Strafrecht


  -

  Nieuws over strafrecht | Rechtspraak.nl

 • Op de rol: 'De papierbakken zitten propvol'
  Verslag van een rechtszittingOp 21 maart 2018 konden we naar de stembus om nieuwe gemeenteraden te kiezen. Dat kon Adam (29) uit Valkenburg in de gemeente Katwijk ook, maar dat deed hij niet. Een maand later gooit hij zijn stempas in de vuilnisbak. Heel begrijpelijk als je niet hebt gestemd,... Read more »
 • Op de rol: 'Libido opwekkende pillen zijn overal te koop'
  Verslag van een rechtszittingAnita* koopt eind 2015 voor ‘de meiden’ op het internet een stel ‘libido opwekkende’ pillen. ‘Die hebben we altijd in huis’, zegt ze tegen de economische politierechter in zaal K2 van het Haagse gerechtsgebouw. Dus ook op de avond van 18 december 2015, als het Haags Economisch... Read more »
 • Celstraf wegens ontucht met minderjarige, mishandeling en wapenbezit
  De rechtbank Zeeland-West-Brabant legt een man van 29 uit Sprang-Capelle een gevangenisstraf op van 2 jaar, waarvan 6 maanden voorwaardelijk. Die krijgt hij voor ontucht met een minderjarig meisje, mishandeling van zijn partner en voor verboden wapenbezit. De rechtbank spreekt hem vrij van verkrachting van het meisje, omdat er onvoldoende... Read more »
 • Veroordeling van oud-wethouder van Roermond wegens omkoping blijft in stand
  De veroordeling van een oud-wethouder van Roermond wegens onder meer omkoping blijft in stand. Dat heeft de Hoge Raad vandaag geoordeeld.Het gerechtshof Den Haag stelde vast dat de oud-wethouder gedurende een zeer lange periode giften van de bevriende projectontwikkelaar en van een drietal andere lokale ondernemers heeft aangenomen. Het ging... Read more »
 • Veroordeling wegens poging tot doodslag op 13 maanden oud meisje blijft in stand
  De veroordeling van een man wegens poging tot doodslag op een 13 maanden oud meisje op 14 december 2012 in Tilburg blijft in stand. Dat heeft de Hoge Raad vandaag geoordeeld. Het gerechtshof ’s-Hertogenbosch stelde vast dat de verdachte grof geweld heeft toegepast op de dochter van zijn toenmalige vriendin... Read more »
 • Advies AG aan Hoge Raad: Posbankzaak moet t.a.v. één verdachte over
  De behandeling van de zaak tegen één verdachte in de zogenoemde Posbankzaak moet over. Dat adviseert advocaat-generaal (AG) Bleichrodt de Hoge Raad in zijn conclusie van vandaag. De zaak ten aanzien van de andere verdachte kan in zijn visie wel in stand blijven. De zaak heeft landelijke bekendheid gekregen als... Read more »
 • Veroordeling van 'Arnhemse Syriëganger' definitief
  De veroordeling van een Syriëganger uit Arnhem tot 8 maanden gevangenisstraf wegens – kort gezegd – het voorbereiden dan wel bevorderen van terroristische misdrijven blijft in stand. Dat heeft de Hoge Raad vandaag bepaald.De man uit Arnhem werd samen met een medeverdachte op 13 augustus 2013 in Duitsland aangehouden. In... Read more »
 • Rechter beslist steeds vaker over gedwongen opname
  De rechter wordt steeds vaker gevraagd te beslissen over gedwongen opname van mensen die een gevaar vormen voor zichzelf of hun omgeving. Vorig jaar oordeelde de rechter ruim 27 duizend keer over dit soort ‘bijzondere opnemingen in psychiatrische ziekenhuizen’ (BOPZ). Het aantal verzoeken is hiermee 2 procent gestegen in vergelijking... Read more »
 • Jaarverslag 2018 Adviescommissie Afgesloten Strafzaken (ACAS) gepubliceerd
  De Adviescommissie Afgesloten strafzaken (ACAS) adviseert sinds 2012 de procureur-generaal van het parket bij de Hoge Raad over de wenselijkheid en de inhoud van onderzoek naar een mogelijke grond voor herziening van een afgesloten strafzaak. Een afgesloten strafzaak is een zaak waarin iemand definitief is veroordeeld.Jaarverslag 2018Het jaarverslag van de... Read more »
 • Veroordeling moord op 25-jarige man in Maastricht blijft in stand
  De veroordeling wegens de moord op een 25-jarige man in een loods in Maastricht in december 2012 blijft in stand. Dat heeft de Hoge Raad vandaag geoordeeld. Het slachtoffer werd in december 2012 als vermist opgegeven. Enkele dagen daarna werd zijn stoffelijk overschot aangetroffen in een loods. Zijn lichaam was... Read more »