Strafrecht

  -

  Nieuws over strafrecht | Rechtspraak.nl

 • Geen directe gevolgen nieuwe coronamaatregelen voor Rechtspraak
  Gerechtsgebouwen blijven geopend, rechtszaken gaan doorDe vanavond aangekondigde aanvullende maatregelen van de Rijksoverheid om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, hebben geen invloed op de doorgang van rechtszaken. Rechtspraak is onderdeel van de vitale infrastructuur van Nederland, alle gerechtsgebouwen zijn coronabestendig gemaakt en volgens de anderhalvemeternorm ingericht.De Rechtspraak... Read more »
 • Vonnis in zedenzaak Zeeuws-Vlaanderen 14 december te volgen via livestream
  Maandag 14 december om 12.30 uur doet de rechtbank Zeeland-West-Brabant in Middelburg uitspraak in de zedenzaak Zeeuws-Vlaanderen. De mannelijke verdachte in deze zaak wordt ervan verdacht in de periode van 2008 tot 2019 meerdere minderjarige meisjes, onder wie zijn twee stiefdochters, seksueel te hebben misbruikt. De zaak van de vrouwelijke... Read more »
 • Op de rol: 'De controleur vloog mij aan'
  Verslag van een rechtszittingIshana* zit met haar nichtje en 2 vriendinnen in de tram. Ze gaan met lijn 9 van de Haagse Tram Maatschappij (HTM) naar de kermis op het Malieveld. Het is 12 september; eropuit in coronatijd. De dames zijn luidruchtig en balorig. Mondkapje op, mondkapje af. Ze stellen... Read more »
 • Rechtspraak adviseert af te zien van wetsvoorstel handhaving kraakverbod
  De Raad voor de rechtspraak adviseert de Tweede Kamer met klem af te zien van het initiatiefwetsvoorstel om de handhaving van het huidige kraakverbod te wijzigen en daarmee snellere uitzetting van vermeende krakers mogelijk te maken. Zo blijkt uit een onlangs verschenen wetgevingsadvies. De Raad zet in het advies grote... Read more »
 • Ruim 40 procent corona-achterstanden strafrecht weggewerkt
  Inhaalslag naar verwachting eind 2021 afgerondVan de 16.000 misdrijfzaken die in maart, april en mei noodgedwongen moesten worden uitgesteld vanwege de coronacrisis, is inmiddels ruim 40 procent afgehandeld. Dat blijkt uit cijfers van de Raad voor de rechtspraak. De verwachting is dat de corona-achterstand in het strafrecht eind 2021 volledig... Read more »
 • Vanaf 1 december mondkapjes ook verplicht in publieke ruimten gerechtsgebouwen
  In navolging van de wettelijke mondkapjesplicht die op 1 december voor heel Nederland ingaat, is ook in de gebouwen van de Rechtspraak vanaf die datum een mondkapje verplicht. De verplichting geldt voor alle publieke ruimten van de gerechtsgebouwen voor personen van 13 jaar en ouder. Bezoekers wordt gevraagd om een... Read more »
 • Mediation zeer succesvol in strafzaken met jongeren
  94 procent van alle mediation-strafzaken met minderjarigen in 2020 is geslaagdIn 2020 is tot nu toe in 100 jeugdstrafzaken een mediationtraject doorlopen, waarbij in maar liefst 94 zaken overeenstemming is bereikt tussen het slachtoffer en de dader in de zaak. Zo blijkt uit de laatste cijfers van de Raad voor... Read more »
 • Combinatiezitting straf- en civiele zaken maakt onderliggende problemen huiselijk geweld beter zichtbaar
  Tussenevaluatie pilot ‘Geïntegreerde aanpak huiselijk geweld’Door in strafzaken over huiselijk geweld ook onderliggende problematiek te betrekken in plaats van alleen het geweldsdelict te behandelen, kan een herhaling of escalatie van het geweld mogelijk beter worden voorkomen. Zo blijkt uit een tussenevaluatie van de pilot ‘Geïntegreerde aanpak huiselijk geweld’ van de... Read more »
 • 'Laat het griffierecht nog beter aansluiten op de draagkracht van partijen'
  Het griffierecht, kosten die worden betaald om een rechtszaak te kunnen voeren, zou nog veel beter kunnen aansluiten op de draagkracht van de deelnemende partijen. De Tweede Kamer debatteert vandaag over het wetsvoorstel dat een verlaging van het griffierecht voor zaken onder de 5000 euro mogelijk maakt. De Rechtspraak vindt... Read more »
 • Doorgang rechtszaken niet beïnvloed door gedeeltelijke lockdown
  Gerechtsgebouwen blijven geopend, rechtszaken gaan doorDe gisteren aangekondigde maatregelen van de Rijksoverheid om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, hebben geen directe invloed op de doorgang van rechtszaken. Gerechtsgebouwen zijn coronabestendig gemaakt en volgens de anderhalvemeternorm ingericht.De Rechtspraak heeft een cruciale maatschappelijke functie. De Rechtspraak benadrukt dat het... Read more »