Raad voor de rechtspraak

  -

  Nieuws van de Raad voor de rechtspraak

 • Werkwijze van de Rechtspraak na 6 april
  In verband met de uitbraak van het coronavirus heeft de Rechtspraak vanaf 17 maart alle rechtbanken, gerechtshoven en bijzondere colleges gesloten. Urgente zaken gaan wel door, maar in principe zonder fysieke zitting. Vandaag is na overleg met betrokken partijen besloten deze situatie ook na 6 april voort te zetten. Het soort... Read more »
 • Op de rol: ‘Mijn Italiaanse motorrijbewijs had geen beperking’
  Verslag van een rechtszittingHet zit de Italiaanse Francesco (38) niet mee. Op zondag krijgt hij te horen dat zijn hippe cocktailbar in het hartje van Den Haag vanwege het rondwarende coronavirus tot 6 april dicht moet, en de dag erop wordt hij verwacht bij de Haagse (straf)kantonrechter. Een akkefietje met... Read more »
 • Werkwijze centrale informatiebalie tijdens de sluiting: hoe dient u stukken in?
  De centrale informatiebalie is de toegangspoort tot- en het aanspreekpunt binnen onze gerechten. Door de verscherpte maatregelen rondom het coronavirus zal de werkwijze van de informatiebalie bij onze gerechten echter anders zijn dan u normaal gewend bent.Werkzaamheden en manier van indienenOp de webpagina’s van alle gerechten staan de werkzaamheden die... Read more »
 • Rechtspraak geeft overzicht van urgente zaken die wel worden behandeld
  De rechtbanken, gerechtshoven en bijzondere colleges sluiten vanaf dinsdag 17 maart hun deuren om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. In principe valt de behandeling van rechtszaken stil tot en met 6 april. Maar er zijn urgente zaken die niet kunnen wachten omdat dat raakt aan de rechten van... Read more »
 • Vanaf dinsdag sluiten de gerechten, urgente zaken gaan wel door
  Dit bericht wordt doorlopend ververst.In verband met de uitbraak van het coronavirus heeft de Rechtspraak besloten vanaf dinsdag 17 maart de rechtbanken, gerechtshoven en bijzondere colleges te sluiten. Urgente zaken gaan wel door. Dit zijn zaken waar een rechterlijke beslissing niet achterwege kan blijven omdat het bijvoorbeeld raakt aan de... Read more »
 • 'Kinderen kunnen meer en beter betrokken worden in rechtszaken'
  In plaats van dat er alleen óver kinderen beslist wordt tijdens rechtszaken, moeten zij beter betrokken worden en een grotere stem krijgen in wat er besloten wordt over hun toekomst. Dat is de uitkomst van ‘Kind in proces’, een onlangs verschenen onderzoek van het Wetenschappelijk Onderzoek & Documentatiecentrum (WODC). Voorzitter... Read more »
 • Coronavirus: update i.v.m. situatie in Noord-Brabant
  Informatie voor bezoekers en procespartijen RechtspraakIn verband met de uitbraak van het COVID-19 (Corona)virus adviseert het RIVM mensen die onlangs in een risicogebied zijn geweest en nu verkoudheidsklachten (‘lichte luchtwegklachten’) of koorts hebben, thuis te blijven. Dit advies kan gevolgen hebben voor het eventuele bijwonen of bezoeken van een rechtszaak.... Read more »
 • 3 t/m 5 april: Onderhoud Rechtspraaksystemen verplaatst
  Onderhoud was gepland van vrijdagavond 3 april tot en met zondag 5 april Update 12 maart 2020: het eerder aangekondigde onderhoud aan Rechtspraaksystemen is verplaatst. Naar verwachting wordt het dit najaar uitgevoerd.   ... Read more »
 • Rechter legde vorig jaar 218 keer tbs op
  Eerste (lichte) daling sinds jarenRechters legden vorig jaar 218 keer tbs op. Dat blijkt uit cijfers van de Raad voor de rechtspraak. In 145 gevallen ging het om tbs met dwangverpleging, in 73 gevallen om tbs met voorwaarden. Een jaar eerder, in 2018, legde de rechter in totaal nog 250... Read more »
 • Coronavirus: informatie voor bezoekers en procespartijen Rechtspraak
  In verband met de uitbraak van het COVID-19 (Corona)virus adviseert het RIVM mensen die onlangs in een risicogebied zijn geweest en nu verkoudheidsklachten (‘lichte luchtwegklachten’) of koorts hebben, thuis te blijven. Dit advies kan gevolgen hebben voor het eventuele bijwonen of bezoeken van een rechtszaak. Voor de laatste adviezen en... Read more »