Raad voor de rechtspraak

  -

  Nieuws van de Raad voor de rechtspraak

 • Help rechtspraak.nl gebruiksvriendelijker te maken
  Bent u weleens in beroep gegaan bij de rechter tegen een verkeersboete of een belastingaanslag? Dan horen we graag van u. Valsplat (design consultancy) voert in opdracht van de Rechtspraak de komende tijd een kwalitatief onderzoek uit om rechtspraak.nl gebruiksvriendelijker te maken. Uw input is voor ons heel waardevol. DeelnemenHet... Read more »
 • Rechter eist meer informatie in consumentenzaken
  Rechters hebben de taak om in consumentenzaken waarin professionele partijen zoals zorgverzekeraars of incassobureaus geld vorderen, te toetsen of bijvoorbeeld de algemene voorwaarden eerlijk zijn. Op dit moment bevatten dagvaardingen in deze zaken vaak onvoldoende informatie om dit goed te kunnen beoordelen. Voor deurwaarders en incassogemachtigden, die de zaken indienen... Read more »
 • Begeleiding slachtoffers bij rechtbanken en hoven verbeterd
  De opvang en begeleiding van slachtoffers bij rechtbanken en gerechtshoven is het afgelopen jaar verbeterd. Slachtoffers en nabestaanden worden bovendien beter geïnformeerd over wat ze kunnen verwachten als ze naar een strafzaak gaan en welke voorzieningen er beschikbaar zijn. Maar er zijn nog knelpunten, blijkt uit een evaluatie  (pdf, 679,2... Read more »
 • Op de rol: ‘Het is godgeklaagd’
  Verslag van een rechtszittingLeroy (31) heeft 1 boek in huis: een boek uit de jaren 60 met apocriefen (‘verborgen’ geschriften die de RK-kerk niet tot de canon van de Bijbel rekent). Die apocriefen moeten zijn kinderen heel serieus nemen. Dochtertje Hope* van 9 is om de week een weekend bij... Read more »
 • Rechtspraak: passende vergoeding rechtsbijstand belangrijk voor toegang rechter
  De Rechtspraak is net als de Nederlandse orde van advocaten bezorgd over de vergoeding die advocaten op dit moment ontvangen voor het verlenen van gesubsidieerde rechtsbijstand. Dat benadrukt de Rechtspraak aan de vooravond van het Kamerdebat over dit thema.Controlerende taakBinnen onze democratische rechtsstaat heeft iedereen - ook als zijn of... Read more »
 • Persprijs Jacques van Veen 2019 voor serie De Schuldenindustrie
  Onderzoeksjournalisten Tim Staal, Karlijn Kuijpers en Thomas Muntz van Investico en Gert-Jan Dennekamp van Nieuwsuur hebben de Persprijs Jacques van Veen 2019 gewonnen met hun serie De Schuldenindustrie. Burgemeester Pieter Broertjes van Hilversum reikte de prijs vanmiddag uit in het Instituut voor Beeld & Geluid.PrijsDe Persprijs Jacques van Veen wordt... Read more »
 • President rechtbank Noord-Nederland teruggetreden
  Maria van de Schepop heeft besloten haar functie als president van de rechtbank Noord-Nederland per direct neer te leggen. Dit heeft de rechtbank zojuist bekendgemaakt. Het besluit is het gevolg van een ontstane vertrouwenskwestie tussen bestuur en werkvloer. Door terug te treden wil Van de Schepop ruimte maken, zodat het... Read more »
 • Mediation in strafzaken genomineerd voor Europese prijs
  Judith Uitermark: ‘Strafzaken gaan over het verleden, mediation over: hoe gaan we verder?’Judith Uitermark, strafrechter en coördinator van mediation in het strafproces, vertrekt vandaag naar Oslo voor de feestelijke uitreiking van de Crystal Scales of Justice Prize. Nederland loopt voorop als het gaat om mediation in strafzaken en is daarom... Read more »
 • Vorig jaar weer minder strafzaken voor de rechter
  Daling in lijn met afname geregistreerde criminaliteitHet aantal strafzaken (misdrijven) dat voor de rechter kwam is in 2018 gedaald naar 88 duizend. Een jaar eerder werd in ruim 93 duizend strafzaken een rechterlijk oordeel geveld. Dit blijkt uit de vandaag verschenen publicatie Criminaliteit en rechtshandhaving 2018 (wodc.nl). De daling is... Read more »
 • Rechtspraak voor afsplitsen vorderingen schadevergoedingen in strafrecht
  Voorschotregeling zou ook bij nieuwe procedure moeten geldenDe Raad voor de rechtspraak staat positief tegenover het wetsvoorstel van minister Dekker (voor Rechtsbescherming) om de strafrechter de mogelijkheid te geven ingewikkelde schadevergoedingsvorderingen af te splitsen van de strafzaak. Dit schrijft de Raad in een wetgevingsadvies.In de huidige situatie moeten slachtoffers zelf... Read more »