Strafrecht


  -

  Nieuws over strafrecht | Rechtspraak.nl

 • Opgelegde ontnemingsmaatregel aan Jan-Dirk P. van ruim 24 miljoen euro definitief
  De door het Amsterdamse hof aan Jan-Dirk P. opgelegde ontnemingsmaatregel van ruim 24 miljoen euro is definitief. Dat heeft de Hoge Raad vandaag bepaald.Het bedrag van ruim 24 miljoen euro bestaat naast de ruim 17 miljoen euro die verband houdt met de afpersing van Endstra, uit de vruchten daarvan, het... Read more »
 • Op de rol: ‘Schrik niet van de tekst’
  Verslag van een rechtszittingPetra zegt dat ze geen relatie hadden, Wim* zegt van wel. Volgens Wim (58) ging zij vreemd. Hij schreef er zelfs een brief over aan haar baas en sprak haar vriend erover aan. Gefrustreerde mensen doen vreemde dingen. Maar Wim ging in oktober 2017 volgens het Openbaar... Read more »
 • Digitaal portaal in strafzaken Hoge Raad officieel geopend door minister Sander Dekker
  Het digitaal portaal in strafzaken Hoge Raad is vandaag officieel geopend door de minister voor Rechtsbescherming, Sander Dekker. De openingshandeling vond plaats met een druk op een rode knop waarna een animatie over het portaal startte. Met ingang van vandaag is het mogelijk om bij de Hoge Raad digitaal te... Read more »
 • Conclusie AG: veroordeling wegens doodslag door veroorzaken fataal verkeersongeval kan niet in stand blijven
  De veroordeling van een verdachte wegens doodslag en poging tot doodslag door het veroorzaken van een fataal verkeersongeval in Noordgouwe op 23 juli 2016 kan niet in stand blijven. Dat adviseert advocaat-generaal (AG) Bleichrodt de Hoge Raad in zijn conclusie van vandaag. Op zaterdag 23 juli 2016 vond rond 03.30... Read more »
 • Veroordeling voor het veroorzaken fataal verkeersongeval op A2 blijft in stand
  De veroordeling van een man wegens het door schuld veroorzaken van een fataal verkeersongeval op 30 december 2015 op de A2 blijft in stand. Dat heeft de Hoge Raad vandaag bepaaldOp de bewuste dag reed de verdachte met zijn auto op de A2 van Amsterdam naar Utrecht en botste achterop... Read more »
 • Veroordeling gastouder wegens veroorzaken zwaar letsel bij baby blijft in stand
  De veroordeling van een gastouder wegens het veroorzaken van zwaar lichamelijk letsel door schuld bij een zes maanden oude baby in Hardenberg in april 2012 blijft in stand. Zij mag drie jaar niet als gastouder werkzaam zijn. Dat heeft de Hoge Raad vandaag geoordeeld. De gastouder werd vervolgd voor het... Read more »
 • Wrakingskamer Hoge Raad: verzoek tot wraking van alle raadsheren in de strafkamer ongegrond
  Het wrakingsverzoek tegen de hele strafkamer van de Hoge Raad is ongegrond. Tot dat oordeel komt de wrakingskamer van de Hoge Raad vandaag. Het wrakingsverzoek was gericht tegen de werkwijze van de Hoge Raad, waarin drie of vijf raadsheren een zaak beslissen, maar de overige leden van een kamer (in... Read more »
 • Conclusie AG: veroordeling Heringa wegens bieden van hulp bij zelfdoding moeder in stand laten
  De veroordeling van Heringa wegens het bieden van hulp aan zijn bejaarde moeder om een einde aan haar leven te maken, dient in stand te blijven. Dat adviseert advocaat-generaal (AG) Bleichrodt de Hoge Raad in zijn conclusie van vandaag De 99-jarige moeder van Heringa verbleef in een verzorgingstehuis, leed aan hartfalen,... Read more »
 • Op de rol: 'Het schuim stond hem op de mond'
  Verslag van een rechtszittingSommige leerlingen duiken onder tafel, anderen hollen verward door het klaslokaal. ‘Hij gaat ons vermoorden’, roept een doodsbange leerling. Leraren zetten zich schrap. Mehmed* is namelijk verhaal komen halen bij de school over het onrecht dat zijn nichtje die ochtend zou zijn aangedaan. ‘Ik vermoord jullie allemaal;... Read more »
 • Veroordelingen wegens uitbuiting van inwonend nichtje blijven in stand
  De veroordeling van een echtpaar wegens het medeplegen van mensenhandel door een inwonend, illegaal in Nederland verblijvend nichtje zwaar met huishoudelijke taken te belasten en van school weg te houden, blijft in stand. Dat heeft de Hoge Raad vandaag geoordeeld. Het gerechtshof in Den Haag vond bewezen dat het echtpaar... Read more »