Raad voor de rechtspraak


  -

  Nieuws van de Raad voor de rechtspraak

 • Rechtspraak snel aan de slag met aanbevelingen visitatiecommissie
  De Rechtspraak moet snel aan de slag met veranderingen om aan te blijven sluiten op de behoeften en problemen van een snel veranderende samenleving. Zo adviseert de Commissie Visitatie Gerechten op grond van haar onderzoek in het rapport ‘Goede rechtspraak, sterke rechtsstaat’ dat vandaag verscheen. De Raad voor de rechtspraak... Read more »
 • 'Rechtspraak moet nu in rap tempo moderniseren'
  Rapportage Commissie Visitatie Gerechten 2018Een stagnerende modernisering, een tekort aan professionele medewerkers en financiële schaarste bedreigen de rechtspraak in Nederland. Dat constateert de Commissie Visitatie Gerechten, die het afgelopen jaar de kwaliteitszorg van de rechtspraak onderzocht in opdracht van de Raad voor de rechtspraak. Tempo en aard van de veranderingen... Read more »
 • ‘Samen verder kunnen. Dat is altijd ons doel.’
  Proef met wijkrechter een succesDe proef met de Haagse wijkrechter werkt ook in de praktijk. Na een aantal succesvolle zaken in het Haagse Escamp, kunnen nu alle inwoners van Den Haag en omstreken een beroep doen op 1 van de 3 wijkrechters. Kleine zaken met grote impactDe wijkrechter, een initiatief... Read more »
 • 15 t/m 17 maart: Rechtspraaksystemen niet bereikbaar door groot onderhoud
  Onderhoud start vrijdagavond 15 maart om 18.30 uurVan vrijdagavond 15 maart tot en met zondag 17 maart zijn vrijwel alle computersystemen van de Rechtspraak niet bereikbaar vanwege groot onderhoud. Dit betekent dat niet digitaal kan worden geprocedeerd en onder meer het uitsprakenregister en het curatele- en bewindregister niet beschikbaar zijn.... Read more »
 • Rechters maken plan voor betere aanpak schulden
  Rechters maken zich zorgen over een grote groep Nederlanders die met schulden kampt en daardoor telkens weer in juridische procedures verwikkeld raakt. Die procedures lossen de problemen vaak niet op, maar maken ze eerder erger. De Rechtspraak wil daar verandering in brengen, onder meer door de inzet van een speciale... Read more »
 • ‘Rechter moet ondermijningszaken in volledige openbaarheid kunnen behandelen’
  Rechtszaken over ondermijnende criminaliteit moeten bij voorkeur op de klassieke strafrechtelijke manier worden aangepakt. Dit soort zaken – met vaak grote maatschappelijke impact – horen in volledige openbaarheid door de strafrechter te worden onderzocht en berecht. Dit stelt Henk Naves, voorzitter van de Raad voor de rechtspraak, vandaag in zijn... Read more »
 • Rechtspraak bundelt krachten in aanpak ondermijning
  Rechtbanken in het zuiden van het land bundelen hun krachten in de aanpak van ondermijningszaken. Ervaren rechters, rechters-commissarissen en juridisch medewerkers van 3 rechtbanken vormen een soort vliegende brigade, die ingezet kan worden als in Brabant, Limburg of Zeeland zo’n grote ondermijningszaak speelt. Dat is een vervolg op de vaste... Read more »
 • Onderzoek: Rechtspraak kan geldzorgen niet zelfstandig oplossen
  Rechtszaken steeds complexer en daarmee tijdrovenderDe Rechtspraak kan zijn financiële problemen niet zelfstandig oplossen. Dit blijkt uit een vandaag gepubliceerd doorlichtingsonderzoek (pdf, 2 MB) dat is uitgevoerd in opdracht van de Raad voor de rechtspraak. Ook worden de financiële problemen volgens de onderzoekers vergroot omdat rechtszaken steeds complexer worden zonder... Read more »
 • Helft professionele bewindszaken digitaal
  Ruim 70 duizend bewindszaken werden vorig jaar gedigitaliseerd door de Rechtspraak. Het gaat om bijna de helft van alle bewindszaken die in 2018 werden behandeld door professionele bewindvoerders.Beschermingsbewind is een beschermingsmaatregel die door de rechter wordt opgelegd als iemand door bijvoorbeeld ziekte of een verstandelijke beperking niet meer goed voor... Read more »
 • Ook in 2018 weer meer voornaamswijzigingen
  Afgelopen jaar meer dan 600 verzoekenOok vorig jaar heeft de rechter weer meer verzoeken gekregen om voornamen te wijzigen. In 2018 werd 608 keer toestemming gevraagd om een voornaam te laten aanpassen. Een stijging van meer dan 20 procent in vergelijking met 2015, toen nog maar 503 verzoeken werden ingediend.... Read more »