Rechtbanken

  +

  Nieuws van de rechtbank Amsterdam

 • Rechtbank verhuist later dan 1 maart. Nieuwe datum volgt
  De verhuisdatum van de rechtbank Amsterdam is uitgesteld, omdat de overdracht van de nieuwbouw nog niet heeft plaatsgevonden. Het verhuizen zal plaatsvinden na een uitvoerige testperiode waarin de dagelijkse praktijk in het nieuwe gebouw wordt getest, zoals ontvangst van bezoekers, looproutes en verschillende soorten zittingen. Na de testperiode verhuist de... Read more »
 • Het oordeel van de rechter
  De rechtbank Amsterdam doet ongeveer 140.000 uitspraken per jaar. Deze week hebben we 8 van de belangrijkste en meest opvallende zaken per rechtsgebied geselecteerd.Straf - Tbs voor tijdens psychose opsluiten en mishandelen vriendin 13 januari - Een 34-jarige man is veroordeeld tot tbs met voorwaarden onder meer omdat hij toen hij... Read more »
 • Het oordeel van de rechter
  De rechtbank Amsterdam doet ongeveer 140.000 uitspraken per jaar. Deze week hebben we 8 van de belangrijkste en meest opvallende zaken per rechtsgebied geselecteerd.Straf - Celstraf voor voorbereiding handel in cocaïne en bezit ervan5 januari - Een 43-jarige man is veroordeeld tot 22 maanden gevangenisstraf waarvan 4 maanden voorwaardelijk omdat hij... Read more »
 • Pro-formazitting Marengo: informatie voor pers en publiek
  Op 13, 14, 15 en 20 januari 2021 vindt er in de extra beveiligde rechtbank De Bunker in Amsterdam-Osdorp weer een pro-formazitting plaats in de strafzaak Marengo. Journalisten en belangstellenden die de zitting willen bijwonen dienen zich van tevoren aan te melden. Tijdens de pro forma worden de zaken van... Read more »
 • Het oordeel van de rechter
  De rechtbank Amsterdam doet ongeveer 140.000 uitspraken per jaar. Deze week hebben we 8 van de belangrijkste en meest opvallende zaken per rechtsgebied geselecteerd.Straf - Vrijspraak van witwassen (rechten op) Yab Yum18 december - Een 73-jarige man is vrijgesproken van het witwassen van (rechten op) luxebordeel Yab Yum omdat niet kan... Read more »
 • Schilderij Kandinsky blijft in bezit van gemeente Amsterdam
  De conclusies van de restitutiecommissie over de eventuele teruggave van het schilderij Bild mit Häusern van Wassily Kandinsky blijven in stand. Het onderzoek van de restitutiecommissie is niet op een dusdanig ondeugdelijke en onzorgvuldige manier uitgevoerd dat het bindend advies moet worden vernietigd. Dat betekent dat het schilderij in bezit... Read more »
 • Tot 40 maanden cel voor ontvoering en mishandeling
  Vier mannen van 20 tot 23 jaar zijn door de rechtbank veroordeeld tot straffen van 16 tot 40 maanden cel, voor het ontvoeren, bedreigen en mishandelen van een vrouw, op 31 december 2019 in Amsterdam en Almere. De vijfde verdachte, een vrouw van 29, wordt vrijgesproken van betrokkenheid bij het... Read more »
 • Viertal veroordeeld voor serie agressieve straatroven
  Vier mannen van 18, 20, 25 en 29 jaar zijn door de rechtbank veroordeeld voor een serie gewelddadige straatroven in Amsterdam. Ze hadden het voorzien op dure Rolex-horloges. De drie oudste verdachten krijgen celstraffen opgelegd van 40 maanden tot 5 jaar. De jongste verdachte wordt volgens het jeugdstrafrecht veroordeeld tot... Read more »
 • Het oordeel van de rechter
  De rechtbank Amsterdam doet ongeveer 140.000 uitspraken per jaar. Deze week hebben we 8 van de belangrijkste en meest opvallende zaken per rechtsgebied geselecteerd.Straf - Celstraf voor zware mishandeling dochtertje9 december - Een 30-jarige man is veroordeeld tot 24 maanden gevangenisstraf omdat hij tussen augustus en oktober 2019 zijn 1 tot... Read more »
 • IRK stelt nadere vragen aan Poolse rechters over de Poolse rechtsstaat
  De Internationale Rechtshulpkamer (IRK) van de rechtbank Amsterdam heeft deze week aanvullende vragen gesteld aan enkele Poolse rechtbanken over de samenwerking tussen de rechterlijke autoriteiten in Polen in het kader van de uitvoering van Europese aanhoudingsbevelen.Brieven aan gerechtenAanleiding voor de aanvullende vragen zijn berichten over brieven die in september 2019... Read more »
  +

  Nieuws van de rechtbank Limburg

 • Zittingsrooster rechtbank Limburg week 4 (25 – 29 jan 2021)
  Onderstaand overzicht geeft een algemeen beeld van de verschillende zaken die, ondanks de coronamaatregelen, worden behandeld bij de rechtbank Limburg. De zaken worden op verschillende manieren behandeld; fysiek, schriftelijk, via de telefoon of via een beeldverbinding. StrafrechtMaandag 25  januari09.00 uur: meervoudige Kamer zitting in Maastricht09.00 uur: meervoudige Kamer zitting in... Read more »
 • Personenfuik in Nederlandse omgevingsrecht in strijd met Verdrag van Aarhus
  Hoe moet een bepaling van gemeenschapsrecht worden toegepast of uitgelegd? Door middel van een 6-tal prejudiciële vragen heeft de rechtbank Limburg aan het Hof van Justitie in Luxemburg daarover duidelijkheid gevraagd. Afgelopen week heeft het Hof van Justitie deze vragen beantwoord. De uitspraak van het Hof geeft duidelijkheid over de relatie... Read more »
 • Gevangenisstraffen voor leden criminele drugsorganisatie in Weert
  Vandaag heeft de rechtbank Limburg uitspraak gedaan in de zaken tegen 6 verdachten die terecht stonden voor (georganiseerde) drugshandel in Weert. Dit onderzoek werd in 2016 gestart naar aanleiding van informatie over handel in heroïne en cocaïne door een familie in Weert. De vader (59 jaar) en jongste zoon (35... Read more »
 • Weertse bosaanplant kan van start gaan
  De Vereniging Natuurmonumenten mag van de voorzieningenrechter beginnen met het omvormen van 42,5 hectare aan agrarische percelen in de omgeving van de Laurabossen, de Heltenbosbrug, het Wijffelterbroek, het Stramprooierbroek en de Krang naar bos en natuur. Twee agrariërs uit de directe omgeving hadden hiertegen beroep ingesteld. Zij vreesden dat hun... Read more »
 • Zittingsrooster rechtbank Limburg week 3 (18 – 22 jan 2021)
  Onderstaand overzicht geeft een algemeen beeld van de verschillende zaken die, ondanks de coronamaatregelen, worden behandeld bij de rechtbank Limburg. De zaken worden op verschillende manieren behandeld; fysiek, schriftelijk, via de telefoon of via een beeldverbinding. StrafrechtMaandag 18  januari09.00 uur: meervoudige kamer zitting locatie Maastricht09.00 uur: meervoudige kamer zitting locatie... Read more »
 • Bestuursrechter vernietigt legesaanslag Par’Course Valkenburg
  De bestuursrechter van de rechtbank Limburg heeft vandaag de aanslag, die door de heffingsambtenaar van de gemeente Valkenburg aan de Geul aan een projectontwikkelaar was opgelegd voor het herontwikkelen van het voormalige terrein van Brouwerij De Leeuw aan de Plenkertstraat, vernietigd. OmgevingsvergunningHet college van burgemeester en wethouders van Valkenburg aan... Read more »
 • Zittingsrooster rechtbank Limburg week 2 (11 – 15 jan 2021)
  Onderstaand overzicht geeft een algemeen beeld van de verschillende zaken die, ondanks de coronamaatregelen, worden behandeld bij de rechtbank Limburg. De zaken worden op verschillende manieren behandeld; fysiek, schriftelijk, via de telefoon of via een beeldverbinding. StrafrechtDinsdag 12 januari09.00 uur: meervoudige kamer zitting locatie Maastricht12.30 uur: meervoudige kamer zitting locatie... Read more »
 • Welke zittingen gaan door bij rechtbank Limburg in week 1 (4 – 8 jan 2021)?
  Onderstaand overzicht geeft een algemeen beeld van de verschillende (urgente) zaken die, ondanks de coronamaatregelen, worden behandeld bij de rechtbank Limburg. De zaken worden op verschillende manieren behandeld; fysiek, schriftelijk, via de telefoon of via een beeldverbinding. StrafrechtDinsdag 5 januari09.00 uur: meervoudige kamer zitting locatie Maastricht09.00 uur: meervoudige kamer zitting... Read more »
 • Verlenging tbs met 1 jaar voor viervoudige moord Kerkrade
  De rechtbank Limburg heeft vandaag besloten de tbs-maatregel voor een 54-jarige man met 1 jaar te verlengen. De rechtbank is, anders dan door de reclassering geadviseerd, van oordeel dat een voorwaardelijke beëindiging van de dwangverpleging op dit moment nog te overhaast en te risicovol is.20 jaar cel en tbsDe terbeschikkinggestelde... Read more »
 • Welke zittingen gaan door bij rechtbank Limburg in week 53 (28 – 31 dec 2020)?
  Onderstaand overzicht geeft een algemeen beeld van de verschillende (urgente) zaken die, ondanks de coronamaatregelen, worden behandeld bij de rechtbank Limburg. De zaken worden op verschillende manieren behandeld; fysiek, schriftelijk, via de telefoon of via een beeldverbinding. De rechtbank is gesloten op 1 januari 2021.StrafrechtWoensdag 30 december9.00 uur: meervoudige raadkamer... Read more »
  +

  Nieuws van de rechtbank Noord-Nederland

 • Geen voorlopige voorziening carbidschieten Noordbarge en Zwartemeer
  Door bewoners van de Noordbarge te Emmen en een bewoner in Zwartemeer is een voorlopige voorziening gevraagd tegen de weigering om handhavend op te treden tegen het carbidschieten en tegen de geluidsontheffingen die daartoe door het college van B&W van de gemeente Emmen zijn verleend. Handhavingsverzoek en geluidsontheffingenDe voorzieningenrechter is... Read more »
 • Zilveren Kruis mag korten op de vergoeding voor hulpmiddelen
  Verzekerden van zorgverzekeraar Zilveren Kruis met een naturapolis moeten vanaf 1 januari 2021 hulpmiddelen afnemen bij een landelijke leverancier om een korting op de vergoeding te voorkomen. Dat heeft de voorzieningenrechter van de rechtbank Noord-Nederland, locatie Leeuwarden, vandaag beslist in een kort geding tussen 6 verzekerden van Zilveren Kruis, 27... Read more »
 • Rechtbank Noord-Nederland verklaart beroep tegen handhavingsbesluit carbidschieten Noordbarge 2018 gegrond
  De bestuursrechter van de Rechtbank Noord-Nederland heeft afgelopen vrijdag een beroep gegrond verklaard rond het carbidschieten in Noordbarge op 31 december 2018. ProcedureDe eisers, woonachtig in Emmen, vroegen het college van burgemeester en wethouders van Emmen (verweerder) om handhavend op te treden tegen het carbidschieten in Noordbarge vanwege geluidshinder. Toen... Read more »
 • Gevangenisstraffen van 6 en 5 jaar in ontvoeringszaak Groningen
  De rechtbank Noord-Nederland, locatie Groningen, heeft vandaag uitspraak gedaan in de rechtszaken van drie verdachten die werden verdacht van de gijzeling en afpersing van een student van Pakistaanse komaf, aan de Kometenstraat in Groningen begin dit jaar. Eén verdachte kreeg 6 jaar gevangenisstraf opgelegd, de andere twee 5 jaar gevangenisstraf.... Read more »
 • Uitspraak in de Jaagpad-zaak
  Rechtbank Noord-Nederland heeft op 14 december 2020 vonnis gewezen in de strafzaak tegen Milton T. De rechtbank acht bewezen dat T. met het door hem meegebrachte mes op 14 mei 2019 op of nabij het voetpad langs het Jaagpad Hidde Bergman meermalen met een mes heeft gestoken en hem zo... Read more »
 • Uitspraken in beroepen tegen GS Fryslân over vergunningen WNb
  Op 3 december 2020 heeft de bestuursrechter uitspraak gedaan in de 86 beroepen van de Mob en de Vereniging Leefomgeving tegen Gedeputeerde Staten van Fryslân. Deze beroepen hebben betrekking op vergunningen voor agrarische bedrijven op basis van de Wet Natuurbescherming. Depositie van stikstof op Natura 2000-gebiedenDeze beroepen zijn onderdeel van... Read more »
 • Uitspraak in zaak dode huurbaas Leeuwarden
  De rechtbank Noord-Nederland, locatie Leeuwarden, heeft op 20 november jl. een 27-jarige man veroordeeld voor doodslag op een 73-jarige man van Chinese afkomst. De 27-jarige huurde een kamer bij het slachtoffer aan de Gerbrandyweg in Leeuwarden. De man is veroordeeld tot een gevangenisstraf van twaalf jaar. Weerloze positieDe verdachte heeft... Read more »
 • Publieksacademie voor de Rechtspraak over Cybercrime
  Criminelen worden online steeds gehaaider. Elk jaar groeit de misdaad op het internet. Tijdens deze coronapandemie lijken de cijfers nog harder te stijgen. Op allerlei manieren verleiden criminelen ons om toegang te krijgen tot ons geld en onze spullen. Donderdagavond 26 november gaat de Publieksacademie voor de Rechtspraak over Cybercrime.... Read more »
 • Gevangenisstraf voor poging tot brandstichting Drachten
  De rechtbank Noord-Nederland, locatie Leeuwarden, heeft een 43-jarige vrouw veroordeeld tot een gevangenisstraf van 327 dagen waarvan 180 dagen voorwaardelijk, omdat zij tot twee keer toe heeft geprobeerd een schutting in brand te steken nabij de flatwoning waar zij woonachtig was. Daarnaast heeft verdachte een voordeur van een leegstaand appartement... Read more »
 • Gevangenisstraf en taakstraf voor twee verdachten van oplichting en schuldwitwassen decoders
  De rechtbank Noord-Nederland, locatie Groningen, heeft twee verdachten veroordeeld die zich schuldig hebben gemaakt aan respectievelijk oplichting van Ziggo en het schuldwitwassen van een grote hoeveelheid decoders. Voor de oplichting en identiteitsfraude is aan een verdachte een gevangenisstraf van 10 maanden opgelegd. Aan de andere verdachte is voor het schuldwitwassen... Read more »
  +

  Nieuws van de rechtbank Rotterdam

 • Zittingsrooster rechtbank Rotterdam week 3 (18-22 januari) 2021
  Zittingen van de rechtbank Rotterdam vinden plaats in Rotterdam en in Dordrecht. Op de zittingsroosters hieronder ziet u per rechtsgebied een weekoverzicht van de zittingen. Publiek en PersDe rechtbank Rotterdam biedt (beperkt) de mogelijkheid voor publiek om fysieke zittingen bij te wonen. Publiek kan zich per mail aanmelden bij de... Read more »
 • Zitting moet over wegens probleem met beediging
  Een strafzitting die vorige week plaatsvond bij de rechtbank Rotterdam moet over omdat bij een van de rechters de beëdiging niet in orde was. Hierdoor zijn de beslissingen die op deze zitting zijn genomen nietig.BeslissingenOp de strafzitting stond een pro-forma zaak en drie zaken die inhoudelijk zijn behandeld. Er zijn... Read more »
 • Deze zittingen gaan door bij de rechtbank Rotterdam in week 2 (11-15 januari 2021)
  Vanaf 11 mei 2020 behandelt de rechtbank Rotterdam weer meer zaken in fysieke aanwezigheid van procespartijen en verdachten. Strafzaken, jeugd(straf)zaken en familiezaken hebben daarbij prioriteit. Zaken die schriftelijk of via tele(fonisch) horen of skype kunnen worden behandeld, doen we voorlopig nog steeds op die wijze af. De afgelopen periode zijn... Read more »
 • Deze zittingen gaan door bij de rechtbank Rotterdam in week 1 (4-8 januari 2021)
  Vanaf 11 mei 2020 behandelt de rechtbank Rotterdam weer meer zaken in fysieke aanwezigheid van procespartijen en verdachten. Strafzaken, jeugd(straf)zaken en familiezaken hebben daarbij prioriteit. Zaken die schriftelijk of via tele(fonisch) horen of skype kunnen worden behandeld, doen we voorlopig nog steeds op die wijze af. De afgelopen periode zijn... Read more »
 • Deze zittingen gaan door bij de rechtbank Rotterdam in week 53 (28 - 31 december 2020)
  Vanaf 11 mei 2020 behandelt de rechtbank Rotterdam weer meer zaken in fysieke aanwezigheid van procespartijen en verdachten. Strafzaken, jeugd(straf)zaken en familiezaken hebben daarbij prioriteit. Zaken die schriftelijk of via tele(fonisch) horen of skype kunnen worden behandeld, doen we voorlopig nog steeds op die wijze af. De afgelopen periode zijn... Read more »
 • 18 jaar cel voor liquidatie Willem Ruyslaan
  De rechtbank in Rotterdam heeft vandaag een 25-jarige Rotterdammer veroordeeld tot een celstraf van 18 jaar voor de liquidatie van een 64-jarige man op de Willem Ruyslaan in Rotterdam-Kralingen. Een tweede verdachte kreeg drie jaar gevangenisstraf voor betrokkenheid bij de liquidatie en witwassen. Twee anderen werden van betrokkenheid bij de... Read more »
 • Geldboetes na botsing tussen watertaxi en sloep
  Twee schippers zijn vandaag door de rechtbank in Rotterdam veroordeeld voor een aanvaring op de Nieuwe Maas op 12 mei 2018. De watertaxi kwam toen in botsing met een houten sloep, waardoor alle opvarenden van de sloep te water zijn geraakt en sommigen van hen gewond raakten. De rechter oordeelt... Read more »
 • Deze zitting gaan door bij de rechtbank Rotterdam week 52 (21-24 dec 2020)
  Sinds 11 mei 2020 behandelt de rechtbank Rotterdam weer meer zaken in fysieke aanwezigheid van procespartijen en verdachten. Strafzaken, jeugd(straf)zaken en familiezaken hebben daarbij prioriteit. Zaken die schriftelijk of via tele(fonisch) horen of skype kunnen worden behandeld, doen we voorlopig nog steeds op die wijze af. De afgelopen periode zijn in... Read more »
 • VideoStraffen tot 24 maanden in een dark web drugszaak tegen 7 personen
  De rechtbank in Rotterdam heeft vandaag 6 verdachten veroordeeld tot gevangenisstraffen tot 24 maanden en taakstraffen tot 240 uur voor de handel in drugs via het dark web. Eén verdachte is vrijgesproken. De rechtbank acht bewezen dat de hoofdverdachte vanuit zijn bedrijf ruim een jaar lang MDMA, cocaïne en a-PVP... Read more »
 • Jeugddetentie voor groepsverkrachting in kelderbox Maassluis
  De rechtbank in Rotterdam heeft 6 minderjarige verdachten variërend van 120 tot 240 dagen jeugddetentie opgelegd voor een groepsverkrachting in 2018. De 7e meerderjarige verdachte was destijds 18 en is ook volgens het jeugdstrafrecht veroordeeld. Hij krijgt 180 dagen jeugddetentie opgelegd. Daarnaast moeten de verdachten het slachtoffer een schadevergoeding betalen... Read more »
  +

  Nieuws van de rechtbank Den Haag

 • Gevangenisstraf voor ontucht met 13 jarig meisje
  Een 52-jarige man uit Den Haag is vandaag door de rechtbank in Den Haag veroordeeld tot een gevangenisstraf van 42 maanden waarvan 6 maanden voorwaardelijk. Hij heeft deze straf gekregen voor ontucht met een 13 jarig meisje, het meermalen onttrekken aan het gezag van het meisje en het maken van... Read more »
 • VideoVier jaar gevangenisstraf voor doodslag op baby
  De rechtbank Den Haag heeft vandaag een 30-jarige man veroordeeld tot een gevangenisstraf van vier jaar voor doodslag op zijn zoontje van twee maanden oud. De vader heeft de baby krachtig heen en weer geschud, waardoor er hersenletsel is ontstaan en het jongetje is overleden. Ook is hij veroordeeld voor... Read more »
 • Regeling verplichte PCR-test voor reizigers uit buitenland blijft in stand
  De rechtbank Den Haag heeft vandaag geoordeeld dat de verplichte PCR-test voor reizigers uit het buitenland in stand blijft. Stichting Viruswaarheid en 29 andere eisers hebben in een kort geding tegen de Staat geprobeerd te bereiken dat die regeling, die reizigers die naar Nederland willen reizen verplicht om een recente... Read more »
 • Celstraf en tbs met dwangverpleging voor poging doodslag op gevangenbewaarder
  De rechtbank Den Haag heeft een 43-jarige man veroordeeld tot een gevangenisstraf van acht maanden en tbs met dwangverpleging voor poging tot doodslag, gijzeling en bedreiging van een gevangenenbewaarder in de PI Alphen aan den Rijn. De man heeft op 15 april 2020 het slachtoffer een zelfgemaakt steekwapen op de... Read more »
 • Deels voorwaardelijke celstraf en taakstraf voor verdachte in Leidse sextortionzaak
  Vandaag heeft de rechtbank in Den Haag een 23-jarige man veroordeeld in de zogenaamde “Leidse sextortionzaak". De rechtbank legt de man een deels voorwaardelijke gevangenisstraf op van 276 dagen met een proeftijd van 3 jaar en een taakstraf van 120 uur. Verdachte heeft zijn bankrekeningen ter beschikking gesteld voor het... Read more »
 • Gevangenisstraffen voor overval op PostNL-vrachtwagen
  De rechtbank Den Haag heeft vier mannen uit Rotterdam en Den Haag veroordeeld tot gevangenisstraffen van vierentwintig en achttien maanden voor een overval op een vrachtwagen van PostNL. De vier mannen overvielen de vrachtwagen op 3 februari 2020 waarbij twee van de daders politiekleding aanhadden. Ze zeiden tegen de chauffeur... Read more »
 • Gevangenisstraf en tbs voor steekpartij in jeugdgevangenis
  De rechtbank in Den Haag heeft vandaag een 22-jarige man een gevangenisstraf van tien maanden en tbs opgelegd voor een poging tot doodslag op een medegedetineerde en een poging tot zware mishandeling op een groepsleider in de jeugdinrichting Teylingereind. Op 4 januari 2020 kreeg de politie een melding van een... Read more »
 • Aantal procesdeelnemers, pers en publiek rechtbank Den Haag gemaximeerd
  In het belang van de gezondheid van haar bezoekers en de eigen medewerkers, heeft het Crisis Management Team van het Paleis van Justitie in Den Haag besloten om vanaf 4 januari 2021 een strenger beleid te voeren met betrekking tot de toegankelijkheid van het gebouw. Om het risico op een... Read more »
 • Gevangenisstraffen voor poging doodslag op openbare weg
  De rechtbank Den Haag heeft drie mannen uit Den Haag, Breda en Pijnacker veroordeeld tot gevangenisstraffen van drie en vier jaar voor, onder meer, poging doodslag. De mannen hebben in november 2016 fors geweld gebruikt tegen het slachtoffer door hem in zijn hoofd te steken met een mes, te slaan... Read more »
 • Staat hoeft passage over Muslim Rights Watch Nederland in het Dreigingsbeeld niet aan te passen
  De voorzieningenrechter in Den Haag heeft vandaag de vorderingen van Stichting Muslim Rights Watch Nederland (MRWN) en haar bestuursleden om de Staat te veroordelen een rectificatie te plaatsen en een passage uit Dreigingsbeeld Terrorisme Nederland 53 over MRWN te verwijderen afgewezen. MRSN en DreigingsbeeldMRWN is een Stichting die als doel... Read more »
  +

  Nieuws van de rechtbank Midden-Nederland

 • Vis-uren voor garnalenvissers blijven in stand
  Het maximum aantal vis-uren dat voor Nederlandse garnalenvissers geldt, mocht gewijzigd worden. Dit oordelen bestuursrechters van de rechtbank Midden-Nederland. Belangenorganisaties van garnalenvissers en een aantal zelfstandige vissers waren het niet eens met de nieuwe urennorm. De rechtbank oordeelt dat de nieuwe norm op de juiste manier tot stand is gekomen.... Read more »
 • Geen loon voor medewerker banketbakkerij zolang hij mondkapje weigert
  Een chauffeur/bezorger van een banketbakkerij uit Bilthoven, die weigert om een mondkapje te dragen, mag pas weer aan het werk op het moment dat hij zijn mondkapje draagt. Ook mag de banketbakkerij de betaling van zijn loon tot die tijd opschorten. Dat heeft de voorzieningenrechter van de rechtbank Midden-Nederland bepaald... Read more »
 • Twee broers veroordeeld voor geweld in bowlingcentrum Maarssen
  De rechtbank Midden-Nederland heeft twee 31-jarige broers uit Hilversum en Loenen aan de Vecht veroordeeld tot een taakstraf van 150 uur voor het plegen van openlijk geweld in het bowlingcentrum in Maarssen in januari vorig jaar. De jongste broer, een 24-jarige man uit Loenen aan de Vecht, is vrijgesproken. Openlijk... Read more »
 • Scholen digitaal welkom bij politierechterzittingen
  Binnenkort kunnen scholen via Skype politierechterzittingen van de rechtbank Midden-Nederland bijwonen. De rechtbank biedt dit aan in samenwerking met ProDemos. Alternatief voor fysieke groepsbezoekenHet online bijwonen van een zitting is een alternatief voor de fysieke groepsbezoeken, die sinds de uitbraak van het coronavirus niet meer mogelijk zijn. Bijna 5.000 leerlingen... Read more »
 • Op de rol: 'Thor was een aardige hond'
  Verslag van een rechtszitting‘Thor was een aardige hond. Hij luisterde goed’, zegt Loes* tegen de Utrechtse politierechter. De bijna 1,5 jaar oude Hannibal Hector, roepnaam Thor – de naam komt niet uit de lucht vallen – was een rottweiler. ‘Een hond die bekend staat als een hoog risico-hond’, weet politierechter... Read more »
 • 5 jaar cel voor vuurwerkbom door brievenbus op Urk
  Een 29-jarige man uit Urk is door de rechtbank Midden-Nederland veroordeeld tot een gevangenisstraf van 5 jaar. Hij gooide op 3 november 2019, samen met een 24-jarige medeverdachte uit Espel, een vuurwerkbom door de brievenbus van een gezin op Urk. Het explosief ontplofte in de hal en veroorzaakte gigantische schade... Read more »
 • Minister moet groot deel Wob-verzoek Stint opnieuw beoordelen
  De Minister van Infrastructuur en Waterstaat moet een Wob-verzoek van RTL Nieuws voor een groot deel opnieuw beoordelen. Dat heeft de rechtbank Midden-Nederland in een tussenuitspraak beslist. Op grond van de Wet openbaarheid van bestuur vroeg RTL Nieuws om openbaarmaking van documenten die te maken hebben met de Stint. Toelating... Read more »
 • Veroordeling voor machinist die in trein seks had met jongen
  Een 60-jarige man uit Leusden is door de rechtbank Midden-Nederland veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van 8 maanden, met een proeftijd van twee jaar. De man, een machinist, had in de periode van 2000-2008 een seksuele relatie met een deels minderjarige jongen. De seksuele handelingen vonden onder andere plaats in... Read more »
 • Volksbank mocht rekeningen 'onbedoelde Amerikaan' beëindigen
  De Volksbank mocht bankrekeningen van een zogenoemde ‘onbedoelde Amerikaan’ stopzetten. Dat oordeelt de voorzieningenrechter van de rechtbank Midden-Nederland. In kort geding vordert een man dat het de Volksbank wordt verboden om zijn bankrekeningen te beëindigen. De bank deed dit omdat hij weigert zich aan de regelgeving rondom ‘onbedoelde Amerikanen’ te... Read more »
 • 4 Jaar cel voor corrupte politieagent uit Vianen
  De rechtbank Midden-Nederland veroordeelt een 45-jarige man uit Vianen tot een gevangenisstraf van 4 jaar. De verdachte was politieagent en speelde 2 jaar lang vertrouwelijke informatie uit de politiesystemen door aan criminelen. Ook verkocht hij zijn politiekleding. Naast de celstraf mag de verdachte 9 jaar niet meer werken als politieagent.... Read more »
  +

  Nieuws van de rechtbank Oost-Brabant

 • 11 verdachten bezetten ZLTO-gebouw: wel in overtreding, maar geen straf
  De politierechter van de rechterbank Oost-Brabant heeft 11 verdachten veroordeeld voor het bezetten van het ZLTO-gebouw in Den Bosch. De verdachten hebben zich volgens de politierechter schuldig gemaakt aan lokaalvredebreuk, maar door bijzondere omstandigheden krijgen zij geen straf. 1 persoon is vrijgesproken.De verdachten maken onderdeel uit van de actiegroep Animal... Read more »
 • Eigenaar Eindhovense winkel krijgt celstraf voor mishandeling politieagenten
  Een 59-jarige man is door de politierechter van de rechtbank Oost-Brabant veroordeeld tot een celstraf van 6 weken, waarvan 3 weken voorwaardelijk. Hij belemmerde de politie bij de aanhouding van zijn partner, die in hun winkel in Eindhoven weigerde zijn identiteitsbewijs te tonen in verband met handhaving van de mondkapjesplicht,... Read more »
 • 5 jaar cel en tbs voor ontucht met jonge kinderen in Boxtel
  De rechtbank Oost-Brabant heeft een 66-jarige man uit Boxtel veroordeeld tot een gevangenisstraf van 5 jaar en terbeschikkingstelling (tbs) met voorwaarden. Hij pleegde tussen 2014 en 2019 ontucht met vijf jonge kinderen. Ook maakte hij kinderporno.De verdachte werkte jarenlang als vrijwilliger voor de voedselbank en leerde daar verschillende gezinnen kennen.... Read more »
 • 20 maanden cel voor ongevallen met crossmotor en motorscooter in 's-Hertogenbosch
  De rechtbank Oost-Brabant heeft een 21-jarige man uit ’s-Hertogenbosch veroordeeld voor het veroorzaken van 2 verkeersongevallen, waarbij hij met een crossmotor en een motorscooter voetgangers aanreed. De verdachte ging er daarnaast in beide gevallen vandoor zonder de slachtoffers te helpen. Hij krijgt een gevangenisstraf van in totaal 20 maanden en... Read more »
 • Geldboete van 100.000 euro en voorwaardelijke stillegging voor bedrijf na dodelijk ongeval
  Een bedrijf uit Ridderkerk is verantwoordelijk voor de dood van een medewerker die tijdens zijn werk op een boorplatform om het leven kwam. De rechtbank Oost-Brabant legt het bedrijf een geldboete op van 100.000 euro. Daarnaast hangt het bedrijf een sluiting van 1 jaar boven het hoofd. Het bedrijf werd... Read more »
 • 21 verdachten veroordeeld voor witwassen of massaal uitgeven van valse 500 eurobiljetten
  De politierechter van de rechtbank Oost-Brabant heeft zojuist 18 verdachten veroordeeld voor het witwassen van valse biljetten van 500 euro en 3 verdachten voor de uitgifte van vals geld. De veroordeelden (tussen de 24 en 64 jaar) krijgen taakstraffen variërend van 10 tot 200 uur. De politierechter spreekt 4 verdachten vrij.De... Read more »
 • Eigenaar niet veroordeeld voor letsel kinderen na ongeval op Eindhovense skibaan
  De rechtbank Oost-Brabant heeft een 59-jarige man uit Eindhoven vrijgesproken van schuld aan een ongeval waarbij 2 jonge kinderen ernstig gewond raakten in een ski- en partycentrum.De man is eigenaar van de indoor skihal waar lessen worden gegeven en een aanliggende feestzaal met bar in Eindhoven. In augustus 2017 was... Read more »
 • Taakstraf voor bedreiging burgemeester van Oss
  De rechtbank Oost-Brabant heeft een 42-jarige man uit Oss veroordeeld voor bedreiging van de burgemeester uit die plaats en een reclasseringsmedewerker. Hij krijgt een taakstraf van 100 uur, waarvan 60 uur voorwaardelijk. Ook mag hij 1 jaar op geen enkele wijze contact zoeken met zijn slachtoffers.  De verdachte stuurde in... Read more »
 • Cel- en werkstraffen voor uit hand gelopen Tinder-afspraak
  De rechtbank Oost-Brabant heeft een 21-jarige man uit Tilburg veroordeeld tot een celstraf van 4 jaar voor een gewelddadige woningoverval in Oss. Mannen uit Udenhout (21) en Vught (23) krijgen voor hun aandeel celstraffen van respectievelijk 30 maanden, waarvan 10 maanden voorwaardelijk, en 24 maanden, waarvan 8 maanden voorwaardelijk. De... Read more »
 • Half miljoen euro boete voor ongevallen in chemiebedrijf
  Een chemiebedrijf uit Hoek is veroordeeld tot een geldboete van 500.000 euro. Volgens de rechtbank Oost-Brabant is het bedrijf schuldig aan een dodelijk ongeval en trof het onvoldoende maatregelen om werknemers te beschermen en zware ongevallen te voorkomen.In september 2016 ging een medewerker een suikersilo binnen op het terrein van... Read more »
  +

  Nieuws van de rechtbank Zeeland-West-Brabant

 • Rechtbank Zeeland-West-Brabant doet openbaar uitspraak in belastingrechtzaken
  De rechtbank spreekt op 19 januari om 09:00 uur in het openbaar de belastingrechtzaken uit waarvan de uitspraak is gedaan in de periode van 1 september tot en met 31 december 2020. De behandeling van belastingrechtzaken ging in deze periode via telefonisch horen, skype en fysieke zittingen gewoon door. Alle... Read more »
 • Samen werken aan snellere uitspraken in belastingzaken
  Het gerechtshof ’s-Hertogenbosch, de rechtbank Zeeland-West-Brabant en het gerechtshof Den Haag slaan de handen ineen om de doorlooptijden in belastingzaken te verkorten. Vanaf 1 januari 2021 detacheert het gerechtshof ’s-Hertogenbosch ten minste voor een periode van 1 jaar 4 raadsheren naar de rechtbank Zeeland-West-Brabant. Een eventueel hoger beroep in de... Read more »
 • Tilburgs bedrijfspand met voorraad softdrugs van coffeeshops The Grass Company mag openblijven
  De sluiting van een bedrijfsruimte in Tilburg, waar softdrugs voor coffeeshops van The Grass Company wordt opgeslagen, is van de baan. Dat heeft de voorzieningenrechter van de rechtbank Zeeland-West-Brabant vandaag beslist. De burgemeester van de gemeente Tilburg besloot in juni van dit jaar de opslagplaats en het kantoor in Tilburg... Read more »
 • Gevangenisstraf van 8 jaar en tbs in zedenzaak Zeeuws-Vlaanderen
  De rechtbank Zeeland-West-Brabant in Middelburg heeft een 47-jarige man uit Oostburg veroordeeld tot acht jaar gevangenisstraf met aftrek van voorarrest. De man is veroordeeld voor seksueel misbruik van drie meisjes, onder wie zijn twee stiefdochters. Dit gebeurde in de periode van 2008 tot 2019.De verdachte heeft zich, samen met de... Read more »
 • Vonnis in zedenzaak Zeeuws-Vlaanderen 14 december te volgen via livestream
  Maandag 14 december om 12.30 uur doet de rechtbank Zeeland-West-Brabant in Middelburg uitspraak in de zedenzaak Zeeuws-Vlaanderen. De mannelijke verdachte in deze zaak wordt ervan verdacht in de periode van 2008 tot 2019 meerdere minderjarige meisjes, onder wie zijn twee stiefdochters, seksueel te hebben misbruikt. De zaak van de vrouwelijke... Read more »
 • Wrakingskamer wijst verzoek tot wraking in zedenzaak Zeeuws-Vlaanderen af
  De rechtbank Zeeland-West-Brabant heeft het verzoek tot wraking van de meervoudige strafkamer in de zedenzaak Zeeuws-Vlaanderen afgewezen. De vrouwelijke verdachte wordt ervan verdacht in de periode van 2008 tot 2019 meerdere minderjarige meisjes, onder wie haar twee dochters, seksueel te hebben laten misbruiken en wraakte de rechtbank op 17 november... Read more »
 • Twintig jaar gevangenisstraf en tbs voor brandmoord in Breda
  De rechtbank Zeeland-West-Brabant heeft een 52-jarige man uit Breda veroordeeld tot een gevangenisstraf van twintig jaar en tbs met dwangverpleging voor moord.GarageOp 8 april 2019 werd het slachtoffer in zijn eigen garage overmeesterd door twee mannen die hem op zijn stoel vastbonden. De twee mannen lieten de verdachte binnen en vertrokken... Read more »
 • Uitspraak in de zaak Ger van Zundert (garagebrand Breda) te volgen via livestream
  Vrijdag 4 december om 9.30 uur doet de rechtbank Zeeland-West-Brabant in Breda uitspraak in de strafzaak tegen Janie H. De man wordt ervan verdacht dat hij Ger van Zundert heeft vermoord door hem in brand te steken in zijn garage in Breda. Publiek kan de uitspraak volgen via een livestream.Informatie... Read more »
 • Dringend advies: mondkapjes nu ook dragen in de publieke ruimten van gerechtsgebouwen
  Vanaf vrijdag 2 oktober wordt ook in de publieke ruimten van alle gerechtsgebouwen dringend geadviseerd een mondkapje te dragen. Dat heeft de Rechtspraak besloten naar aanleiding van het dringende advies van de overheid om niet-medische mondkapjes te dragen in alle publieke binnenruimtes, zoals winkels of overheidsgebouwen. In de zittingszalen hoeft,... Read more »
 • Rechtbank Zeeland-West-Brabant doet openbaar uitspraak in belastingrechtzaken
  De rechtbank Zeeland-West-Brabant spreekt op 6 oktober om 13:30 uur in het openbaar de belastingrechtzaken uit waarvan de uitspraak is gedaan in de periode van 18 maart tot en met 31 augustus 2020. De behandeling van belastingrechtzaken ging in deze periode via telefonisch horen, skype en fysieke zittingen gewoon door. Alle... Read more »
  +

  Nieuws van de rechtbank Gelderland

 • Man uit Nijmegen veroordeeld voor veroorzaken verkeersongeval
  De rechtbank veroordeelt een 23-jarige Nijmegenaar tot een taakstraf van 120 uur en 6 maanden rijontzegging. De man veroorzaakte een verkeersongeval op een rotonde in Nijmegen. Daarbij raakte een bestuurder van een bromfiets gewond. Op 23 juli 2019 reed de man in zijn auto in de richting van de rotonde toen op het... Read more »
 • 36 maanden gevangenisstraf voor medeplegen poging doodslag
  De rechtbank veroordeelt een 22-jarige en een 24-jarige man uit Arnhem tot een gevangenisstraf van 36 maanden voor het medeplegen van een poging tot doodslag in Didam. De 2 schopten een man meerdere keren in het gezicht waardoor het slachtoffer ernstig gewond raakte. De mannen stonden op 21 juni 2020... Read more »
 • Nijmegenaar veroordeeld voor woninginbraak waarbij waardevolle kunst is buitgemaakt
  De rechtbank veroordeelt een 50-jarige man uit Nijmegen tot een gevangenisstraf van 3 maanden. Daarnaast moet hij een taakstraf van 180 uur uitvoeren. Samen met anderen stal hij meerdere  kostbare en onvervangbare kunstwerken uit een woning. De rechtbank veroordeelt de man daarnaast tot het verrichten van een taakstraf van 40... Read more »
 • Celstraf en rijontzegging man uit Didam voor meerdere misdrijven
  De rechtbank veroordeelt een 52-jarige Didammer tot een gevangenisstraf van 6 maanden, met aftrek van de tijd dat hij in voorarrest zat. De man krijgt ook een rijontzegging voor de duur van 13 maanden, met aftrek van de tijd dat het rijbewijs ingevorderd is geweest. De man maakte zich schuldig... Read more »
 • Vrijspraak voor betrokkenheid poging afpersing fruitbedrijf
  Man uit Hilversum wel veroordeeld voor poging tot opzetheling De rechtbank spreekt een 33-jarige man uit Hilversum vrij van een poging tot afpersing van een fruitbedrijf uit Zaltbommel. Volgens de rechtbank heeft hij zich wel schuldig gemaakt aan een poging tot heling. Voor dit misdrijf krijgt hij een celstraf van... Read more »
 • Man uit Arnhem veroordeeld voor poging doodslag vader
  De rechtbank veroordeelt een 39-jarige man uit Arnhem voor het proberen te doden van zijn vader. De man krijgt tbs met voorwaarden.  De man probeerde zijn vader te doden door hem meerdere keren met een hamer met kracht op zijn hoofd te slaan. De vader slaagde er uiteindelijk in zijn... Read more »
 • Man uit Zaltbommel veroordeeld na mislukte overval op supermarkt
  De rechtbank veroordeelt een 22-jarige man uit Zaltbommel tot een jeugddetentie van 10 maanden waarvan 6 maanden voorwaardelijk. De man probeerde met geweld een supermarkt te overvallen.In september 2020 probeerde de man een supermarkt in Zaltbommel te overvallen. Hij gebruikte hierbij een vlindermes en dreigde daarmee met geweld tegen een... Read more »
 • Gevangenisstraffen voor overval op 2 mannen in woning Arnhem
  De rechtbank veroordeelt 2 mannen van 18 jaar  uit Amsterdam voor het plegen van een gewelddadige overval op 2 mannen in hun woning in Arnhem op 21 september 2020. Een man krijgt een celstraf van 24 maanden, waarvan 6 voorwaardelijk, terwijl de andere man een gevangenisstraf van 18 maanden, waarvan... Read more »
 • Ontslag van rechtsvervolging man uit Vaassen na vernielingen en bedreigingen
  Rechtbank verleent wel rechterlijke machtiging voor opname tot verplichte behandelingDe rechtbank verklaart een 39-jarige man uit Vaassen volledig ontoerekeningsvatbaar voor een aantal vernielingen en bedreigingen. De man wordt daarom ontslagen van alle rechtsvervolging. Wel verleent de rechtbank  een rechterlijke machtiging, zodat de man voor tenminste 6 maanden wordt opgenomen voor... Read more »
 • Geldboete en locatieverbod na meenemen beeldje Afrika Museum in Berg en Dal
  De politierechter veroordeelt 5 personen uit Frankrijk en België voor het stelen van een beeld uit het Afrika Museum in Berg en Dal. Zij namen het beeldje naar eigen zeggen mee als politieke actie. De groep krijgt een geldboete van 250 euro. De woordvoerder van de actiegroep - een 42-jarige... Read more »
  +

  Nieuws van de rechtbank Noord-Holland

 • Taakstraf na bedreiging minister-president op Facebook
  De rechtbank Noord-Holland heeft een 36-jarige man uit Zaandam veroordeeld omdat hij in een openbare lokale Facebookgroep een doodsbedreiging plaatste aan huidig demissionair minister-president Mark Rutte. De verdachte heeft een taakstraf van 30 uur opgelegd gekregen.DoodsbedreigingHet incident gebeurde op 23 december 2019. In een lopende discussie plaatste hij een foto... Read more »
 • Beslag op bonus voor zorgmedewerkers is mogelijk
  Instanties mogen beslag leggen op de bonus van 1.000 euro voor zorgmedewerkers. Dat heeft de voorzieningenrechter van de rechtbank Noord-Holland besloten in een kort geding. Wel is het volgens de rechter goed mogelijk dat een schuldeiser af zal zien van de beslaglegging, uit respect en waardering voor de zorg in... Read more »
 • Geldboete voor gezagvoerder die foto's liet maken uit vliegtuig voor tv-programma
  De rechtbank Noord-Holland heeft een 55-jarige man veroordeeld tot een geldboete omdat hij als gezagvoerder in een speciaal vliegtuig vloog waaruit foto's werden gemaakt, terwijl dat niet mocht. De foto's werden gebruikt voor onder meer het tv-programma 'Het perfecte plaatje'. De man heeft een boete opgelegd gekregen van in totaal... Read more »
 • Op de rol: 'Heeft zij u niet op uw donder gegeven?'
  Verslag van een rechtszitting‘Waarom deed u dat nou? U bent verder een nette burger. Waarom liet u die ambulancebroeders niet gewoon hun werk doen?’, vraagt de politierechter aan Dirk *. ‘Dat had ik natuurlijk moeten doen’, reageert Dirk in zittingszaal 1 van het Alkmaarse gerechtsgebouw. ‘Het was stom van mij’.Stom... Read more »
 • Veroordeling voor veroorzaken dodelijk ongeluk op Texel
  De rechtbank Noord-Holland heeft een 34-jarige man veroordeeld tot een rijontzegging van 1 jaar voor het veroorzaken van een dodelijk ongeval in Oudeschild op 26 oktober 2017. Een 95-jarige vrouw is op 5 november 2017 overleden aan de gevolgen van de verwondingen die zij door het ongeval had opgelopen. OngelukDe... Read more »
 • Langdurige gevangenisstraf voor dodelijk schietincident bij Jopenkerk Haarlem
  De rechtbank Noord-Holland heeft een 26-jarige man veroordeeld tot 11,5 jaar gevangenisstraf voor doodslag. Op 22 januari 2020 rond 21.00 uur werd vlakbij de Jopenkerk in Haarlem, een man liggend op straat aangetroffen met een schotwond in de buik. Later in de nacht is hij in het ziekenhuis aan zijn... Read more »
 • Verhuisverbod naar buitenland voor moeder met 2-jarige dochter in kort geding
  De rechtbank Noord-Holland heeft een moeder voor de duur van de bodemprocedure verboden met haar 2-jarige dochter te verhuizen naar het buitenland. Om te verzekeren dat de moeder het huisverbod nakomt verbindt de rechtbank een dwangsom aan dit verhuisverbod.Vervangende toestemmingDe moeder en vader hebben geruime tijd samengewoond en de vader... Read more »
 • Taakstraffen voor 6 verdachten voor ongeregeldheden Hoorn na protest J.P. Coenbeeld
  De rechtbank Noord-Holland heeft 6 verdachten veroordeeld voor hun aandeel in de rellen in Hoorn afgelopen juni. De rechtbank vindt bewezen dat zij met stoelen, stenen of stoeptegels hebben gegooid naar de politie. De verdachten hebben een taakstraf oplopend tot 240 uur opgelegd gekregen.  OngeregeldhedenDe gebeurtenis vond plaats op 19... Read more »
 • Jeugddetentie voor ontploffing hotel in Zaandijk
  De rechtbank Noord-Holland heeft een 18-jarige jongen veroordeeld voor het veroorzaken van een ontploffing en brandstichting op 24 april 2019 bij een hotel in Zaandijk. Zelf gefabriceerd explosiefDe rechtbank heeft vastgesteld dat de (destijds 16-jarige) jongen die nacht het hotel is binnengedrongen en een zelf gefabriceerd explosief, bestaande uit knalvuurwerk... Read more »
 • Vrijspraak kraanmachinist na val van boomstam op collega
  De rechtbank Noord-Holland heeft geoordeeld dat een 39-jarige kraanmachinist uit IJmuiden niet strafrechtelijk moet worden veroordeeld voor het laten vallen van een boomstam op de voet van een collega. Dit gebeurde in Beverwijk op 23 januari 2019. De collega is als gevolg van dit incident een deel van zijn been... Read more »
  +

  Nieuws van de rechtbank Overijssel

 • Fries sloopbedrijf schuldig aan dood werknemer
  Een bedrijf uit Leeuwarden is schuldig aan de dood van een werknemer in 2018. De man kwam tijdens werkzaamheden in het Groningse dorp Middelstum bekneld te zitten tussen een machine en de bodem van een container. De rechtbank Overijssel oordeelt dat het bedrijf de Arbeidsomstandighedenwet heeft overtreden en daardoor schuldig... Read more »
 • Geen ontslag hoogste ambtenaar Twenterand na twijfels over integriteit
  De gemeente Twenterand mag haar gemeentesecretaris – de hoogste ambtenaar – niet ontslaan. De gemeente vroeg de rechtbank Overijssel om het arbeidscontract te ontbinden, maar er zijn onvoldoende redenen die een ontslag rechtvaardigen.Enveloppe met foto’sIn het voorjaar van 2020 heeft de gemeentesecretaris zijn taken voorlopig neergelegd nadat er bij de... Read more »
 • Op de rol: 'De zebravinkjes geven mij rust'
  Verslag van een rechtszittingFerdinand* neemt net voor het begin van dit studiejaar zijn intrek in een studio aan de rand van Enschede. De studio van 2 kamers en een keukenblok is niet groot (30m2) en ook niet goedkoop (665 euro per maand, inclusief gas/water/elektriciteit), maar Ferdinand zit wel lekker op... Read more »
 • Vader en minderjarige zoons langer vast in onderzoek dood 14-jarig meisje Almelo
  Een vader en zijn twee minderjarige zoons blijven nog 14 dagen in voorlopige hechtenis. De rechter-commissaris van de rechtbank Overijssel oordeelt dat er op dit moment voldoende redenen zijn om de drie langer vast te houden. Het Openbaar Ministerie verdenkt de drie van betrokkenheid bij de dood van een 14-jarig... Read more »
 • Wel schuld geen opzet bij dood baby Deventer
  Een 32-jarige man uit Deventer is schuldig aan de dood van een 8 maanden oude baby en krijgt daarvoor een celstraf van 7 maanden. Het kindje overleed doordat het te hard door elkaar was geschud. De rechtbank Overijssel oordeelt dat de man het niet opzettelijk deed. Hij schudde zijn stiefkind... Read more »
 • 2021 vraagt creativiteit, flexibiliteit en inzet
  2021 wordt voor de rechtbank Overijssel een interessant en uitdagend jaar. President Bart van Meegen blikt vooruit: “We wensen iedereen een goed en rechtvaardig 2021. Een nieuw jaar waarin voor onze rechtbank drie ambities centraal staan: snelle en goede rechtspraak, verder ontwikkelen in digitalisering en vitale medewerkers. Zo zorgen we... Read more »
 • Oud-bestuurder verantwoordelijk voor 1,4 miljoen euro aan spookfacturen
  De oud-bestuurder van een groot installatiebedrijf uit Genemuiden is aansprakelijk voor de schade die hij aanrichtte door het laten verzenden en betalen van spookfacturen. Tussen 2005 en 2017 liet hij het bedrijf ruim 1,4 miljoen euro betalen voor tapijt dat nooit werd geleverd. Volgens hem zou het geld contant terugvloeien... Read more »
 • 3 jaar gevangenisstraf voor schietpartij Zwolle
  Een 32-jarige man uit Zwolle is veroordeeld tot een gevangenisstraf van 3 jaar voor een schietpartij in Zwolle eerder dit jaar. Dat heeft de rechtbank Overijssel vandaag bepaald. De man schoot het slachtoffer op 3 september van dit jaar in zijn been.LittekenAan het begin van de avond krijgt de politie... Read more »
 • Jarenlange celstraffen voor vermeende pedojagers Enschede
  Vijf mannen uit Enschede en Duitsland zijn door de rechtbank Overijssel veroordeeld voor betrokkenheid bij de mishandeling en de afpersing van een oudere man in Enschede. De hoofdverdachten, twee 21-jarige mannen uit Enschede en een 27 jarige man uit Duitsland, zijn veroordeeld tot  gevangenisstraffen van 32 tot 36 maanden, waarvan... Read more »
 • Strafzaak fipronil-affaire in maart 2021 inhoudelijk behandeld
  De strafzaak in de zogenoemde fipronil-affaire wordt in maart 2021 inhoudelijk behandeld. Dat heeft de rechtbank Overijssel vandaag bepaald tijdens een voorbereidende zitting. Consumptie fipronil-eieren ontradenDe Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft in de zomer van 2017 de verboden stof fipronil aangetroffen in eieren. Die stof, die onder andere gebruikt... Read more »