Strafrecht

  -

  Nieuws over strafrecht | Rechtspraak.nl

 • Werkwijze van de Rechtspraak na 6 april
  In verband met de uitbraak van het coronavirus heeft de Rechtspraak vanaf 17 maart alle rechtbanken, gerechtshoven en bijzondere colleges gesloten. Urgente zaken gaan wel door, maar in principe zonder fysieke zitting. Vandaag is na overleg met betrokken partijen besloten deze situatie ook na 6 april voort te zetten. Het soort... Read more »
 • Veroordelingen 'Context'-verdachten blijven in stand
  De veroordelingen van vier verdachten in het terrorismeproces ‘Context’ blijven in stand. Dat heeft de Hoge Raad vandaag geoordeeld.In de zaak Context gaat het om een Haags samenwerkingsverband waarvan het gerechtshof Den Haag bewezen achtte dat het een criminele en terroristische organisatie betreft. Volgens het hof had deze organisatie onder... Read more »
 • Rechtspraak geeft overzicht van urgente zaken die wel worden behandeld
  De rechtbanken, gerechtshoven en bijzondere colleges sluiten vanaf dinsdag 17 maart hun deuren om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. In principe valt de behandeling van rechtszaken stil tot en met 6 april. Maar er zijn urgente zaken die niet kunnen wachten omdat dat raakt aan de rechten van... Read more »
 • 3 t/m 5 april: Onderhoud Rechtspraaksystemen verplaatst
  Onderhoud was gepland van vrijdagavond 3 april tot en met zondag 5 april Update 12 maart 2020: het eerder aangekondigde onderhoud aan Rechtspraaksystemen is verplaatst. Naar verwachting wordt het dit najaar uitgevoerd.   ... Read more »
 • Rechter legde vorig jaar 218 keer tbs op
  Eerste (lichte) daling sinds jarenRechters legden vorig jaar 218 keer tbs op. Dat blijkt uit cijfers van de Raad voor de rechtspraak. In 145 gevallen ging het om tbs met dwangverpleging, in 73 gevallen om tbs met voorwaarden. Een jaar eerder, in 2018, legde de rechter in totaal nog 250... Read more »
 • Advies AG aan Hoge Raad: veroordeling voor woonbootoverval in Loenen aan de Vecht in stand laten
  De veroordeling van een man voor het samen met een ander plegen van een overval op een woonboot in Loenen aan de Vecht waar een 92-jarige vrouw slachtoffer van werd, kan in stand blijven. Dat adviseert advocaat-generaal (AG) Keulen de Hoge Raad in zijn conclusie van vandaag. De zaakHet slachtoffer... Read more »
 • ‘Privacywensen slachtoffers soms op gespannen voet met recht op eerlijk proces’
  Wensen van slachtoffers op het gebied van privacy staan soms op gespannen voet met het recht op een eerlijk proces. Daarnaast kan het maatschappelijke belang van openbare rechtspraak botsen met de individuele belangen van slachtoffers. Dit zegt Henk Naves, voorzitter van de Raad voor de rechtspraak, vandaag naar aanleiding van... Read more »
 • Advies AG aan Hoge Raad: veroordelingen voor liquidatiepoging in Diemen kunnen in stand blijven
  De veroordeling van vier verdachten wegens hun betrokkenheid bij een liquidatiepoging in 2015 in Diemen kan in stand blijven. Dat adviseert advocaat-generaal (AG) Aben de Hoge Raad in zijn conclusies van vandaag.De zaakDe strafzaken tegen de vier verdachten komen voort uit het opsporingsonderzoek dat bekend staat onder de naam ‘Tandem’.... Read more »
 • Veroordelingen wegens steekpartij rond drugsdeal blijven in stand
  De veroordeling van twee verdachten wegens een steekpartij rond een drugsdeal op 15 oktober 2015 in de gemeente Geldermalsen blijft in stand. Dat heeft de Hoge Raad vandaag geoordeeld.De zaakDe zaak gaat kort gezegd over het volgende. Het latere slachtoffer zat bij de twee verdachten en een medeverdachte in de... Read more »
 • Veroordeling leidsman geloofsgemeenschap in Curaçao wegens seksueel misbruik blijft in stand
  De veroordeling van een oud-leider van een geloofsgemeenschap in Curaçao tot onder meer 14 jaar gevangenisstraf wegens seksueel misbruik van zeven jonge vrouwelijke leden, blijft in stand. Dat heeft de Hoge Raad vandaag geoordeeld.De zaakDe verdachte was de oprichter en de organisatorisch en geestelijk leidsman van de geloofsgemeenschap Rains of... Read more »