Raad voor de rechtspraak

  -

  Nieuws van de Raad voor de rechtspraak

 • Plannen digitale toegankelijkheid Rechtspraak naar Bureau ICT-toetsing
  De plannen van de Rechtspraak voor digitale toegankelijkheid in civiel en bestuursrecht zijn klaar om getoetst te worden door het Bureau ICT-toetsing van het Rijk (BIT). Minister Dekker (voor Rechtsbescherming) heeft ze daar namens de Raad voor de rechtspraak aangeboden. Het BIT toetst de risico’s en kans van slagen bij... Read more »
 • Nederlandse rechters lopen mee met stille tocht Polen
  Komende zaterdag, 11 januari 2020, staat een stille tocht gepland tegen de hervormingen van de Poolse rechtspraak in Warschau. Een aantal Nederlandse rechters heeft gehoor gegeven aan de oproep van de Poolse rechtersvereniging om daarin mee te lopen. Naar verwachting lopen er rechters uit zo’n 20 verschillende landen mee in... Read more »
 • ‘Stop met het verdacht maken van de rechter’
  Rechtspraak roept politiek op verantwoordelijkheid te nemen voor eigen wetgevingPolitici moeten hun verantwoordelijkheid nemen en niet wijzen naar de rechter als wetten niet de gewenste uitkomst hebben in de rechtszaal. Dit zegt Henk Naves, voorzitter van de Raad voor de rechtspraak, vandaag in zijn nieuwjaartoespraak. Naves: ‘Hoewel het misschien politiek... Read more »
 • Meer zittingscapaciteit bij extra beveiligde rechtbanken noodzakelijk
  Grenzen capaciteit huidige locaties bereiktOm in de toekomst nieuwe strafzaken te kunnen faciliteren waarbij zware veiligheidsmaatregelen nodig zijn is veel meer zittingscapaciteit bij extra beveiligde rechtbanken noodzakelijk. Dit zegt Henk Naves, voorzitter van de Raad voor de rechtspraak, vandaag in zijn nieuwjaarstoespraak. De al bestaande extra beveiligde locaties, de Bunker... Read more »
 • Rechtspraak.nl jaaroverzicht: wat trok de aandacht?
  Ook in 2019 werd rechtspraak.nl miljoenen keren bezocht. Vanwege veelbesproken nieuws en uitspraken, maar ook om zelf zaken te regelen. Op deze laatste dag van het jaar, een overzicht:NieuwsDe rechtszaak die het nieuws domineerde was dit jaar de strafzaak tegen Willem Holleeder. In juli werd de Amsterdammer veroordeeld tot een... Read more »
 • Aangepaste openingstijden rondom de feestdagen
  Vanwege de feestdagen hanteren veel gerechten aangepaste openingstijden. Zo zijn sommige gerechtsgebouwen op 31 december gesloten. Op nieuwjaarsdag zijn alle locaties dicht.Rechtspraak ServicecentrumOok het Rechtspraak Servicecentrum (RSC) heeft aangepaste openingstijden rondom oud-en-nieuw. Op 31 december is het RSC tot 16.30 uur bereikbaar. Op nieuwjaarsdag is het RSC gesloten. Meer informatieKijk... Read more »
 • Reportage: Mediation in strafzaken wint Bianchi Herstelrechtprijs
  Het project Mediation in strafzaken won vorige week woensdag de prestigieuze Bianchi Herstelrechtprijs. Bij deze voor Nederland relatief nieuwe vorm van herstelrecht krijgen verdachte en slachtoffer de kans om onder begeleiding met elkaar in gesprek te gaan en op die manier te werken aan emotioneel en financieel herstel. Niet alleen... Read more »
 • Rechtspraak: Taakstraf moet mogelijk blijven bij geweld tegen hulpverleners
  De Raad voor de rechtspraak vraagt in een wetgevingsadvies aan minister Grapperhaus van Justitie & Veiligheid met klem om af te zien van een nieuwe wet om taakstraffen onmogelijk te maken bij zaken over geweld tegen hulpverleners. De minister wil in een wetsvoorstel dat de huidige taakstrafbeperking bij gewelds- en... Read more »
 • Advocaten gematigd positief over onafhankelijkheid Europese rechter
  Advocaten zijn gematigd positief als hen wordt gevraagd hoe het is gesteld met de rechterlijke onafhankelijkheid in Europa. Dat blijkt uit een vandaag gepubliceerd rapport (encj.eu) van het Europees Netwerk van Raden voor de Rechtspraak (ENCJ) en de Council of Bars and Law Societies of Europe (CCBE). Gemiddeld geeft de... Read more »
 • 3 rechtbanken starten proef digitale communicatie Wsnp-zaken
  De rechtbanken Rotterdam, Midden-Nederland en Zeeland-West-Brabant starten vanaf 13 december 2019 samen met een aantal bewindvoerders een proef om digitale communicatie in Wet Schuldsanering Natuurlijke Personen-zaken (Wsnp-zaken) te testen. De schuldsaneringen zijn na de Faillissementen en Bewind door professionele bewindvoerders de derde zaakstroom van Toezicht die digitaal gaat. Effectiever en efficiënter... Read more »