Strafrecht

  -

  Nieuws over strafrecht | Rechtspraak.nl

 • Advies AG aan Hoge Raad: veroordeling wegens medeplegen van doodslag op Alkmaarse garagehouder kan in stand blijven
  De veroordeling wegens het medeplegen van doodslag op een Alkmaarse garagehouder kan in stand blijven. Dat adviseert advocaat-generaal (AG) Aben de Hoge Raad in zijn conclusie van vandaag.De zaakOp 31 augustus 1997 werd in Schagen in een auto tussen de voorstoelen en de achterbank het levenloze lichaam van een Alkmaarse... Read more »
 • Veroordeling wegens bedreiging met terroristisch misdrijf blijft in stand
  De veroordeling van een verdachte wegens bedreiging met een terroristisch misdrijf kort na de aanslagen in Parijs, blijft in stand. Dat heeft de Hoge Raad vandaag geoordeeld. De zaakDe verdachte en zijn medeverdachte waren in de nacht en de ochtend van 15 op 16 november 2015 samen aanwezig in een... Read more »
 • Zaak beleggingsfraude Pura Vida moet deels over
  De veroordeling van één verdachte wegens grootschalige beleggingsfraude in de zogenoemde Pura Vida-zaak blijft niet in stand. Die zaak moet op het punt van het door het gerechtshof bewezenverklaarde medeplegen van oplichting over. De veroordeling van een medeverdachte blijft wel in stand en is daarmee definitief. Dat heeft de Hoge... Read more »
 • Advies AG aan Hoge Raad: veroordelingen 'Context'-verdachten in stand laten
  De veroordelingen van vier verdachten in het terrorismeproces ‘Context’ dienen in stand te blijven. Dat adviseert advocaat-generaal Hofstee de Hoge Raad in zijn conclusies van vandaag. In de zaak Context gaat het om een Haags samenwerkingsverband waarvan het gerechtshof Den Haag bewezen acht dat het een criminele en terroristische organisatie... Read more »
 • Veroordeling wegens 3 berovingen in 2003 waarvan 1 met dodelijke afloop blijft in stand
  De veroordeling van een man wegens drie berovingen in Rotterdam in november 2003 waarvan één met dodelijk afloop, is definitief. Dat heeft de Hoge Raad vandaag geoordeeld.De verdachte bleef lange tijd, bijna 12,5 jaar, buiten beeld. In 2016 meldde hij zich op het politiebureau en kon hij worden aangehouden en vervolgd.... Read more »
 • Op de rol: ‘Het is godgeklaagd’
  Verslag van een rechtszittingLeroy (31) heeft 1 boek in huis: een boek uit de jaren 60 met apocriefen (‘verborgen’ geschriften die de RK-kerk niet tot de canon van de Bijbel rekent). Die apocriefen moeten zijn kinderen heel serieus nemen. Dochtertje Hope* van 9 is om de week een weekend bij... Read more »
 • Rechtspraak: passende vergoeding rechtsbijstand belangrijk voor toegang rechter
  De Rechtspraak is net als de Nederlandse orde van advocaten bezorgd over de vergoeding die advocaten op dit moment ontvangen voor het verlenen van gesubsidieerde rechtsbijstand. Dat benadrukt de Rechtspraak aan de vooravond van het Kamerdebat over dit thema.Controlerende taakBinnen onze democratische rechtsstaat heeft iedereen - ook als zijn of... Read more »
 • Mediation in strafzaken genomineerd voor Europese prijs
  Judith Uitermark: ‘Strafzaken gaan over het verleden, mediation over: hoe gaan we verder?’Judith Uitermark, strafrechter en coördinator van mediation in het strafproces, vertrekt vandaag naar Oslo voor de feestelijke uitreiking van de Crystal Scales of Justice Prize. Nederland loopt voorop als het gaat om mediation in strafzaken en is daarom... Read more »
 • Vorig jaar weer minder strafzaken voor de rechter
  Daling in lijn met afname geregistreerde criminaliteitHet aantal strafzaken (misdrijven) dat voor de rechter kwam is in 2018 gedaald naar 88 duizend. Een jaar eerder werd in ruim 93 duizend strafzaken een rechterlijk oordeel geveld. Dit blijkt uit de vandaag verschenen publicatie Criminaliteit en rechtshandhaving 2018 (wodc.nl). De daling is... Read more »
 • Rechtspraak voor afsplitsen vorderingen schadevergoedingen in strafrecht
  Voorschotregeling zou ook bij nieuwe procedure moeten geldenDe Raad voor de rechtspraak staat positief tegenover het wetsvoorstel van minister Dekker (voor Rechtsbescherming) om de strafrechter de mogelijkheid te geven ingewikkelde schadevergoedingsvorderingen af te splitsen van de strafzaak. Dit schrijft de Raad in een wetgevingsadvies.In de huidige situatie moeten slachtoffers zelf... Read more »