Raad voor de rechtspraak

  -

  Nieuws van de Raad voor de rechtspraak

 • Aantal spijbelaars voor de rechter blijft afnemen
  Rechters behandelen steeds minder leerplichtzaken. Vorig jaar kwamen ruim 2.500 spijbelaars voor de rechter, terwijl dat er 5 jaar geleden nog bijna 3.600 waren. De eerste helft van dit jaar waren er zelfs maar 60 spijbelzaken, maar dat kwam door de lockdown; scholen waren dicht en veel rechtszaken gingen niet... Read more »
 • Gerechtshof Amsterdam gaat strafdossiers hoger beroep digitaal verstrekken
  Vanaf 16 september gaat het gerechtshof Amsterdam stap voor stap digitaal werken in strafzaken. Advocaten ontvangen voortaan digitaal dossiers van politierechter- en kantonzaken in hoger beroep via het webportaal Mijn Strafdossier. Het gerechtshof Den Haag beproefde een jaar lang de nieuwe digitale werkwijze en technische koppeling met het webportaal. Inmiddels... Read more »
 • Ook in augustus fors minder faillissementen
  Rechters terughoudend met uitspreken corona gerelateerde faillissementenRechtbanken hebben in augustus 235 faillissementen uitgesproken. Dit zijn er 42 minder dan een maand eerder en 127 minder in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar, een daling van respectievelijk 15 en 35 procent. Dit blijkt uit nieuwe cijfers van de Raad voor de... Read more »
 • Landelijke invoering digitaal communiceren Wsnp-zaken
  De Raad voor de rechtspraak voert digitaal communiceren in Wsnp-zaken (Wet Schuldsanering Natuurlijk Personen) landelijk in. Vanaf september 2020 nodigen rechtbanken in een geleidelijk tempo professionele bewindvoerders daarvoor uit. Dit is het vervolg op de proef die 3 rechtbanken het afgelopen half jaar uitvoerden samen met een aantal bewindvoerders. Vanaf... Read more »
 • Forse daling faillissementen in juli
  Rechters terughoudend met uitspreken corona gerelateerde faillissementenDe rechter heeft in juli 267 faillissementen uitgesproken. Dit zijn er 100 minder dan een maand eerder en 200 minder in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar, een daling van respectievelijk 27 en 43 procent. Dit blijkt uit cijfers van de Raad voor de... Read more »
 • Ondergrens voor strafbaar seksueel handelen moet veel duidelijker
  Wetsvoorstel seksuele misdrijven biedt rechtsonzekerheid en valse hoopDe nieuwe ondergrens voor strafbaar seksueel handelen, zoals voorgesteld in het wetsvoorstel seksuele misdrijven, moet veel duidelijker. Daarnaast is het belangrijk te beseffen dat het strafrecht geen medicijn voor al het ongewenste seksuele gedrag is. Dit stelt de Raad voor de rechtspraak in... Read more »
 • Publiek beperkt welkom in de rechtszaal; reserveren noodzakelijk
  Vanaf 17 augustus is belangstellend publiek weer welkom bij zittingen in de rechtszaal. Om bij een rechtszaak aanwezig te kunnen zijn, moet men zich vooraf aanmelden bij het desbetreffende gerecht. Op deze manier kan rekening worden gehouden met de door de coronamaatregelen beperkte capaciteit in het gerechtsgebouw. Toegang tot het... Read more »
 • Rechtspraak: Nieuwe extra beveiligde zittingszaallocaties belangrijke stap voor de toekomst
  Het kabinet heeft vandaag bekendgemaakt dat het wil investeren in 2 nieuwe extra beveiligde zittingszaallocaties. Er komt een zittingszaallocatie in Vlissingen en voor de al bestaande Bunker in Amsterdam-Osdorp wordt op termijn een alternatief gevonden. De Rechtspraak vindt dat hiermee een belangrijke stap wordt gezet om ook in de toekomst... Read more »
 • 'Wijk- en regelrechter vergroten toegankelijkheid rechtspraak'
  De Regelrechter in Rotterdam en de Wijkrechter in Den Haag vergroten de toegankelijkheid van rechtspraak voor rechtzoekenden, zo blijkt uit een evaluatieonderzoek dat de Raad voor de rechtspraak naar beide pilots heeft gedaan. In het najaar van 2018 zijn de pilots gestart met als doel de toegang tot de rechter... Read more »
 • Scorebord voor functioneren van rechtspraak in EU-landen gepubliceerd
  De Europese Commissie heeft vandaag de 8e editie van het jaarlijkse EU Justice Scoreboard gepubliceerd. Dit rapport geeft een overzicht van hoe de rechtspraak in verschillende Europese landen functioneert en kan gebruikt worden voor een vergelijking: wat doet Nederland goed en waar lopen we achter? Het EU Justice Scoreboard gaat... Read more »