Strafrecht

  -

  Nieuws over strafrecht | Rechtspraak.nl

 • Op de (kanton)rol: 'We hebben niemand in gevaar gebracht’
  Verslag van een rechtszittingHet is vanochtend een drukte van belang in de Bredase zittingszaal van kantonrechter Huib de Ruijter. Mensen die in beroep (verzet) zijn gegaan tegen een boete (strafbeschikking) vinden er een luisterend oor. In 3 afleveringen passeren telkens 2 zaken van deze ochtend de revue. Vandaag deel 3... Read more »
 • Op de (kanton)rol: 'Xizzel is overstuur van de buurman'
  Verslag van een rechtszittingHet is vanochtend een drukte van belang in de Bredase zittingszaal van kantonrechter Huib de Ruijter. Mensen die in beroep (verzet) zijn gegaan tegen een boete (strafbeschikking) vinden er een luisterend oor. In 3 afleveringen passeren telkens 2 zaken van deze ochtend de revue. Vandaag aflevering 2... Read more »
 • Circa 70 procent corona-achterstanden strafrecht weggewerkt
  Inhaalslag naar verwachting eind 2021 afgerondVan de 16.000 misdrijfzaken die in maart, april en mei noodgedwongen moesten worden uitgesteld vanwege de coronacrisis, is inmiddels zo'n 70 procent afgehandeld. Dat blijkt uit cijfers van de Raad voor de rechtspraak. De verwachting is dat de corona-achterstand in het strafrecht uiterlijk eind 2021... Read more »
 • Schadevergoeding na voorarrest verhoogd
  Oriëntatiepunten voor strafrechters aangepastHet Landelijk Overleg Vakinhoud Strafrecht (LOVS) heeft besloten de vergoeding te verhogen die mensen kunnen eisen als ze, achteraf bezien, onterecht in voorarrest hebben gezeten. Ook de kosten die zij moeten maken voor een verzoekschrift om bijvoorbeeld advocaatkosten, reiskosten of gederfde werkuren terug te krijgen, worden ruimer... Read more »
 • Alle gerechtshoven verstrekken digitale dossiers in politierechterzaken
  Na Den Haag, Amsterdam en Den Bosch verstrekt sinds medio december ook het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden digitale dossiers in politierechterzaken. Hoger beroep Het gerechtshof Den Haag beproefde eerst een jaar lang de nieuwe digitale werkwijze. Als advocaten bij dat gerechtshof hoger beroep hebben ingesteld, kunnen zij inmiddels het dossier downloaden in... Read more »
 • Rechtspraak: taakstrafverbod geen oplossing voor geweld tegen hulpverleners
  De Raad voor de rechtspraak is geen voorstander van een taakstrafverbod voor daders van geweld tegen hulpverleners. Morgen debatteert de Tweede Kamer over een wetsvoorstel dat het opleggen van een taakstraf in dit soort zaken onmogelijk maakt. De Raad vroeg de minister al eerder om daarvan af te zien, in... Read more »
 • Geen directe gevolgen nieuwe coronamaatregelen voor Rechtspraak
  Gerechtsgebouwen blijven geopend, rechtszaken gaan doorDe vanavond aangekondigde aanvullende maatregelen van de Rijksoverheid om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, hebben geen invloed op de doorgang van rechtszaken. Rechtspraak is onderdeel van de vitale infrastructuur van Nederland, alle gerechtsgebouwen zijn coronabestendig gemaakt en volgens de anderhalvemeternorm ingericht.De Rechtspraak... Read more »
 • Vonnis in zedenzaak Zeeuws-Vlaanderen 14 december te volgen via livestream
  Maandag 14 december om 12.30 uur doet de rechtbank Zeeland-West-Brabant in Middelburg uitspraak in de zedenzaak Zeeuws-Vlaanderen. De mannelijke verdachte in deze zaak wordt ervan verdacht in de periode van 2008 tot 2019 meerdere minderjarige meisjes, onder wie zijn twee stiefdochters, seksueel te hebben misbruikt. De zaak van de vrouwelijke... Read more »
 • Op de rol: 'De controleur vloog mij aan'
  Verslag van een rechtszittingIshana* zit met haar nichtje en 2 vriendinnen in de tram. Ze gaan met lijn 9 van de Haagse Tram Maatschappij (HTM) naar de kermis op het Malieveld. Het is 12 september; eropuit in coronatijd. De dames zijn luidruchtig en balorig. Mondkapje op, mondkapje af. Ze stellen... Read more »
 • Rechtspraak adviseert af te zien van wetsvoorstel handhaving kraakverbod
  De Raad voor de rechtspraak adviseert de Tweede Kamer met klem af te zien van het initiatiefwetsvoorstel om de handhaving van het huidige kraakverbod te wijzigen en daarmee snellere uitzetting van vermeende krakers mogelijk te maken. Zo blijkt uit een onlangs verschenen wetgevingsadvies. De Raad zet in het advies grote... Read more »