraak in bewindzaken inzetten. De pilot videorechtspraak, die op 1 november 2019 van start ging, is zo succesvol gebleken, dat besloten is videorechtspraak structureel voort te zetten. Positieve eindevaluatieIn de pilot werden bewindzaken op vrijwillige basis via een videoverbinding tussen de rechtbank en het... Read more »
 • Besluitvorming over ontwikkeling Parc Zaarderheide onzorgvuldig
  Recent heeft de voorzieningenrechter van de rechtbank Limburg uitspraak gedaan in de zaak over de ontwikkeling in het gebied Parc Zaarderheiken, waarbij onder meer een 18-holes golfbaan wordt aangelegd en de Annahoeve wordt ontwikkeld tot clubhuis.DassenDiverse milieuorganisaties willen dat de werkzaamheden gestaakt worden in verband met aantasting van het leefgebied... Read more »
 • Zittingsrooster rechtbank Limburg week 14 (5 – 9 april 2021)
  Onderstaand overzicht geeft een algemeen beeld van de verschillende zaken die, ondanks de coronamaatregelen, worden behandeld bij de rechtbank Limburg. De zaken worden op verschillende manieren behandeld; fysiek, schriftelijk, via de telefoon of via een beeldverbinding. Op maandag 5 april (tweede paasdag) zijn wij gesloten.StrafrechtDinsdag 6 april 09.00 uur: meervoudige... Read more »
 • Vrijspraak voor witwassen en voorwaardelijke gevangenisstraffen voor hypotheekfraude
  Een 46-jarige man uit Venlo is vandaag door de rechtbank Limburg vrijgesproken van witwassen. Hij is wel veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van 4 maanden voor hypotheekfraude. Die heeft hij samen met zijn 41-jarige partner gepleegd. Ook zij is daarvoor vandaag veroordeeld en kreeg een voorwaardelijke gevangenisstraf van 2 maanden... Read more »
 • Zittingsrooster rechtbank Limburg week 13 (29 maart – 2 april 2021)
  Onderstaand overzicht geeft een algemeen beeld van de verschillende zaken die, ondanks de coronamaatregelen, worden behandeld bij de rechtbank Limburg. De zaken worden op verschillende manieren behandeld; fysiek, schriftelijk, via de telefoon of via een beeldverbinding. StrafrechtMaandag 29 maart 09.00 uur: meervoudige kamer zitting locatie Maastricht09.00 uur: meervoudige kamer zitting... Read more »
 • Celstraf voor inbraak in de Abdijkerk Thorn, poging tot afpersing en heling
  Een 35-jarige man is door de rechtbank Limburg veroordeeld tot een gevangenisstraf van 15 maanden, waarvan 4 maanden voorwaardelijk, met een proeftijd van 2 jaren. Hij pleegde op 10 maart 2020 een inbraak in de Adbijkerk Thorn, dwong het kerkbestuur tot afgifte van geld en heelde een scooter. Wat is er... Read more »
 • Milieuvergunning varkenshouderij blijft in tact
  De bestuursrechter van de rechtbank Limburg heeft geoordeeld dat de milieuvergunning van een varkenshouderij in Ysselsteyn niet ingetrokken of gewijzigd hoeft te worden. Een omwonende had daar om verzocht in verband met stankoverlast. Eerder verzoekAndere omwonenden hebben al eerder een vergelijkbaar verzoek gedaan. Dat verzoek was afgewezen door Gedeputeerde Staten... Read more »
 • Zittingsrooster rechtbank Limburg week 12 (22 – 26 maart 2021)
  Onderstaand overzicht geeft een algemeen beeld van de verschillende zaken die, ondanks de coronamaatregelen, worden behandeld bij de rechtbank Limburg. De zaken worden op verschillende manieren behandeld; fysiek, schriftelijk, via de telefoon of via een beeldverbinding.StrafrechtMaandag 22 maart 09.00 uur: meervoudige kamer zitting locatie Maastricht09.00 uur: meervoudige kamer zitting locatie... Read more »
 • Zittingsrooster rechtbank Limburg week 11 (15 – 19 maart 2021)
  Onderstaand overzicht geeft een algemeen beeld van de verschillende zaken die, ondanks de coronamaatregelen, worden behandeld bij de rechtbank Limburg. De zaken worden op verschillende manieren behandeld; fysiek, schriftelijk, via de telefoon of via een beeldverbinding.StrafrechtMaandag 15 maart 09.00 uur: meervoudige Kamer zitting locatie MaastrichtDinsdag 16 maart 09.00 uur: meervoudige... Read more »
  +

  Nieuws van de rechtbank Noord-Nederland

 • 7 jaar gevangenisstraf voor uitlokking van brandstichting met levensgevaar
  De rechtbank Noord Nederland, locatie Leeuwarden, heeft een man veroordeeld voor uitlokking van brandstichting met gevaar voor goederen, levensgevaar en gevaar voor zwaar lichamelijk letsel voor een ander. Het openbaar ministerie had 6 jaar geëist. De rechtbank komt in haar oordeel tot 7 jaar. Een hogere straf, omdat er sprake... Read more »
 • 42 maanden gevangenisstraf voor cybercrime en witwassen
  Een 22-jarige man is door de Rechtbank Noord-Nederland, locatie Groningen, veroordeeld tot 42 maanden gevangenisstraf voor cybercrime en witwassen. Controle over bankrekeningOp Marktplaats verzocht hij verkopers om 1 eurocent over te maken. Via een malafide betaallink en een phishingsite die leek op de website van een bank, kreeg hij controle... Read more »
 • Uitspraak voorzieningenrechter in procedure over veehouderij bij Lauwersmeer
  Afgelopen donderdag 11 maart 2021 heeft de voorzieningenrechter van de Rechtbank Noord-Nederland uitspraak gedaan in een procedure die onder meer was aangespannen door de MOB en de Vereniging Leefomgeving. VoorgeschiedenisMet deze uitspraak komt een voorlopig einde aan een lange strijd waarbij verzoeksters de realisatie van de uitbreiding van een veehouderij... Read more »
 • Bestuursrechter: Nieuw onderzoek naar van de weg halen Stint
  De bestuursrechter van de rechtbank Noord-Nederland heeft bepaald dat het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat nieuw onderzoek moet doen naar het van de weg halen van de Stint. Ook moet er een vorm van schadecompensatie worden verleend.Besluit geschorst en ingetrokkenNa een dodelijk ongeval met een Stint in Oss heeft de... Read more »
 • Uitspraak over vervolging hoofdverdachte Ruinerwold-zaak
  De rechtbank heeft vandaag het openbaar ministerie niet ontvankelijk verklaard in de vervolging van de hoofdverdachte in de Ruinerwold-zaak.Cerebro Vasculair AccidentIn 2016 heeft verdachte een Cerebro Vasculair Accident (CVA) doorgemaakt. Als gevolg hiervan functioneren zijn hersenen niet meer goed, is hij halfzijdig verlamd en zijn gezichts- en spraakvermogen zijn aangetast.... Read more »
 • Gevangenisstraffen voor woningoverval 93-jarige vrouw Drachten
  De rechtbank heeft 4 verdachten veroordeeld voor een woningoverval (diefstal met geweld en wederrechtelijke vrijheidsberoving) gepleegd op 21 oktober 2019 op een toen 93-jarige vrouw in Drachten. Tip over kluisEr is door het viertal gezamenlijk geruime tijd daarvoor een plan bedacht om te komen tot een woninginbraak na een tip... Read more »
 • Negen jaar gevangenisstraf voor doodslag en mishandeling Oosterwolde
  De rechtbank Noord-Nederland, locatie Leeuwarden, heeft op 18 februari 2021 uitspraak gedaan in de strafzaak over de steekpartij en de mishandeling die op 4 april 2020 te Oosterwolde plaatsvonden. De verdachte is veroordeeld tot een gevangenisstraf voor de duur van 9 jaar, met aftrek van het voorarrest, ter zake doodslag... Read more »
 • Doorgang zittingen gerechtsgebouwen maandag i.v.m. code rood (update)
  Update 15-2-2021 11.05u: Code rood is voor het noorden van het land verlengd tot in de middag. Ook vanmiddag gaan alleen zittingen door die geen uitstel dulden.Het KNMI heeft weercode rood afgegeven voor maandagmorgen. Deze wordt afgegeven vanwege de kans op verraderlijke gladheid als gevolg van ijzel. Mensen wordt dringend... Read more »
 • Gevangenisstraf van 24 maanden voor witwassen van grote hoeveelheid geld
  De rechtbank Noord-Nederland, locatie Groningen, heeft een 40-jarige man uit Appingedam veroordeeld voor het witwassen van ruim 400.000 euro en het voorhanden hebben van een vuurwapen met patronen. De rechtbank veroordeelt hem tot een gevangenisstraf van 24 maanden. Wetenschap van het in de woning aanwezig geldDe man huurde een woning... Read more »
 • Veroordeling voor verduistering van geld uitvaartvereniging
  Een 53-jarige man, woonachtig te Sneek is door Rechtbank Noord-Nederland, locatie Leeuwarden, veroordeeld tot een werkstraf van 240 uren en een voorwaardelijke gevangenisstraf van 6 maanden voor het verduisteren van ruim 176.000 euro en het vervalsen van een bankafschrift. Penningmeester uitvaartverenigingDe man was gedurende een periode van ongeveer vijf jaar... Read more »
  +

  Nieuws van de rechtbank Rotterdam

 • Zittingsrooster rechtbank Rotterdam week 15 (12 t/m 16 april 2021)
  Zittingen van de rechtbank Rotterdam vinden plaats in Rotterdam en in Dordrecht. Op de zittingsroosters hieronder ziet u per rechtsgebied een weekoverzicht van de zittingen.Publiek en persDe rechtbank Rotterdam biedt (beperkt) de mogelijkheid voor publiek om fysieke zittingen bij te wonen. Publiek kan zich per mail aanmelden bij de rechtbank... Read more »
 • Verzoek Bitonic is ontvankelijk maar geen schorsing registratievereiste
  De voorzieningenrechter van de rechtbank in Rotterdam heeft vandaag beslist dat het verzoek van Bitonic om een voorlopige voorziening ontvankelijk is. De door Bitonic gevraagde voorziening - het opschorten van het door haar ter discussie gestelde registratievereiste - wordt niet toegewezen. Wel wordt de voorziening getroffen dat DNB binnen zes... Read more »
 • Zittingsrooster rechtbank Rotterdam week 14 (6 t/m 9 april 2021)
  Zittingen van de rechtbank Rotterdam vinden plaats in Rotterdam en in Dordrecht. Op de zittingsroosters hieronder ziet u per rechtsgebied een weekoverzicht van de zittingen.Publiek en persDe rechtbank Rotterdam biedt (beperkt) de mogelijkheid voor publiek om fysieke zittingen bij te wonen. Publiek kan zich per mail aanmelden bij de rechtbank... Read more »
 • Zittingsrooster rechtbank Rotterdam week 13 (29 maart t/m 2 april 2021)
  Zittingen van de rechtbank Rotterdam vinden plaats in Rotterdam en in Dordrecht. Op de zittingsroosters hieronder ziet u per rechtsgebied een weekoverzicht van de zittingen.Publiek en persDe rechtbank Rotterdam biedt (beperkt) de mogelijkheid voor publiek om fysieke zittingen bij te wonen. Publiek kan zich per mail aanmelden bij de rechtbank... Read more »
 • Op de rol: ‘De verklaring van opa verandert alles’
  Verslag van een rechtszittingDe avondklok is een week oud als Tim* begin dit jaar door de politie wordt aangehouden in Barendrecht. Het is na 21.00 uur. Wat doet Tim op die 31ste januari nog op straat? Hij is niet zomaar op straat, hij komt terug van zijn opa die hulp... Read more »
 • Vorderingen D-rt tegen SGR en Staat afgewezen
  De voorzieningenrechter in Rotterdam heeft vandaag de vorderingen van D-rt (ook handelend onder de naam D-Reizen) afgewezen. D-rt is een reisagent die pakketreizen aan consumenten verkoopt. Door de coronamaatregelen zijn sinds 14 maart 2020 veel reizen geannuleerd. Voor deze reizen zijn aan consumenten vouchers uitgegeven.LooptijdDe looptijd van de sinds maart... Read more »
 • Bitonic-DNB via livestream te volgen
  Op 23 maart dient om 10.00 uur de zaak Bitonic -DNB bij de bestuursrechter in Rotterdam.  LivestreamWegens grote belangstelling biedt rechtbank Rotterdam de mogelijkheid om de zitting via een openbare livestream te volgen. Het is niet toegestaan om opnames van de stream te maken. Daarnaast mag er geen beeld en/of geluid worden doorgeplaatst... Read more »
 • Zittingsrooster rechtbank Rotterdam week 12 (22 t/m 26 maart 2021)
  Zittingen van de rechtbank Rotterdam vinden plaats in Rotterdam en in Dordrecht. Op de zittingsroosters hieronder ziet u per rechtsgebied een weekoverzicht van de zittingen.Publiek en persDe rechtbank Rotterdam biedt (beperkt) de mogelijkheid voor publiek om fysieke zittingen bij te wonen. Publiek kan zich per mail aanmelden bij de rechtbank... Read more »
 • Zittingsrooster rechtbank Rotterdam week 11 (15 t/m 19 maart 2021)
  Zittingen van de rechtbank Rotterdam vinden plaats in Rotterdam en in Dordrecht. Op de zittingsroosters hieronder ziet u per rechtsgebied een weekoverzicht van de zittingen.Publiek en pers De rechtbank Rotterdam biedt (beperkt) de mogelijkheid voor publiek om fysieke zittingen bij te wonen. Publiek kan zich per mail aanmelden bij de... Read more »
 • Rechtbank beslist over strafbaarheid lidmaatschap terroristische organisatie
  Een 25-jarige man is vandaag vrijgesproken door de rechtbank Rotterdam van strafbare deelname aan een terroristische organisatie. De Syriër en zijn familie werden in hun stad getroffen door terreurbombardementen van het regime. Ter verdediging liep hij gewapend wacht in zijn stad. Daarmee maakte hij deel uit van de terroristische organisatie... Read more »
  +

  Nieuws van de rechtbank Den Haag

 • Zonnestudio's blijven voorlopig nog gesloten
  De rechtbank Den Haag heeft vandaag geoordeeld dat de Staat niet verplicht is de sluiting van zonnestudio’s per direct ongedaan te maken. De SVZ, de branchevereniging die de zonnestudio’s vertegenwoordigt, had daar bij de voorzieningenrechter om gevraagd. Niet onrechtmatigDe Staat heeft een grote mate van (beleids)vrijheid bij het nemen van... Read more »
 • Acht jaar cel voor doodslag Uilebomen
  De rechtbank Den Haag heeft vandaag een 20-jarige man veroordeeld tot een gevangenisstraf van acht jaar voor het doodsteken van een man op 27 augustus 2019 in Den Haag en een mishandeling, een paar maanden eerder in Breda. Verminderd toerekeningsvatbaarHet 47-jarige slachtoffer is 's nachts om het leven gebracht in... Read more »
 • Geldboete voor imam voor groepsbelediging
  Een imam is door de rechtbank Den Haag veroordeeld tot een geldboete van € 675,00 voor het beledigen van een groep andersgelovigen in een moskee in Den Haag. AangifteDe imam verzorgde in 2017 een rouwdienst in de moskee. Hij heeft toen een aantal uitlatingen gedaan, waaronder: “Schapen en varkens horen... Read more »
 • Koninklijke Horeca Nederland niet-ontvankelijk in zaak uitbetalen subsidies
  De rechtbank Den Haag heeft vandaag Koninklijke Horeca Nederland niet-ontvankelijk verklaard in de zaak over het uitbetalen van subsidies aan horecaondernemers. De vorderingen horen thuis bij de bestuursrechter en daarom beoordeelt de voorzieningenrechter deze zaak niet inhoudelijk.​Individuele belangenKoninklijke Horeca Nederland komt niet op voor een eigen belang, maar voor een... Read more »
 • Geen verdere heropening van winkels
  De rechtbank Den Haag heeft vandaag de vordering van INretail tot het – al dan niet onder ruimere voorwaarden - openstellen van winkels afgewezen. Volgens INretail is verlengde sluiting van de winkels onrechtmatig, maar volgens de voorzieningenrechter kon de Staat voor deze maatregel kiezen en is die dus niet onrechtmatig.Gevolgen... Read more »
 • Livestream kort geding Koninklijke Horeca Nederland tegen de Staat
  Op dinsdag 9 maart 2021 om 14.00 uur behandelt de rechtbank Den Haag het kort geding van Koninklijke Horeca Nederland (KHN) tegen de Staat over de uitbetaling van subsidies. De zitting kan door belangstellenden via een livestream worden gevolgd: https://streams.nfgd.nl/kort-geding-koninklijke-horeca-nederland-tegen-de-staat-inzake-betaling-subsidiesInformatie voor de mediaVoor het maken van audiovisuele opnames geldt een... Read more »
 • Thuiskweker cannabis krijgt voorwaardelijke boete
  De rechtbank Den Haag heeft vandaag een 41-jarige man een voorwaardelijke geldboete opgelegd voor het zelf kweken van cannabis. De man kweekte de drug voor zijn autistische stoornis, maar volgens de rechtbank is de medische noodzaak niet gebleken en zijn er andere behandelmogelijkheden voor de stoornis. Ook is niet duidelijk... Read more »
 • Twaalf jaar gevangenisstraf voor de dood van Poolse vrouw in 2003
  De rechtbank Den Haag heeft een 48-jarige man uit Maassluis veroordeeld tot 12 jaar gevangenisstraf voor de dood van de 31-jarige Iwona Galla. Zij werd op 6 mei 2003 in een woning in Naaldwijk meerdere keren met kracht op haar achterhoofd geslagen en gewurgd. Uit de woning werd hennep gestolen.Gekwalificeerde... Read more »
 • Livestream kort geding INretail tegen de Staat over openstelling winkels
  Op maandag 8 maart 2021 om 10.00 uur behandelt de rechtbank Den Haag het kort geding van INretail tegen de Staat over de openstelling van de winkels. De zitting kan door belangstellenden via een livestream worden gevolgd: https://streams.nfgd.nl/kort-geding-inretail-tegen-de-staat-inzake-openstelling-winkelsInformatie voor de mediaVoor het maken van audiovisuele opnames geldt een poolregeling. Er... Read more »
 • Gevangenisstraf voor stiekem filmen van minderjarige stiefdochter
  De rechtbank Den Haag heeft vandaag een 57-jarige man veroordeeld tot een gevangenisstraf van zes maanden waarvan drie maanden voorwaardelijk. De verdachte heeft ruim 2,5 jaar regelmatig stiekem zijn stiefdochter gefilmd terwijl zij onder de douche stond. Daarnaast heeft de verdachte (kinder)pornografische afbeeldingen gemaakt van zijn stiefdochter en bleek hij... Read more »
  +

  Nieuws van de rechtbank Midden-Nederland

 • Jarenlange celstraffen voor moord bij woonwagenkamp Cothen
  Een 21-jarige man, zijn vriendin en schoonmoeder zijn alle drie schuldig aan de moord op een 50-jarige man bij het woonwagenkamp in Cothen ruim een jaar geleden. De rechtbank Midden-Nederland veroordeelt de schutter tot een gevangenisstraf van 10 jaar en tbs met dwangverpleging. Zijn vriendin – en dochter van het... Read more »
 • Op de rol: 'Je moet niet kankervader roepen'
  Verslag van een rechtszittingHet botert niet tussen Paula (26) en José*. De dames kennen elkaar nog maar kort als ze elkaar via WhatsApp en op Facebook in de haren vliegen. ‘Je bent zwanger toch, we gaan zien voor hoe lang nog. Ik zorg dat je van het balkon wordt gesmeten’,... Read more »
 • Uitspraak in civiele zaak OM tegen motorclub Caloh Wagoh
  De rechtbank Midden-Nederland doet op maandag 19 april uitspraak in de civiele procedure van het Openbaar Ministerie (OM) tegen Caloh Wagoh Main Triad. De uitspraak is openbaar en start om 10.30 uur in De Bunker: de zwaarbeveiligde rechtbank in Amsterdam-Osdorp. Wie daarbij als pers of publiek aanwezig wil zijn, moet... Read more »
 • Zorgverzekeraar moet vergoeding gezichtsoperatie transgender opnieuw overwegen
  Zorgverzekeraar Zilveren Kruis moet opnieuw beoordelen of een verzekerde recht heeft op een vergoeding voor een gezichtsoperatie. Dat heeft de voorzieningenrechter van de rechtbank Midden-Nederland beslist in een kort geding tussen een vrouw en de verzekeraar. De zorgverzekeraar weigert toestemming te geven voor een gezichtsoperatie omdat er geen sprake zou... Read more »
 • 5,5 jaar cel voor gewelddadige woningoverval Utrecht
  Een 32-jarige man uit Amsterdam is door de rechtbank Midden-Nederland veroordeeld tot een gevangenisstraf van 5,5 jaar. De man maakte zich vorig jaar zomer samen met twee anderen schuldig aan een gewelddadige woningoverval aan de Amsterdamsestraatweg in Utrecht. Hierbij mishandelden ze de 72-jarige bewoner die in zijn woning lag te... Read more »
 • Celstraf voor man die 13 jaar lang ontucht pleegde met zijn kind
  Een 66-jarige man uit Hilversum heeft 13 jaar lang ontucht gepleegd met zijn – toen – minderjarige zoon. De rechtbank Midden-Nederland veroordeelt de man tot een gevangenisstraf van 3 jaar. Het kind werd van zijn derde tot zijn zestiende misbruikt.Audio-opnamesIn 2018 confronteerde de – nu meerderjarige – zoon zijn vader... Read more »
 • Buurman Picnic-hub Nieuwegein mag toegang niet blokkeren
  De verhuurder van een aantal bedrijfsgebouwen in Nieuwegein mag de toegang tot de naastgelegen Picnic-hub niet blokkeren. Dat heeft de voorzieningenrechter van de rechtbank Midden-Nederland vandaag in een spoed kort geding beslist. De man blokkeerde gisteren een lossende vrachtwagen op het terrein van het lokale distributiecentrum van Picnic omdat de... Read more »
 • Broers veroordeeld voor witwassen crimineel geld
  Twee broers zijn door de rechtbank Midden-Nederland veroordeeld voor het witwassen van grote hoeveelheden crimineel geld. Een 54-jarige man uit Almere maakte zich schuldig aan gewoontewitwassen van geld dat hij had verdiend met beleggingsfraude. Zijn 44-jarige broer uit Hoofddorp werkte hier deels aan mee en profiteerde ervan door twee hypotheken... Read more »
 • Tot 16 jaar cel voor leden criminele drugsorganisatie
  Vijf mannen uit Nieuwegein, Oss, Varsselder en Amsterdam zijn door de rechtbank Midden-Nederland veroordeeld tot gevangenisstraffen variërend van 7 tot 16 jaar. Het vijftal maakte in de periode 2014 – 2018 deel uit van een criminele organisatie die zich onder andere bezighield met internationale drugshandel, liquidaties, witwassen en opzetheling van... Read more »
 • Provincie mag vergunning biogascentrale Bunschoten intrekken
  Het college van Gedeputeerde Staten van Utrecht (de provincie Utrecht) mag de omgevingsvergunningen voor de biogascentrale in Bunschoten intrekken. Dat heeft de rechtbank Midden-Nederland bepaald. Het gevolg van de intrekking van de vergunning is dat het bedrijf alle activiteiten moet stoppen en dus feitelijk moet sluiten.Ernstig gevaarIn 2017 heeft het... Read more »
  +

  Nieuws van de rechtbank Oost-Brabant

 • Provincie keek te weinig naar specifieke situatie bij uitbreiding van Reusels varkensbedrijf
  Bij het verlenen van een vergunning voor de bouw van een nieuwe varkensstal in Reusel, mocht de provincie niet zonder meer afgaan op de emissiefactoren voor luchtwassers in de Regeling ammoniak en veehouderij. De provincie had moeten kijken of de luchtwasser in deze stal de beloofde prestaties kan waarmaken. Dat... Read more »
 • 16-jarige krijgt werkstraf voor rellen in Eindhoven
  De kinderrechter van de rechtbank Oost-Brabant veroordeelde vandaag een 16-jarige jongen uit Nuenen voor openlijk geweld tijdens de rellen in Eindhoven. Hij krijgt een werkstraf van 120 uur, waarvan 60 uur voorwaardelijk.Een grote groep mensen demonstreerde 24 januari jl. in het centrum van Eindhoven tegen 'de lockdown en politiegeweld'. De demonstratie... Read more »
 • Vrijspraak voor poging doodslag, wel cel voor verboden vuurwapenbezit
  De rechtbank Oost-Brabant heeft een 25-jarige man uit Helmond veroordeeld tot een gevangenisstraf van 12 maanden, waarvan 3 maanden voorwaardelijk. Hij had een verboden vuurwapen en munitie in bezit, waste crimineel geld wit en vernielde een bankje van de politie.De verdachte zat in februari 2019 op de achterbank in een... Read more »
 • Veroordeling voor fataal ongeluk op kruising in Casteren
  De rechtbank Oost-Brabant heeft een 48-jarige man uit Casteren veroordeeld voor aanmerkelijk onvoorzichtig en onoplettend rijgedrag. Door zijn schuld ontstond een fataal verkeersongeval. Hij krijgt een taakstraf van 90 uur en een voorwaardelijke rijontzegging van 12 maanden.De verdachte reed in september 2019 een kruising op in zijn woonplaats. Bij het... Read more »
 • Leraar krijgt cel en taakstraf voor ontucht met minderjarige leerling
  Een 31-jarige man uit ’s-Hertogenbosch is door de rechtbank Oost-Brabant veroordeeld tot een gevangenisstraf van 180 dagen, waarvan 176 dagen voorwaardelijk, en de maximale taakstraf van 240 uur. Hij pleegde ontucht met een minderjarige leerling en had seksueel getinte foto’s van haar in bezit.De verdachte gaf het destijds 16-jarige meisje... Read more »
 • Man cel in voor fatale mishandeling beste vriend
  De rechtbank Oost-Brabant heeft een 28-jarige man uit ’s-Hertogenbosch veroordeeld tot een gevangenisstraf van 15 maanden, waarvan 12 maanden voorwaardelijk. Hij sloeg zijn beste vriend 2 keer tegen het hoofd, waardoor die later in het ziekenhuis overleed.De verdachte had in augustus 2019 een gezellige avond met drie vrienden bij hem... Read more »
 • Bejaarde man uit Lithoijen veroordeeld voor miljoenen illegale sigaretten
  Een 87-jarige man uit Lithoijen is door de rechtbank Oost-Brabant veroordeeld vanwege bezit van ruim 6,9 miljoen illegale sigaretten. Hij krijgt een taakstraf van 100 uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf van 6 maanden.De douane trof de sigaretten - waarover geen accijns was betaald - in oktober 2018 aan in een... Read more »
 • Vrijspraak voor agent die wapenstok gebruikte bij aanhouding in Eindhoven
  Een 52-jarige politieagent uit Eindhoven is door de rechtbank Oost-Brabant vrijgesproken. Hij zou volgens de officier van justitie schuldig zijn aan een poging tot doodslag of zware mishandeling van een aangehouden man.In januari 2020 stapte de voortvluchtige man plotseling in een politieauto, waarna hij weigerde het portier te openen en... Read more »
 • 20 jaar cel voor weerzinwekkende en mensonterende moord in vakantiehuisje Mierlo
  De rechtbank Oost-Brabant heeft een 39-jarige man veroordeeld tot een gevangenisstraf van 20 jaar voor de moord op een vrouw. Hij wurgde haar met een sjaal in een vakantiehuisje in Mierlo. Het levenloze lichaam van de vrouw werd 14 februari 2020 aangetroffen door de beheerder van het vakantiepark. Ze lag... Read more »
 • Celstraf voor voorbereiden van moord
  Een 34-jarige man uit Eindhoven is door de rechtbank Oost-Brabant veroordeeld voor het treffen van voorbereidingen voor de moord op één of meer mannen. Ook had hij een verboden vuurwapen en munitie in bezit. De verdachte krijgt een gevangenisstraf van 30 maanden.De verdachte deed zelf aangifte bij de politie van... Read more »
  +

  Nieuws van de rechtbank Zeeland-West-Brabant

 • Op de (kanton)rol: 'We hebben niemand in gevaar gebracht’
  Verslag van een rechtszittingHet is vanochtend een drukte van belang in de Bredase zittingszaal van kantonrechter Huib de Ruijter. Mensen die in beroep (verzet) zijn gegaan tegen een boete (strafbeschikking) vinden er een luisterend oor. In 3 afleveringen passeren telkens 2 zaken van deze ochtend de revue. Vandaag deel 3... Read more »
 • Op de (kanton)rol: 'Xizzel is overstuur van de buurman'
  Verslag van een rechtszittingHet is vanochtend een drukte van belang in de Bredase zittingszaal van kantonrechter Huib de Ruijter. Mensen die in beroep (verzet) zijn gegaan tegen een boete (strafbeschikking) vinden er een luisterend oor. In 3 afleveringen passeren telkens 2 zaken van deze ochtend de revue. Vandaag aflevering 2... Read more »
 • Op de (kanton)rol: 'Iedereen zegt hetzelfde over die hondenwachters'
  Verslag van een rechtszittingHet is vanochtend een drukte van belang in de Bredase zittingszaal van kantonrechter Huib de Ruijter. Mensen die in beroep (verzet) zijn gegaan tegen een boete (strafbeschikking) vinden er een luisterend oor. In 3 afleveringen passeren telkens 2 zaken van deze ochtend de revue. Vandaag over een... Read more »
 • Maximale jeugddetentie en PIJ-maatregel voor dood 15-jarige Megan
  De rechtbank Zeeland-West-Brabant heeft vandaag uitspraak gedaan in de zaak waarbij de 15-jarige Megan werd doodgestoken. De destijds 16-jarige verdachte is veroordeeld wegens doodslag en krijgt de maximale jeugddetentie van twee jaar en een onvoorwaardelijke PIJ-maatregel opgelegd. 112-meldingOp 19 augustus 2019 ontving de meldkamer een 112-melding waarbij een man vertelde... Read more »
 • Uitspraak doodgestoken Megan (15) uit Breda te volgen via livestream
  Woensdag 27 januari om 12:30 uur doet de rechtbank Zeeland-West-Brabant in Breda uitspraak in een jeugdstrafzaak. De minderjarige verdachte wordt verdacht van het doodsteken van de 15-jarige Megan. Publiek kan de uitspraak volgen via een livestream.Informatie voor publiekTransparantie en openbaarheid zijn essentieel voor het vertrouwen in de rechtspraak. Bijna alle... Read more »
 • Taakstraf en rijontzegging voor veroorzaken dodelijk verkeersongeval Prinsenbeek
  De rechtbank Zeeland-West-Brabant heeft vandaag een 82-jarige automobilist uit Ulvenhout veroordeeld tot een taakstraf van 120 uur en een rijontzegging van 2 jaar. De man veroorzaakte een zeer ernstig verkeersongeval in Prinsenbeek waarbij twee vrouwen om het leven kwamen. Op 10 december 2018 reed de man op de A16. Door... Read more »
 • Rechtbank Zeeland-West-Brabant doet openbaar uitspraak in belastingrechtzaken
  De rechtbank spreekt op 19 januari om 09:00 uur in het openbaar de belastingrechtzaken uit waarvan de uitspraak is gedaan in de periode van 1 september tot en met 31 december 2020. De behandeling van belastingrechtzaken ging in deze periode via telefonisch horen, skype en fysieke zittingen gewoon door. Alle... Read more »
 • Samen werken aan snellere uitspraken in belastingzaken
  Het gerechtshof ’s-Hertogenbosch, de rechtbank Zeeland-West-Brabant en het gerechtshof Den Haag slaan de handen ineen om de doorlooptijden in belastingzaken te verkorten. Vanaf 1 januari 2021 detacheert het gerechtshof ’s-Hertogenbosch ten minste voor een periode van 1 jaar 4 raadsheren naar de rechtbank Zeeland-West-Brabant. Een eventueel hoger beroep in de... Read more »
 • Tilburgs bedrijfspand met voorraad softdrugs van coffeeshops The Grass Company mag openblijven
  De sluiting van een bedrijfsruimte in Tilburg, waar softdrugs voor coffeeshops van The Grass Company wordt opgeslagen, is van de baan. Dat heeft de voorzieningenrechter van de rechtbank Zeeland-West-Brabant vandaag beslist. De burgemeester van de gemeente Tilburg besloot in juni van dit jaar de opslagplaats en het kantoor in Tilburg... Read more »
 • Gevangenisstraf van 8 jaar en tbs in zedenzaak Zeeuws-Vlaanderen
  De rechtbank Zeeland-West-Brabant in Middelburg heeft een 47-jarige man uit Oostburg veroordeeld tot acht jaar gevangenisstraf met aftrek van voorarrest. De man is veroordeeld voor seksueel misbruik van drie meisjes, onder wie zijn twee stiefdochters. Dit gebeurde in de periode van 2008 tot 2019.De verdachte heeft zich, samen met de... Read more »
  +

  Nieuws van de rechtbank Gelderland

 • Celstraf voor steekincident bungalowpark Doornspijk
  De rechtbank veroordeelt een 63-jarige man uit Polen tot 4 jaar celstraf omdat hij in juli 2020 op een bungalowpark in Doornspijk met een mes een huisgenoot in de buik heeft gestoken.De reden voor het steekincident is niet duidelijk geworden. De man en het slachtoffer woonden met hun partners tijdelijk... Read more »
 • Inhoudelijke behandeling strafzaak fatale mishandeling 73-jarige Arnhemmer op 13 en 14 april
  De rechtbank behandelt op 13 en 14 april in het Paleis van Justitie in Arnhem de strafzaken van 5 jongeren, die worden verdacht van betrokkenheid bij de fatale mishandeling van een 73-jarige man uit Arnhem in oktober 2020. De rechtbank behandelt alle zaken achter gesloten deuren.  De rechtbank behandelt alle... Read more »
 • 6 jaar cel voor poging tot doodslag in Arnhems café
  De rechtbank veroordeelt een 31-jarige man uit Arnhem voor poging tot doodslag en voor het in bezit hebben van een vuurwapen en munitie. De rechtbank neemt de eis van de officier van justitie over en legt de man een gevangenisstraf van 6 jaar op.Op 21 augustus 2020 vond een schietincident... Read more »
 • Veroordeling voor 7 woninginbraken in Wageningen
  De rechtbank veroordeelt een 32-jarige man uit Zwolle voor 7 inbraken in september 2020 in Wageningen. Hij krijgt een gevangenisstraf van 46 dagen waarvan 404 dagen voorwaardelijk. Daarbij legt de rechtbank 240 uur taakstraf op. De man zat in een proeftijd van een andere straf, omdat hij opnieuw de fout... Read more »
 • Gevangenisstraf en opname in kliniek voor 26-jarige man uit Arnhem
  De rechtbank veroordeelt een 26-jarige man uit Arnhem tot een gevangenisstraf van 276 dagen. Daarbij moet de man ook 6 maanden worden opgenomen in een psychiatrische kliniek voor behandeling en mag hij 6 maanden geen motorrijtuigen besturen. De Arnhemmer pleegde in 2020 meerdere delicten. De man maakte zich in een... Read more »
 • Gevangenisstraf en forse geldboete voor computervredebreuk
  De rechtbank veroordeelt een 27-jarige man uit Arnhem tot een gevangenisstraf van 27 maanden en een geldboete van 10 duizend euro. Hij maakte zich schuldig aan grootschalige computervredebreuk en had toegang tot ruim 3,7 miljoen inloggegevens van webwinkels. Met gebruik van meerdere technische hulpmiddelen op zijn computer kon de man... Read more »
 • Man uit Huissen veroordeeld voor mishandelen eigen kinderen
  De rechtbank veroordeelt een 53-jarige man uit Huissen voor mishandeling van zijn eigen kinderen. Hij krijgt een voorwaardelijke gevangenisstraf van 3 maanden en een werkstraf van 120 uur. Daarbij moet de man een schadevergoeding van ruim 12 duizend euro betalen aan zijn kinderen. De rechtbank spreekt de man vrij van... Read more »
 • Vrijspraak voor het plegen van bijstandsfraude
  De rechtbank spreekt een 59-jarige vrouw uit Beneden-Leeuwen vrij van het plegen van bijstandsfraude. Een 60-jarige man uit Beneden-Leeuwen wordt in dezelfde zaak door de rechtbank vrijgesproken van het voordeel trekken van deze fraude. De man en vrouw woonden al lange tijd samen in 1 woning. De vrouw ontving enkele... Read more »
 • Ontnemingsvordering 20 miljoen afgewezen
  De rechtbank veroordeelde op 5 juli 2018 2 personen en 3 rechtspersonen voor medeplegen van verduistering van geld en/of medeplegen van witwassen. De officier van justitie vorderde een bedrag van 20 miljoen aan wederrechtelijk verkregen voordeel. De rechtbank wijst deze vordering af. Volgens de rechtbank is niet gebleken dat de... Read more »
 • Ziekenhuis hoeft identiteit zaaddonor niet prijs te geven
  De rechtbank wijst de eis van een moeder en haar dochter tegen het ziekenhuis om de identiteit van de zaaddonor te onthullen af. In de zaak tussen deze partijen kan een afweging van de belangen van moeder en dochter aan de ene kant en die van de donor aan de andere... Read more »
  +

  Nieuws van de rechtbank Noord-Holland

 • Minderjarigen veroordeeld voor onder andere vuurwerkbommen in Haarlem en Hoofddorp
  De rechtbank Noord-Holland heeft vier (destijds) minderjarige jongens veroordeeld tot taakstraffen en jeugddetentie voor het plegen van een reeks gewelddadige acties in Haarlem en Hoofddorp in de periode van februari 2020 tot en met juli 2020. De hoofdverdachte heeft daarnaast ook een PIJ-maatregel (jeugd-tbs) opgelegd gekregen. AanleidingOp 1 januari 2020... Read more »
 • Celstraffen en tbs na schietincident Purmerend waarbij slachtoffer zwaargewond raakte
  De rechtbank Noord-Holland heeft twee verdachten (24 en 22 jaar) veroordeeld voor de schietpartij afgelopen juni in het centrum Purmerend waarbij een slachtoffer ernstig gewond raakte. De 24-jarige verdachte heeft een celstraf opgelegd gekregen van 5 jaar en tbs met dwangverpleging. De 22-jarige verdachte heeft een gevangenisstraf opgelegd gekregen van... Read more »
 • Regeling box 3 niet in strijd met Europese regels
  De rechtbank Noord-Holland heeft in twee zaken geoordeeld dat de wettelijke regeling voor het heffen van belasting over inkomen uit sparen en beleggen (ook wel box 3 genoemd), zoals deze sinds 2017 geldt, niet in strijd is met de Europese regelgeving. De wetgever heeft de grens van wat Europees gezien... Read more »
 • Taakstraf en voorwaardelijke celstraf na tonen valse coronatestuitslagen op Schiphol
  De rechtbank Noord-Holland heeft twee mannen (30 jaar) veroordeeld voor het tonen van valse coronatestuitslagen op Schiphol voor hun zakenreis naar Marokko. Ze hebben een taakstraf van 60 uur opgelegd gekregen en een voorwaardelijke celstraf van twee weken, met een proeftijd van twee jaar. Valse uitslagenDe twee toonden op 21... Read more »
 • Oude bedrijfsgegevens handelsagent postzegels geen bedrijfsgeheim
  De voorzieningenrechter van de rechtbank Noord-Holland heeft beslist dat de oude bedrijfsgegevens (tot 1990) van International Philatelic Agencies (IPA), een handelsagent in postzegels, niet onder het bedrijfsgeheim vallen. Het geschilIPA en drukkerij Joh. Enschedé hadden in de jaren 70 en 80 een zakenrelatie. In 1992 heeft Joh. Enschede zijn oude... Read more »
 • Celstraf voor man die met zijn auto een basisschool inreed
  De rechtbank Noord-Holland heeft een 56-jarige man die op 1 juli vorig jaar een basisschool in Grootebroek inreed, veroordeeld voor poging tot zware mishandeling, vernieling en voor bedreiging van een juf. Hij heeft een gevangenisstraf opgelegd gekregen van 18 maanden, waarvan 6 maanden voorwaardelijk met een proeftijd van 3 jaar.Wat... Read more »
 • Taakstraffen voor graffiti op schakelkasten en gebouw in Hoorn
  De rechtbank Noord-Holland heeft twee mannen (24 en 25 jaar) veroordeeld voor het spuiten van graffiti op twee verschillende momenten in Hoorn. Ze hebben een taakstraf opgelegd gekregen van 50 uur, waarvan 30 uur voorwaardelijk met een proeftijd van 2 jaar. Dit moet een waarschuwing zijn zodat ze niet nog... Read more »
 • Gevangenisstraffen wegens afpersing bij seksafspraak
  De rechtbank Noord-Holland heeft een 38-jarige man uit Heerhugowaard en een 18-jarige vrouw uit Hoofddorp veroordeeld voor een gewelddadige afpersing van een man uit Hippolytushoef op 24 juni 2020. De man is voor zijn aandeel in de gebeurtenissen veroordeeld tot een gevangenisstraf van drie jaar. De rechtbank heeft aan de... Read more »
 • Veroordeling en vrijspraak voor moordaanslag Cor van Hout en Bas Vermeulen
  De rechtbank Noord-Holland heeft een 56-jarige man uit Zwaag veroordeeld tot een celstraf van vier jaar voor de poging tot moord op Cor van Hout en Bas Vermeulen in december 2000 en verboden wapenbezit. De rechtbank heeft de andere verdachte, een 65-jarige man uit Den Haag, vrijgesproken. De officier van... Read more »
 • Veroordeling voor brandstichting in parkeergarage Alkmaar
  De rechtbank Noord-Holland heeft een 51-jarige man veroordeeld tot een gevangenisstraf van 550 dagen voor het stichten van brand in een ondergrondse parkeergarage in het centrum van Alkmaar. Daarvan zijn 272 dagen voorwaardelijk opgelegd met een proeftijd van 3 jaar. Als gevolg van de brand is de parkeergarage zwaar beschadigd... Read more »
  +

  Nieuws van de rechtbank Overijssel

 • Vrijspraak voor veroorzaken vuurwerkontploffing met dodelijke afloop in Enschede
  De rechtbank Overijssel spreekt een 33-jarige man uit Enschede vrij van het veroorzaken van een vuurwerkontploffing met dodelijke afloop in de oudejaarsnacht van 2018. Er is onvoldoende bewijs dat hij het illegale vuurwerk plaatste en vervolgens afstak. De rechtbank veroordeelt de man wel voor het afsteken van illegaal vuurwerk eerder... Read more »
 • Celstraf en tbs voor poging verkrachting jonge vrouw in Zwolle
  De rechtbank Overijssel veroordeelt een 29-jarige man tot een gevangenisstraf van 18 maanden en tbs met dwangverpleging. De man probeerde op 4 juni 2020 een 19-jarige vrouw te verkrachten in het Wezenlandenpark in Zwolle. Op klaarlichte dag sleurde hij de vrouw met geweld mee de bosjes in en trok haar... Read more »
 • 3 jaar cel voor vijfvoudige poging doodslag na inrijden op terras Deventer
  De man die in oktober 2019 na een uitgaansnacht met een grote auto inreed op een groep mensen  met daarachterliggend een terras in Deventer is veroordeeld tot een celstraf van 3 jaar. Hij is schuldig aan een vijfvoudige poging doodslag en aan vernieling. De man gebruikte een geleende Audi Q7... Read more »
 • Vishandelaar veroordeeld voor omkopen politieman
  Voor het omkopen van een politieman is een 53-jarige man uit IJmuiden veroordeeld tot een celstraf van 6 maanden, waarvan 4 maanden voorwaardelijk met een proeftijd van 3 jaren. Hij had een conflict met twee mannen en betaalde een politieman uit Heiloo 4.300 euro om informatie uit de politiesystemen te... Read more »
 • Celstraffen voor gedwongen prostitutie bij verstandelijk beperkte vrouwen
  Vier mannen zijn veroordeeld tot celstraffen omdat zij twee kwetsbare vrouwen dwongen om in het hele land als prostituee te werken. De 35-jarige hoofdverdachte uit Tiel moet voor zijn rol in deze mensenhandel 7 jaar naar de gevangenis. Onder zijn leiding werden de twee verstandelijk beperkte vrouwen met geweld en... Read more »
 • Straf voor verkopen geheime bedrijfsinformatie aan Chinees bedrijf
  Maandag 15 maart veroordeelde de rechtbank Overijssel een 69-jarige man uit Almelo tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van 6 maanden met een proeftijd van 2 jaar en een taakstraf van 240 uur. Hij was hoofdengineer bij een groot Duits elektronicabedrijf en verkocht jarenlang geheime bedrijfsinformatie over stoomturbines aan een bedrijf uit... Read more »
 • Onterechte bestuursdwang bij afvalverwerker Staphorst
  De provincie Overijssel heeft in 2017 onterecht gebruik gemaakt van ‘rauwelijkse bestuursdwang’ in het geval van een afvalverwerker in Staphorst. De bestuursrechter oordeelt dat de provincie onnodig onmiddellijk heeft opgetreden door zelf afval bij het bedrijf te laten verwijderen. De afvalverwerker hoeft daarom de rekening van bijna 275.000 euro niet... Read more »
 • Rechter verdeelt rekening afvoer puin purhuis Vriezenveen
  Een familie uit Vriezenveen moet 20.000 euro meebetalen aan het afvoeren van met pur verontreinigd puin van hun in 2018 gesloopte huis. De rechtbank oordeelt dat het resterende bedrag van ruim 41.000 euro voor rekening komt van de gemeente Twenterand. De gemeente eiste bij de rechter dat de familie alle... Read more »
 • Garagehouder mag niet-betalende klant laten gijzelen
  Een garagehouder uit Enschede mag een man uit Hengelo 3 maanden laten gijzelen om hem te dwingen de auto alsnog af te geven. Dat oordeelt de kortgedingrechter van de rechtbank Overijssel. De rechter is het met de garagehouder eens dat hij geen andere mogelijkheden meer heeft om de Lexus terug... Read more »
 • Celstraf voor faciliteren 16-jarige prostituee
  Een 28-jarige man uit Enschede is veroordeeld omdat hij in 2019 voor een destijds 16-jarige prostituee tegen betaling afspraken en een werkplek regelde. De rechtbank legt de man een celstraf op van 6 maanden, waarvan 3 maanden voorwaardelijk met een proeftijd van 2 jaar. Het is vooral te danken aan... Read more »