Raad voor de rechtspraak

  -

  Nieuws van de Raad voor de rechtspraak

 • Bestuursrechters Midden-Nederland winnen Klare Taalbokaal 2019
  Met uitspraak over ontslag voorzitter ondernemingsraad bij de Nationale PolitieBestuursrechters van de rechtbank Midden-Nederland hebben de Klare Taalbokaal 2019 gewonnen, voor een uitspraak over de voormalige voorzitter van de centrale ondernemingsraad bij de Nationale Politie. Hij moest weg omdat hij niet integer met geld was omgegaan en stapte naar de... Read more »
 • Rechtspraak stelt nieuwe missie, visie en agenda vast
  Tijdige en voorspelbare rechtspraak met oog voor de menselijke maat, laagdrempelige toegang tot de rechter en een divers samengestelde rechtsprekende macht, die samenwerkt met andere bij de rechtspraak betrokken partijen. Daaraan geven de gerechten de komende jaren prioriteit, blijkt uit de Agenda van de Rechtspraak. Koers aangevenDe Rechtspraak heeft een... Read more »
 • 16 t/m 18 april: Rechtspraaksystemen niet bereikbaar vanwege groot onderhoud
  Van vrijdagavond 16 april tot en met zondag 18 april zijn vrijwel alle computersystemen van de Rechtspraak niet bereikbaar vanwege groot onderhoud. Dit betekent dat niet digitaal kan worden geprocedeerd en onder meer het uitsprakenregister en het curatele- en bewindregister niet beschikbaar zijn. Ook het overgrote deel van de faxnummers van... Read more »
 • Gerechtshoven vullen regeling voor limiet aan lengte processtukken aan
  De nieuwe regels die vanaf 1 april gelden voor de lengte van processtukken in civiele procedures bij de gerechtshoven, zijn aangevuld met bijlagen waarin aanwijzingen voor de toepassing van de nieuwe bepalingen zijn gegeven. De hoven kondigden vorig jaar aan dat stukken van advocaten beperkt moesten blijven tot 15 of... Read more »
 • Landelijke inloopkamer ondersteunt gerechten bij afhandelen werkvoorraden
  De kwaliteit van de Nederlandse Rechtspraak is hoog, maar helaas lukt het niet altijd om binnen de afgesproken termijn uitspraak te doen. Daardoor is bij veel gerechten een achterstand in het afhandelen van zaken ontstaan. Door de coronapandemie zijn deze verder opgelopen. Gerechten doen er alles aan om deze werkvoorraden... Read more »
 • Aantal faillissementen vorige maand wederom gedaald
  116 rechtspersonen en 57 natuurlijke personen failliet verklaardRechtbanken hebben in februari 173 faillissementen uitgesproken. Dit zijn er 45 minder dan een maand eerder en 232 minder in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Dit blijkt uit cijfers van de Raad voor de rechtspraak. Het aantal faillissementen is al maanden uitzonderlijk... Read more »
 • ‘Harde wetten zijn een garantie voor onrecht’
  Voorzitter Raad voor de rechtspraak roept op om de balans in de trias beter te bewaken‘Harde wetten waarbij de weg naar maatwerk voor de rechter is afgesneden, zijn een garantie voor onrecht.’ Dat stelt Henk Naves, voorzitter van de Raad voor de rechtspraak in het vandaag gepubliceerde Jaarplan 2021 van... Read more »
 • ‘Het is belangrijk dat slachtoffers zich gehoord en gezien voelen in het strafproces’
  De positie van het slachtoffer in de maatschappij, daar gaat het om bij de Europese Dag van het Slachtoffer die jaarlijks op 22 februari plaatsvindt. Hoe houden rechters in de zittingszaal zo goed mogelijk rekening met slachtoffers, zonder daarbij de rechten van de verdachte uit het oog te verliezen?Strafrechter Elianne... Read more »
 • 5 vragen en antwoorden over de avondklok-zaak
  De rechtszaak over de avondklok is volop in het nieuws. Heel veel mensen volgen de ontwikkelingen en hebben vragen over verschillende onderwerpen die rondom deze zaak voorbij zijn gekomen. 5 van die vragen worden hieronder beantwoord. Hoe kan het dat deze zaak zo snel behandeld werd? p.MsoNormal, li.MsoNormal, div.MsoNormal {... Read more »
 • Advocaten kunnen vrijwillig digitaal procederen in reguliere vreemdelingenzaken
  Vanaf 1 maart 2021 kunnen advocaten ervoor kiezen om digitaal te procederen in reguliere vreemdelingenzaken. De Rechtspraak heeft daarvoor enkele aanpassingen gedaan in de bestaande systemen. De betrokken ketenpartners, zoals IND, vreemdelingenadvocaten en de Raad van State, zijn positief over deze uitbreiding van de digitale diensten.Al ruim 5 jaar procederen... Read more »