Strafrecht


  -

  Nieuws over strafrecht | Rechtspraak.nl

 • Rechter krijgt rol bij megaschikkingen
  De Tweede Kamer heeft gisteren ingestemd met een motie van D66 en de SP waarin de ministers van Justitie en Veiligheid worden opgeroepen de rechter een rol te geven bij megaschikkingen. Dit soort zaken vindt nu nog achter gesloten deuren plaats zonder toetsing van de rechter. De motie was onderdeel... Read more »
 • Rechter moet rol gaan spelen bij megaschikkingen
  D66 en de SP hebben de ministers van Justitie en Veiligheid opgeroepen de rechter een rol te geven bij megaschikkingen die nu vaak achter gesloten deuren plaatsvinden. De partijen dienden gisteren een motie in die de regering oproept werk te maken van een rechterlijke toets in dit soort zaken. De... Read more »
 • Conclusie PG: verzoek tot wraking van alle raadsheren in de strafkamer Hoge Raad ongegrond
  Raadsheren die aanschuiven bij de beraadslaging over zaken bij de Hoge Raad zonder dat zij zijn aangewezen om mee te beslissen. Mag dat? Volgens advocaat mr. Jebbink niet. Wanneer de geheime beraadslagingen in raadkamer plaatsvinden, mogen daarbij alleen de raadsheren zijn die volgens de regels met de behandeling en de... Read more »
 • Ontneming van ruim 1,5 miljoen euro in zaak Baybaşin blijft in stand
  De uitspraak van het gerechtshof in Den Bosch in de ontnemingszaak tegen Baybaşin waarbij een ontnemingsmaatregel van ruim 1,5 miljoen euro werd opgelegd, blijft in stand. Dat heeft de Hoge Raad vandaag beslist. Baybaşin werd in 2002 in de strafzaak tot een levenslange gevangenisstraf veroordeeld wegens onder andere het medeplegen... Read more »
 • Advocaat-generaal vordert herziening veroordeling doodslag 37-jarige vrouw
  Vandaag heeft advocaat-generaal Aben een vordering tot herziening ingediend bij de Hoge Raad in een zaak waarin het gaat om de veroordeling en oplegging van de tbs-maatregel voor doodslag op een 37-jarige vrouw in Hintham op 10 april 2000. AchtergrondOp 10 april 2000 werd in een flat het stoffelijk overschot... Read more »
 • 'Mensenhandel speelt zich af in een schimmige wereld'
  Strafrechter Elianne van Rens over de berechting van mensenhandelarenHet is de dag van de mensenhandel. Dat misdrijf levert veel verborgen leed op dat niet aan de oppervlakte komt, meldt de Nationaal Rapporteur Mensenhandel vandaag. Daardoor komen ook weinig zaken voor de rechter. Uit cijfers van de Rechtspraak blijkt dat vorig... Read more »
 • Minder verdachten voor de rechter
  Geregistreerde criminaliteit blijft dalenIn 2017 behandelde de rechter 93 duizend strafzaken. Dit is 2 procent minder dan in 2016 en maar liefst 29 procent minder in vergelijking met 2007. Dit blijkt uit de vandaag verschenen publicatie Criminaliteit en rechtshandhaving (cbs.nl) van het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum (WODC), de Raad voor de... Read more »
 • Megaschikkingen schadelijk voor vertrouwen in rechtsstaat
  Ieder jaar wordt een groot aantal rechtszaken buiten de rechter om afgedaan. Het Openbaar Ministerie (OM) treft dan een schikking met een wetsovertreder. Ook met grote bedrijven worden zogeheten megaschikkingen getroffen, achter gesloten deuren. Als het aan de Rechtspraak ligt, komt daar zo snel mogelijk een einde aan. Waarom? Drie... Read more »
 • Controle van auto vanwege buitenlands kenteken onder omstandigheden toelaatbaar
  Het controleren van het rijbewijs omdat de bestuurder in een auto rijdt met een kenteken uit een bepaalde groep landen is onder omstandigheden toelaatbaar. Deze omstandigheden moeten worden vermeld in de uitspraak. Dat oordeelt de Hoge Raad vandaag. In deze zaak gaat het om het door de politie controleren van... Read more »
 • Conclusie AG: ontoelaatbaarheid uitlevering Said C. aan Marokko kan niet in stand blijven
  De beslissing van de rechtbank Zeeland-West-Brabant van 22 februari 2018 om de uitlevering van Said C. aan Marokko ontoelaatbaar te verklaren, kan niet in stand blijven. Dat adviseert plv. advocaat-generaal (AG) Paridaens de Hoge Raad in haar conclusie van vandaag. Marokko heeft Nederland om de uitlevering van Said. C. verzocht... Read more »