Strafrecht

  -

  Nieuws over strafrecht | Rechtspraak.nl

 • Adviezen AG aan Hoge Raad in strafzaken rond SNS Property Finance
  Een deel van de veroordelingen van een aantal verdachten dat betrokken was bij de fraudezaak rond SNS Property Finance (hierna SNS PF), kan in stand blijven. Dat adviseert advocaat-generaal (AG) Bleichrodt de Hoge Raad in zijn conclusies van vandaag. De zaak gaat over een groep personen die waren ingehuurd door SNS PF, de... Read more »
 • Uitspraak Hoge Raad in 'Quote 500'-zaken
  De veroordeling van een man wegens het medeplegen van meerdere inbraken, pogingen daartoe en deelneming aan een criminele organisatie blijft in stand. Dat heeft de Hoge Raad vandaag geoordeeld. De verdachte maakte deel uit van de zogenoemde ‘Quote 500’-groepering en is één van de drie broers die als hoofdverdachten worden... Read more »
 • Veroordeling wegens moord op ex-vriendin in Waalwijk blijft in stand
  De veroordeling van een man wegens de moord op zijn 28-jarige ex-vriendin op 10 augustus 2015 in Waalwijk blijft in stand. Dat heeft de Hoge Raad vandaag geoordeeld. Het gerechtshof vond bewezen dat de man zijn ex-vriendin op de bewuste dag opzettelijk en met voorbedachte raad doodschoot en dat daarmee... Read more »
 • Reportage: Mediation in strafzaken wint Bianchi Herstelrechtprijs
  Het project Mediation in strafzaken won vorige week woensdag de prestigieuze Bianchi Herstelrechtprijs. Bij deze voor Nederland relatief nieuwe vorm van herstelrecht krijgen verdachte en slachtoffer de kans om onder begeleiding met elkaar in gesprek te gaan en op die manier te werken aan emotioneel en financieel herstel. Niet alleen... Read more »
 • Advies AG aan Hoge Raad: veroordeling van leidsman geloofsgemeenschap in Curaçao wegens seksueel misbruik in stand laten
  De veroordeling van een oud-leider van een geloofsgemeenschap in Curaçao tot onder meer 14 jaar gevangenisstraf wegens seksueel misbruik van 7 jonge vrouwelijke leden, kan in stand blijven. Dat adviseert plv. advocaat-generaal (AG) Paridaens de Hoge Raad in haar conclusie van vandaag.De zaakDe verdachte was de oprichter en organisatorisch en... Read more »
 • Veroordeling Haagse huisarts wegens poging tot ontucht met een patiënte blijft in stand
  De veroordeling van een Haagse huisarts wegens poging tot ontucht met een patiënte blijft in stand. Dat heeft de Hoge Raad vandaag beslist. Het gerechtshof vond bewezen dat de Haagse huisarts zich in januari 2012 schuldig heeft gemaakt aan een poging tot ontucht met een patiënte, een jonge kwetsbare vrouw.... Read more »
 • Procurator General of the Supreme Court brings appeal in cassation in the interest of the law in euthanasia case
  Today, the Procurator General (PG) of the Supreme Court of the Netherlands, Jos Silvis, brought two appeals in cassation in the interest of the law in a euthanasia case. These concern both the criminal case and the disciplinary case against a nursing home physician who carried out euthanasia, upon a... Read more »
 • PG bij de Hoge Raad dient vorderingen tot cassatie in het belang der wet in euthanasiezaak in
  De procureur-generaal (PG) bij de Hoge Raad, Jos Silvis,  heeft vandaag twee vorderingen  tot cassatie in het belang der wet in een euthanasiezaak ingediend. Het gaat om zowel de strafzaak als de tuchtzaak tegen een verpleeghuisarts die euthanasie verleende aan een uitzichtloos en ondraaglijk lijdende dementie-patiënte. In een schriftelijke verklaring... Read more »
 • Posbankzaak moet deels over
  De behandeling van de zaak tegen één verdachte in de zogenoemde Posbankzaak moet over, de uitspraak in de zaak tegen de andere verdachte blijft in stand. Dat heeft de Hoge Raad vandaag geoordeeld.De zaakDe zaak heeft landelijke bekendheid gekregen als de Posbankzaak, naar het natuurgebied waar het slachtoffer, Alex Wiegmink,... Read more »
 • Zaak tegen verdachte van moord op partner moet opnieuw
  De zaak tegen de man die werd veroordeeld wegens de moord op zijn partner Heidy Goedhart op 19 december 2010 in Kaatsheuvel moet over. Dat heeft de Hoge Raad vandaag geoordeeld.De zaakHeidy Goedhart kwam in de nacht van 18 op 19 december 2010 door geweld om het leven. Ze werd... Read more »