Raad voor de rechtspraak


  -

  Nieuws van de Raad voor de rechtspraak

 • Eerste Kamer akkoord met procesvernieuwing in civiele zaken
  Wetgeving maakt einde aan verschil in procesrecht rechtbankenDe Eerste Kamer heeft onlangs ingestemd (eerstekamer.nl) met wetgeving die enkele belangrijke vernieuwingen in het civiele procesrecht regelt. Hiermee krijgt de rechter bijvoorbeeld meer ruimte om regie te voeren in het begin van een procedure. Daarnaast maakt de aangenomen wet een einde aan... Read more »
 • Rechtspraak blijft WhatsApp aanbieden
  Het Rechtspraak Servicecentrum (RSC) verlengt de proef waarbij mensen via WhatsApp vragen kunnen stellen. Wel verandert het onderwerp waarover dat kan. Sinds maandag 1 juli biedt het RSC via WhatsApp technische en functionele ondersteuning voor de digitale diensten van de Rechtspraak. Het gaat dan om vragen over de werking van... Read more »
 • Rechtspraak neemt eind augustus deel aan Democratiefestival
  Meet the judge: in gesprek met rechters Hoe ziet het Nederland er nu en later uit op het gebied van duurzaamheid, onderwijs, werk en inkomen, gezondheidzorg en samenleven? Politici, bedrijfsleven, maatschappelijke organisaties bespreken dat op 30 en 31 augustus tijdens het eerste landelijke Democratiefestival in Nijmegen. Ook de Rechtspraak neemt... Read more »
 • Rechter legde vorig jaar vaker tbs op
  Video: rechter Jan Moors geeft een toelichtingHet afgelopen jaar steeg het aantal door de rechter opgelegde tbs-maatregelen. In 2018 werd de maatregel 251 keer opgelegd door de rechter, in 2017 was dit 209 keer. Een verklaring voor de stijging is niet met zekerheid te geven, er is geen onderzoek naar... Read more »
 • Tweede Kamer stemt in met einde verplicht digitaal procederen bij rechtbanken Gelderland en Midden-Nederland
  Kamer ook akkoord met procesvernieuwing in civiele zakenDe Tweede Kamer heeft ingestemd met de intrekking van de KEI-wet uit 2016 zoals die gold voor de rechtbanken Gelderland en Midden-Nederland. Als op een later tijdstip ook de Eerste Kamer instemt, betekent dit dat verplicht digitaal procederen in handelszaken voor de civiele... Read more »
 • Kees Sterk half jaar langer lid Raad voor de rechtspraak
  Kees Sterk blijft een half jaar langer rechterlijk lid van de Raad voor de rechtspraak. Zijn termijn loopt op 1 juli af, maar de andere 3 leden van de Raad hebben minister Dekker (voor Rechtsbescherming) gevraagd deze termijn met een half jaar te verlengen. Sterk is bij de koning voorgedragen... Read more »
 • Rechter beslist steeds vaker over gedwongen opname
  De rechter wordt steeds vaker gevraagd te beslissen over gedwongen opname van mensen die een gevaar vormen voor zichzelf of hun omgeving. Vorig jaar oordeelde de rechter ruim 27 duizend keer over dit soort ‘bijzondere opnemingen in psychiatrische ziekenhuizen’ (BOPZ). Het aantal verzoeken is hiermee 2 procent gestegen in vergelijking... Read more »
 • Voorjaarsnota: kabinet vult tekort Rechtspraak aan
  Het kabinet vult het verwachte financiële tekort van de Rechtspraak dit jaar aan. Het gaat om een bedrag van maximaal 50 miljoen euro voor 2019. Dit staat in de vandaag gepresenteerde Voorjaarsnota (rijksoverheid.nl). Het financiële tekort was al voorspeld. De Rechtspraak verkeert in financieel zwaar weer door onder meer een... Read more »
 • Reportage: Community Court krijgt Nederlands gezicht
  Roode Hoek leidt de wegRechtspraak, Openbaar Ministerie en gemeenten willen in wijkrechtbanken gericht de problemen van verdachten oplossen. De mens achter de strafzaak staat daarom centraal. Net als in het Red Hook Community Justice Center in Brooklyn.Prachtig uitzicht op het Vrijheidsbeeld en Manhattan. Wat wil je nog meer als vestigingsplek... Read more »
 • Aantal wrakingsverzoeken stijgt
  In 2018 zijn er fors meer wrakingsverzoeken ingediend tegen rechters ten opzichte van voorgaande jaren. Dat blijkt uit cijfers van de Raad voor de rechtspraak. In 2018 werd 750 keer een wrakingsverzoek bij een rechtbank of hof ingediend, tegen 605 verzoeken in 2017. Een klein deel van de verzoeken, rond... Read more »