Rechtbanken

  +

  Nieuws van de rechtbank Amsterdam

 • Het oordeel van de rechter
  De rechtbank Amsterdam doet ongeveer 140.000 uitspraken per jaar.Deze week hebben we 7 van de belangrijkste en meest opvallende zaken per rechtsgebied geselecteerd. Straf - Valsheid in geschrift en poging oplichting van IND bestraft10 juni - Een 50-jarige man is veroordeeld tot 240 uur taakstraf, waarvan 80 uur voorwaardelijk, omdat hij... Read more »
 • Beleggers vangen bot in zaak rond faillissement Imtech
  De rechtbank wijst de eisen van tien beleggers tegenover vier voormalige bestuurders en een voormalig commissaris van het failliete ingenieursbureau Imtech af. Ze zijn onvoldoende concreet en deels verjaard. De beleggers houden hen aansprakelijk voor hun verliezen als gevolg van het faillissement. Eerst eisten zij een verklaring voor recht dat de... Read more »
 • Het oordeel van de rechter
  De rechtbank Amsterdam doet ongeveer 140.000 uitspraken per jaar.Deze week hebben we 8 van de belangrijkste en meest opvallende zaken per rechtsgebied geselecteerd.Straf - Jeugddetentie voor samen met neef in elkaar slaan van man3 juni - Een 19-jarige man is veroordeeld tot 9 maanden jeugddetentie waarvan 3 maanden voorwaardelijk omdat hij op... Read more »
 • Zittingen juni strafzaak Marengo: informatie voor pers en publiek
  Op 11, 21, 25, 29 en 30 juni vinden er in de extra beveiligde rechtbank De Bunker in Amsterdam-Osdorp weer zittingen plaats in de strafzaak Marengo. Pers en publiek dienen zich voor alle zittingsdagen vooraf aan te melden.​Programma Op vrijdag 11 juni, maandag 21 juni en vrijdag 25 juni zal... Read more »
 • 11 jaar cel voor leiden criminele organisaties moord en witwassen
  Een 47-jarige man is door de rechtbank veroordeeld tot een gevangenisstraf van in totaal 11 jaar cel. Hij krijgt voor het leiden van een criminele organisatie met als doel moord de maximale straf opgelegd, 8 jaar. Daar komt 4 jaar bij voor het leidinggeven aan een witwasorganisatie en het  medeplegen... Read more »
 • Het oordeel van de rechter
  De rechtbank Amsterdam doet ongeveer 140.000 uitspraken per jaar.Deze week hebben we 7 van de belangrijkste en meest opvallende zaken per rechtsgebied geselecteerd. Straf - Vrijspraak van poging doodslag in winteropvang26 mei - Een 50-jarige man is vrijgesproken van poging tot doodslag en poging tot zware mishandeling van agenten in een winteropvang... Read more »
 • Het oordeel van de rechter
  De rechtbank Amsterdam doet ongeveer 140.000 uitspraken per jaar. Deze week hebben we 7 van de belangrijkste en meest opvallende zaken per rechtsgebied geselecteerd.Straf - Celstraf en vrijspraak voor vervoer 52 kilo cocaïne 19 mei - Een 25-jarige man is veroordeeld tot 42 maanden gevangenisstraf omdat hij samen met anderen op... Read more »
 • Beslissingen onderzoekswensen Marengo
  De rechtbank heeft vandaag in de strafzaak Marengo beslissingen genomen op onderzoekswensen die de verdediging heeft ingediend voorafgaand aan of tijdens de regiezitting van 16 april 2021. OnderzoekswensenDe rechtbank heeft op 22 april 2021 reeds op enkele onderzoekswensen beslist en procespartijen de mogelijkheid geboden om de overige onderzoekswensen, waarvan op de... Read more »
 • Oud-bestuurder Nissan-Mitsubishi B.V. moet loon terugbetalen
  Een oud-bestuurder van Nissan-Mitsubishi B.V. moet bijna 5 miljoen euro terugbetalen aan het bedrijf. Dat heeft de rechtbank Amsterdam vandaag beslist. De rechtbank constateert dat er geen sprake was van een arbeidsovereenkomst. VergoedingenDe oud-bestuurder heeft in verband met zijn ontslag als bestuurder van Nissan-Mitsubishi B.V. geen recht op een billijke vergoeding,... Read more »
 • 9 jaar cel en tbs voor fatale schietpartij Nieuwe Meer
  Een 21-jarige man uit Hoofddorp is door de rechtbank veroordeeld tot een gevangenisstraf van 9 jaar cel en tbs met dwangverpleging voor het doodschieten van een 24-jarige man uit Haarlem aan de Nieuwe Meer in Amsterdam. De man is tevens veroordeeld voor afpersing, het dreigen met een vuurwapen en vuurwapenbezit.... Read more »
  +

  Nieuws van de rechtbank Limburg

 • Telefoonstoring rechtbank Limburg
  Noodnummers in gebruikRechtbank Limburg is vanwege een landelijke storing op dit moment niet bereikbaar via onze 088-nummers. Voor spoedzaken kunt u het gewenste team bereiken via de volgende noodnummers:Kabinet RC  06-55481851Strafrecht Maastricht en Verkeerstoren  06-29461860Raadkamer Gevangenhouding Maastricht  06-55244687Straf Steunpunt Roermond  06-50126050Toezicht Insolventies  06-55481862Toezicht Bewind  06-55244571 Handel / Kanton Roermond  06-29159609Kanton Maastricht  06-29490479Handel Maastricht  06-29503220Bestuursrecht  06-29494963Familie &... Read more »
 • Zittingsrooster rechtbank Limburg week 24 (14 – 18 juni 2021)
  Onderstaand overzicht geeft een algemeen beeld van de verschillende zaken die, ondanks de coronamaatregelen, worden behandeld bij de rechtbank Limburg. De zaken worden op verschillende manieren behandeld; fysiek, schriftelijk, via de telefoon of via een beeldverbinding. StrafrechtMaandag 14 juni09.00 uur: Meervoudige Kamer zitting locatie Maastricht09.00 uur: Meervoudige Kamer zitting locatie Maastricht 09.00... Read more »
 • Uitspraak Kort Geding Bospop - vorderingen afgewezen
  Drie bestuursleden van Stichting Bospop zijn het niet eens met hun ontslag als bestuurslid door de andere vier bestuursleden. Ze zijn van mening dat geen rechtsgeldig ontslagbesluit is genomen. In een bodemprocedure vorderen ze daarover een uitspraak van de rechtbank. Kort gedingDaarnaast hadden zij een kort geding aangespannen. Hierin vorderden ze... Read more »
 • Zittingsrooster rechtbank Limburg week 23 (7 – 11 juni 2021)
  Onderstaand overzicht geeft een algemeen beeld van de verschillende zaken die, ondanks de coronamaatregelen, worden behandeld bij de rechtbank Limburg. De zaken worden op verschillende manieren behandeld; fysiek, schriftelijk, via de telefoon of via een beeldverbinding. StrafrechtMaandag 7 juni09.00 uur: Meervoudige Kamer zitting locatie Maastricht09.00 uur: Meervoudige Kamer zitting locatie Roermond09.00... Read more »
 • Eerste zitting Huis van het Recht in Heerlen
  In de vergaderruimte Bernardinuskapel in Heerlen was vandaag, 2 juni 2021, de eerste zitting in het kader van de pilot Huis van het Recht (HvhR). Heerlen is voor de duur van deze pilot door demissionair minister Sander Dekker aangewezen als zittingslocatie van de rechtbank Limburg.Waar ging de eerste HvhR-zaak over?Het verzoek... Read more »
 • Intrekking Nederlanderschap na plegen van terroristisch misdrijf blijft in stand
  Op 27 mei 2021 heeft de meervoudige kamer Bestuursrecht van de rechtbank Limburg uitspraak gedaan in het beroep tegen de intrekking van het Nederlanderschap van een man die veroordeeld is voor het plegen van een terroristisch misdrijf. De rechtbank heeft geoordeeld dat het besluit van de staatssecretaris van Justitie en... Read more »
 • Zittingsrooster rechtbank Limburg week 22 (31 mei – 4 juni 2021)
  Onderstaand overzicht geeft een algemeen beeld van de verschillende zaken die, ondanks de coronamaatregelen, worden behandeld bij de rechtbank Limburg. De zaken worden op verschillende manieren behandeld; fysiek, schriftelijk, via de telefoon of via een beeldverbinding. StrafrechtMaandag 31 mei09.00 uur: Meervoudige Kamer zitting locatie Maastricht09.00 uur: Meervoudige Kamer zitting locatie Roermond09.00... Read more »
 • Digitaal politierechterzitting bijwonen mogelijk voor scholen
  Scholen kunnen via Skype politierechterzittingen van rechtbank Limburg bijwonen. Alternatief voor fysieke groepsbezoekenHet online bijwonen van een politierechterzitting is een alternatief voor de fysieke groepsbezoeken, die sinds de uitbraak van het coronavirus niet meer mogelijk zijn. De ruimte in de zittingszaal is op dit moment te beperkt om groepsbezoeken toe te laten.... Read more »
 • Zittingsrooster rechtbank Limburg week 21 (24 – 28 mei 2021)
  Onderstaand overzicht geeft een algemeen beeld van de verschillende zaken die, ondanks de coronamaatregelen, worden behandeld bij de rechtbank Limburg. De zaken worden op verschillende manieren behandeld; fysiek, schriftelijk, via de telefoon of via een beeldverbinding. Maandag 24 mei, tweede Pinksterdag is de rechtbank gesloten.StrafrechtDinsdag 25 mei09.00 uur: Meervoudige Kamer... Read more »
 • 20 jaar gevangenisstraf en tbs voor moord op ex-vriendin
  De rechtbank Limburg heeft de 54-jarige Roberto H. veroordeeld tot een gevangenisstraf van 20 jaren en tbs met verpleging voor de moord op zijn ex-vriendin. Het destijds 42-jarige slachtoffer werd op 10 juli 2019 op klaarlichte dag in Kerkrade om het leven gebracht. Haar keel was bijna volledig doorgesneden en... Read more »
  +

  Nieuws van de rechtbank Noord-Nederland

 • Laatste beroepen in PAS-zaken bij bestuursrechter RNN afgerond
  Op 7 juni 2021 heeft de bestuursrechter uitspraak gedaan in 8 beroepen die door de Coöperatie Mobilisation for the Environment U.A. (MOB) en de Vereniging Leefmilieu waren ingesteld tegen vergunningen die op grond van de Wet natuurbescherming door Gedeputeerde Staten van de provincie Fryslân waren verleend. Op één na alle... Read more »
 • Uitspraak van meervoudige kamer bestuursrecht in bodemzaak SiC-vezels Delfzijl
  Op 28 mei 2021 heeft de rechtbank uitspraak gedaan in het beroep van ESD tegen de aan haar door Gedeputeerde Staten van Groningen (GS) opgelegde last onder dwangsom om de emissie van de kankerverwekkende SiC-vezels te beëindigen. De rechtbank is van oordeel dat er geen sprake is van een overtreding... Read more »
 • Rechtbank Noord-Nederland doet uitspraak in zaak verkeersongeval Valthermond
  Op 16 september 2019 vond op de kruising van de Drentse Mondenweg (N379) met de Valtherdijk te Valthermond een ernstig verkeersongeval plaats. De verdachte, die reed op de N379 die een voorrangsweg is, is daarbij met zijn Land Rover tegen de Mercedes van de slachtoffers gebotst. Beide slachtoffers zijn door... Read more »
 • Cypriotisch beleggingsbedrijf moet bijna 50.000 euro terugbetalen aan gedupeerde consument
  De handelskamer van de rechtbank Noord-Nederland heeft een beleggende consument in het gelijk gesteld in een geschil met een online opererende Cypriotische beleggingsfirma, F1 Markets. De consument stelde in deze procedure dat de overeenkomst met de beleggingsfirma via oneerlijke handelspraktijken tot stand was gekomen en uitgevoerd. De rechtbank oordeelt dat... Read more »
 • Tbs met dwangverpleging voor verdachte steekpartij Kolham
  De rechtbank Noord-Nederland heeft aan de verdachte van een steekpartij in Kolham tbs met dwangverpleging opgelegd. De man is volledig ontoerekeningsvatbaar verklaard.SamoeraizwaardBewezenverklaard is dat de man opzettelijk en met voorbedachte raad zijn moeder en stiefvader om het leven wilde brengen. Hij is gewapend met een samoeraizwaard van zijn woonplaats naar de... Read more »
 • Gevangenisstraf van 9 jaar en 6 maanden voor doodslag en mishandeling met voorbedachte raad
  De rechtbank Noord-Nederland, locatie Assen, heeft een 49-jarige vrouw veroordeeld tot 9 jaar en 6 maanden gevangenisstraf voor mishandeling met voorbedachte raad en doodslag op een man uit Hoogeveen. De rechtbank acht wettig en overtuigend bewezen dat de verdachte in de periode 17 december tot 20 december 2017 de man... Read more »
 • Bestuursrechter vernietigt besluit rond grote geitenhouderij Rottum
  De bestuursrechter van de rechtbank Noord-Nederland heeft een besluit van de gemeente Het Hogeland om een (grote) geitenhouderij in Rottum toe te staan, vernietigd. Twee vragen centraalDe geitenhouderij zou de komende jaren met circa 1000 geiten verder worden uitgebreid. Centraal stonden twee vragen. Enerzijds de vraag of deze geitenhouderij, gelet op... Read more »
 • Gevangenisstraffen van 7 jaren, 7 maanden en 5 maanden opgelegd in de zaak Hoogkerk
  De rechtbank Noord-Nederland, locatie Groningen, heeft op 30 april 2021 uitspraak gedaan in de zaak Hoogkerk, waarbij in de nacht van 15 op 16 augustus 2020 een 51-jarige restauranthouder door messteken om het leven is gekomen . Rond half vier ‘s nachts vond een confrontatie plaats in Hoogkerk tussen de... Read more »
 • ISD-maatregel opgelegd voor diefstal na seksdate en afpersing lachgasbezorger
  De Rechtbank Noord-Nederland, locatie Leeuwarden, heeft een 33-jarige man uit Leeuwarden veroordeeld tot plaatsing in een instelling voor stelselmatige daders (ISD-maatregel). Pinpas gestolen na seksdateDe man heeft zich schuldig gemaakt aan diefstal en diefstal met valse sleutel, door na afloop van een seksdate een pinpas te ontvreemden. Vervolgens heeft hij... Read more »
 • 13 jaar gevangenisstraf voor poging doodslag en brandstichting Dokkum
  De rechtbank Noord-Nederland, locatie Leeuwarden, heeft een 35-jarige man veroordeeld tot 13 jaar gevangenisstraf voor een poging tot doodslag op zijn ex-vriendin en brandstichting in haar woning in Dokkum. De vrouw liep ernstig letsel op en haar dochtertje, die boven lag te slapen, kwam in gevaar door brandstichting. Geen herinneringHet... Read more »
  +

  Nieuws van de rechtbank Rotterdam

 • Zittingsrooster week 24 (14 t/m 18 juni 2021)
  Zittingen van de rechtbank Rotterdam vinden plaats in Rotterdam en in Dordrecht. Op de zittingsroosters hieronder ziet u per rechtsgebied een weekoverzicht van de zittingen. Publiek en pers De rechtbank Rotterdam biedt (beperkt) de mogelijkheid voor publiek om fysieke zittingen bij te wonen. Publiek kan zich per mail aanmelden bij de... Read more »
 • Zittingsrooster week 23 (7 t/m 11 juni 2021)
  Zittingen van de rechtbank Rotterdam vinden plaats in Rotterdam en in Dordrecht. Op de zittingsroosters hieronder ziet u per rechtsgebied een weekoverzicht van de zittingen. Publiek en pers De rechtbank Rotterdam biedt (beperkt) de mogelijkheid voor publiek om fysieke zittingen bij te wonen. Publiek kan zich per mail aanmelden bij de... Read more »
 • Wel schuldig maar geen straf voor vrouw die visumaanvraag vals invulde
  Een 32-jarige vrouw is vandaag door de rechtbank Rotterdam schuldig bevonden aan het vals invullen van documenten om een visum te krijgen voor haar toenmalige Syrische vriend. Hoewel de vrouw schuldig is, wordt door de rechtbank geen straf opgelegd vanwege de schade die zij heeft geleden door de strafzaak.De vrouw... Read more »
 • Zittingsrooster week 22 (31 mei t/m 4 juni 2021)
  Zittingen van de rechtbank Rotterdam vinden plaats in Rotterdam en in Dordrecht. Op de zittingsroosters hieronder ziet u per rechtsgebied een weekoverzicht van de zittingen. Publiek en pers De rechtbank Rotterdam biedt (beperkt) de mogelijkheid voor publiek om fysieke zittingen bij te wonen. Publiek kan zich per mail aanmelden bij de... Read more »
 • Geen boete voor telecomaanbieder voor niet delen klantgegevens voor opsporingsdoeleinden
  De boete die de staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat aan een telecomaanbieder heeft opgelegd omdat deze haar database met klantgegevens niet beschikbaar stelde voor opsporingsdoeleinden, is door de rechtbank Rotterdam ongedaan gemaakt. Bestrijding van criminaliteitAlle telecomaanbieders zijn verplicht hun klantgegevens ter beschikking te stellen voor de bestrijding van criminaliteit en... Read more »
 • Scholieren weer DIGITAAL welkom bij politierechterzittingen
  Nadat de rechtbank Rotterdam een aantal keer (ad hoc) positieve ervaringen heeft opgedaan met livestreams van (PR-)zittingen, biedt de rechtbank deze mogelijkheid nu ook aan scholieren in samenwerking met ProDemos. Alternatief voor fysieke groepsbezoeken Het online bijwonen van een zitting is een alternatief voor de fysieke groepsbezoeken, die sinds de uitbraak van het coronavirus... Read more »
 • Zittingsrooster week 21 (25 t/m 28 mei 2021)
  Zittingen van de rechtbank Rotterdam vinden plaats in Rotterdam en in Dordrecht. Op de zittingsroosters hieronder ziet u per rechtsgebied een weekoverzicht van de zittingen. Publiek en pers De rechtbank Rotterdam biedt (beperkt) de mogelijkheid voor publiek om fysieke zittingen bij te wonen. Publiek kan zich per mail aanmelden bij... Read more »
 • Boete voor GGZ-aanbieder blijft in stand
  De rechtbank Rotterdam heeft het beroep dat een GGZ-aanbieder instelde tegen de boete van € 400.000,- die de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) oplegde, ongegrond verklaard. Burn-outCentraal in de zaak staat de diagnose Ongedifferentieerde somatoforme stoornis (OSS). De medisch deskundige die namens de NZa een aantal dossiers van de GGZ-aanbieder heeft onderzocht, constateerde dat... Read more »
 • Zittingsrooster rechtbank Rotterdam week 20 (17 t/m 21 mei 2021)
  Zittingen van de rechtbank Rotterdam vinden plaats in Rotterdam en in Dordrecht. Op de zittingsroosters hieronder ziet u per rechtsgebied een weekoverzicht van de zittingen. Publiek en pers De rechtbank Rotterdam biedt (beperkt) de mogelijkheid voor publiek om fysieke zittingen bij te wonen. Publiek kan zich per mail aanmelden bij de... Read more »
 • Op de rol: 'De poezen zijn mij nu vergeten'
  Verslag van een rechtszitting‘Als er wat gebeurt, weet de politie dat ik het ben geweest (...) Ik achtervolg je naar huis. Vuil kkr wijf dat je er bent als ik jr zie sla ik je een gebroken kkr neus.’ En zo gaat het maar door op WhatsApp en de voicemail.... Read more »
  +

  Nieuws van de rechtbank Den Haag

 • Bemanningsleden van Greenpeace schip 'Esperanza' mogen aan wal
  Zes bemanningsleden van de 'Esperanza' die voor Greenpeace op het schip onderhoudswerkzaamheden verrichten mogen aan wal, heeft de voorzieningenrechter in Den Haag besloten.InreisverbodNederland had bepaald dat zij aan boord moesten blijven vanwege het algemeen inreisverbod dat geldt voor mensen buiten de EU in verband met coronamaatregelen. De Esperanza wordt aangemerkt... Read more »
 • Livestream kort geding Stichting Bewust Nederland tegen de Staat
  Op donderdag 10 juni 2021 om 10.00 uur behandelt de rechtbank Den Haag het kort geding van Stichting Bewust Nederland tegen de Staat. De stichting wil dat de mondkapjesverplichting wordt afgeschaft. De zitting kan door belangstellenden via een livestream worden gevolgd: https://streams.nfgd.nl/stichting-bewust-nederland-tegen-de-staat-inzake-mondkapjesverplichtingInformatie voor de mediaVoor het maken van audiovisuele opnames... Read more »
 • Praktische informatie over rechtszaak Amnesty International c.s. tegen Koninklijke Marechaussee
  Op dinsdag 15 juni 2021 om 09.30 uur behandelt de rechtbank Den Haag de zaak van Amnesty International,  Stichting RADAR, NJCM, Controle Alt Delete en twee individuele burgers tegen de Staat der Nederlanden (Koninklijke Marechaussee).   AchtergrondDe Koninklijke Marechaussee is belast met vreemdelingentoezicht in het grensgebied ter bestrijding van illegaal verblijf... Read more »
 • Gevangenisstraffen en vrijspraak voor dodelijke steekpartij Goudriaankade
  De rechtbank Den Haag heeft vandaag twee verdachten van 20 en 21 jaar veroordeeld tot een gevangenisstraf van tien jaar voor hun betrokkenheid bij de dodelijke steekpartij waarbij Bilal Aydin is overleden. Drie andere verdachten zijn door de rechtbank vrijgesproken.ConfrontatieOp 21 december 2019 heeft een groep jongeren een videoclip van... Read more »
 • Bekendmaking identiteit zaaddonor mocht niet worden geweigerd
  Donorkinderen en hun moeders die procederen over de bekendmaking van de identiteit van hun zaaddonor krijgen van de rechtbank Den Haag grotendeels gelijk. Stichting donorgegevens kunstmatige bevruchting (SDKB) en de kliniek moeten beoordelen of de redenen van de donor om anoniem te willen blijven zwaarwegend genoeg zijn. Zo niet, dan... Read more »
 • Celstraf voor oud-officier van justitie voor betaalde seks met minderjarige
  De rechtbank Den Haag heeft vandaag een voormalig plaatsvervangend hoofdofficier van justitie veroordeeld tot vijf maanden onvoorwaardelijke gevangenisstraf voor het plegen van ontucht met een minderjarige jongen. Hij heeft in 2016 meerdere keren seks gehad met de jongen tegen betaling van bier, chips, sigaretten en geld. Hij heeft daarbij uitsluitend... Read more »
 • VideoRoyal Dutch Shell must reduce CO2 emissions
  The Hague District Court has ordered Royal Dutch Shell (RDS) to reduce the CO2 emissions of the Shell group by net 45% in 2030, compared to 2019 levels, through the Shell group's corporate policy. ​Claimants' right of action This order has been given in proceedings initiated by seven foundations and... Read more »
 • VideoRoyal Dutch Shell moet CO2-uitstoot terugbrengen
  De rechtbank Den Haag beveelt Royal Dutch Shell (RDS) om via het concernbeleid van de Shell-groep de CO2-uitstoot eind 2030 terug te brengen tot netto 45% ten opzichte van het niveau van 2019. ​Vordering eisersDit bevel is gegeven in een procedure die is aangespannen door zeven stichtingen en verenigingen en... Read more »
 • Turfmarkt Gouda mocht niet met spoedeisende bestuursdwang worden gesloopt
  Het college van burgemeester en wethouders van Gouda heeft ten onrechte besloten om de Turfmarktkerk in Gouda gedeeltelijk te slopen door het toepassen van spoedeisende bestuursdwang. Dat heeft de rechtbank Den Haag geoordeeld. AchtergrondDe Turfmarktkerk stond al geruime tijd leeg. In de loop der tijd heeft de gemeente diverse controles... Read more »
 • Praktische informatie over uitspraak Milieudefensie tegen Royal Dutch Shell
  Op woensdag 26 mei 2021 om 15.00 uur doet de rechtbank Den Haag uitspraak in de bodemprocedure van Milieudefensie, Greenpeace Nederland, Stichting ter bevordering van de Fossielvrij-beweging, Landelijke Vereniging tot behoud van de Waddenzee, Stichting Both ENDS, Jongeren Milieu Actief, Stichting ActionAid en ruim 17.000 individuele eisers (hierna: Milieudefensie c.s.)... Read more »
  +

  Nieuws van de rechtbank Midden-Nederland

 • Celstraf voor man die zijn 8 kinderen en vrouw mishandelde
  Een 53-jarige man uit Veenendaal is door de rechtbank Midden-Nederland veroordeeld tot een gevangenisstraf van 2 jaar waarvan 6 maanden voorwaardelijk. De man mishandelde 13 jaar lang zijn 8 kinderen. Dit deed hij zowel fysiek als psychisch. Volgens de rechtbank heeft hij zo zijn kinderen een normale jeugd ontnomen. Ook... Read more »
 • Geldboete voor man die 25 konijnen verwaarloosde
  Een 62 jarige man uit Hilversum is door de politierechter van de rechtbank Midden-Nederland veroordeeld tot een geldboete van 250 euro waarvan 100 euro voorwaardelijk. De man hield in zijn eigen huis 40 konijnen maar verzorgde 25 dieren niet goed. Zo was sprake van zeer vervuilde hokken en kooien, onvoldoende... Read more »
 • Rechter verbiedt komst coffeeshop Tennesseedreef Utrecht
  Er mag geen coffeeshop gevestigd worden in een bedrijfsunit aan de Tennesseedreef in Utrecht. Dat heeft de voorzieningenrechter van de rechtbank Midden-Nederland beslist. De Vereniging van Eigenaren (VvE) van het bedrijvencomplex spande een kort geding aan om de komst van de coffeeshop te laten verbieden. De voorzieningenrechter oordeelt dat het... Read more »
 • Cel voor man die met misdadig rijgedrag agenten in gevaar bracht
  Een 22-jarige Pool die op 2 februari van dit jaar probeerde agenten van de snelweg te rijden is veroordeeld tot een gevangenisstraf van 16 maanden. Ook mag hij een jaar lang geen motorvoertuigen besturen. De rechtbank Midden-Nederland spreekt van ‘misdadig rijgedrag’.Man ramt politieautoOp 2 februari tankt de man in Gouda... Read more »
 • Celstraf en 4 jaar rijontzegging voor roekeloze automobilist
  Een 45-jarige man uit Zoetermeer is door de rechtbank Midden-Nederland veroordeeld tot een gevangenisstraf van 2 jaar waarvan 8 maanden voorwaardelijk, met een proeftijd van 2 jaar. Daarnaast moet hij voor 4 jaar zijn rijbewijs inleveren. De man veroorzaakte in maart vorig jaar in Zeewolde een ernstig verkeersongeluk waarbij meerdere... Read more »
 • Huurder moet woning Almere ontruimen na illegale prostitutie
  Een man uit Almere moet binnen drie dagen zijn woning in Almere verlaten. Dat oordeelt de voorzieningenrechter in een kort geding tussen de woningstichting en de man. Het appartement is gebruikt voor illegale prostitutieactiviteiten en de man heeft een huurachterstand van ruim vijf maanden.Onderzoek door handhavers gemeenteBij de gemeente Almere... Read more »
 • Celstraf voor valse facturen en computervredebreuk gemeente Lopik
  Een 43-jarige man uit Bergambacht die de gemeente Lopik heeft opgelicht, onbevoegd in een computersysteem van de gemeente inlogde en een valse aangifte deed is door de rechtbank Midden-Nederland veroordeeld tot een gevangenisstraf van 6 maanden, waarvan 2 maanden voorwaardelijk met een proeftijd van 2 jaar.DubbelrolDe man uit Bergambacht was... Read more »
 • Cel- en taakstraffen voor plegen WhatsApp-fraude en witwassen
  De rechtbank Midden-Nederland veroordeelt zes mannen tot cel- en taakstraffen voor hun aandeel in het plegen van WhatsApp-fraude en het witwassen van de opbrengsten. De hoofdverdachte, een 21-jarige man uit Soesterberg, lichtte in 2017 binnen een paar maanden tijd 7 slachtoffers op. Hij deed zich op WhatsApp voor als een... Read more »
 • KNVB mocht finale play-off tussen FC Utrecht en Feyenoord verplaatsen
  De Koninklijke Nederlandse Voetbalbond (KNVB) mocht de finale van de play-offs om Europees Voetbal verplaatsen naar zondagmiddag. Dat heeft de voorzieningenrechter van de rechtbank Midden-Nederland beslist. Finalist FC Utrecht was het niet eens met de verplaatsing van zaterdag naar zondag en was een spoedprocedure – kort geding – gestart.VerplaatsenFC Utrecht... Read more »
 • Vijf jaar cel en tbs voor poging tot doodslag in Amersfoort
  Een 40-jarige man is door de rechtbank Midden-Nederland veroordeeld tot een gevangenisstraf van 5 jaar. Ook legt de rechtbank hem opnieuw tbs met dwangverpleging op. De man viel in september vorig jaar op een fietspad in Amersfoort een vrouw aan. Hij sleurde haar de bosjes in, probeerde haar te wurgen... Read more »
  +

  Nieuws van de rechtbank Oost-Brabant

 • Eindhovenaar krijg cel voor intensief stalken van ex-partner
  Een 75-jarige man uit Eindhoven is door de rechtbank Oost-Brabant veroordeeld tot een gevangenisstraf van 8 maanden, waarvan 4 maanden voorwaardelijk. Hij stalkte zijn ex-partner maandenlang op intensieve wijze, dwong haar met hem in gesprek te gaan en overtrad een contact- en gebiedsverbod.De verdachte stuurde zijn ex en haar minderjarige... Read more »
 • Cel en behandeling voor onttrekking aan gezag en ontucht met meisje uit Berghem
  De rechtbank Oost-Brabant heeft een 32-jarige man uit Den Haag veroordeeld tot een gevangenisstraf van 3 jaar, waarvan 1,5 jaar voorwaardelijk. Hij onttrok een destijds 15-jarig meisje aan het gezag van haar ouders, pleegde ontucht met haar en met een ander minderjarig meisje en had kinderporno in bezit. Naast de... Read more »
 • Vergunning voor Silotel in Veghel opnieuw vernietigd
  De vergunning voor het zogeheten Silotel in Veghel wordt opnieuw vernietigd. De rechtbank Oost-Brabant oordeelt dat de geurhinder van een nabijgelegen fabriek te hoog is. Verder is er in het besluit voor het hotel aan de Noordkade onterecht rekening gehouden met parkeerplaatsen. Deze zijn namelijk al in een andere omgevingsvergunning... Read more »
 • Tot 4 jaar cel voor aanval met moersleutel en ijzeren pijp op slapende man in Eersel
  De rechtbank Oost-Brabant heeft twee mannen uit Litouwen (27 en 31 jaar) veroordeeld tot gevangenisstraffen van 4 jaar. Ze vielen een slapend slachtoffer aan met een metalen pijp en een moersleutel. Ook gaven ze een medebewoner van het slachtoffer een klap met de moersleutel en mishandelden ze een derde bewoner.... Read more »
 • FC Den Bosch moet Georgische zakenman ruim 240.000 euro terugbetalen
  FC Den Bosch moet een Georgische zakenman een klein deel van zijn miljoeneninvestering terugbetalen. De rechtbank Oost-Brabant bepaalde dat de voetbalclub ruim 240.000 euro moet overmaken. Wel heeft de club op haar beurt nog recht op een schadevergoeding waarvan de hoogte later zal worden vastgesteld.De zakenman had medio 2018 plannen... Read more »
 • Celstraf en tbs voor gewelddadige verkrachting tijdens nieuwjaarsnacht Eindhoven
  De rechtbank Oost-Brabant heeft een 25-jarige man veroordeeld tot een gevangenisstraf van 2 jaar en terbeschikkingstelling (tbs) met verpleging van overheidswege. Hij verkrachtte op gewelddadige wijze een minderjarige.Tijdens nieuwjaarsnacht 2020 was de verdachte op stap in Eindhoven en kwam daar de toen 17-jarige tegen. Zij liepen richting huis en kwamen... Read more »
 • 2 jaar cel voor verkrachting in Eindhoven
  De rechtbank Oost-Brabant heeft een 20-jarige man veroordeeld voor verkrachting van een vrouw die hij kende uit de daklozenopvang in Eindhoven. Hij krijgt een gevangenisstraf van 2 jaar.In februari jl. vroeg de vrouw sigaretten aan de verdachte. Hij nam haar mee naar zijn broer die volgens hem sigaretten zou hebben.... Read more »
 • Tot 8 maanden cel voor 'avondklokrellen' in 's-Hertogenbosch
  De politierechter van de rechtbank Oost-Brabant heeft vandaag 3 mannen veroordeeld voor openlijk geweld en het plunderen en vernielen van een supermarkt bij rellen in ’s-Hertogenbosch. Ze krijgen celstraffen variërend van 8 maanden cel waarvan 4 maanden voorwaardelijk tot een taakstraf van 80 uur. Ook moeten ze de toegebrachte schade... Read more »
 • Eindhoven mag fouten bij vergunningverlening speelkerk herstellen van rechter
  Voor een nieuw sport- en recreatiecentrum in de Eindhovense Heilig Hart kerk heeft de gemeente de planregels over parkeren verkeerd toegepast. Dat oordeelt de rechtbank Oost-Brabant. De gemeente krijgt van de bestuursrechter wel de gelegenheid om in deze procedure een herstelbesluit te nemen waarop omwonenden dan weer kunnen reageren.In juli... Read more »
 • 9 jaar cel voor vechtpartij met fatale afloop in Eindhoven
  De rechtbank Oost-Brabant heeft een 27-jarige man uit Eindhoven veroordeeld tot een gevangenisstraf van 9 jaar. Tijdens een vechtpartij stampte hij een weerloze man tegen het hoofd, waardoor het slachtoffer later in het ziekenhuis kwam te overlijden.De verdachte was in februari 2020 met het latere slachtoffer en een andere man... Read more »
  +

  Nieuws van de rechtbank Zeeland-West-Brabant

 • Vrijspraak voor 58-jarige verdachte uit Oostkapelle
  De rechtbank Zeeland-West-Brabant in Middelburg heeft een 58-jarige man uit Oostkapelle vrijgesproken van doodslag op een 78-jarige vrouw op 24 mei 2019.De 58-jarige man werd, naar aanleiding van diverse getuigenverklaringen op 29 mei 2019 op appartementencomplex Parc Zonnehove in Oostkapelle gearresteerd. De zaak veroorzaakte veel ophef. Vooral bij de bewoners... Read more »
 • Rechtbank Zeeland-West-Brabant doet openbaar uitspraak in belastingrechtzaken
  De rechtbank spreekt op 2 juni 2021 om 08.45 uur, locatie Breda, in het openbaar de belastingrechtzaken uit waarvan de uitspraak is gedaan in de periode van 20 januari 2021 tot en met 31 mei 2021.Daarnaast spreekt de rechtbank ook in het openbaar enkele belastingrechtzaken uit waarvan de uitspraak is... Read more »
 • Rechtbank Zeeland-West-Brabant doet openbaar uitspraak in Vreemdelingenrechtzaken
  De rechtbank spreekt op 3 juni 2021 om 09.00 uur, locatie Middelburg, in het openbaar de vreemdelingenrechtzaken uit waarvan de uitspraak is gedaan in de periode van 7 april 2020 tot en met 31 mei 2021. De behandeling van vreemdelingenrechtzaken ging in deze periode via telefonisch horen, skype en fysieke... Read more »
 • Rechtbank Zeeland-West-Brabant heeft zorgen over situatie jeugdzorg Zeeland
  Kinderrechters uit de rechtbank Zeeland-West Brabant luiden de noodklok. Het punt is bereikt dat de rechtbank in Middelburg verzoeken tot ondertoezichtstelling behandelt zonder dat er een jeugdzorgaanbieder beschikbaar is om deze uit te voeren. Na de voortdurende onduidelijkheid over het voortbestaan van de Zeeuwse jeugdzorgaanbieder Intervence, is er onlangs ook... Read more »
 • Op de (kanton)rol: 'We hebben niemand in gevaar gebracht’
  Verslag van een rechtszittingHet is vanochtend een drukte van belang in de Bredase zittingszaal van kantonrechter Huib de Ruijter. Mensen die in beroep (verzet) zijn gegaan tegen een boete (strafbeschikking) vinden er een luisterend oor. In 3 afleveringen passeren telkens 2 zaken van deze ochtend de revue. Vandaag deel 3... Read more »
 • Op de (kanton)rol: 'Xizzel is overstuur van de buurman'
  Verslag van een rechtszittingHet is vanochtend een drukte van belang in de Bredase zittingszaal van kantonrechter Huib de Ruijter. Mensen die in beroep (verzet) zijn gegaan tegen een boete (strafbeschikking) vinden er een luisterend oor. In 3 afleveringen passeren telkens 2 zaken van deze ochtend de revue. Vandaag aflevering 2... Read more »
 • Op de (kanton)rol: 'Iedereen zegt hetzelfde over die hondenwachters'
  Verslag van een rechtszittingHet is vanochtend een drukte van belang in de Bredase zittingszaal van kantonrechter Huib de Ruijter. Mensen die in beroep (verzet) zijn gegaan tegen een boete (strafbeschikking) vinden er een luisterend oor. In 3 afleveringen passeren telkens 2 zaken van deze ochtend de revue. Vandaag over een... Read more »
 • Maximale jeugddetentie en PIJ-maatregel voor dood 15-jarige Megan
  De rechtbank Zeeland-West-Brabant heeft vandaag uitspraak gedaan in de zaak waarbij de 15-jarige Megan werd doodgestoken. De destijds 16-jarige verdachte is veroordeeld wegens doodslag en krijgt de maximale jeugddetentie van twee jaar en een onvoorwaardelijke PIJ-maatregel opgelegd. 112-meldingOp 19 augustus 2019 ontving de meldkamer een 112-melding waarbij een man vertelde... Read more »
 • Uitspraak doodgestoken Megan (15) uit Breda te volgen via livestream
  Woensdag 27 januari om 12:30 uur doet de rechtbank Zeeland-West-Brabant in Breda uitspraak in een jeugdstrafzaak. De minderjarige verdachte wordt verdacht van het doodsteken van de 15-jarige Megan. Publiek kan de uitspraak volgen via een livestream.Informatie voor publiekTransparantie en openbaarheid zijn essentieel voor het vertrouwen in de rechtspraak. Bijna alle... Read more »
 • Taakstraf en rijontzegging voor veroorzaken dodelijk verkeersongeval Prinsenbeek
  De rechtbank Zeeland-West-Brabant heeft vandaag een 82-jarige automobilist uit Ulvenhout veroordeeld tot een taakstraf van 120 uur en een rijontzegging van 2 jaar. De man veroorzaakte een zeer ernstig verkeersongeval in Prinsenbeek waarbij twee vrouwen om het leven kwamen. Op 10 december 2018 reed de man op de A16. Door... Read more »
  +

  Nieuws van de rechtbank Gelderland

 • Duo vrijgesproken van oplichting en verduistering
  De rechtbank spreekt een 38-jarige man en 40-jarige vrouw uit Duitsland vrij van oplichting en verduistering. De rechtbank kan in deze zaak niet vaststellen dat er sprake is van (een) oplichtingsmiddel(en) waardoor de benadeelden zouden zijn bewogen tot afgifte van een goed of geld.De benadeelden betaalden geld voor materiaal en/of... Read more »
 • Geen straf voor Arnhemse politieagent voor toegepast geweld tijdens aanhouding
  De rechtbank ontslaat een 35-jarige hoofdagent uit Arnhem van alle rechtsvervolging voor zware mishandeling en spreekt hem vrij van mishandeling. De agent werd ervan verdacht dat hij opzettelijk zwaar lichamelijk letsel had toegebracht bij een man die zich verzette tegen zijn aanhouding of dat hij deze man bij zijn aanhouding... Read more »
 • Skylar Madlon winnaar Studentenstrijd 2021
  Met haar essay De aanvullende werking van mediation is Skylar Madlon de winnaar van de Studentenstrijd 2021. Dit maakte de voorzitter van de jury bekend tijdens het kenniscafé van Stichting Legal Valley op donderdag 10 juni. Naast een publicatie van haar essay op deze website nam Skylar ook een geldbedrag... Read more »
 • Wielrenster veroordeeld voor veroorzaken verkeersongeval in Heteren
  De rechtbank veroordeelt een 25-jarige wielrenster uit Utrecht tot een geldboete van 500 euro voor het veroorzaken van een verkeersongeluk in Heteren. Op 26 april 2020 reed de wielrenster op de Drielse Rijndijk in Heteren. Ze sloeg linksaf richting het Airborne monument en verleende daarbij geen voorrang aan een motorrijdster... Read more »
 • Man veroordeeld voor meerdere bedreigingen
  De rechtbank veroordeelt een 33-jarige man tot een gevangenisstraf van 34 dagen. De man bedreigde in april 2019 zijn zwager en de moeder van zijn zwager - in een opgenomen telefoongesprek - meerdere keren met brandstichting en met de dood. De opgelegde straf is gelijk aan het voorarrest. De man was... Read more »
 • Celstraf voor trap tegen hoofd in Nijmegen
  De rechtbank veroordeelt een 36-jarige man uit Nijmegen tot een gevangenisstraf van 3 maanden voor een poging tot zware mishandeling.Op 4 oktober 2020 ging de man langs bij zijn vader. Nadat zijn vader de deur open deed ontstond er een confrontatie tussen de mannen, waarbij de vader een honkbalknuppel pakte.... Read more »
 • Vrijspraak voor slaan met kettingslot in Nijmegen
  De rechtbank spreekt een 50-jarige man uit Nijmegen vrij van poging doodslag en een poging zware mishandeling door met een kettingslot te slaan. Volgens de rechtbank kan op basis van het dossier niet worden vastgesteld dat het de Nijmegnaar was die het slachtoffer heeft geslagen. De man werd ervan beschuldigd... Read more »
 • Celstraf voor man uit Velp na motorongeluk in Arnhem
  De rechtbank veroordeelt een 28-jarige man uit Velp tot een gevangenisstraf van 1 jaar. Daarbij mag de man 3 jaar lang geen motorrijtuig besturen. De man veroorzaakte met zijn motor een ongeluk waardoor zijn passagier zwaar gewond raakte.  Op 9 januari 2019 aan het begin van de avond maakte de... Read more »
 • Houd rekening met langere reistijd door spoorwerkzaamheden rondom Zutphen
  Door spoorwerkzaamheden rondom Zutphen moeten rechtbankbezoekers in Zutphen én Arnhem binnenkort rekening houden met een langere reistijd. Dit geldt voor bezoekers die uit de richtingen van Deventer, Hengelo (O) en Winterswijk komen.  Deventer-ZutphenDoor werkzaamheden aan het spoor rijden er tussen zaterdag 12 juni tot en met dinsdag 15 juni geen treinen... Read more »
 • Celstraffen voor oplichting, computervredebreuk en witwassen
  De rechtbank veroordeelt 2 19-jarige mannen uit Veenendaal voor oplichting en computervredebreuk tot celstraffen. 1 van de mannen maakte zich daarnaast ook schuldig aan het witwassen van de geldbedragen die door de oplichting zijn verkregen. Het duo lichtte meerdere oudere mensen op. De mannen - die ook met anderen samenwerkten –... Read more »
  +

  Nieuws van de rechtbank Noord-Holland

 • Man veroordeeld voor belaging en laster vier politiemedewerkers
  De rechtbank Noord-Holland heeft een 46-jarige man veroordeeld voor belaging en laster van vier politiemedewerkers van de politie-eenheid Noord-Holland. Dat gebeurde van augustus tot en met december 2017. Hij krijgt een voorwaardelijke celstraf opgelegd van twee maanden met een proeftijd van twee jaar en een taakstraf van 100 uur. Ook... Read more »
 • Gedeputeerde Staten mochten vergunningen verlenen voor biomassacentrale Diemen
  Het College van Gedeputeerde Staten van Noord-Holland (GS) mocht aan Vattenfall een omgevings- en natuurvergunning verlenen voor de bouw en ingebruikname van een biomassacentrale (BMC) in Diemen. Dat blijkt uit drie uitspraken van de rechtbank Noord-Holland.AchtergrondVattenfall wil binnen de bestaande inrichting op de Overdiemerweg in Diemen een BMC bouwen en... Read more »
 • Man krijgt geen straf, wel tbs voor doodsteken moeder en neersteken vriendin
  De rechtbank Noord-Holland heeft een 40-jarige man tbs met voorwaarden opgelegd voor het doodsteken van zijn moeder en het neersteken van zijn vriendin. Dat gebeurde op 7 april 2020 in een woning in Purmerend. Hij verkeerde tijdens het steekincident in een psychose.Het steekincidentDe bewuste dag kreeg de politie een melding binnen... Read more »
 • Oud-eigenaren D-reizen moeten meewerken aan doorstart
  De voorzieningenrechter van de rechtbank Noord-Holland heeft bepaald dat Selten B.V., een vennootschap van de oud-eigenaren van het D-reizen concern, moet meewerken aan de doorstart van D-reizen door Prijsvrij. Selten moet haar pandrecht op de Intellectuele Eigendomsrechten (IE-rechten), waaronder de merknaam van D-reizen, vrijgeven zodat de curatoren die IE-rechten kunnen... Read more »
 • Apotheek deed geen onjuiste mededelingen naar patiënten nadat verzekeraar contract opzegde
  Apotheek Regenboog deed geen onjuiste mededelingen over verzekeraar VGZ in berichten naar patiënten. Dat heeft de voorzieningenrechter van de rechtbank Noord-Holland bepaald in een kort geding. VGZ zegde het contract op met de apotheek na onenigheid over het afbouwen van medicatie van antidepressiva. De apotheek informeerde haar patiënten daarover, maar... Read more »
 • Gemeente moet gegevens oud-inwoners over Jeugdwet vernietigen
  De gemeente Langedijk moet het jeugdhulpdossier van een oud-inwoner en haar zoon vernietigen. Dat heeft de rechtbank Noord-Holland bepaald. De oud-inwoner had om de vernietiging gevraagd, maar de gemeente had dit geweigerd. De gemeente moet dit nu alsnog doen.De gegevensDe oud-inwoner is de moeder van een minderjarige zoon. Over de... Read more »
 • Sociale verhuurder mag vrouw voorlopig niet uit woning Beverwijk zetten
  Sociale verhuurder Pré Wonen mag de woning van een vrouw uit Beverwijk voorlopig niet ontruimen. Er moet eerst meer onderzoek naar haar problematiek worden gedaan. Dat heeft de voorzieningenrechter van de rechtbank Noord-Holland in een tussentijdse beslissing bepaald. De zaak wordt binnen vier weken voortgezet.De voorzieningenrechter vindt dat recent geuite... Read more »
 • Man veroordeeld tot 2 jaar celstraf na verkrachting in trein
  De rechtbank Noord-Holland heeft een 45-jarige man veroordeeld voor het verkrachten van een vrouw in de trein tussen Den Helder en Anna Paulowna op 13 november 2020. Hij heeft een celstraf opgelegd gekregen van 24 maanden. Ook moet hij aan de vrouw een vergoeding voor immateriële schade betalen van 5.000... Read more »
 • Celstraf en rijontzegging na veroorzaken dodelijk ongeval Velsen-Zuid
  De rechtbank Noord-Holland heeft een 31-jarige bestuurder van een bestelbus veroordeeld voor het veroorzaken van een ernstig verkeersongeluk in Velsen-Zuid op 4 november 2020. Daarbij kwam een vrouw om het leven en raakte een andere inzittende gewond. De verdachte bleek onder invloed van drugs te zijn. Hij heeft een celstraf... Read more »
 • Geldboete voor man die met drone boven de Efteling vloog
  De rechtbank Noord-Holland heeft een 44-jarige man veroordeeld nadat hij met zijn drone boven de Efteling in Kaatsheuvel vloog en daarbij niet constant zicht op het toestel heeft gehouden. De rechter legt hem een geldboete op van 100 euro.DronevluchtDe man maakte de vlucht in de middag van 11 april 2020.... Read more »
  +

  Nieuws van de rechtbank Overijssel

 • Celstraf en tbs voor doden pasgeboren zoontje
  De rechtbank Overijssel veroordeelt een 31-jarige vrouw uit Haaksbergen tot een gevangenisstraf van 8 jaar en tbs met dwangverpleging voor het doden van haar pasgeboren baby. Direct na de geboorte is het jongetje op brute wijze verwond en gewurgd. Hij werd slechts enkele minuten tot hoogstens half uur oud. DoodslagDe rechtbank... Read more »
 • Strafzaken pogingen moord Enschede en Gronau in beveiligde rechtbank
  Voor de strafzaak over pogingen tot moord in Enschede en Gronau maakt de rechtbank Overijssel gebruik van de extra beveiligde rechtbank in Amsterdam-Osdorp en het Justitieel Complex Schiphol. Op 29 september is een regiezitting in de zaken van de twee verdachten. De inhoudelijke behandeling is gepland in 2022.Strafzaak NauruIn de... Read more »
 • Drugsoorlog Zwolle: Broers veroordeeld tot 19 en 13 jaar cel
  Twee broers die aan het hoofd stonden van het Zwolse drugsnetwerk Ali 24/7 zijn door de rechtbank Overijssel veroordeeld tot celstraffen van 19 en 13 jaar. Zij gaven leiding aan grootschalige drugshandel. In een drugsoorlog pleegden zij liquidatiepogingen, beraamden moorden en gebruikten ze grof geweld. Een 27-jarige vrouw en haar... Read more »
 • Kinderopvang Steenwijk beboet na dodelijk ongeval
  Een kinderopvang uit Steenwijk krijgt een boete van 15.000 euro opgelegd omdat het schuldig is aan een tragisch ongeval waarbij een 4-jarig meisje overleed. Het meisje speelde op 16 maart 2020 verstoppertje op de gang en kwam onder twee zware branddeuren terecht. Die waren in verband met werkzaamheden uit het... Read more »
 • Directeur zorgbureau uit Almelo veroordeeld voor faillissementsfraude
  De 49-jarige directeur van een zorgbureau uit Almelo is maandag door de rechtbank Overijssel veroordeeld tot een gevangenisstraf van 10 maanden, waarvan 4 maanden voorwaardelijk met een proeftijd van 3 jaar voor het plegen van faillissementsfraude. Ook de 46-jarige vrouw van de man is veroordeeld tot een taakstraf van 180 uur... Read more »
 • Moeder veroordeeld voor cocaïne via borstvoeding
  Een tien weken oude baby uit Haaksbergen kreeg cocaïne binnen via de borstvoeding en werd zo het slachtoffer van mishandeling. Zijn 35-jarige moeder maakte zich hiernaast schuldig aan het in hulpeloze toestand brengen van de zuigeling. Zij is door de rechtbank Overijssel veroordeeld tot een taakstraf van 120 uur en... Read more »
 • Dag van het Gescheiden Kind: 5 vragen aan kinderrechter Els Vijftigschild
  Het is vandaag de Dag van het Gescheiden kind. En hoewel kinderen zelf niet scheiden, maar hun ouders, krijgen ze de gevolgen wel mee. Soms is een scheiding erg ingewikkeld. De rechter gaat dan niet alleen in gesprek met de ouders, maar praat ook met de kinderen. Maar waarom? Hoe... Read more »
 • Celstraf voor geweld tegen NS-medewerkers
  De rechtbank Overijssel veroordeelt een 20-jarige man tot een gevangenisstraf van 14 maanden, waarvan 6 maanden voorwaardelijk met een proeftijd van 3 jaar. De man schopte en sloeg vijf NS-medewerkers in hun gezicht op het station in Zwolle op 26 januari 2021.Psychisch en lichamelijk letselDe rechtbank rekent het de man... Read more »
 • ATIB en Paco Plumtrek moeten Almelose Kolkschool verlaten
  De Turkse vereniging ATIB en muziekpodium Paco Plumtrek moeten binnen 2 weken de voormalige Kolkschool in Almelo verlaten. De kort gedingrechter oordeelt dat de gemeente Almelo de gebruikersovereenkomsten rechtsgeldig heeft opgezegd. Partijen wisten in ieder geval sinds 2017 dat het pand verkocht zou worden. Begin 2021 verkocht de gemeente het... Read more »
 • Vrijspraak voor dodelijk grasmaaierongeluk bij basisschool Kampen
  De bestuurder van een grasmaaier is vrijgesproken van het veroorzaken van een ongeval bij een basisschool in Kampen waarbij een 6-jarig meisje om het leven kwam. De rechtbank Overijssel oordeelt dat er geen sprake is van ‘verwijtbare onvoorzichtigheid’ toen hij met de maaier - een kleine tractor - achteruit reed.... Read more »