Strafrecht

  -

  Nieuws over strafrecht | Rechtspraak.nl

 • Op de rol: 'Je gaat nú je vrouw bellen'
  Verslag van een rechtszittingEerst wordt aangebeld, daarna ontploft een cobra vuurwerkbom in de brievenbus van een Haagse woning. De halve voordeur explodeert en glas vliegt door de gang. ‘Een doodsklap. Wat een ongelofelijk geluk dat niemand bij die deur stond’, zegt politierechter Wim Donker. De brievenbus zelf vliegt door de... Read more »
 • Rechtspraak waarschuwt voor nieuwe ‘buikpijndossiers’ bij strafomzetting
  ‘Rol van de rechter wordt te veel beperkt in nieuwe omzettingsprocedure ’Het wetsvoorstel dat het mogelijk maakt voor het Openbaar Ministerie (OM) om voorwaardelijke strafbeschikkingen op te leggen, kan in de praktijk leiden tot zeer onrechtvaardige uitkomsten. Zo blijkt uit een vandaag gepubliceerd wetgevingsadvies van de Raad voor de rechtspraak.... Read more »
 • Nieuwe cijfers over tbs-maatregelen in 2019 en 2020
  Omdat eerder verstrekte cijfers niet juist bleken, publiceert de Raad voor de rechtspraak vandaag nieuwe tbs-cijfers. Hieruit blijkt dat het aantal keer dat een tbs-maatregel is opgelegd, de afgelopen jaren licht steeg. Rechters legden in 2020 273 keer tbs op. In 167 gevallen ging het om tbs met dwangverpleging, in... Read more »
 • Op de rol: 'Ik vind schelden normaal'
  Verslag van een rechtszitting‘Ik zag u lachen toen de officier van justitie voorlas dat u wordt verdacht van schennis en belediging van politieagenten en het nodeloos bellen van 112, heeft dat een reden?’, vraagt de Gelderse politierechter Yesen Yeniay-Cenik aan James (46)*. ‘Ik was de weg kwijt’, antwoordt hij op... Read more »
 • Eerbetoon aan drie dappere raadsheren
  'Leeuwarder arrest' opgenomen in uitsprakenregister In februari 1943 trotseren drie raadsheren van het gerechtshof in Leeuwarden de bezetter. Met het zogenoemde ‘Leeuwarder arrest’ voorkomen ze dat een man terecht komt in het beruchte Kamp Erika. Als eerbetoon en blijvende herinnering aan de moed van deze Leeuwarder raadsheren, is de uitspraak... Read more »
 • ‘Wisselend financieel beleid risicovol voor politie, OM en Rechtspraak’
  De politie, het Openbaar Ministerie (OM) en de Rechtspraak hadden de afgelopen 10 jaar te maken met wisselend beleid, voor zowel de manieren waarop deze organisaties worden gefinancierd als het door het kabinet beschikbaar gestelde geld. Deze gang van zaken zit samenwerking in de weg en is risicovol voor continuïteit... Read more »
 • Gepubliceerde tbs-cijfers over 2019 en 2020 blijken te laag
  De Rechtspraak heeft in zijn jaarverslag over 2019 onjuiste cijfers gepubliceerd over het aantal opgelegde tbs-maatregelen. Ook de recent in een persbericht verstrekte tbs-cijfers over 2020 kloppen niet. Het jaarverslag 2020, dat gisteren is gepubliceerd, bevat géén onjuiste tbs-aantallen. Oorzaak van de foutief verstrekte cijfers was een verkeerde weergave van... Read more »
 • Op de (kanton)rol: 'We hebben niemand in gevaar gebracht’
  Verslag van een rechtszittingHet is vanochtend een drukte van belang in de Bredase zittingszaal van kantonrechter Huib de Ruijter. Mensen die in beroep (verzet) zijn gegaan tegen een boete (strafbeschikking) vinden er een luisterend oor. In 3 afleveringen passeren telkens 2 zaken van deze ochtend de revue. Vandaag deel 3... Read more »
 • Op de (kanton)rol: 'Xizzel is overstuur van de buurman'
  Verslag van een rechtszittingHet is vanochtend een drukte van belang in de Bredase zittingszaal van kantonrechter Huib de Ruijter. Mensen die in beroep (verzet) zijn gegaan tegen een boete (strafbeschikking) vinden er een luisterend oor. In 3 afleveringen passeren telkens 2 zaken van deze ochtend de revue. Vandaag aflevering 2... Read more »
 • Circa 70 procent corona-achterstanden strafrecht weggewerkt
  Inhaalslag naar verwachting eind 2021 afgerondVan de 16.000 misdrijfzaken die in maart, april en mei noodgedwongen moesten worden uitgesteld vanwege de coronacrisis, is inmiddels zo'n 70 procent afgehandeld. Dat blijkt uit cijfers van de Raad voor de rechtspraak. De verwachting is dat de corona-achterstand in het strafrecht uiterlijk eind 2021... Read more »