Strafrecht


  -

  Nieuws over strafrecht | Rechtspraak.nl

 • Veroordeling van 'Arnhemse Syriëganger' definitief
  De veroordeling van een Syriëganger uit Arnhem tot 8 maanden gevangenisstraf wegens – kort gezegd – het voorbereiden dan wel bevorderen van terroristische misdrijven blijft in stand. Dat heeft de Hoge Raad vandaag bepaald.De man uit Arnhem werd samen met een medeverdachte op 13 augustus 2013 in Duitsland aangehouden. In... Read more »
 • Rechter beslist steeds vaker over gedwongen opname
  De rechter wordt steeds vaker gevraagd te beslissen over gedwongen opname van mensen die een gevaar vormen voor zichzelf of hun omgeving. Vorig jaar oordeelde de rechter ruim 27 duizend keer over dit soort ‘bijzondere opnemingen in psychiatrische ziekenhuizen’ (BOPZ). Het aantal verzoeken is hiermee 2 procent gestegen in vergelijking... Read more »
 • Jaarverslag 2018 Adviescommissie Afgesloten Strafzaken (ACAS) gepubliceerd
  De Adviescommissie Afgesloten strafzaken (ACAS) adviseert sinds 2012 de procureur-generaal van het parket bij de Hoge Raad over de wenselijkheid en de inhoud van onderzoek naar een mogelijke grond voor herziening van een afgesloten strafzaak. Een afgesloten strafzaak is een zaak waarin iemand definitief is veroordeeld.Jaarverslag 2018Het jaarverslag van de... Read more »
 • Veroordeling moord op 25-jarige man in Maastricht blijft in stand
  De veroordeling wegens de moord op een 25-jarige man in een loods in Maastricht in december 2012 blijft in stand. Dat heeft de Hoge Raad vandaag geoordeeld. Het slachtoffer werd in december 2012 als vermist opgegeven. Enkele dagen daarna werd zijn stoffelijk overschot aangetroffen in een loods. Zijn lichaam was... Read more »
 • Veroordeling veroorzaken dodelijke aanvaring op de Vinkeveense Plassen blijft in stand
  De veroordeling van een verdachte wegens het veroorzaken van een dodelijke aanvaring op de Vinkeveense Plassen in 2014 blijft in stand. Dat heeft de Hoge Raad vandaag bepaald.Op 2 augustus 2014 rond 22.40 uur vond op de Vinkeveense Plassen een aanvaring plaats tussen een door de verdachte bestuurde speedboot en... Read more »
 • Rechtspraak: 'Maak van pij-maatregel geen jeugd-tbs'
  Plaatsing in een inrichting voor jeugdigen (pij), een behandelmaatregel voor minderjarigen die een ernstig misdrijf hebben gepleegd, moet niet veranderen in jeugd-tbs. Dat stelt de Raad voor de rechtspraak in zijn advies (pdf, 653,5 KB) over de concept-Invoeringswet USB. In dat wetsvoorstel wordt de pij-maatregel zodanig gestroomlijnd met tbs voor volwassenen,... Read more »
 • Methode voor helder formuleren uitspraken steeds vaker gebruikt door strafrechters
  Stijgende lijn promis-uitsprakenSteeds meer uitspraken van strafrechters zijn zo opgeschreven dat lezers goed kunnen volgen hoe de rechters tot hun oordeel zijn gekomen. Dat blijkt uit het jaarverslag over 2018 van de Rechtspraak (jaarverslagrechtspraak.nl). Bij de rechtbanken voldeed vorig jaar 78 procent van de uitspraken binnen het strafrecht aan de... Read more »
 • Op de rol: ‘Ik heb het zwaar verkloot’
  Verslag van een rechtszittingPolitieagenten weten uit ervaring: als jij poolshoogte komt nemen, dan kan de vlam zomaar in de pan slaan; en dan heb jíj het gedaan. Als agenten op 28 juli van het vorige jaar thuis bij Herman* in Alphen aan den Rijn aan de deur komen, lijkt er... Read more »
 • Veroordelingen 'Passage'-verdachten blijven in stand
  De veroordelingen van zes verdachten in het Passageproces wegens onder meer betrokkenheid bij een aantal liquidaties in de periode 1993 tot en met 2006, blijven in stand. Dat heeft de Hoge Raad vandaag geoordeeld.De strafzaken tegen de zes verdachten zijn onderdeel van het zogeheten Passageproces. In de kern gaat het... Read more »
 • Veroordeling lid arrestatieteam wegens veroorzaken fatale aanrijding Eindhoven blijft in stand
  De veroordeling van een lid van een arrestatieteam van de politie wegens het veroorzaken van een fataal verkeersongeval op de Noord-Brabantlaan in Eindhoven, blijft in stand. Dat heeft de Hoge Raad vandaag geoordeeld. Bij het ongeval kwam een 18-jarig meisje om het leven. De politieagent ging op 15 maart 2013... Read more »