Strafrecht

  -

  Nieuws over strafrecht | Rechtspraak.nl

 • Veroordeling wegens schenden ambtsgeheim door statenlid Curaçao blijft in stand
  De veroordeling van een MFK-statenlid van Curaçao wegens het schenden van de geheimhoudingsplicht blijft in stand. Dat heeft de Hoge Raad vandaag geoordeeld.Het Gemeenschappelijk Hof van Justitie stelde vast dat de verdachte in september 2014 als lid van de Vaste Commissie Financiën van de Staten van Curaçao mededelingen heeft gedaan... Read more »
 • Veroordeling tot levenslange gevangenisstraf wegens 'succinylcholine-moorden' definitief
  De veroordeling van een verdachte tot een levenslange gevangenisstraf wegens onder meer het plegen van twee moorden door middel van toediening van het middel succinylcholine blijft in stand. Dat heeft de Hoge Raad vandaag geoordeeld. De verdachte beoogde met de moorden grote bedragen aan overlijdensrisicoverzekeringen te innen.In de procedure bij... Read more »
 • Gezamenlijke reactie advocatuur, OM en Rechtspraak op gewelddadige dood Derk Wiersum
  De Nederlandse orde van advocaten, het Openbaar Ministerie (OM) en de Rechtspraak zijn geschokt door de gewelddadige dood van advocaat en rechter-plaatsvervanger Derk Wiersum. Zijn verlies doet ons allen veel pijn.Hoewel het onderzoek naar dit zeer ernstige voorval nog in volle gang is, wijst alles in de richting van een... Read more »
 • Advies AG aan Hoge Raad: veroordeling wegens belastingfraude door eigenaar interieurbedrijf kan in stand blijven
  De veroordeling van een eigenaar van een interieurbedrijf en scheepsbetimmering wegens grootschalige belastingfraude kan in stand blijven. Dat adviseert advocaat-generaal Harteveld de Hoge Raad in zijn conclusie die vandaag is gepubliceerd. Dat geldt ook voor de opgelegde straf aan het bedrijf van de verdachte. Het gerechtshof vond bewezen dat de... Read more »
 • Advies AG aan Hoge Raad: veroordelingen wegens doodslag op Ierse man die werd aangetroffen in IJmeer in stand laten
  De veroordelingen van twee Ierse mannen wegens onder meer betrokkenheid bij het doden van een 29-jarige landgenoot die in februari 2009 zwaar verminkt werd aangetroffen in het IJmeer, moeten in stand blijven. Dat geldt eveneens voor de veroordeling van een derde verdachte wegens het wegmaken van het lichaam van het slachtoffer.... Read more »
 • Advies AG aan Hoge Raad: veroordeling wegens het medeplegen van moord op Curaçaose politicus Wiels in stand laten
  De veroordeling van een verdachte tot 26 jaar gevangenisstraf wegens het medeplegen van de moord op de Curaçaose politicus Helmin Wiels kan in stand blijven. Dat adviseert advocaat-generaal Harteveld de Hoge Raad in zijn conclusie van vandaag.Wiels werd op 5 mei 2013 om het leven gebracht op het strand van... Read more »
 • Op de rol: 'De papierbakken zitten propvol'
  Verslag van een rechtszittingOp 21 maart 2018 konden we naar de stembus om nieuwe gemeenteraden te kiezen. Dat kon Adam (29) uit Valkenburg in de gemeente Katwijk ook, maar dat deed hij niet. Een maand later gooit hij zijn stempas in de vuilnisbak. Heel begrijpelijk als je niet hebt gestemd,... Read more »
 • Op de rol: 'Libido opwekkende pillen zijn overal te koop'
  Verslag van een rechtszittingAnita* koopt eind 2015 voor ‘de meiden’ op het internet een stel ‘libido opwekkende’ pillen. ‘Die hebben we altijd in huis’, zegt ze tegen de economische politierechter in zaal K2 van het Haagse gerechtsgebouw. Dus ook op de avond van 18 december 2015, als het Haags Economisch... Read more »
 • Celstraf wegens ontucht met minderjarige, mishandeling en wapenbezit
  De rechtbank Zeeland-West-Brabant legt een man van 29 uit Sprang-Capelle een gevangenisstraf op van 2 jaar, waarvan 6 maanden voorwaardelijk. Die krijgt hij voor ontucht met een minderjarig meisje, mishandeling van zijn partner en voor verboden wapenbezit. De rechtbank spreekt hem vrij van verkrachting van het meisje, omdat er onvoldoende... Read more »
 • Veroordeling wegens poging tot doodslag op 13 maanden oud meisje blijft in stand
  De veroordeling van een man wegens poging tot doodslag op een 13 maanden oud meisje op 14 december 2012 in Tilburg blijft in stand. Dat heeft de Hoge Raad vandaag geoordeeld. Het gerechtshof ’s-Hertogenbosch stelde vast dat de verdachte grof geweld heeft toegepast op de dochter van zijn toenmalige vriendin... Read more »