Raad voor de rechtspraak

  -

  Nieuws van de Raad voor de rechtspraak

 • Wat is de rechtsstaat ons waard?
  Op maandag 21 juni organiseren politie, OM en Rechtspraak de RechtsstaatpoortDe strafrechtketen heeft een meerjarige, stabiele en voorspelbare financiering nodig. Dat stellen de Politie, het Openbaar Ministerie (OM) en de Rechtspraak. De organisaties hebben baat bij een solide financiële basis die onafhankelijk is van de pieken en dalen van de... Read more »
 • Op de rol: 'Je gaat nú je vrouw bellen'
  Verslag van een rechtszittingEerst wordt aangebeld, daarna ontploft een cobra vuurwerkbom in de brievenbus van een Haagse woning. De halve voordeur explodeert en glas vliegt door de gang. ‘Een doodsklap. Wat een ongelofelijk geluk dat niemand bij die deur stond’, zegt politierechter Wim Donker. De brievenbus zelf vliegt door de... Read more »
 • Aantal faillissementen in mei gedaald
  Vorige maand werden 185 faillissementen uitgesprokenRechtbanken hebben in mei 185 faillissementen uitgesproken. Dit zijn er 19 minder dan in april en 207 minder in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Dit blijkt uit cijfers van de Raad voor de rechtspraak. Vorige maand gingen 133 rechtspersonen (bedrijven/organisaties) en 52 natuurlijke personen... Read more »
 • Beslagrekest indienen? Rechtbank Amsterdam ontvangt ze graag digitaal!
  Advocaten kunnen vanaf 28 juni eenvoudig, digitaal beslagrekesten indienen en stukken uitwisselen met de rechtbank Amsterdam. Dat biedt de advocatuur een snelle en meer eenvoudige toegang tot de Rechtspraak. Ook hebben advocaten altijd een actueel overzicht van ingediende zaken en het bijbehorende berichtenverkeer in een digitaal zaakdossier. Dat kan men... Read more »
 • Digitale toegang civiel recht en bestuursrecht krijgt vorm
  Eerste pilot 28 juni bij rechtbank AmsterdamIn nauwe samenwerking met de rechtbank Amsterdam start 28 juni een eerste pilot voor het digitaal indienen van beslagrekesten en het digitaal uitwisselen van stukken met de rechtbank. Deze pilot wordt na zes weken geëvalueerd. Is de pilot succesvol, dan volgt in het najaar... Read more »
 • Rechtspraak waarschuwt voor nieuwe ‘buikpijndossiers’ bij strafomzetting
  ‘Rol van de rechter wordt te veel beperkt in nieuwe omzettingsprocedure ’Het wetsvoorstel dat het mogelijk maakt voor het Openbaar Ministerie (OM) om voorwaardelijke strafbeschikkingen op te leggen, kan in de praktijk leiden tot zeer onrechtvaardige uitkomsten. Zo blijkt uit een vandaag gepubliceerd wetgevingsadvies van de Raad voor de rechtspraak.... Read more »
 • Nederlandse rechtspraak scoort goed in vergelijking met de rest van Europa
  ‘Nog wel ruimte voor verbeteringen’De kwaliteit van de Nederlandse rechtspraak is in vergelijking met andere Europese landen over het algemeen goed te noemen. Zo blijkt uit het onderzoek Kwaliteit van de rechtspraak: Een kijk over de grenzen van de Raad voor de rechtspraak, dat verschillende onderdelen van de Nederlandse rechtspraak... Read more »
 • Nieuwe cijfers over tbs-maatregelen in 2019 en 2020
  Omdat eerder verstrekte cijfers niet juist bleken, publiceert de Raad voor de rechtspraak vandaag nieuwe tbs-cijfers. Hieruit blijkt dat het aantal keer dat een tbs-maatregel is opgelegd, de afgelopen jaren licht steeg. Rechters legden in 2020 273 keer tbs op. In 167 gevallen ging het om tbs met dwangverpleging, in... Read more »
 • Aantal faillissementen in april gedaald
  Vorige maand werden 199 faillissementen uitgesprokenRechtbanken hebben in april 199 faillissementen uitgesproken. Dit zijn er 35 minder dan in maart en 227 minder in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Dit blijkt uit cijfers van de Raad voor de rechtspraak. Vorige maand gingen 137 rechtspersonen (bedrijven/organisaties) en 62 natuurlijke personen... Read more »
 • ‘Wisselend financieel beleid risicovol voor politie, OM en Rechtspraak’
  De politie, het Openbaar Ministerie (OM) en de Rechtspraak hadden de afgelopen 10 jaar te maken met wisselend beleid, voor zowel de manieren waarop deze organisaties worden gefinancierd als het door het kabinet beschikbaar gestelde geld. Deze gang van zaken zit samenwerking in de weg en is risicovol voor continuïteit... Read more »