Raad voor de rechtspraak


  -

  Nieuws van de Raad voor de rechtspraak

 • Omvangrijke archivering digitale asiel- en bewaringszaken
  De Rechtspraak gaat een groot aantal digitale asiel- en bewaringszaken archiveren. Het gaat om zo’n 15.000 afgesloten zaken. Deze worden vanaf 24 januari 2019 overgeplaatst naar het Centraal Digitaal Depot bij de Justitiële Informatiedienst (JustID). Dossier alsnog inzien?Een dossier dat is gearchiveerd, kunnen partijen niet meer raadplegen via Mijn Rechtspraak.... Read more »
 • Op de rol: 'Het schuim stond hem op de mond'
  Verslag van een rechtszittingSommige leerlingen duiken onder tafel, anderen hollen verward door het klaslokaal. ‘Hij gaat ons vermoorden’, roept een doodsbange leerling. Leraren zetten zich schrap. Mehmed* is namelijk verhaal komen halen bij de school over het onrecht dat zijn nichtje die ochtend zou zijn aangedaan. ‘Ik vermoord jullie allemaal;... Read more »
 • 'Speciale politierechtbank niet per se nodig'
  Elke rechtbank kan politiezaken goed behandelenElke rechtbank in Nederland kan zaken die gaan over het gebruik van geweld door politieagenten op dit moment al goed behandelen. Het is daarom niet nodig om dit soort zaken te concentreren bij een rechtbank. Dit zegt Kees Sterk, lid van de Raad voor de... Read more »
 • ‘We moeten zorgen dat niemand onrecht hoeft te accepteren’
  Nieuwe voorzitter Raad voor de rechtspraak pleit voor betere toegang tot de rechter‘Als ons rechtssysteem optimaal functioneert, is de rechter altijd in de buurt. Toch weten u en ik dat het niet altijd zo werkt.’ Henk Naves, de nieuwe voorzitter van de Raad voor de rechtspraak, pleit vandaag in zijn... Read more »
 • Wensen rechters voor een toegankelijke rechtspraak
  Vijf rechters over de toegankelijkheid van de Rechtspraak Wat is er nodig om de rechtspraak ook in 2019 goed toegankelijk te houden voor iedereen? 5 rechters vertellen wat zij zelf doen om toegankelijk te zijn en wat hun wensen zijn om rechtspraak nog beter toegankelijk te maken. De Rotterdamse regelrechter... Read more »
 • Rechters leggen vaker tbs op
  Het aantal zaken waarin de rechter terbeschikkingstelling (tbs) oplegt aan een verdachte is de afgelopen jaren gestaag toegenomen met zo’n 30-40 gevallen per jaar. Zo blijkt uit de meest recente cijfers van de Raad voor de rechtspraak. In 2018 werd in 237 zaken tbs opgelegd, tegen 205 gevallen in 2017,... Read more »
 • Aangepaste openingstijden rondom de feestdagen
  Vanwege de feestdagen hanteren veel gerechten aangepaste openingstijden. Zo zijn sommige gerechtsgebouwen op 24 en 31 december gesloten. Tijdens de Kerstdagen en op nieuwjaarsdag zijn alle locaties dicht.Rechtspraak ServicecentrumOok het Rechtspraak Servicecentrum (RSC) heeft aangepaste openingstijden rondom Kerst en oud en nieuw. Op 24 en 31 december is het RSC... Read more »
 • Eerste Kamer akkoord: Nederland krijgt internationale handelskamer
  De Eerste Kamer heeft ingestemd met wetgeving die Engelstalige rechtspraak mogelijk maakt. Deze uitkomst is het sluitstuk in de oprichting van de Netherlands Commercial Court (NCC), een rechtbank gespecialiseerd in complexe internationale handelszaken. De nieuwe gespecialiseerde voorziening wordt een bijzondere kamer van de rechtbank en het gerechtshof Amsterdam. Met de... Read more »
 • Henk Naves voorgedragen als voorzitter Raad voor de rechtspraak
  Henk Naves is door het kabinet voorgedragen bij de Koning als voorzitter van de Raad voor de rechtspraak. De 59-jarige Naves is sinds 1 september lid van de Raad. Hij volgt 1 januari 2019 Frits Bakker op als voorzitter. Naves wordt voorzitter in een periode waarin er veel op de... Read more »
 • Vragen en antwoorden rectificatie in zaak Westenberg-Smit
  In NRC Handelsblad en het Financieele Dagblad staat vandaag een rectificatie van de Raad voor de rechtspraak over de zaak Westenberg-Smit. Deze rectificatie is geplaatst omdat de Hoge Raad op 23 november 2018 definitief heeft vastgesteld dat een uitlating in een brief van de Raad aan een Tweede Kamerlid over... Read more »