Rechtbanken

  +

  Nieuws van de rechtbank Amsterdam

 • Het oordeel van de rechter
  De rechtbank Amsterdam doet ongeveer 140.000 uitspraken per jaar. Deze week hebben we 8 van de belangrijkste en meest opvallende zaken per rechtsgebied geselecteerd.Straf - Boetes voor groepsbelediging tijdens Keti Koti herdenking7 juli - Twee mannen – van 41 en 49 jaar – zijn veroordeeld tot boetes van respectievelijk 400 euro... Read more »
 • Onderzoek rechtbank en Universiteit Maastricht naar het Europees aanhoudingsbevel
  De rechtbank Amsterdam en de Universiteit Maastricht gaan opnieuw gezamenlijk onderzoek doen naar het Europese aanhoudingsbevel in de rechtsordes van de lidstaten van de Europese Unie. Het onderzoek moet in kaart brengen op welke onderdelen  verdere ontwikkeling van het Europees aanhoudingsbevel mogelijk zou kunnen zijn. Van 2016 tot 2018 werkten... Read more »
 • Vrijspraak voor duo verdacht van fraude met facturen gemeente Amsterdam
  Een 37-jarige voormalige gemeenteambtenaar die ervan werd verdacht met drie facturen aan de gemeente Amsterdam te hebben gefraudeerd is daarvan vrijgesproken. Datzelfde geldt voor een 38-jarige man die ook verdachte was in deze zaak.  Het is niet bewezen dat de 38-jarige man valse facturen heeft opgemaakt, omdat niet is gebleken dat... Read more »
 • Het oordeel van de rechter
  De rechtbank Amsterdam doet ongeveer 140.000 uitspraken per jaar. Deze week hebben we 7 van de belangrijkste en meest opvallende zaken per rechtsgebied geselecteerd.Straf - Jeugddetentie voor diefstallen na online gebruik valse naam30 juni - Een 20-jarige man is veroordeeld tot 13 maanden jeugddetentie waarvan 6 maanden voorwaardelijk omdat hij tussen... Read more »
 • Het oordeel van de rechter
  De rechtbank Amsterdam doet ongeveer 140.000 uitspraken per jaar. Deze week hebben we 8 van de belangrijkste en meest opvallende zaken per rechtsgebied geselecteerd.  Straf - Gevangenisstraf voor handel in harddrugs24 juni - Een 20-jarige man krijgt een gevangenisstraf van 48 maanden, waarvan 18 maanden voorwaardelijk, voor onder meer de handel in... Read more »
 • 11 jaar cel voor dodelijke steekpartij Plein '40-'45
  Een 34-jarige man is door de rechtbank veroordeeld tot 11 jaar gevangenisstraf voor een dodelijke steekpartij op Plein ‘40-‘45 in Amsterdam Nieuw-West, op 2 juli vorig jaar.De verdachte en het slachtoffer kenden elkaar. Drie dagen voor de fatale steekpartij hadden ze ook al met elkaar gevochten. Op 2 juli kwamen... Read more »
 • Het oordeel van de rechter
  De rechtbank Amsterdam doet ongeveer 140.000 uitspraken per jaar. Deze week hebben we 8 van de belangrijkste en meest opvallende zaken per rechtsgebied geselecteerd.Gevangenisstraf voor drugshandel en -bezit Een 35-jarige man krijgt 7 maanden gevangenisstraf onder meer omdat hij tussen 23 januari en 20 februari in Amsterdam in harddrugs heeft gedeald. Ook... Read more »
 • Pro-formazitting Pulheim 24 juni: informatie voor de pers
  Op woensdag 24 juni start om 9.00 uur in de Bunker in Amsterdam-Osdorp een pro-formazitting in de strafzaak Pulheim, over de dodelijke aanslag op advocaat Derk Wiersum. Vanwege de coronamaatregelen kan slechts een beperkt aantal journalisten aanwezig zijn. Publiek wordt niet toegelaten.In de strafzaak Pulheim staan drie verdachten terecht. Tijdens... Read more »
 • Het oordeel van de rechter
  De rechtbank Amsterdam doet ongeveer 140.000 uitspraken per jaar. Deze week hebben we 8 van de belangrijkste en meest opvallende zaken per rechtsgebied geselecteerd.Straf - Celstraf voor diefstal motorfietsen9 juni - Een 23-jarige man krijgt een gevangenisstraf van 12 maanden, waarvan 4 maanden voorwaardelijk, onder meer omdat hij in de periode... Read more »
 • UvA mag surveillancesoftware inzetten bij tentamens
  De UvA mag online surveillancesoftware (proctoring) inzetten bij het afnemen van tentamens. Dat heeft de voorzieningenrechter bepaald in een zaak die door twee studentenraden en een student tegen de universiteit was aangespannen. De UvA gebruikt de surveillancesoftware omdat studenten vanwege corona vanuit huis online tentamens moeten afleggen. Met proctoring moet... Read more »
  +

  Nieuws van de rechtbank Limburg

 • Zevende pro-formazitting op 24 juli 2020 in zaak Nicky Verstappen
  Op vrijdag 24 juli 2020 vindt de zevende pro-formazitting plaats in de strafzaak tegen Jos B., de man die onder meer wordt verdacht van betrokkenheid bij de dood van Nicky Verstappen. Deze zitting is bij de rechtbank Limburg, Sint Annadal 1 in Maastricht en begint om 10.00 uur. De zitting... Read more »
 • 30 maanden gevangenisstraf voor mensenhandel
  Een 32-jarige man is vandaag door de rechtbank Limburg veroordeeld tot 30 maanden gevangenisstraf, waarvan 6 maanden voorwaardelijk, voor mensenhandel. De man is ook veroordeeld voor 2 mishandelingen en het bezit van verdovende middelen. MensenhandelDe verdachte heeft het slachtoffer 3 maanden, door geweld en misbruik te maken van haar kwetsbare positie,... Read more »
 • Welke zittingen gaan door bij rechtbank Limburg in week 29 (13 - 17 juli 2020)?
  De rechtbank Limburg is gesloten voor publiek, maar behandelt nog steeds (urgente) zaken. Het onderstaande overzicht geeft een algemeen beeld van de verschillende (urgente) zaken die, ondanks de coronamaatregelen, worden behandeld. De zaken worden op verschillende manieren behandeld; fysiek, schriftelijk, via de telefoon of via een beeldverbinding.StrafrechtMaandag 13 juli• 09.00 uur:... Read more »
 • Uitspraak - verlenging tbs met 1 jaar voor meervoudige moord Kerkrade
  De termijn waarvoor een 54-jarige man ter beschikking is gesteld met verpleging van overheidswege is door de rechtbank Limburg met 1 jaar verlengd. Daarnaast draagt de rechtbank de officier van justitie op er voor te zorgen dat de reclassering voor de volgende verlengingszitting adviseert over de (on)mogelijkheden van een voorwaardelijke... Read more »
 • Zaak ongeval na Pinkpop op 15 juli in Maastricht
  Woensdag 15 juli 2020 is bij de rechtbank Limburg in Maastricht de inhoudelijke behandeling van de strafzaak tegen S.. Hij wordt verdacht van het veroorzaken van een dodelijk verkeersongeval en het veroorzaken van zwaar lichamelijk letsel door onvoorzichtig of onoplettend rijden na Pinkpop 2018. Ook wordt hij verdacht van doorrijden... Read more »
 • Welke zittingen gaan door bij rechtbank Limburg in week 28 (6 – 10 juli 2020)?
  De rechtbank Limburg is gesloten voor publiek, maar behandelt nog steeds (urgente) zaken. Het onderstaande overzicht geeft een algemeen beeld van de verschillende (urgente) zaken die, ondanks de coronamaatregelen, worden behandeld. De zaken worden op verschillende manieren behandeld; fysiek, schriftelijk, via de telefoon of via een beeldverbinding.StrafrechtMaandag 6 juli9.00 uur:... Read more »
 • Maximale gevangenisstraf voor doodslag op Andy de Heus
  Een 52-jarige man is vandaag door de rechtbank Limburg veroordeeld tot 17 jaar gevangenisstraf voor doodslag op Andy de Heus en het begraven van diens lichaam in een clandestien graf. De man is ook veroordeeld voor verboden wapenbezit en het bezit van verdovende middelen. Doodslag op Andy de HeusOp 18... Read more »
 • Welke zittingen gaan door bij rechtbank Limburg in week 27 (29 juni – 3 juli 2020)?
  De rechtbank Limburg is gesloten voor publiek, maar behandelt nog steeds (urgente) zaken. Het onderstaande overzicht geeft een algemeen beeld van de verschillende (urgente) zaken die, ondanks de coronamaatregelen, worden behandeld. De zaken worden op verschillende manieren behandeld; fysiek, schriftelijk, via de telefoon of via een beeldverbinding.StrafrechtMaandag 29 juni9.00 uur:... Read more »
 • Gemeente Beek mag betoging met caravans voorlopig niet beëindigen
  De voorzieningenrechter van de rechtbank Limburg heeft gisteren in 2 zaken geoordeeld dat woonwagenbewoners in de gemeente Beek hun betoging mogen voortzetten. Wel kan de burgemeester voorschriften en beperkingen stellen aan de betoging. Wat is de aanleiding voor de zaken? De woonwagenbewoners zijn in afwachting van de ontwikkeling van een woonwagenbeleid... Read more »
 • Welke zittingen gaan door bij rechtbank Limburg in week 26 (22 - 26 juni 2020)?
  De rechtbank Limburg is gesloten voor publiek, maar behandelt nog steeds (urgente) zaken. Het onderstaande overzicht geeft een algemeen beeld van de verschillende (urgente) zaken die, ondanks de coronamaatregelen, worden behandeld. De zaken worden op verschillende manieren behandeld; fysiek, schriftelijk, via de telefoon of via een beeldverbinding.StrafrechtMaandag 22 juni• 09.00 uur:... Read more »
  +

  Nieuws van de rechtbank Noord-Nederland

 • Rechtbank: Plaatsing in HTL is geen vrijheidsontneming
  De rechtbank Den Haag, zittingsplaats Groningen, heeft vandaag geoordeeld dat het verblijf van een vreemdeling in de HTL in Hoogeveen niet als vrijheidsontneming moet worden gezien, maar als toegestane vrijheidsbeperking. Handhaving- en toezichtlocatieAsielzoekers die in asielzoekerscentra ernstige overlast veroorzaken kunnen sinds 1 februari 2020 worden geplaatst in een speciale locatie... Read more »
 • Uitspraak in voorlopige voorziening boerendemonstraties
  De voorzieningenrechter acht de Voorzitter van de Veiligheidsregio bevoegd om, nu de corona crisis gaande is, op grond van artikel 5 van de Wet openbare manifestaties een besluit te nemen. Naar voorlopige oordeel van de voorzieningenrechter is het door de Voorzitter van de veiligheidsregio genomen besluit rechtmatig. Hierbij acht de... Read more »
 • Openbaarmaking PAS-meldingen
  Op 3 juli 2020 heeft de voorzieningenrechter uitspraak gedaan in het beroep van de Mob tot openbaarmaking van de locatiegegevens die behoren bij de meldingen die tijdens de Programmatische Aanpak Stikstof (PAS) zijn gedaan MeldingenDie meldingen zijn voor een belangrijk deel afkomstig van veehouders. Die hebben met de melding de... Read more »
 • Bedrijfsmatig oesterrapen op het Wad
  Twee Zeeuwse bedrijven hebben een voorlopige voorziening gevraagd tegen een besluit van Gedeputeerde Staten van Fryslan om hen geen vergunning te verlenen op grond van de Wet natuurbescherming voor het rapen van Japanse oesters op het Wad.Opnieuw beoordelenGS heeft voor het bedrijfsmatig rapen van oesters een beleid opgesteld dat voorziet... Read more »
 • Uitspraak in zaak steekpartij Drachten
  De rechtbank Noord-Nederland, locatie Leeuwarden, heeft een verdachte veroordeeld voor een op 22 december 2019 in Drachten gepleegde doodslag, een poging tot afpersing in vereniging en voorbereidingshandelingen daartoe. NoodweerMet betrekking tot de doodslag is een beroep op noodweerexces gedaan. De rechtbank vindt dat sprake is geweest van een noodweersituatie. Verdachte... Read more »
 • Extra zittingsruimte rechtbank in gemeentehuizen Groningen en Assen
  Rechtbank Noord-Nederland gaat vanaf de zomerperiode rechtszaken behandelen in de gemeentehuizen van Groningen en later ook in Assen. De gemeentes stellen hiervoor één tot meerdere dagen per week zittingsruimte ter beschikking. De rechtbank heeft behoefte aan extra zittingsruimte omdat zij vanwege de coronamaatregelen over minder zittingsruimte beschikt.De extra zittingsruimte wordt... Read more »
 • 18 maanden onvoorwaardelijke gevangenisstraf opgelegd in zedenzaak
  De rechtbank Noord-Nederland, locatie Leeuwarden, heeft op 3 juli 2020 een man veroordeeld tot 18 maanden onvoorwaardelijke gevangenisstraf voor het tonen van zijn geslachtsdeel aan jonge kinderen en het plegen van ontuchtige handelingen met een jong meisjeMisbruik van onschuldDe man heeft in een periode van zeven maanden meerdere malen zijn ontblote... Read more »
 • Uitspraak in zaak Chinees restaurant Hoogeveen
  De rechtbank heeft één van de verdachten in de zaak die op 18 oktober 2018 in Hoogeveen bij een Chinees restaurant plaatsvond veroordeeld tot 5 jaren gevangenisstrafDiefstal met geweldDe rechtbank heeft één van de verdachten in de zaak die op 18 oktober 2018 in Hoogeveen bij een Chinees restaurant plaatsvond... Read more »
 • Rechtbank Noord-Nederland doet uitspraak in zaken rond grote hennepkwekerij De Kiel
  De rechtbank heeft 5 van de 7 verdachten in een strafzaak in verband met een grote ondergrondse hennepkwekerij in de Kiel in Drenthe veroordeeld. Er werd in de periode van 2015 tot 2017 gedurende twee jaar hennep gekweekt. De kwekerij bevatte ruim 1500 hennepplanten.Winst van €1.470.000Een man uit Weerdinge en... Read more »
 • Publicatie PAS-uitspraken door RNN
  Rechtbank Noord-Nederland heeft alsnog buiten-zitting uitspraken in beroepen tegen besluiten van GS Fryslân en GS Groningen gepubliceerd. In het kader van de beantwoording van kamervragen over de publicatie van PAS-uitspraken is gebleken dat de indruk is ontstaan dat de Rechtbank Noord-Nederland systematisch zou afzien van het publiceren van uitspraken over... Read more »
  +

  Nieuws van de rechtbank Rotterdam

 • Deze zittingen gaan door bij de rechtbank Rotterdam in week 29 (13-17 juli) 2020
  Vanaf 11 mei 2020 behandelt de rechtbank Rotterdam weer meer zaken in fysieke aanwezigheid van procespartijen en verdachten. Strafzaken, jeugd(straf)zaken en familiezaken hebben daarbij prioriteit. Zaken die schriftelijk of via tele(fonisch) horen of skype kunnen worden behandeld, doen we voorlopig nog steeds op die wijze af. De afgelopen periode zijn... Read more »
 • 12 maanden onvoorwaardelijke celstraf voor poging zware mishandeling politieagent
  De rechtbank Rotterdam heeft vandaag een 26-jarige verdachte veroordeeld tot 18 maanden gevangenisstraf, waarvan 6 maanden voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar. De rechtbank oordeelt dat de man schuldig is aan een poging toebrengen zwaar lichamelijk letsel van een politieagent. Na de celstraf moet de man zich houden aan... Read more »
 • Op de rol: 'Ik heb zelf een enkelband voorgesteld'
  Verslag van een rechtszittingJosje was wel vaker bij hem weggegaan, een week, een paar maanden, maar ze was altijd teruggekomen. ‘Onze relatie kende pieken en dalen’, zegt Dirk* in het Dordtse gerechtsgebouw tegen de politierechter. Maar begin mei 2019 komt ze niet terug. Josje is van haar woning in Rotterdam... Read more »
 • Zeven jaar gevangenisstraf en TBS met dwangverpleging voor doodsteken (ex-)vriendin
  De rechtbank Rotterdam heeft vandaag een 28-jarige verdachte veroordeeld tot zeven jaar gevangenisstraf en TBS met dwangverpleging voor het doodsteken van zijn 25-jarige (ex-)vriendin. De steekpartij vond plaats op 16 juli 2019 in haar huis in Vlaardingen. De vrouw overleed enkele uren nadat zij neergestoken was aan haar verwondingen. De... Read more »
 • Tbs met voorwaarden en vijf jaar celstraf voor dodelijke steekpartij metrostation Capelsebrug
  De rechtbank Rotterdam heeft vandaag een 21-jarige verdachte veroordeeld tot vijf jaar gevangenisstraf en tbs met voorwaarden voor het steken van een 20-jarige man op metrostation Capelsebrug op 9 september 2019. Het slachtoffer overleed ter plekke aan zijn verwondingen. De verdachte heeft bekend. De rechtbank gaat niet mee in het verweer van... Read more »
 • Deze zittingen gaan door bij de rechtbank Rotterdam in week 28 (6-10 juli 2020)
  Vanaf 11 mei 2020 behandelt de rechtbank Rotterdam weer meer zaken in fysieke aanwezigheid van procespartijen en verdachten. Strafzaken, jeugd(straf)zaken en familiezaken hebben daarbij prioriteit. Zaken die schriftelijk of via tele(fonisch) horen of skype kunnen worden behandeld, doen we voorlopig nog steeds op die wijze af. De afgelopen periode zijn... Read more »
 • 30 maanden celstraf voor onttrekking minderjarige aan wettelijk gezag en plegen seksuele handelingen
  De rechtbank Rotterdam heeft vandaag een 50-jarige man veroordeeld tot 30 maanden gevangenisstraf met aftrek van de voorlopige hechtenis. De rechtbank acht bewezen dat de verdachte een minderjarige meisje opzettelijk heeft onttrokken aan het wettelijke gezag. Ook heeft hij ontuchtige en seksuele handelingen met haar gepleegd. GebeurtenissenDe verdachte kwam met... Read more »
 • Twee jaar cel voor poging zware mishandeling in pizza-restaurant
  De rechtbank in Rotterdam heeft vandaag een celstraf van 2 jaar opgelegd aan een man die ervan verdacht werd de medewerkster van een pizza-restaurant te hebben mishandeld door haar met kracht bij de keel te hebben gepakt. Enkele dagen later overleed het slachtoffer aan een herseninfarct. De rechtbank stelt vast... Read more »
 • Deze zittingen gaan door bij de rechtbank Rotterdam in week 27 (29 juni - 3 juli 2020)
  Vanaf 11 mei 2020 behandelt de rechtbank Rotterdam weer meer zaken in fysieke aanwezigheid van procespartijen en verdachten. Strafzaken, jeugd(straf)zaken en familiezaken hebben daarbij prioriteit. Zaken die schriftelijk of via tele(fonisch) horen of skype kunnen worden behandeld, doen we voorlopig nog steeds op die wijze af. De afgelopen periode zijn... Read more »
 • Deze zittingen gaan door bij de rechtbank Rotterdam in week 26 (22-26 juni 2020)
  Vanaf 11 mei 2020 behandelt de rechtbank Rotterdam weer meer zaken in fysieke aanwezigheid van procespartijen en verdachten. Strafzaken, jeugd(straf)zaken en familiezaken hebben daarbij prioriteit. Zaken die schriftelijk of via tele(fonisch) horen of skype kunnen worden behandeld, doen we voorlopig nog steeds op die wijze af. De afgelopen periode zijn... Read more »
  +

  Nieuws van de rechtbank Den Haag

 • De trias politica in tijden van de coronacrisis
  een gespannen relatie Het coronavirus COVID-19 heeft onze samenleving doen schudden op haar grondvesten. Nu er niet langer sprake is van een medische noodtoestand, zijn versoepelingen van de noodverordeningen doorgevoerd. Tegelijk ondervindt een groot deel van de samenleving nog de dagelijkse last van het thuiswerken of het wegvallen van inkomsten. Mensen... Read more »
 • Wrakingsverzoek Viruswaanzin afgewezen
  De wrakingskamer van rechtbank Den Haag heeft vandaag het verzoek van Stichting Viruswaarheid.nl (actiegroep Viruswaanzin) tot wraking van de voorzieningenrechter afgewezen. De stichting eiste op 25 juni 2020 in kort geding dat alle maatregelen die de Staat heeft getroffen om de verspreiding van Covid-19 te voorkomen, per direct moeten worden... Read more »
 • Uitspraak wrakingsverzoek Viruswaanzin op 7 juli 2020 te volgen via livestream
  Op dinsdag 7 juli 2020 om 13.00 uur doet de wrakingskamer van de rechtbank Den Haag uitspraak in het wrakingsverzoek van Viruswaanzin. De uitspraak kan door alle belangstellenden via een livestream worden gevolgd: https://streams.nfgd.nl/uitspraak-wrakingsverzoek-viruswaanzin​AchtergrondOp donderdag 25 juni jl. werd het kort geding van Viruswaanzin tegen de Staat behandeld. Aan het... Read more »
 • Behandeling wrakingsverzoek Viruswaanzin op 6 juli 2020 te volgen via livestream
  Op maandag 6 juli 2020 om 09.00 uur behandelt de rechtbank Den Haag het wrakingsverzoek van Viruswaanzin. De zitting van de wrakingskamer kan door belangstellenden via een livestream worden gevolgd: https://streams.nfgd.nl/behandeling-wrakingsverzoek-viruswaanzinAchtergrondOp donderdag 25 juni jl. werd het kort geding van Viruswaanzin tegen de Staat behandeld. Aan het eind van de... Read more »
 • Staat niet verplicht om vrouw uit vluchtelingenkamp in Syrië weg te halen
  De rechter heeft vandaag in een kort geding beslist dat de Staat niet verplicht kan worden om een gewonde Nederlands-Marokkaanse vrouw, die zich in een vluchtelingenkamp in Syrië bevindt, daar weg te halen.Beslissing GerechtshofEind vorig jaar besliste het Gerechtshof in Den Haag al dat de Staat niet verplicht is een... Read more »
 • Veiligheidsregio Haaglanden mocht demonstratie Viruswaanzin weer verbieden
  De rechtbank in Den Haag heeft op zaterdag 27 juni het verzoek van de Stichting Viruswaarheid.nl (actiegroep Viruswaanzin) om de door Veiligheidsregio Haaglanden verboden demonstratie van 28 juni 2020 op het Malieveld door te laten gaan, afgewezen. Vandaag geeft de rechtbank de motivering bij die beslissing. Groot aantal deelnemersNa de... Read more »
 • 21 jaar cel voor moord en wapenbezit
  Een 53-jarige man is vandaag door de rechtbank in Den Haag veroordeeld tot een gevangenisstraf van 21 jaar voor moord en wapenbezit. Verdachte schoot het slachtoffer op 7 augustus 2018 op klaarlichte dag buiten bij een eetgelegenheid volkomen onverwacht neer. De koelbloedigheid en het kennelijke gemak waarmee hij het slachtoffer... Read more »
 • 30 jaar gevangenisstraf voor moord in Den Hoorn
  De rechtbank in Den Haag heeft vandaag een 43-jarige man veroordeeld tot een gevangenisstraf van 30 jaar voor diefstal met geweldpleging, wederrechtelijke vrijheidsberoving en moord, gepleegd op een 59-jarige man in Den Hoorn op 22 januari 2018. De verdachte heeft samen met twee anderen het slachtoffer in zijn woning van zijn... Read more »
 • Kort geding Viruswaanzin tegen de Staat op 25 juni 2020 te volgen via livestream
  Op donderdag 25 juni 2020 om 11.00 uur behandelt de rechtbank Den Haag het kort geding van Viruswaanzin tegen de Staat. De zitting kan door alle belangstellenden via een livestream worden gevolgd: https://streams.nfgd.nl/kort-geding-viruswaanzin-tegen-de-staat. Informatie voor de mediaVoor het maken van audiovisuele opnames geldt een poolregeling die wordt verzorgd door de NOS.... Read more »
 • Veiligheidsregio Haaglanden mag demonstratie Malieveld verbieden
  De rechtbank in Den Haag heeft vrijdag in een spoed voorlopige voorzieningenprocedure geoordeeld dat de Veiligheidsregio Haaglanden een demonstratie van Stichting Viruswaarheid.nl (actiegroep Virus waanzin) op het Malieveld mag verbieden ter bescherming van de gezondheid en ter voorkoming van wanordelijkheden. Groot aantal deelnemersDe actiegroep heeft een demonstratie aangekondigd op het... Read more »
  +

  Nieuws van de rechtbank Midden-Nederland

 • Rechtbank Midden-Nederland start met avondzittingen
  De rechtbank Midden-Nederland start met de al eerder aangekondigde avondzittingen. Bij de rechtbank in Almere staat vandaag, 14 juli, de eerste politierechterzitting op de rol die om 14:00 uur begint en eindigt rond de klok van 20:30 uur. Door ook in de avonden zittingen te houden, behandelt de rechtbank meer... Read more »
 • Gemeente moet vergunning crematorium opnieuw beoordelen
  De rechtbank Midden-Nederland oordeelt dat de gemeente Utrecht de aanvraag voor een omgevingsvergunning voor de bouw van een crematorium aan de Prinsesselaan in Utrecht opnieuw moet beoordelen via een uitgebreide procedure. BegraafplaatsBegraafplaats St. Barbara is een monumentale begraafplaats aan de Prinsesselaan in Utrecht, met onder andere een kantoor, aula en... Read more »
 • Celstraf voor man die ex doodde en haar in Muidertrekvaart gooide
  Een 44-jarige man uit Bussum is door de rechtbank Midden-Nederland veroordeeld tot een gevangenisstraf van 14 jaar en 6 maanden. De man doodde in september 2018 zijn ex-partner. Haar lichaam wikkelde hij in een opblaaszwembad. De man heeft dit pakket vervolgens gedumpt in het water van de Muidertrekvaart, tussen Muiden... Read more »
 • Geen ongelijke behandeling bij verdeling coronatesten onder laboratoria
  Er is geen sprake van ongelijke behandeling bij het gunnen van coronatesten aan het Duitse Labor Dr. Wisplinghoff en het Baarnse U-Diagnostics. Dat heeft de voorzieningenrechter van de rechtbank Midden-Nederland bepaald in een kort geding dat de twee laboratoria hadden aangespannen tegen onder andere de Staat en GGD’en. Ongelijke behandelingDe... Read more »
 • Cel voor veroorzaken auto-ongeluk waarbij vriend overleed
  Een 32-jarige man uit Breukelen is door de rechtbank Midden-Nederland veroordeeld tot een gevangenisstraf van 8 maanden. Ook is hij voor 3 jaar zijn rijbewijs kwijt. De man veroorzaakte begin vorig jaar een auto-ongeluk waarbij een vriend van hem, die op de bijrijdersstoel zat, overleed. De verdachte was toen onder... Read more »
 • 5 Jaar cel en tbs voor man die thuishulp probeerde te doden
  Een 49-jarige man is door de rechtbank Midden-Nederland veroordeeld tot een gevangenisstraf van 5 jaar. Ook legt de rechtbank hem tbs met dwangverpleging op. De man sloeg vorig jaar mei vanuit het niets een vrouw met een steen op haar hoofd. Ook probeerde hij haar nek te breken. De verdachte... Read more »
 • 18 Jaar cel voor man die partner doodde en haar in stukken zaagde
  Een 57-jarige man uit Soest is door de rechtbank Midden-Nederland veroordeeld tot een gevangenisstraf van 18 jaar. De man doodde eind december 2018 zijn eigen partner. Daarna zaagde hij haar lichaam in stukken en liet de lichaamsdelen op verschillende plekken achter. Ook stal hij vlak na haar dood ruim honderdzestienduizend... Read more »
 • Celstraf en rijontzegging voor dodelijk verkeersongeluk Utrecht
  De rechtbank Midden-Nederland veroordeelt een 26-jarige man uit Vianen tot een gevangenisstraf van 3 jaar en 8 maanden voor het veroorzaken van een dodelijk verkeersongeval op de Kardinaal de Jongweg in Utrecht. Ook krijgt de man een rijontzegging van 5 jaar. OngevalOp de vroege ochtend van 9 december 2017 rijdt de... Read more »
 • 6 Jaar cel en tbs voor schietpartij in Almere
  Een 20-jarige man uit Almere is door de rechtbank Midden-Nederland veroordeeld tot 6 jaar cel en tbs voor een poging tot doodslag in Almere in juli 2018. Hij probeerde het slachtoffer van het leven te beroven door met een vuurwapen op hem te schieten. Ook heeft hij zich schuldig gemaakt... Read more »
 • Livestream bij uitspraak in zaak dood kapster Soest
  De rechtbank doet vrijdag 3 juli a.s. om 10.30 uur uitspraak in de zaak van een 57-jarige man uit Soest. Hij wordt ervan verdacht zijn partner, een kapster uit Soest, in december 2018 om het leven te hebben gebracht en vervolgens haar lichaam in stukken te hebben gezaagd en weggemaakt.... Read more »
  +

  Nieuws van de rechtbank Oost-Brabant

 • Celstraf voor Helmondse mensensmokkelaar
  Een 56-jarige man uit Helmond moet 36 maanden de cel in. Ook mag hij 5 jaar lang niet werken binnen het vreemdelingenrecht. Volgens de rechtbank Oost-Brabant heeft de man meerdere malen meegewerkt aan het verschaffen van illegaal verblijf in Nederland. Dat deed hij tegen betaling en daarmee maakte hij zich... Read more »
 • Tot 4,5 jaar cel voor Eindhovense bende inbrekers en helers
  De rechtbank Oost-Brabant heeft een 33-jarige Eindhovenaar veroordeeld tot een gevangenisstraf van 4,5 jaar. Hij pleegde 5 inbraken en 4 ramkraken bij bedrijven. Een 43-jarige plaatsgenoot krijgt 4 jaar en 2 maanden cel voor zijn aandeel in een deel van die delicten en een 22-jarige Eindhovenaar krijgt 365 dagen jeugddetentie,... Read more »
 • Nertsenhouderij Rosmalen moet meer doen om vliegenoverlast in wijk te voorkomen
  De gemeente ’s-Hertogenbosch mocht de vergunning van een nertsenhouderij in Rosmalen aanpassen, oordeelt de rechtbank Oost-Brabant vandaag. Het bedrijf moet voldoen aan extra voorschriften om vliegenoverlast in de omgeving te voorkomen.Het bedrijf houdt al jarenlang nertsen in de wijk Sparrenburg in Rosmalen. Van de bewoners ontvangt de gemeente ’s-Hertogenbosch al... Read more »
 • Rijinstructeur krijgt celstraf voor aanranden van leerlingen
  Een 63-jarige man uit Helmond is door de rechtbank Oost-Brabant veroordeeld tot een gevangenisstraf van 10 maanden, waarvan 6 maanden voorwaardelijk. De man randde 4 meisjes aan die autorijles van hem kregen. De man werkte als rijinstructeur en maakte tussen juni 2016 en juni 2017 misbruik van die positie. Dat... Read more »
 • Celstraffen voor fraude met beleggingen
  De rechtbank Oost-Brabant heeft een 65-jarige man die in Spanje woont veroordeeld tot een gevangenisstraf van 27 maanden voor fraude met beleggingen in Amerikaanse levensverzekeringen. Hij lichtte 26 slachtoffers op voor in totaal ruim 1,3 miljoen euro. Een 48-jarige vrouw uit Nistelrode krijgt voor haar rol een celstraf van 18... Read more »
 • Celstraffen voor roofoverval op bejaarde in Maren-Kessel
  De rechtbank Oost-Brabant heeft een 21-jarige man uit Helmond veroordeeld tot een gevangenisstraf van 4 jaar. Hij roofde samen met een zijn medeverdachte, een 22-jarige man uit Nijmegen,  de kluis van zijn stiefvader leeg en vervolgens pleegden zij een roofoverval op de vader van de stiefvader. De 22-jarige medeverdachte krijgt... Read more »
 • Tot 8,5 jaar cel voor Roemenen die bejaarde of zwakke slachtoffers beroofden
  De rechtbank Oost-Brabant heeft een 19-jarige man uit Roemenië veroordeeld tot een gevangenisstraf van 8,5 jaar. Hij maakte zich schuldig aan een reeks berovingen van bejaarde en/of andere zwakke personen die aan het pinnen waren bij een geldautomaat. Twee Roemeense mannen van 24 en 21 jaar krijgen ieder 5 jaar... Read more »
 • Hoge geldboete voor dood door schuld werknemer na liftongeval kledingzaak
  De rechtbank Oost-Brabant oordeelt dat de exploitant van een modezaak schuldig is aan de dood van een werknemer die bij een bedrijfsongeval in Geldrop met een goederenlift om het leven kwam. Het bedrijf krijgt hiervoor een geldboete opgelegd van 100.000 euro waarvan de helft voorwaardelijk.Op 13 september 2017 was het... Read more »
 • Woning en gedeelte perceel in Mill 3 maanden op slot na vondst ondergrondse ruimtes voor hennepkwekerij
  De burgemeester van Mill en Sint Hubert mag een woning en perceel aan de Cuijksedijk in Mill voor 3 maanden sluiten. Dat bepaalde de voorzieningenrechter van de rechtbank Oost-Brabant vandaag. Op het perceel bij de woning werden ondergrondse ruimtes gevonden die waren ingericht als hennepkwekerij. De politie kreeg diverse meldingen... Read more »
 • Maximale taakstraf en voorwaardelijke celstraf voor dodelijk ongeval op A50
  De rechtbank Oost-Brabant heeft een 29-jarige man die in België woont veroordeeld tot een taakstraf van 240 uur, een voorwaardelijke gevangenisstraf van 8 maanden en een voorwaardelijke rijontzegging van 3 jaar. Hij veroorzaakte 2 jaar geleden een ongeval waarbij zijn vriend om het leven kwam en zijn vriendin zwaargewond raakte.... Read more »
  +

  Nieuws van de rechtbank Zeeland-West-Brabant

 • Taakstraf en voorwaardelijke celstraf voor veroorzaken verkeersongeval in Breda
  De rechtbank Zeeland-West-Brabant heeft een 22-jarige taxichauffeur veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van zes maanden en de maximale taakstraf van 240 uur. Daarnaast is een rijontzegging opgelegd van 3 jaar, waarvan 1 jaar voorwaardelijk. Verder is er een proeftijd van drie jaar opgelegd voor de voorwaardelijke gevangenisstraf en de rijontzegging.... Read more »
 • Maximale taakstraf voor veroorzaken dodelijk ongeval Tilburg
  De rechtbank Zeeland-West-Brabant heeft een 24-jarige automobilist veroordeeld tot de maximale taakstraf van 240 uur en een rijontzegging van 1 jaar. De man veroorzaakte in 2018 een ernstig verkeersongeval waarbij een 14-jarige jongen om het leven kwam.Op 25 juli 2018 reed de man met zijn personenauto over de Ringbaan Zuid... Read more »
 • Rechtbank Zeeland-West-Brabant, locatie Tilburg verhuist naar Piusplein
  Rechtbank Zeeland-West-Brabant, locatie Tilburg, gaat verhuizen naar Piusplein 50. Om financiële- en beveiligingsredenen is ervoor gekozen een kleiner pand te betrekken. Op 6 juli 2020 wordt het pand door de rechtbank in gebruik genomen. Meerdere locatiesDe rechtbank Zeeland-West-Brabant heeft locaties in Bergen op Zoom, Breda, Middelburg en Tilburg. Sinds juni... Read more »
 • Rechtbank Zeeland-West-Brabant 'coronaproof'
  De rechtbanklocaties in Breda en Middelburg gaan vanaf 11 mei gefaseerd weer zaken behandelen waarbij partijen fysiek aanwezig moeten zijn. Verschillende aanpassingen in de gerechtsgebouwen, zoals plexiglas en looproutes, maken dit mogelijk. Uiteraard alleen indien partijen RIVM-klachtenvrij zijn en niet behoren tot een risicogroep. Zittingen waarbij lijfelijke aanwezigheid niet nodig... Read more »
 • Rechtbank Zeeland-West-Brabant publiceert extern jaarbericht 2019
  Rechtbank Zeeland-West-Brabant behandelde in 2019 in totaal 107.800 zaken. Maar er gebeurde meer. Veel groepen bezochten de verschillende locaties van de rechtbank. Er kwamen initiatieven zoals gesprekken over een mogelijke buurtrechter in Roosendaal en de schuldenpilot in Tilburg. De rechtbank blikt hierop terug in haar externe jaarbericht.“De Recht­spraak bestaat voor... Read more »
 • Coronaspuger in Zeeland krijgt 8 weken celstraf
  De politierechter in Middelburg heeft woensdag bij een supersnelrechtzitting een man een celstraf opgelegd van acht weken, waarvan vier weken voorwaardelijk, met een proeftijd van twee jaar. De man werd veroordeeld in verband met een corona gerelateerd misdrijf. Het was de eerste zaak van een ‘coronaspuger’ die in Zeeland werd behandeld. De verdachte moest zich bij... Read more »
 • 20 jaar cel voor moord in flatwoning
  De rechtbank Zeeland-West-Brabant heeft vandaag twee mannen uit Breda veroordeeld tot een gevangenisstraf van 20 jaar voor moord. De twee vermoordden op 9 januari 2018 een 25-jarige man, die op dat moment lag te slapen op de bank in zijn woning. De rechtbank spreekt van een kille en geplande liquidatie.In... Read more »
 • Donderdag 9 april: Uitspraak doodgeschoten man in flatwoning Hoge Vucht Breda te volgen via livestream
  De rechtbank Zeeland-West-Brabant doet op donderdag 9 april om 12.30 uur uitspraak in de zaak van de doodgeschoten man in een flatwoning in de wijk Hoge Vucht in Breda. Door de recente ontwikkelingen rondom het coronavirus is het aantal personen dat bij de uitspraak in de zittingszaal aanwezig kan zijn... Read more »
 • Op de rol: 'U riep ook corona!'
  Verslag van een rechtszitting‘Kunt u mij goed verstaan?’, vraagt de Bredase politierechter Esther Kouwenhoven, terwijl ze op een groot televisiescherm kijkt. ‘Ik kan u vrij goed verstaan mevrouw’, reageert Adriaan vanuit het politiebureau in Breda. ‘Naast mij zit de officier van justitie. Ziet u die mevrouw?’ Ja, Adri ziet haar.... Read more »
 • Jeugddetentie voor steekpartij in Oisterwijk
  Een 15-jarige jongen uit Tilburg is vandaag door de rechtbank in Breda veroordeeld tot jeugddetentie, een taakstraf en verplichte behandeling. Hij stak op 20 augustus 2019 in Oisterwijk een 18-jarige jongen neer. Het slachtoffer werd in zijn zij en bij zijn oksel geraakt. Hij hield hier uiteindelijk een fors litteken... Read more »
  +

  Nieuws van de rechtbank Gelderland

 • Tot 24 maanden gevangenisstraf voor diefstal van 2.002 laptops
  De rechtbank veroordeelt 3 mannen uit Brabant voor het plegen van een diefstal, waarbij midden in de nacht uit een trailer die op een beveiligd bedrijventerrein in Duiven geparkeerd stond, 2.002 laptops met een waarde van ruim 1 miljoen euro zijn buitgemaakt. De rechtbank oordeelt dat de diefstal tot in... Read more »
 • Celstraf man uit Hoevelaken voor mensenhandel
  De rechtbank legt een 24-jarige man uit Hoevelaken een celstraf op van 12 maanden voor mensenhandel. Een deel daarvan (4 maanden) is voorwaardelijk met een proeftijd van 3 jaar.De man kwam via Instagram in contact met een meisje van 17 jaar. Hij probeerde haar zover te krijgen dat ze voor... Read more »
 • Man uit Rheden veroordeeld voor hacken, oplichting en witwassen
  De rechtbank veroordeelt een 26-jarige man uit Rheden voor computercriminaliteit (hacken), oplichting en witwassen. De man krijgt een gevangenisstraf opgelegd van 14 maanden, waarvan 6 maanden voorwaardelijk.De man verschafte zich tussen 2015 en 2017 - samen met anderen - met onrechtmatig verkregen inloggegevens toegang tot accounts van Wehkamp-klanten. Via die... Read more »
 • Geen vrijstelling voor het dragen van een mondkapje in het openbaar vervoer
  Een man uit Tiel krijgt geen vrijstelling voor het dragen van een mondkapje tijdens het reizen met het openbaar vervoer. De man had de Veiligheidsregio Gelderland-Zuid verzocht hem een vrijstelling te geven voor het dragen van een mondkapje. De Veiligheidsregio heeft volgens de rechtbank niet de bevoegdheid om deze vrijstelling... Read more »
 • Tbs met dwangverpleging voor poging doodslag 2 medebewoners AZC Harderwijk
  De rechtbank veroordeelt een 24-jarige man (geboren in Benin City, Nigeria) voor poging doodslag van 2 medebewoners van het AZC in Harderwijk. De rechtbank legt de tbs-maatregel met dwangverpleging op. Daarnaast moet de man schadevergoeding betalen aan de benadeelde partijen.De man maakte zich op 17 juni 2019 schuldig aan poging... Read more »
 • Celstraf voor poging tot doodslag in Zutphen
  De rechtbank veroordeelt een 39-jarige man uit Zutphen voor poging tot doodslag. De man stak op 5 december 2019 in Zutphen het slachtoffer met een mes in zijn borst. Het slachtoffer liep als gevolg hiervan in- en uitwendige verwondingen op. De man krijgt een gevangenisstraf van 30 maanden opgelegd, waarvan... Read more »
 • Man veroordeeld voor overval op casino
  De rechtbank veroordeelt een 25-jarige man voor het plegen van een overval op een casino tot een gevangenisstraf van 30 maanden, waarvan 10 maanden voorwaardelijk.De man pleegde de overval op 5 oktober 2019 om in zijn drugsverslaving te kunnen voorzien. Tijdens de overval gebruikte de man een balletjespistool die op... Read more »
 • Welke zittingen gaan door bij rechtbank Gelderland?
  Sinds 11 mei 2020 behandelt de rechtbank op beperkte schaal weer rechtszaken fysiek. Het gaat om zaken waarin de fysieke aanwezigheid van procespartijen en verdachten in de zittingszaal onmisbaar wordt geacht. Strafzaken, jeugd(straf)zaken en familiezaken hebben daarbij prioriteit. Overigens blijft het uitgangspunt dat de rechtbank zoveel mogelijk zaken telefonisch behandelt op schriftelijke wijze,... Read more »
 • R2 moet schadebedrag betalen aan gemeente Nijmegen
  De rechtbank oordeelt definitief dat door een vennootschap van de Rigtergroep stelselmatig aanzienlijk minder zorg is verleend dan was overeengekomen en gedeclareerd. De rechtbank veroordeelt deze vennootschap - R2 - en haar bestuurders tot vergoeding van een schadebedrag van ruim 150 duizend euro aan de gemeente Nijmegen.In deze al langer... Read more »
 • Man veroordeeld voor mishandeling agent en besmeuren politiecel
  Man is volledig ontoerekeningsvatbaar en ontslagen van alle rechtsvervolgingDe rechtbank veroordeelt een 33-jarige man voor het mishandelen van een politieagent en tijdelijk onbruikbaar maken van zijn politiecel door deze met ontlasting en bloed te besmeuren. De man is ontslagen van alle rechtsvervolging, omdat hij volledig ontoerekeningsvatbaar is verklaard. De rechtbank... Read more »
  +

  Nieuws van de rechtbank Noord-Holland

 • Bestuurs- en strafzaken rechtbank Noord-Holland week 29 (13 t/m 17 juli)
  Deze week behandelt de rechtbank Noord-Holland de volgende bestuurs- en strafzaken.BestuursrechtHaarlem - Enkelvoudige kamer (pdf, 48,1 KB)Haarlem - Voorlopige voorzieningen (pdf, 50,7 KB)StrafrechtAlkmaar - Meervoudige Kamer (pdf, 54,6 KB)Alkmaar - Politierechterzittingen (pdf, 58,6 KB)Haarlem - Meervoudige Kamer (pdf, 57,5 KB)Haarlem - Politierechterzittingen (pdf, 60,6 KB)Schiphol - Politierechterzittingen (pdf, 49,8 KB)PersIn... Read more »
 • Jeugddetentie en jeugd-tbs voor straatroof en poging verkrachting
  De rechtbank Noord-Holland heeft zes maanden jeugddetentie en een onvoorwaardelijke PIJ (jeugd-tbs) opgelegd aan een 16-jarige jongen. De rechtbank acht bewezen dat hij op 20 augustus 2019 een 17-jarige vrouw heeft beroofd en heeft geprobeerd te verkrachten. Hij is ook veroordeeld voor diefstal van een snorfiets op 21 september 2019.Met... Read more »
 • Bestuurs- en strafzaken rechtbank Noord-Holland week 28 (6 t/m 10 juli)
  Deze week behandelt de rechtbank Noord-Holland de volgende bestuurs- en strafzaken. BestuursrechtHaarlem - Enkelvoudige kamer (pdf, 67,2 KB) Haarlem - Voorlopige voorzieningen (pdf, 60,7 KB)StrafrechtAlkmaar - Meervoudige kamer (pdf, 55,2 KB) Alkmaar - Politierechterzittingen (pdf, 72,1 KB) Haarlem - Meervoudige kamer (pdf, 54,2 KB) Haarlem - Politierechterzittingen (pdf, 57,9 KB)... Read more »
 • Welke zittingen gaan door bij rechtbank Noord-Holland in week 27 (29 juni t/m 3 juli)
  Deze week behandelt de rechtbank Noord-Holland de volgende bestuurs- en strafzaken. BestuursrechtHaarlem - Enkelvoudige kamer (pdf, 44 KB)Haarlem - Voorlopige voorzieningen (pdf, 44,1 KB)StrafrechtAlkmaar - Meervoudige kamer (pdf, 61,2 KB) Alkmaar - Politierechterzittingen (pdf, 77,3 KB) Haarlem - Meervoudige kamer (pdf, 67,1 KB) Haarlem - Politierechterzittingen (pdf, 77,3 KB) Schiphol... Read more »
 • Huwelijk nietig verklaard; vrouw was al getrouwd
  Op 10 juni 2020 heeft de rechtbank uitspraak gedaan op een verzoek tot nietigverklaring van een huwelijk dat in maart 1992 is gesloten. De vrouw was al met een ander gehuwd.AchtergrondDe man is in maart 1992 met de vrouw gehuwd. Zij zijn in 2002 van elkaar gescheiden. Daarbij is in... Read more »
 • Op de rol: 'Hij legde zomaar zijn hand op haar reet'
  Verslag van een rechtszittingOp 6 en 7 juli strijkt het oer-Hollandse meezingfeest van RADIONL neer op de ijsbaan ‘t Kruis in Heerhugowaard. Hoogtepunt van de zomertoer is een optreden van Jan Keizer en Anny Schilder (BZN). Ruud (27) en Ronald (29) uit Anna Paulowna houden van het vaderlandse levenslied en... Read more »
 • 2,5 jaar gevangenisstraf voor witwassen van bijna 1,4 miljoen euro
  De rechtbank heeft een Chinese man veroordeeld tot 2,5 jaar gevangenisstraf voor het witwassen van bijna 1,4 miljoen euro. Hij probeerde dit contante geldbedrag in zijn rugzak en koffer vanuit Italië via Schiphol naar China te vervoeren. Al het geld wordt door de rechtbank verbeurd verklaard.In de koffer van de... Read more »
 • Welke zittingen gaan door bij rechtbank Noord-Holland in week 26 (22 t/m 26 juni)
  De afgelopen weken publiceerde de rechtbank Noord-Holland wekelijks een nieuwsbericht op rechtspraak.nl met een zittingslijst. Daarin stonden alle zittingen die door gaan. Inmiddels zijn dat zo veel zittingen, dat we hebben besloten om vanaf 2 juni de informatie over zittingen weer te gaan verstrekken als voorheen. Dat betekent dat we... Read more »
 • Verkeerd telefoonnummer in informatieblad bij oproep zittingen
  In het informatieblad over coronamaatregelen dat rechtbank Noord-Holland meestuurt bij oproepen om naar de rechtbank te komen, is een verkeerd telefoonnummer terechtgekomen. Het juiste telefoonnummer is 088 - 361 61 00. Het verkeerde nummer (088 - 361 16 00) is van rechtbank Zeeland-West-Brabant. Het informatieblad is inmiddels aangepast. Onze excuses voor... Read more »
 • Welke zittingen gaan door bij rechtbank Noord-Holland in week 25 (15 t/m 19 juni)
  De afgelopen weken publiceerde de rechtbank Noord-Holland wekelijks een nieuwsbericht op rechtspraak.nl met een zittingslijst. Daarin stonden alle zittingen die door gaan. Inmiddels zijn dat zo veel zittingen, dat we hebben besloten om vanaf 2 juni de informatie over zittingen weer te gaan verstrekken als voorheen. Dat betekent dat we... Read more »
  +

  Nieuws van de rechtbank Overijssel

 • 22 maanden cel voor afpersing lid Satudarah
  Een voormalig president van de motorclub Satudarah Chapter South Clan die zich schuldig maakte aan afpersing van een lid van de motorclub is door de rechtbank Overijssel veroordeeld tot een gevangenisstraf van 22 maanden. Tijdens een ledenavond begin september 2017 is het lid met een zogenoemde ‘bad standing’ uit de... Read more »
 • Raadslid Almelo mocht zich kritisch uitlaten op NPO Radio 1
  Een Almeloos raadslid van de Partij Vrij Almelo handelde niet onrechtmatig door op NPO Radio 1 te zeggen dat de uitbouw van het terras van ’t Wetshuys niet volgens de regels is. Volgens de voorzieningenrechter van de rechtbank Overijssel kunnen de woorden van het raadslid niet als excessief en onnodig grievend... Read more »
 • Taakstraf voor ernstige bedreiging via Twitter
  De politierechter in Zwolle heeft een 31-jarige man uit Almere veroordeeld tot een taakstraf van 20 uur voor het bedreigen van journalist en schrijver Özcan Akyol. De man bedreigde in 2018 het slachtoffer en diens gezin via Twitter. Ernstige bedreigingenVolgens de rechtbank gaat het om een heel vervelend feit en om... Read more »
 • 8 veroordelingen voor drugs- en wapenhandel in Zwolle
  De rechtbank Overijssel heeft acht personen veroordeeld voor hun betrokkenheid bij de handel in verdovende middelen en/of in vuurwapens. De 52-jarige hoofdverdachte in het onderzoek ‘Macan’ is op  oudjaarsavond 2019 doodgeschoten bij zijn woning in Zwolle. Hij had mogelijk een centralere rol in de illegale handel, waar de acht andere... Read more »
 • Overijsselse Overlegrechter ziet meest uiteenlopende zaken passeren. ‘Wat te doen met de Zweedse meelbes?’
  Wat voor een buitenstaander wellicht wordt bestempeld als ‘klein leed’ of ‘super-lokaal nieuws’ is voor betrokkenen vaak een zaak van groot belang. Burengeschillen vallen vaak in deze categorie. Zo ook de zaak rondom een Zweedse meelbes (boom) in de omgeving van Arnhem. Zorgt de boom voor zo veel overlast dat... Read more »
 • Jarenlange celstraffen voor witwassen mondkapjesfraudegeld
  Twee mannen die zich schuldig maakten aan het witwassen van 845.000 euro en valsheid in geschrifte zijn beiden door de rechtbank Overijssel veroordeeld tot 2 jaar gevangenisstraf. De mannen waren betrokken bij het witwassen van geld dat door anderen is verdiend door oplichting met de verkoop van mondkapjes. Ook vervalsten... Read more »
 • Welke zittingen gaan deze week door bij de rechtbank Overijssel?
  Voor partijen opent de rechtbank Overijssel stap voor stap de deuren. Zoveel mogelijk zaken gaan door: in de zaal of bijvoorbeeld via videoverbinding. Een overzicht van zittingen in de komende week.Week 27 – 29 juni t/m 3 juliWelke zaken gaan - vooralsnog - door in week 27, van 29 juni tot en met 3... Read more »
 • Kantonrechter ontslaat tekortschietend Bewindvoerderscollectief
  De kantonrechter in Almelo heeft het Bewindvoerderscollectief uit Nunspeet ontslagen als curator, bewindvoerder of mentor van ongeveer 73 mensen uit Overijssel. Het bedrijf werkte slordig, maakte veel fouten en heeft het vertrouwen van de kantonrechter ernstig geschaad. Ook de kantonrechter in Zutphen heeft het bedrijf ontslagen in de dossiers van... Read more »
 • Zorginstelling Victorie moet zorggelden terugbetalen aan gemeente Almelo
  Zorginstelling Victorie is de afspraken uit haar overeenkomst met de gemeente Almelo niet nagekomen en moet daarom zorggelden terugbetalen aan de gemeente. De rechtbank Overijssel oordeelt in een civiele procedure dat het Almelose bedrijf geen goede ondersteuning of zorg verleende. Zo nam de directrice cliënten mee naar het casino en... Read more »
 • Celstraffen voor productie van miljoenen illegale sigaretten
  Een 36-jarige man uit Litouwen die aan het hoofd stond van een illegale sigarettenfabriek in het Gelderse Zuilichem is veroordeeld tot een gevangenisstraf van 2 jaar. De man was verantwoordelijk voor de productie van 1,8 miljoen sigaretten, zonder dat hij daar accijnsheffing over betaalde. Ook in een andere zaak rondom... Read more »