Rechtbanken

  +

  Nieuws van de rechtbank Amsterdam

 • 8 jaar celstraf en tbs met dwangverpleging voor fatale steekpartij in Warmoesstraat
  De 50-jarige man die op 5 juli 2019 in de Warmoesstraat in het centrum van Amsterdam op klaarlichte dag een 29-jarige man doodstak is veroordeeld tot 8 jaar gevangenisstraf en tbs met dwangverpleging. Uit niets blijkt dat er sprake was van een vooropgezet plan. De man bedreigde eerder op diezelfde... Read more »
 • Het oordeel van de rechter
  De rechtbank Amsterdam doet ongeveer 140.000 uitspraken per jaar. Deze week hebben we 7 van de belangrijkste en meest opvallende zaken per rechtsgebied geselecteerd.Straf - Celstraf voor diefstallen17 september - Een 49-jarige man is veroordeeld tot 30 maanden gevangenisstraf waarvan 10 maanden voorwaardelijk omdat hij tussen december 2019 en mei 2020... Read more »
 • Pro-formazitting Pulheim 21 september: informatie voor pers en publiek
  Op maandag 21 september vindt om 9:00 uur op Justitieel Complex Schiphol een pro-formazitting plaats in de strafzaak Pulheim, over de dodelijke aanslag op advocaat Derk Wiersum. Journalisten die de zitting willen bijwonen dienen zich van tevoren aan te melden.In de strafzaak Pulheim staan drie verdachten terecht. Tijdens de komende... Read more »
 • Het oordeel van de rechter
  De rechtbank Amsterdam doet ongeveer 140.000 uitspraken per jaar. Deze week hebben we 8 van de belangrijkste en meest opvallende zaken per rechtsgebied geselecteerd.Straf - Verplichte behandeling na mishandelingen tijdens psychoses8 september - Een 26-jarige man mishandelde in september en oktober 2019 mensen in Amsterdam en verzette zich tegen zijn aanhouding.... Read more »
 • Incassobureau veroordeeld voor onrechtmatig handelen
  Het Amsterdamse Incassobureau Juristu handelde in strijd met de wet. Dat oordeelt de kantonrechter.Betaling debiteuren bleef onvermeldDe klant van het incassobureau, een  administratie- en advieskantoor, schakelde in juli 2019 Juristu in voor het innen van openstaande rekeningen bij drie klanten. Nadat het incassobureau de drie debiteuren had aangeschreven, betaalden zij... Read more »
 • Rechtbank Amsterdam start met strafzittingen in de avond
  De rechtbank Amsterdam houdt deze en volgende maand elke donderdag politierechterzittingen in de avonduren. Met de extra zittingen dringt de rechtbank de achterstanden terug die zijn ontstaan door de coronamaatregelen eerder dit jaar. Iedere donderdagavond vier politierechterzittingenIn september en oktober vinden er iedere donderdag van 17.30 tot 21.00 uur vier... Read more »
 • Motivering afwijzing wrakingsverzoek rechters-commissarissen Marengo
  In de wrakingsprocedure van de rechters-commissarissen (rc’s) in de strafzaak Marengo is niet gebleken dat sprake is van vooringenomenheid van de betrokken rechters. Daarnaast is een deel van de wrakingsverzoeken niet ontvankelijk. Tot die slotsom kwam de wrakingskamer van de rechtbank Amsterdam. De beslissing van de wrakingskamer om de verzoeken deels... Read more »
 • Celstraffen tot 5 jaar voor witwassen 12 miljoen euro en deelname criminele organisatie
  Drie mannen van respectievelijk 50, 42 en 22 jaar en een vrouw van 53 jaar zijn vandaag veroordeeld tot gevangenisstraffen van 2 tot 5 jaar voor het witwassen van ruim 12 miljoen euro aan crimineel geld en deelname aan een criminele organisatie met als doel het witwassen van crimineel geld.... Read more »
 • HEMA en haar bestuur handelen met herstructurering van schulden niet onzorgvuldig ten opzichte van Hof Capital
  De overeenkomst tot herstructurering van schulden van HEMA kan doorgang kan vinden. Dat oordeelt de voorzieningenrechter in een kort geding dat tegen het winkelbedrijf was aangespannen door een van de obligatiehouders, HOF Capital. HEMA ging deze overeenkomst in juni 2020 aan met haar schuldeisers. Schuldenlast HEMA vrijwel gehalveerdDe overeenkomst houdt... Read more »
 • Het oordeel van de rechter
  De rechtbank Amsterdam doet ongeveer 140.000 uitspraken per jaar. Deze week hebben we 8 van de belangrijkste en meest opvallende zaken per rechtsgebied geselecteerd.​Straf - 6 jaar celstraf voor poging tot doodslag2 september - Een 29-jarige man is veroordeeld tot een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van 6 jaar voor poging tot doodslag, omdat... Read more »
  +

  Nieuws van de rechtbank Limburg

 • Welke zittingen gaan door bij rechtbank Limburg in week 40 (28 sept – 2 okt 2020)?
  Onderstaand overzicht geeft een algemeen beeld van de verschillende (urgente) zaken die, ondanks de coronamaatregelen, worden behandeld bij de rechtbank Limburg. De zaken worden op verschillende manieren behandeld; fysiek, schriftelijk, via de telefoon of via een beeldverbinding.StrafrechtMaandag 28 september09.00 uur: meervoudige kamer zitting locatie Maastricht09.00 uur: meervoudige kamer zitting locatie... Read more »
 • Welke zittingen gaan door bij rechtbank Limburg in week 39 (21 – 25 sept 2020)?
  Onderstaand overzicht geeft een algemeen beeld van de verschillende (urgente) zaken die, ondanks de coronamaatregelen, worden behandeld bij de rechtbank Limburg. De zaken worden op verschillende manieren behandeld; fysiek, schriftelijk, via de telefoon of via een beeldverbinding.StrafrechtDinsdag 22 september09.00 uur: meervoudige kamer zitting locatie Maastricht09.00 uur: meervoudige kamer zitting locatie... Read more »
 • Welke zittingen gaan door bij rechtbank Limburg in week 38 (14 – 18 sept 2020)?
  Onderstaand overzicht geeft een algemeen beeld van de verschillende (urgente) zaken die, ondanks de coronamaatregelen, worden behandeld bij de rechtbank Limburg. De zaken worden op verschillende manieren behandeld; fysiek, schriftelijk, via de telefoon of via een beeldverbinding.StrafrechtMaandag 14 september09.00 uur: Meervoudige Kamer zitting locatie Maastricht09.00 uur: Meervoudige Kamer zitting locatie... Read more »
 • Start inhoudelijke behandeling in zaak Nicky Verstappen op maandag 28 september
  Maandag 28 september 2020 start bij de rechtbank Limburg in Maastricht de inhoudelijke behandeling van de strafzaak tegen Jos B., de man die onder meer wordt verdacht van betrokkenheid bij de dood van Nicky Verstappen. Voor de inhoudelijke behandeling zijn 7 zittingsdagen gereserveerd. De zittingen beginnen steeds om 9.30 uur.Invulling... Read more »
 • Welke zittingen gaan door bij rechtbank Limburg in week 37 (7 – 11 sept 2020)?
  Onderstaand overzicht geeft een algemeen beeld van de verschillende (urgente) zaken die, ondanks de coronamaatregelen, worden behandeld bij de rechtbank Limburg. De zaken worden op verschillende manieren behandeld; fysiek, schriftelijk, via de telefoon of via een beeldverbinding. StrafrechtMaandag 7 september09.00 uur: Meervoudige Kamer zitting locatie Maastricht09.00 uur: Politierechterzitting locatie Maastricht 09.00... Read more »
 • Metaalrecyclingbedrijf in Venlo moet voorlopig dicht
  De burgemeester heeft besloten dat het bedrijfspand en het buitenterrein van een metaalrecyclingbedrijf wordt gesloten voor 12 maanden. Bij een inval van de politie zijn daar 3233 druppelflesjes hennepolie en henneptoppen gevonden. De exploitanten van het bedrijf hebben de voorzieningenrechter gevraagd dat besluit te schorsen zolang het bezwaarschrift tegen dat... Read more »
 • Veroordeling tot 12 jaar cel en vrijspraak fatale drugsdeal Bosscherweg Maastricht
  De rechtbank Limburg heeft vandaag een 26-jarige man uit Rotterdam veroordeeld tot 12 jaar gevangenisstraf voor doodslag. Zijn 23-jarige medeverdachte uit Rotterdam is daarvan vrijgesproken. Wel is deze verdachte tot 5 maanden gevangenisstraf veroordeeld voor zijn rol in de drugsdeal.DrugsdealBeide verdachten kwamen op 16 augustus 2017 vanuit Rotterdam naar Maastricht... Read more »
 • Welke zittingen gaan door bij rechtbank Limburg in week 36 (31 aug – 4 sept 2020)?
  Onderstaand overzicht geeft een algemeen beeld van de verschillende (urgente) zaken die, ondanks de coronamaatregelen, worden behandeld bij de rechtbank Limburg. De zaken worden op verschillende manieren behandeld; fysiek, schriftelijk, via de telefoon of via een beeldverbinding.StrafrechtMaandag 31 augustus09.00 uur: Meervoudige Kamer zitting locatie Maastricht09.00 uur: Meervoudige Kamer zitting locatie... Read more »
 • Bouw restaurant en bowlingbaan met Prison Island mag doorgaan
  De gemeente Maastricht heeft een vergunning verleend voor de bouw van een restaurant en bowlingbaan met Prison Island (meerdere aaneengesloten uit gevangeniscellen bestaande escaperooms) op de plek waar voorheen in Maastricht de Festi-Village was gelegen. Omwonenden hebben de voorzieningenrechter verzocht de bouw en ingebruikname stil te leggen totdat op hun... Read more »
 • Docenten geef je klas op voor de Week van de Rechtspraak 2020!
  De Week van de Rechtspraak (WvdR) komt er weer aan, van 21 t/m 25 september 2020. Ook dit jaar willen we tijdens die week jongeren op middelbare scholen en mbo’s in Limburg graag kennis laten maken met de rechtspraak.  Digitaal bezoekVorig jaar verzorgden rechters en juridisch medewerkers van rechtbank Limburg fysiek... Read more »
  +

  Nieuws van de rechtbank Noord-Nederland

 • Veroordeling voor stalken, bedreiging en vernieling
  De Rechtbank Noord-Nederland, locatie Groningen, heeft een 38-jarige man veroordeeld tot een gevangenisstraf van twaalf maanden, waarvan zes maanden voorwaardelijk wegens het stalken en bedreigen van zijn ex-vriendin. Ook heeft hij zich schuldig gemaakt aan vernieling van een voordeur. Verdachte kon niet verkroppen dat de relatie met aangeefster was verbroken... Read more »
 • Rechtbank gaat langer gebruik maken van zittingsruimte in gemeentehuizen
  Rechtbank Noord-Nederland gaat langer gebruik maken van zittingsruimte in de gemeentehuizen van de gemeente Groningen en Assen. Dat heeft het bestuur van de rechtbank besloten na een positieve evaluatie van de proef afgelopen zomer. Tot het eind van het jaar heeft de gemeente Groningen twee dagen per week een zittingszaal... Read more »
 • Uitspraak in zaak mishandeling tweelingbroers Vrouwenparochie
  De rechtbank Noord-Nederland heeft op 25 augustus 2020 drie mannen veroordeeld tot 12 maanden gevangenisstraf waarvan 6 maanden voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaren en bijzondere voorwaarden voor (medeplegen van) poging tot doodslag. Harde vuistslagenDe mannen waren in 2018 in een feesttent in Vrouwenparochie. Man (1) zag daar een... Read more »
 • Publiek weer welkom bij zittingen in de rechtszaal | Reserveren noodzakelijk!
  Vanaf 17 augustus 2020 is publiek weer welkom bij openbare zittingen van onze rechtbank. Om een rechtszaak te kunnen bijwonen moet u zich vooraf per e-mail aanmelden. Op deze manier kan rekening worden gehouden met de beschikbare (nog beperkte) capaciteit in de zittingszaal en in onze gebouwen.Verantwoord en veilig Om... Read more »
 • Kap beuk binnentuin rechtbank locatie Groningen
  De meer dan honderd jaar oude beuk in de binnentuin van de rechtbanklocatie in Groningen is helaas ernstig ziek. Dit bleek voor de zomer uit een onderzoek door een gespecialiseerd bureau. Een tweede onderzoek, een aangevraagde second opinion, bevestigde de conclusie. Daarop is een kapvergunning aangevraagd en verkregen. De bezwaartermijn... Read more »
 • Geen ontheffing noodverordening voor City Train Leeuwarden
  De voorzieningenrechter van de Rechtbank Noord-Nederland heeft het verzoek om voorlopige voorziening van City Train Leeuwarden afgewezen. Het verzoekVerzoeker verzorgt met een gemotoriseerde trein onder de naam City Train Leeuwarden recreatieve rondritten door de binnenstad van Leeuwarden. Verweerder heeft zijn verzoek om ontheffing te verlenen van de in de Noodverordening... Read more »
 • Gevangenisstraf voor poging doodslag, vernieling en mishandeling
  De Rechtbank Noord-Nederland locatie Leeuwarden heeft een 24-jarige man veroordeeld tot een gevangenisstraf voor de duur van 18 maanden, waarvan 6 maanden voorwaardelijk wegens een poging tot doodslag, vernieling van een scooter(band) en het mishandelen en beledigen van een politieagent. Diverse malen uitgehaald met mesDe man heeft in de nacht... Read more »
 • Op de rol: 'Je verslaving wint het van jezelf'
  Verslag van een rechtszittingChantal* heeft geld nodig want de eenarmige bandiet in de snackbar vreet euro’s en eenmaal thuis lonkt het internetgokken. De 26-jarige Emmense weet wel waar ze dat geld vandaan moet halen: bij Wildlands Adventure Zoo, waar ze al een paar maanden achter de kassa van het dierenparkrestaurant... Read more »
 • Rechtbank: Plaatsing in HTL is geen vrijheidsontneming
  De rechtbank Den Haag, zittingsplaats Groningen, heeft vandaag geoordeeld dat het verblijf van een vreemdeling in de HTL in Hoogeveen niet als vrijheidsontneming moet worden gezien, maar als toegestane vrijheidsbeperking. Handhaving- en toezichtlocatieAsielzoekers die in asielzoekerscentra ernstige overlast veroorzaken kunnen sinds 1 februari 2020 worden geplaatst in een speciale locatie... Read more »
 • Uitspraak in voorlopige voorziening boerendemonstraties
  De voorzieningenrechter acht de Voorzitter van de Veiligheidsregio bevoegd om, nu de corona crisis gaande is, op grond van artikel 5 van de Wet openbare manifestaties een besluit te nemen. Naar voorlopige oordeel van de voorzieningenrechter is het door de Voorzitter van de veiligheidsregio genomen besluit rechtmatig. Hierbij acht de... Read more »
  +

  Nieuws van de rechtbank Rotterdam

 • Deze zittingen gaan door bij de rechtbank Rotterdam in week 40 (28 sept - 2 okt 2020)
  Vanaf 11 mei 2020 behandelt de rechtbank Rotterdam weer meer zaken in fysieke aanwezigheid van procespartijen en verdachten. Strafzaken, jeugd(straf)zaken en familiezaken hebben daarbij prioriteit. Zaken die schriftelijk of via tele(fonisch) horen of skype kunnen worden behandeld, doen we voorlopig nog steeds op die wijze af. De afgelopen periode zijn... Read more »
 • Wijkrechtspraak: toegankelijk, laagdrempelig en dichtbij
  Veel mensen in de Rotterdamse wijken Bloemhof en Hillesluis hebben problemen met schulden, woonruimte en inkomsten. Sommigen van hen komen daardoor in aanraking met de politie. Bij de rechtbank lopen vaak meerdere procedures rondom een persoon of gezin. Bij Wijkrechtspraak worden al deze zaken tegelijk behandeld en neemt de rechter... Read more »
 • Vordering tot verlenging franchiseovereenkomst De Hypotheker afgewezen
  De voorzieningenrechter in Rotterdam heeft vandaag een vordering tot verlenging van een franchiseovereenkomst afgewezen. De Hypotheker wilde een overeenkomst - die op 30 september 2020 afloopt - met een franchisenemer uit Best niet verlengen.DiskredietVolgens De Hypotheker is de franchisenemer ernstig tekort geschoten bij het doen van een verzekeringsaanvraag. Daarmee heeft... Read more »
 • Huiselijk geweld houdt niet zomaar vanzelf op
  Een ruzie over de scheiding, schulden of de omgangsregeling eindigt soms met een paar rake klappen. Degene die de klappen uitdeelt kan bij de rechter vaak rekenen op een forse straf. Maar is daarmee de oorzaak van de ruzie ook aangepakt? Herhaling voorkomenTe vaak blijven er dingen onopgelost en vallen... Read more »
 • Voor vier tientjes een geschil oplossen bij de (regel)rechter
  Stel; je hebt een meningsverschil met jouw buurman, werkgever of de aannemer en je komt er met elkaar maar niet uit? Zou het dan niet mooi zijn om voor vier tientjes per persoon het geschil bij de rechter te bespreken en op te lossen? In Rotterdam kan dat. Het goede gesprekPrecies twee... Read more »
 • 13 cel voor dodelijke schietpartij Westkousdijk
  De rechtbank in Rotterdam heeft een 23-jarige man uit Krimpen aan den IJssel veroordeeld tot een gevangenisstraf van 13 jaar voor het doodschieten van een 25-jarige man. De rechtbank acht bewezen dat de verdachte met opzet het slachtoffer heeft doodgeschoten, maar is niet van oordeel dat hij dat met voorbedachte... Read more »
 • Deze zittingen gaan door bij de rechtbank Rotterdam in week 39 (21-25 september 2020)
  Vanaf 11 mei 2020 behandelt de rechtbank Rotterdam weer meer zaken in fysieke aanwezigheid van procespartijen en verdachten. Strafzaken, jeugd(straf)zaken en familiezaken hebben daarbij prioriteit. Zaken die schriftelijk of via tele(fonisch) horen of skype kunnen worden behandeld, doen we voorlopig nog steeds op die wijze af. De afgelopen periode zijn... Read more »
 • Week van de Rechtspraak in een ander jasje
  21-25 september 2020Tijdens de Week van de Rechtspraak geven rechters en griffiers een inkijkje in het werk op de rechtbank. Vanwege de coronamaatregelen is het programma dit jaar in een ander, digitaal jasje gestoken. Radio, zittingen en scholenbezoekenOp vrijdag 18 september heeft president Robine de Lange van 18.00 tot 19.00 uur een live interview... Read more »
 • Deze zittingen gaan door bij de rechtbank Rotterdam in week 38 (14-18 september 2020)
  Vanaf 11 mei 2020 behandelt de rechtbank Rotterdam weer meer zaken in fysieke aanwezigheid van procespartijen en verdachten. Strafzaken, jeugd(straf)zaken en familiezaken hebben daarbij prioriteit. Zaken die schriftelijk of via tele(fonisch) horen of skype kunnen worden behandeld, doen we voorlopig nog steeds op die wijze af. De afgelopen periode zijn... Read more »
 • Deze zittingen gaan door bij de rechtbank Rotterdam in week 37 (7-11 september 2020)
  Vanaf 11 mei 2020 behandelt de rechtbank Rotterdam weer meer zaken in fysieke aanwezigheid van procespartijen en verdachten. Strafzaken, jeugd(straf)zaken en familiezaken hebben daarbij prioriteit. Zaken die schriftelijk of via tele(fonisch) horen of skype kunnen worden behandeld, doen we voorlopig nog steeds op die wijze af. De afgelopen periode zijn... Read more »
  +

  Nieuws van de rechtbank Den Haag

 • VideoGevangenisstraf en rijontzegging voor zeer gevaarlijk rijgedrag
  De rechtbank in Den Haag heeft vandaag aan een 25-jarige man een gevangenisstraf van vier weken en een rijontzegging van een half jaar opgelegd wegens zeer gevaarlijk rijgedrag. De man reed op 8 april 2020 op de N470 in Zoetermeer in zijn auto terwijl hij lachgas gebruikte en aan het... Read more »
 • Vorderingen in adoptiezaak tegen de Staat en Stichting Kind en Toekomst verjaard
  De rechtbank heeft vandaag uitspraak gedaan in de zaak van een vrouw die in 1992 is geadopteerd uit Sri Lanka tegen de Staat en de Stichting Kind en Toekomst, de destijds betrokken bemiddelingsorganisatie. De rechtbank heeft geoordeeld dat de rechtsvorderingen van deze eiseres zijn verjaard. Er is meer dan twintig... Read more »
 • Tbs met dwangverpleging voor brandstichter CBR in Rijswijk
  De rechtbank in Den Haag heeft vandaag een 39-jarige man veroordeeld tot tbs met dwangverpleging voor brandstichting in het gebouw van het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) in Rijswijk. GezaktDe man is op 3 januari 2020 het gebouw van het CBR ingelopen en heeft daar meegebrachte benzine in brand gestoken. Volgens... Read more »
 • Uitspraak in zaak over adoptie uit Sri Lanka op 9 september te volgen via livestream
  Op woensdag 9 september 2020 om 10.00 uur doet de rechtbank Den Haag uitspraak in een civiele zaak tussen eiseres, die in 1992 uit Sri Lanka is geadopteerd, en de Staat en Stichting Kind & Toekomst (de destijds betrokken bemiddelingsorganisatie). De uitspraak kan door alle belangstellenden via de livestream worden... Read more »
 • Minister voor Rechtsbescherming hoeft Frank P. niet toe te laten tot de re-integratiefase
  De minister voor Rechtsbescherming heeft terecht besloten dat Frank P. vooralsnog niet in aanmerking komt voor re-integratieactiviteiten. Dat heeft de voorzieningenrechter vandaag bepaald in een kort geding dat Frank P. tegen de Staat had aangespannen. ​AchtergrondFrank P. is in 1996 tot een levenslange gevangenisstraf veroordeeld wegens het plegen van zeven... Read more »
 • De Nederlandse Staat hoeft de coronamaatregelen in de horeca niet te versoepelen
  De Vereniging Horeca Nederland en twee horeca ondernemingen zijn in juli 2020 een kort geding gestart tegen de Staat. De zitting vond plaats op 23 juli 2020. Zij eisten dat de rechter de Staat verplicht de voor de horeca geldende coronaregels te versoepelen en om objectieve criteria kenbaar te maken... Read more »
 • Acht jaar en tbs met dwangverpleging voor doodslag Gaslaan Den Haag
  De rechtbank heeft vandaag een 30-jarige man uit Den Haag veroordeeld tot acht jaar gevangenisstraf en tbs met dwangverpleging, voor doodslag op een 80-jarige man in zijn woning aan de Gaslaan in Den Haag op 20 oktober 2018. Geen zelfverdedigingVolgens de verdachte is hij, toen hij in de woning van... Read more »
 • Gemeente Katwijk hoeft geen duurzame kleinschalige jeugdhulpvoorziening binnen een straal van 30 kilometer te bieden
  De voorzieningenrechter in Den Haag heeft vandaag geoordeeld dat het College van B&W van de gemeente Katwijk heeft voorzien in een passend aanbod voor jeugdhulp voor een 14-jarige jongen uit Katwijk. De vordering van zijn ouders om uiterlijk op 1 augustus 2020 te voorzien in een passend en kwalitatief toereikend... Read more »
 • 5 jaar cel en tbs voor grooming en kinderporno
  De rechtbank in Den Haag heeft vandaag een 27-jarige man veroordeeld tot een gevangenisstraf van 5 jaar en terbeschikkingstelling (tbs) met voorwaarden voor grooming en het maken en verspreiden van kinderporno. De man legde online contact met vier meisjes onder de zestien jaar en deed zich daarbij voor als een... Read more »
 • Politieagent vrijgesproken van mishandeling en meineed
  Een 37-jarige politieagent is vandaag door de Haagse rechtbank vrijgesproken van mishandeling bij een aanhouding en het plegen van meineed bij het opmaken van een proces-verbaal. ​AchtergrondOp 1 mei 2014 vond er een woordenwisseling plaats in het uitgaansgebied aan de Laan in Den Haag. Er waren drie politieagenten aanwezig onder... Read more »
  +

  Nieuws van de rechtbank Midden-Nederland

 • 6 jaar cel voor verkrachting 98-jarig slachtoffer
  De rechtbank Midden-Nederland veroordeelt een 35-jarige man uit Frankrijk tot 6 jaar gevangenisstraf. De verdachte verkrachtte in mei een 98-jarig slachtoffer in haar aanleunwoning in Lelystad. De rechtbank gaat niet mee in de verklaring van de verdachte dat de vrouw vrijwillig meewerkte aan zijn handelen. AanleunwoningIn de nacht van 27... Read more »
 • Informatie over volgende pro-formazitting in Eris-onderzoek
  Op donderdag 8 en vrijdag 9 oktober behandelt de rechtbank Midden-Nederland opnieuw een pro-formazitting in het Eris-onderzoek. De zittingen vinden plaats in het Justitieel Complex Schiphol en starten op beide dagen om 09.30 uur. Journalisten die de zaak willen volgen, moeten zich van tevoren aanmelden. Eris-onderzoek In het Eris-onderzoek worden... Read more »
 • Rechtbank Midden-Nederland behandelt verzetzaken coronaboetes
  De kantonrechter van de rechtbank Midden-Nederland behandelt maandag 28 september vier zogenoemde verzetzaken. Het gaat om vier verdachten die het niet eens zijn met een boete die zij hebben gekregen omdat ze in strijd zouden hebben gehandeld met de Noodverordening Covid-19. Na verzet te hebben aangetekend bij het Openbaar Ministerie,... Read more »
 • Rechtbank Midden-Nederland stelt zeilbootzaak paar dagen uit
  De inhoudelijke behandeling van de strafzaak van een 65-jarige man die verdacht wordt van het doden van zijn vrouw op hun zeilboot voor de kust van Colombia, is een paar dagen uitgesteld. De rechtbank Midden-Nederland behandelt de strafzaak van de Utrechter nu aanstaande donderdag en vrijdag. Aanvankelijk zou dat morgen... Read more »
 • Rechtbank Midden-Nederland zendt zeilbootzaak Colombia live uit
  De rechtbank Midden-Nederland behandelt dinsdag 22 september en donderdag 24 september de strafzaak van een 65-jarige man uit Utrecht. Hij wordt ervan verdacht dat hij zijn vrouw in 2015 heeft vermoord op hun zeilboot voor de kust van Cartagena (Colombia). De inhoudelijke behandeling van de strafzaak is beide dagen vanaf... Read more »
 • 9 Mannen veroordeeld voor het maken en verhandelen van vals geld
  De rechtbank Midden-Nederland heeft negen mannen uit Almere veroordeeld voor het produceren en verkopen van een grote hoeveelheid vals geld. Acht verdachten kregen gevangenisstraffen opgelegd variërend van 2 tot 5 jaar. Een ander, die tijdens het ten laste gelegde deels minderjarige was, is veroordeeld tot een jeugddetentie en een werkstraf.... Read more »
 • Tbs-verlenging voor man die in 1999 Baarns echtpaar doodde
  De tbs-maatregel met dwangverpleging voor de man die in 1999 een echtpaar uit Baarn doodde, is door de rechtbank Midden-Nederland met twee jaar verlengd. Volgens de inrichting waar de man verblijft is bij hem nog steeds sprake van meerdere stoornissen en is het recidiverisico hoog. Het advies van de inrichting... Read more »
 • Geen inzage stukken RIVM voor Viruswaarheid
  De Staat hoeft Viruswaarheid geen inzage in gevraagde stukken te geven. Dat heeft de voorzieningenrechter van de rechtbank Midden-Nederland beslist in een kort geding. Viruswaarheid heeft niet voldaan aan de eisen die gelden voor inzage in de gevraagde stukken. Inzage stukkenVolgens Viruswaarheid zijn de coronamaatregelen niet effectief, noodzakelijk en proportioneel.... Read more »
 • 18 Jaar cel en tbs voor Rode Klif-moord in Lelystad
  Twee mannen van 36 en 50 jaar zijn door de rechtbank Midden-Nederland veroordeeld tot een gevangenisstraf van 18 jaar en tbs met dwangverpleging. Het tweetal doodde in april vorig jaar een 72-jarige man uit Lelystad. Vóór de moord stalen de verdachten geld van het slachtoffer, maar ook na zijn dood... Read more »
 • 4 Jaar cel voor vrouw die brand stichtte in haar eigen huis
  Een 39-jarige vrouw is door de rechtbank Midden-Nederland veroordeeld tot een gevangenisstraf van 4 jaar, waarvan 1 jaar voorwaardelijk, met een proeftijd van twee jaar. De vrouw stichtte in april vorig jaar brand in haar eigen huis in Hilversum. Hierbij raakte een man, die op de bank lag te slapen,... Read more »
  +

  Nieuws van de rechtbank Oost-Brabant

 • Celstraf voor verkrachting 17-jarig meisje in Helmond
  De rechtbank Oost-Brabant heeft een 21-jarige man uit Helmond veroordeeld voor verkrachting. Hij krijgt een gevangenisstraf van 18 maanden, waarvan 12 maanden voorwaardelijk.De verdachte vroeg in mei 2018 een destijds 17-jarig meisje, dat hij al kende, met hem mee te komen omdat hij een cadeautje voor haar zou hebben. Ze... Read more »
 • Pluimveehouder in Nistelrode mag uitbreiden ondanks coronatijd
  De gemeente Bernheze mocht een pluimveehouderij in Nistelrode een vergunning verlenen om uit te breiden. Dat oordeelt de rechtbank Oost-Brabant vandaag. Een omwonende wilde dit voorkomen vanwege onder meer de vrees voor verhoogde kwetsbaarheid voor het coronavirus.De pluimveehouderij kreeg in juni 2019 een omgevingsvergunning van de gemeente voor het houden... Read more »
 • Man vrijgesproken van schietpartij in 's-Hertogenbosch
  Een 22-jarige man is door de rechtbank vrijgesproken van een viervoudige poging tot moord in 's-Hertogenbosch. Er is onvoldoende bewijs dat hij op een rijdende auto met 4 inzittenden heeft geschoten. Wel had hij één kogelpatroon in bezit; daarvoor krijgt hij een geldboete van 250 euro.De verdachte stond in augustus... Read more »
 • Man steekt moeder dood in Eindhoven: 4 jaar cel en tbs
  De rechtbank Oost-Brabant heeft een 42-jarige man uit Eindhoven veroordeeld tot een gevangenisstraf van 4 jaar en terbeschikkingstelling (tbs) met dwangverpleging. Hij stak in april vorig jaar zijn moeder dood.De verdachte meldde zich in april 2019 op het politiebureau, zei zich aan te willen geven, noemde zijn adres en gaf... Read more »
 • Eigenaar Eindhovens café krijgt vergunning (voorlopig) niet terug
  De burgemeester van Eindhoven mocht de exploitatievergunning van een café in Eindhoven intrekken omdat de eigenaar van “slecht levensgedrag” is. Dat bepaalde de voorzieningenrechter van de rechtbank Oost-Brabant vandaag.De burgemeester trok de vergunning in april 2020 in vanwege een rapport dat hij ontving van de politie. Daarin staat beschreven dat... Read more »
 • Limburgers cel in voor drugslab in Den Dungen
  De rechtbank Oost-Brabant heeft 2 mannen uit Kerkrade (36 en 37 jaar) veroordeeld tot gevangenisstraffen van 3,5 jaar. Een 34-jarige plaatsgenoot krijgt een celstraf van 2,5 jaar. De Limburgers maakten amfetamine in een drugslab in Den Dungen. Een vierde verdachte kwam bij de productie om het leven.De politie trof in... Read more »
 • 8 jaar cel en tbs voor doodslag op man in Rosmalen
  De rechtbank Oost-Brabant heeft een 23-jarige man uit Breda veroordeeld tot een gevangenisstraf van 8 jaar en terbeschikkingstelling (tbs) met verpleging. Hij sprak in januari 2019 in Rosmalen af met een man die hij online had leren kennen, en stak hem diezelfde avond dood. De verdachte had de man uit... Read more »
 • Eindhovenaar krijgt 40 maanden cel en tbs voor online misbruik 5 meisjes
  De rechtbank Oost-Brabant heeft een 26-jarige man uit Eindhoven veroordeeld tot een gevangenisstraf van 40 maanden en terbeschikkingstelling (tbs) met voorwaarden. De verdachte dwong via internet 5 minderjarige meisjes seksuele handelingen bij zichzelf te verrichtten. Ook had hij hiervan filmpjes en afbeeldingen in bezit en zette hij deze op sociale... Read more »
 • Veroordeling voor fatale botsing op kruispunt in Valkenswaard
  De rechtbank Oost-Brabant heeft een 44-jarige vrachtwagenchauffeur vrijgesproken van het door zijn schuld veroorzaken van een ongeval met dodelijk letsel. Hoe ingrijpend de gevolgen van de aanrijding ook zijn geweest, er was in dit geval sprake van een verkeersovertreding (het niet verlenen van voorrang) en niet van een verkeersmisdrijf. De... Read more »
 • 12 jaar cel voor doden huisbaas Veghel
  De rechtbank Oost-Brabant heeft vandaag een 24-jarige man uit Griekenland veroordeeld tot een gevangenisstraf van 12 jaar voor het doden van zijn huisbaas in Veghel.De verdachte heeft in november 2018 zijn huisbaas in diens woning in Veghel met een mes gestoken. Daarna achtervolgde hij de man naar buiten en op... Read more »
  +

  Nieuws van de rechtbank Zeeland-West-Brabant

 • Digitale Week van de Rechtspraak bij Rechtbank ZWB
  Ieder jaar ontvangt de rechtbank Zeeland-West-Brabant honderden bezoekers op de open dag. Helaas komt dit jaar de open dag zoals jullie die van ons gewend zijn te vervallen door het coronavirus, maar niet getreurd: we nemen jullie in de Week van de Rechtspraak (21 t/m 25 september) digitaal mee in... Read more »
 • Taakstraf en voorwaardelijke celstraf voor veroorzaken verkeersongeval in Breda
  De rechtbank Zeeland-West-Brabant heeft een 22-jarige taxichauffeur veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van zes maanden en de maximale taakstraf van 240 uur. Daarnaast is een rijontzegging opgelegd van 3 jaar, waarvan 1 jaar voorwaardelijk. Verder is er een proeftijd van drie jaar opgelegd voor de voorwaardelijke gevangenisstraf en de rijontzegging.... Read more »
 • Maximale taakstraf voor veroorzaken dodelijk ongeval Tilburg
  De rechtbank Zeeland-West-Brabant heeft een 24-jarige automobilist veroordeeld tot de maximale taakstraf van 240 uur en een rijontzegging van 1 jaar. De man veroorzaakte in 2018 een ernstig verkeersongeval waarbij een 14-jarige jongen om het leven kwam.Op 25 juli 2018 reed de man met zijn personenauto over de Ringbaan Zuid... Read more »
 • Rechtbank Zeeland-West-Brabant, locatie Tilburg verhuist naar Piusplein
  Rechtbank Zeeland-West-Brabant, locatie Tilburg, gaat verhuizen naar Piusplein 50. Om financiële- en beveiligingsredenen is ervoor gekozen een kleiner pand te betrekken. Op 6 juli 2020 wordt het pand door de rechtbank in gebruik genomen. Meerdere locatiesDe rechtbank Zeeland-West-Brabant heeft locaties in Bergen op Zoom, Breda, Middelburg en Tilburg. Sinds juni... Read more »
 • Rechtbank Zeeland-West-Brabant 'coronaproof'
  De rechtbanklocaties in Breda en Middelburg gaan vanaf 11 mei gefaseerd weer zaken behandelen waarbij partijen fysiek aanwezig moeten zijn. Verschillende aanpassingen in de gerechtsgebouwen, zoals plexiglas en looproutes, maken dit mogelijk. Uiteraard alleen indien partijen RIVM-klachtenvrij zijn en niet behoren tot een risicogroep. Zittingen waarbij lijfelijke aanwezigheid niet nodig... Read more »
 • Rechtbank Zeeland-West-Brabant publiceert extern jaarbericht 2019
  Rechtbank Zeeland-West-Brabant behandelde in 2019 in totaal 107.800 zaken. Maar er gebeurde meer. Veel groepen bezochten de verschillende locaties van de rechtbank. Er kwamen initiatieven zoals gesprekken over een mogelijke buurtrechter in Roosendaal en de schuldenpilot in Tilburg. De rechtbank blikt hierop terug in haar externe jaarbericht.“De Recht­spraak bestaat voor... Read more »
 • Coronaspuger in Zeeland krijgt 8 weken celstraf
  De politierechter in Middelburg heeft woensdag bij een supersnelrechtzitting een man een celstraf opgelegd van acht weken, waarvan vier weken voorwaardelijk, met een proeftijd van twee jaar. De man werd veroordeeld in verband met een corona gerelateerd misdrijf. Het was de eerste zaak van een ‘coronaspuger’ die in Zeeland werd behandeld. De verdachte moest zich bij... Read more »
 • 20 jaar cel voor moord in flatwoning
  De rechtbank Zeeland-West-Brabant heeft vandaag twee mannen uit Breda veroordeeld tot een gevangenisstraf van 20 jaar voor moord. De twee vermoordden op 9 januari 2018 een 25-jarige man, die op dat moment lag te slapen op de bank in zijn woning. De rechtbank spreekt van een kille en geplande liquidatie.In... Read more »
 • Donderdag 9 april: Uitspraak doodgeschoten man in flatwoning Hoge Vucht Breda te volgen via livestream
  De rechtbank Zeeland-West-Brabant doet op donderdag 9 april om 12.30 uur uitspraak in de zaak van de doodgeschoten man in een flatwoning in de wijk Hoge Vucht in Breda. Door de recente ontwikkelingen rondom het coronavirus is het aantal personen dat bij de uitspraak in de zittingszaal aanwezig kan zijn... Read more »
 • Op de rol: 'U riep ook corona!'
  Verslag van een rechtszitting‘Kunt u mij goed verstaan?’, vraagt de Bredase politierechter Esther Kouwenhoven, terwijl ze op een groot televisiescherm kijkt. ‘Ik kan u vrij goed verstaan mevrouw’, reageert Adriaan vanuit het politiebureau in Breda. ‘Naast mij zit de officier van justitie. Ziet u die mevrouw?’ Ja, Adri ziet haar.... Read more »
  +

  Nieuws van de rechtbank Gelderland

 • Burgemeester mocht café in Arnhem niet sluiten
  De voorzieningenrechter oordeelt dat de burgemeester van Arnhem het café van verzoeker niet mag sluiten. In het café is harddrugs aangetroffen, maar er zijn op dit moment teveel vragen over de manier waarop het onderzoek is gedaan. Bij een controle op 3 september 2020 vonden toezichthouders in het café in... Read more »
 • Meer onderzoek nodig naar persoon verdachte in zaak ontucht in trein
  De rechtbank heropent het onderzoek in de zaak van een 29-jarige man uit Hengelo (Overijssel) die wordt verdacht van het plegen van ontuchtige handelingen bij 2 vrouwen op het treintraject Zutphen-Lochem. Volgens de rechtbank moet er meer onderzoek gedaan worden naar de persoon van de verdachte voordat zij tot een... Read more »
 • Man uit Nijmegen cel in voor steekincident
  De rechtbank veroordeelt een 23-jarige man uit Nijmegen voor zware mishandeling. Hij krijgt een gevangenisstraf van 18 maanden waarvan 6 maanden voorwaardelijk. De man en het slachtoffer kenden elkaar. Toen zij elkaar op 23 mei 2020 tegenkwamen en het slachtoffer hem weigerde te begroeten, ontvlamde de man en greep naar... Read more »
 • 4 mannen uit Harderwijk veroordeeld voor betrokkenheid bij cocaïnehandel
  De rechtbank veroordeelt 2 broers van 27 en 25 jaar uit Harderwijk voor cocaïnehandel. Zij krijgen gevangenisstraffen van respectievelijk 4 en 3,5 jaar. Een 25-jarige man, eveneens afkomstig uit Harderwijk, wordt veroordeeld tot een taakstraf van 120 uur. Volgens de rechtbank bereidde hij samen met 1 van de broers de... Read more »
 • Man veroordeeld voor reeks misdrijven en een overtreding
  De rechtbank veroordeelt een 42-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats voor onder andere het bezitten van harddrugs, vuurwapens en munitie. Ook maakte hij zich schuldig aan het veroorzaken van een verkeersongeval en het verlaten van de plaats van dat ongeval’, terwijl hij geen rijbewijs had. De man krijgt een... Read more »
 • Man veroordeeld voor het misbruiken van zijn broertjes in jaren '90
  De rechtbank veroordeelt een 44-jarige man uit Wageningen voor het aanranden van zijn 10 jaar jongere broer en voor het seksueel binnendringen bij zijn 8 jaar jongere broer tussen 1994 en 1996. Hij krijgt een taakstraf van 240 uur. Op momenten dat hun ouders niet thuis waren, misbruikte de man... Read more »
 • Marco Kroon veroordeeld voor overtreding Algemene Plaatselijke Verordening Den Bosch
  De militaire kantonrechter veroordeelt Marco Kroon voor het overtreden van artikel 4:5 van de Algemene Plaatselijke Verordening van Den Bosch (verbod om te wildplassen binnen bebouwde kom). De militair plaste tegen een hek tijdens carnaval in 2019. Hij krijgt een voorwaardelijke geldboete van 140 euro opgelegd.In eerste instantie is aan... Read more »
 • Man uit Apeldoorn veroordeeld voor versturen porno aan stiefdochter
  De rechtbank veroordeelt een 54-jarige man uit Apeldoorn voor het sturen van pornografische afbeeldingen naar zijn destijds 15-jarige stiefdochter. Hij krijgt een taakstraf van 80 uur, waarvan 30 voorwaardelijk.De man verstuurde in 2018 tot 2 keer toe via WhatsApp ongevraagd een hoeveelheid pornoafbeeldingen naar het slachtoffer. BeschermingConfrontatie met dit soort... Read more »
 • Zorgmachtiging voor man uit Winterswijk na plegen meerdere misdrijven
  De rechtbank oordeelt dat een 42-jarige man uit Winterswijk niet strafbaar is voor meerdere misdrijven, omdat hij lijdt aan een psychische stoornis. Wel legt de rechtbank een zorgmachtiging van 6 maanden op aan de man. Tussen juni 2019 en december 2019 pleegde de man meerdere misdrijven. Zo bedreigde de man... Read more »
 • Huissenaar veroordeeld voor mishandeling in Ede
  De rechtbank veroordeelt een 42-jarige man uit Huissen tot een werkstraf van 150 uur voor het mishandelen van een man die hij met zijn (ex)-vriendin in een auto betrapte. Ook krijgt hij een boete voor het bezitten van een busje pepperspray. Op 18 maart 2020 mishandelde de man het slachtoffer... Read more »
  +

  Nieuws van de rechtbank Noord-Holland

 • Jeugddetentie en taakstraffen twee tieners voor gewapende overval Hoorn
  De rechtbank Noord-Holland heeft een 15-jarige en een 16-jarige jongen veroordeeld tot jeugddetentie en taakstraffen voor het plegen van een gewapende overal op een woning op 23 mei dit jaar in Hoorn. Tijdens de overval werden de vier personen die in het huis aanwezig waren, bedreigd met geweld. Er werd... Read more »
 • Jarenlange celstraffen voor verdachten schietpartij Kooypunt Den Helder
  De rechtbank Noord-Holland heeft vijf verdachten tot uiteenlopende celstraffen veroordeeld voor hun aandeel in de gewelddadige gebeurtenissen op 11 oktober 2019 nabij de McDonalds op bedrijventerrein Kooypunt in Den Helder. Daarbij is geschoten en zijn meerdere personen gewond geraakt. (Soft)drugsdealDie bewuste avond had de 24-jarige verdachte A. een afspraak gemaakt... Read more »
 • Tbs met dwangverpleging voor doden van hoogbejaarde man
  De rechtbank Noord-Holland heeft een 57-jarige man ontslagen van rechtsvervolging in verband met het doodslaan van een hoogbejaarde man. De verdachte heeft wel de tbs-maatregel met dwangverpleging opgelegd gekregen.De man, een psychiatrisch patiënt met een blanco strafblad, liep op 22 december vorig jaar het slachtoffer tegen het lijf in het... Read more »
 • Gevangenisstraf voor brandstichting in Haarlemse parkeergarage
  De rechtbank Noord-Holland heeft een man veroordeeld tot anderhalf jaar gevangenisstraf voor brandstichting in een parkeergarage in Haarlem. Daarvan is een halfjaar voorwaardelijk. Ook moet hij bijna 180.000 euro schadevergoeding betalen aan de gemeente Haarlem. Een tweede verdachte is vrijgesproken. Eind maart dit jaar is ’s avonds brand gesticht in... Read more »
 • Gemeente Haarlem hoeft niet te handhaven tegen openstelling ijsbaan in zomer
  De gemeente Haarlem hoeft niet handhavend op te treden tegen de Stichting Kunstijsbaan Kennemerland die de ijshockeybaan deze zomer heeft opengesteld. Dat heeft de voorzieningenrechter in Haarlem besloten.Stichting Kunstijsbaan Kennemerland heeft naar aanleiding van een verzoek van kunstijsvereniging KSV de ijshockeybaan geopend van 11 juli tot 30 augustus dit jaar.... Read more »
 • Bestuurs- en strafzaken rechtbank Noord-Holland week 32 (3 t/m 7 augustus)
  Deze week behandelt de rechtbank Noord-Holland de volgende bestuurs- en strafzaken.BestuursrechtHaarlem - Enkelvoudige kamer (pdf, 44,8 KB) Haarlem - Voorlopige voorzieningen (pdf, 44,1 KB)StrafrechtAlkmaar - Kantonrechterzittingen (pdf, 50,9 KB)Alkmaar - Meervoudige kamer (pdf, 47,2 KB) Alkmaar - Politierechterzittingen (pdf, 68,1 KB)Haarlem - Kantonrechterzittingen (pdf, 46,5 KB) Haarlem - Meervoudige kamer (pdf,... Read more »
 • Geldboete voor weigering mondkapje in vliegtuig
  De rechtbank Noord-Holland heeft een 30-jarige man uit Italië veroordeeld omdat hij op 24 juni weigerde een mondkapje op te doen in het vliegtuig van Spanje naar Nederland. Hij heeft een geldboete gekregen van 500 euro. Daarvan is 200 euro voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar. De man vloog... Read more »
 • Man vrijgesproken van doodslag op peuter
  De rechtbank Noord-Holland heeft een 33-jarige man vrijgesproken van elke strafbare betrokkenheid bij de dood van het dochtertje van zijn vriendin. De beschuldiging was in vier varianten vorm gegeven, van doodslag tot dood door schuld.Het meisje was 1 jaar en 9 maanden oud, toen de man haar op 14 september... Read more »
 • Vier mannen veroordeeld tot cel- en taakstraffen voor handel harddrugs Zaanstreek
  De rechtbank Noord-Holland heeft vier van de vijf verdachten veroordeeld tot cel- en taakstraffen voor het verkopen van cocaïne in de Zaanstreek. De vijfde man is vrijgesproken van medeplichtigheid aan de handel in harddrugs, maar is wel veroordeeld tot een taakstraf voor medeplichtigheid aan het verwerken van hennep.Twee van de... Read more »
 • Verdachte inrijden school Grootebroek blijft langer in voorarrest
  Het voorarrest van de man die wordt verdacht van het inrijden in een basisschool in Grootebroek, is met 90 dagen verlengd. Dat heeft de raadkamer van de rechtbank Noord-Holland besloten. De raadkamer is van oordeel dat de verdenkingen stevig genoeg zijn om de man langer vast te houden.De raadkamer baseert... Read more »
  +

  Nieuws van de rechtbank Overijssel

 • Tien jaar cel en tbs voor doden Halil Erol
  Een 43-jarige man uit Meppel is door de rechtbank Overijssel veroordeeld voor het doden van Halil Erol en het wegmaken van het lichaam van de man uit Steenwijk. De rechtbank veroordeelt de man tot een gevangenisstraf van 10 jaar en tbs met dwangverpleging.Gevonden lichaamsdelenHet slachtoffer, een 34-jarige man uit Steenwijk,... Read more »
 • Tot 6 jaar celstraf voor laffe overval op bejaard echtpaar Kampen
  Een 19-jarige jongeman uit Lelystad is door de rechtbank Overijssel veroordeeld tot een gevangenisstraf van 6 jaar voor een gewelddadige overval op een bejaard echtpaar in Kampen. Samen met drie anderen was hij betrokken bij de overval. Twee van de overvallers zijn veroordeeld tot 5 en 4,5 jaar gevangenisstraf. De... Read more »
 • Cafe De Skihut blijft voorlopig dicht
  Café De Skihut mag niet open in afwachting van de beslissing van de gemeente op het bezwaar. Dat heeft de voorzieningenrechter van de rechtbank Overijssel besloten. De gemeente Almelo trok eerder dit jaar de verleende exploitatievergunning en drank- en horecavergunning van De Skihut in, omdat er een ernstig gevaar bestaat... Read more »
 • Jarenlange celstraffen voor oplichting via WhatsApp
  Twee 28-jarige mannen uit Deventer zijn door de rechtbank Overijssel veroordeeld voor grootschalige oplichting via WhatsApp en het witwassen van op die manier afhandig gemaakt geld. Ook maakten ze zich schuldig aan computervredebreuk. De mannen benaderden hun slachtoffers via de populaire chat-app en deden zich voor als een familielid die... Read more »
 • Inhoudelijke behandeling onderzoek Litouwen van start
  Dinsdag 15 september start in Almelo de inhoudelijke behandeling van het onderzoek ‘Litouwen’, naar aanleiding van het aantreffen van vier dodelijke slachtoffers in Enschede op 13 november 2018. De rechtbank Overijssel trekt meerdere dagen uit om de strafzaken tegen in totaal zes verdachten te behandelen. Vanwege coronamaatregelen is er beperkt... Read more »
 • Op de rol: 'Stel je voor dat je naast zo'n man woont'
  Verslag van een rechtszitting'“Ik snijd haar keel door”, zou u volgens de politie naar uw buurvrouw hebben geschreeuwd, waarna u, waar de politie bijstond, een blikje bier opentrok en vervolgens uit de keukenla een uitbeenmes pakte’, houdt de politierechter Gerard* voor. Dat heeft Gerard (42) helemaal niet geroepen. ‘Ik zei:... Read more »
 • Cel- en taakstraffen voor georganiseerde hennepkwekerij
  Een 31-jarige man uit Vroomshoop is veroordeeld tot een gevangenisstraf van 39 maanden. Robin W. gaf onder andere leiding aan de criminele drugsorganisatie, was betrokken bij zes hennepkwekerijen en exporteerde de hennep. De rechtbank veroordeelt de 48-jarige Wiebe van B. uit Almelo tot een gevangenisstraf van 34 maanden voor de... Read more »
 • Celstraf voor man die vriendin opsloot in hotelkamer
  Een 23-jarige man uit Rijssen is door de rechtbank Overijssel veroordeeld tot een gevangenisstraf van 210 dagen, waarvan 70 dagen voorwaardelijk. De man sloot bijna een jaar geleden zijn vriendin op in een hotelkamer in Hengelo. Ook mishandelde de man later dat jaar twee hulpverleners en bedreigde één van hen.Ruzie... Read more »
 • Gevangenisstraf voor groep drugs dealende Hardenbergers
  Drie Hardenbergse mannen zijn door de rechtbank Overijssel veroordeeld voor drugshandel. Een 23-jarige man – die wordt gezien als de leider van de groep – is veroordeeld tot een gevangenisstraf van 12 maanden. De twee anderen, beiden 19 jaar, zijn veroordeeld tot een celstraf van 10 maanden. De mannen hebben... Read more »
 • Rookvrije rechtbank vanaf 1 september
  Nog even snel een sigaretje roken voordat de rechtszaak begint zit er straks niet meer in. Althans, niet in en om de gerechtsgebouwen in Overijssel. Want vanaf 1 september mogen bezoekers, medewerkers en huurders ook niet meer roken op het rechtbankterrein. Eerder sloten de rookruimtes al in verband met de... Read more »