Strafrecht


  -

  Nieuws over strafrecht | Rechtspraak.nl

 • Financiën niet bepalend bij keuze voor 1 of 3 rechters
  Bij de keuze om een rechtszaak door 1 of 3 rechters te laten behandelen, spelen financiële motieven geen rol. Dat blijkt uit een kort intern onderzoek (pdf, 1,1 MB) van de Rechtspraak. De indruk was ontstaan dat rechtbanken extra geld probeerden binnen te halen door een meervoudige kamer (van 3... Read more »
 • Advies aan Hoge Raad: veroordeling dodelijke aanvaring Vinkeveense Plassen in stand laten
  De veroordeling van een verdachte wegens het veroorzaken van een dodelijke aanvaring op de Vinkeveense Plassen in 2014 dient in stand te blijven. Dat adviseert advocaat-generaal (AG) Vegter de Hoge Raad in zijn conclusie die vandaag is gepubliceerd.Op 2 augustus 2014 vond rond 22.40 uur op de Vinkeveense Plassen een... Read more »
 • Voorarrest Gökmen T. in lopende zedenzaak
  Politie en Openbaar Ministerie hebben gisteren bekend gemaakt dat een verdachte is aangehouden voor het schokkende schietincident in Utrecht van 18 maart 2019, namelijk Gökmen T. In de media wordt onder meer bericht over een lopende strafzaak tegen deze verdachte.ZedenzaakDe man wordt verdacht van een verkrachting in juli 2017. Hij... Read more »
 • Zaak fataal verkeersongeval in Noordgouwe moet over
  De veroordeling van een verdachte wegens doodslag en poging tot doodslag door het veroorzaken van een fataal verkeersongeval in Noordgouwe op 23 juli 2016, blijft niet in stand. Dat oordeelt de Hoge Raad vandaag. De Hoge Raad wijst de zaak terug naar het gerechtshof in Den Bosch voor een nieuwe... Read more »
 • Advies AG aan Hoge Raad: veroordelingen tot levenslang wegens 'Drentse roofmoorden' in stand laten
  De veroordelingen tot levenslang van twee verdachten wegens de ‘Drentse roofmoorden’ dienen in stand te worden gelaten. Dat adviseert advocaat-generaal (AG) Spronken de Hoge Raad in haar conclusie die vandaag is gepubliceerd.Het gaat in deze zaken om de betrokkenheid van twee broers bij het doden van een man uit Dwingeloo in... Read more »
 • Veroordeling van aardbeienteler voor uitbuiting seizoenswerknemers blijft in stand
  De veroordeling van een Overijsselse aardbeienteler voor mensenhandel door uitbuiting van (overwegend) Slowaakse seizoenswerknemers blijft in stand. Dat heeft de Hoge Raad vandaag bepaald.Het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden vond bewezen dat de verdachte de werknemers gedurende het plukseizoen in 2010 heeft uitgebuit. Verdachte wierf de werknemers in Slowakije terwijl ze in een... Read more »
 • Veroordeling voor dood door schuld na innemen van GHB door vriendin blijft in stand
  De veroordeling van een man tot vier maanden gevangenisstraf voor dood door schuld na GHB-gebruik door zijn toenmalige vriendin, blijft in stand. Dat heeft de Hoge Raad vandaag bepaald.De vriendin van de verdachte overleed op 24 februari 2014 na het innemen van alcohol, xtc en GHB op een feestje in... Read more »
 • Conclusie AG: Advies aan Hoge Raad veroordeling doodslag op 43-jarige man in Weert (9 januari 2013) in stand te laten
  Op 10 januari 2013 werd een man dood aangetroffen in een JongerenOntmoetingsPlaats (JOP) in de wijk Graswinkel in Weert. Het in Venlo woonachtige slachtoffer bleek van achteren door zijn hoofd te zijn geschoten. Al snel kwam de verdachte bij de politie in beeld: de verdachte en het slachtoffer kenden elkaar... Read more »
 • Vrijspraak voor schuld aan dood vriendin na inschenken GHB blijft in stand
  De vrijspraak van een vrouw uit Nederhorst den Berg voor schuld aan de dood van haar toenmalige vriendin door een overdosis GHB, blijft in stand. Dat heeft de Hoge Raad vandaag bepaald.De vriendin van de verdachte overleed in maart 2014 na het innemen van GHB die was ingeschonken door de... Read more »
 • 15 t/m 17 maart: Rechtspraaksystemen niet bereikbaar door groot onderhoud
  Onderhoud start vrijdagavond 15 maart om 18.30 uurVan vrijdagavond 15 maart tot en met zondag 17 maart zijn vrijwel alle computersystemen van de Rechtspraak niet bereikbaar vanwege groot onderhoud. Dit betekent dat niet digitaal kan worden geprocedeerd en onder meer het uitsprakenregister en het curatele- en bewindregister niet beschikbaar zijn.... Read more »