Strafrecht

  -

  Nieuws over strafrecht | Rechtspraak.nl

 • ‘Opdracht nieuw kabinet is duidelijk: investeer fors in rechtsstaat’
  150 miljoen euro per jaar extra nodig om rechtspraak op hoog niveau te houden‘Het nieuwe kabinet moet fors investeren in de rechtsstaat, wil Nederland kunnen blijven rekenen op rechtspraak van hoog niveau.’ Dit zegt Henk Naves, voorzitter van de Raad voor de rechtspraak, in reactie op de Prinsjesdagstukken die vanmiddag... Read more »
 • Raad voor de rechtspraak opent deuren tijdens Week van de Rechtspraak: Open dag op zaterdag 18 september
  Komende zaterdag 18 september (09:30-17:00u) opent de Raad voor de rechtspraak tijdens de Week van de Rechtspraak zijn pand aan de Kneuterdijk 1 in Den Haag voor bezoekers. De toegang is gratis en aanmelden is niet nodig. Wel is er een maximum aan het aantal bezoekers dat tegelijkertijd in het pand... Read more »
 • Op de rol: 'Ik werd uitgelokt om seksuele dingen te zeggen'
  Verslag van een rechtszittingDe Haagse Roweentje is alleen thuis, haar vader en moeder zijn op vakantie in Duitsland. Ze is 15 jaar oud en heeft geen geld. Waar moet ze de afhaalpizza van betalen? Ben* (77) zit 110 kilometer verderop in de Gelderse Vallei thuis achter de computer. Hij is... Read more »
 • ENCJ steunt statement over de situatie in Afghanistan
  Het Europese Netwerk voor Raden van de rechtspraak (ENCJ), waar ook de Nederlandse Raad voor de rechtspraak onderdeel van uitmaakt, heeft onderstaand bericht gepubliceerd over de zorgelijke situatie van vrouwelijke rechters in Afghanistan: ENCJ Board on the developing situation in Afghanistan | ENCJ - European Networks of Councils for the... Read more »
 • Op de rol: ‘Mijnheer heeft een probleem met 2 meeuwen’
  Verslag van een rechtszittingMezen hangen graag aan een vetbol, vinken en merels scharrelen liever op de grond, schrijft de Dierenbescherming. Over meeuwen en kraaien zeggen ze: ‘Wilt u kraaien en meeuwen weghouden? Dat kan met een stuk gaas of een speciale korf over het voedsel.’ Mevrouw W. uit IJmuiden wil... Read more »
 • Rule of law rapport: Nederlandse rechtspraak scoort hoog op onafhankelijkheid
  De rechtspraak in Nederland scoort hoog op het gebied van onafhankelijkheid. Ook de inspanningen om de kwaliteit van rechtspraak te vergroten, vallen op. Dit blijkt uit het gisteren gepresenteerde tweede Rule of Law-rapport van de Europese Commissie (EC). Het rapport is samen met het eerder gepresenteerde European Justice Scoreboard een onderdeel... Read more »
 • Commissie Brouwer brengt advies uit over nieuwe Hoog Beveiligde Zittingslocatie
  In 2020 gaven de minister voor Rechtsbescherming en de Raad voor de rechtspraak een onafhankelijke commissie onder leiding van Harm Brouwer opdracht om onderzoek te doen naar de meest geschikte plek voor een nieuwe Hoog Beveiligde Zittingslocatie (HBZ) boven de grote rivieren, ter vervanging van de bunker in Amsterdam Osdorp.... Read more »
 • Op de rol: 'Ik sla Styx nooit'
  Verslag van een rechtszittingIedereen liegt over hem: de getuigen, de politie, de officier van justitie. ‘Ze vertellen leugens. Maar ik ben een Poolse jood, dus ik ben niemand’, zegt Boris (35)* in de Brederodezaal van het Haarlemse gerechtsgebouw. Hij zit daar omdat hij zijn hond Styx, een kruising tussen een... Read more »
 • Op de rol: 'Ik dacht dat er geen patronen in het pistool zaten'
  Verslag van een rechtszittingMatroos Rick (19) houdt met korporaal Martin* de wacht op de Zijner Majesteits Zeeland. Het marineschip van de Hollandklasse ligt in de haven van het Deense Aalborg. Rick is een groentje bij de marine; hij zit nog in zijn opleiding. Het tweetal zit in een wachthuisje op... Read more »
 • 'Aanpassing van definitie strafbaar seksueel handelen leidt niet automatisch tot meer straffen'
  De aanpassing van het wetsvoorstel seksuele misdrijven, waarbij de ondergrens van strafbaar handelen wordt verlaagd, leidt niet automatisch tot meer straffen. Hiervoor waarschuwt de Raad voor de rechtspraak minister Grapperhaus (Justitie & Veiligheid) in een nieuw wetgevingsadvies na aanpassingen in het betreffende ontwerpwetsvoorstel. De Raad spreekt zijn waardering uit over... Read more »