Raad voor de rechtspraak


  -

  Nieuws van de Raad voor de rechtspraak

 • Onderzoek: behoefte aan rechter in de buurt
  Ook in Nederland is er behoefte aan rechters die in wijken en buurten op een laagdrempelige en toegankelijke manier rechtspreken. Dat is 1 van de belangrijkste uitkomsten van een onlangs verschenen onderzoek van het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum (WODC) naar de Belgische en Franse vrederechter. De Rechtspraak ziet deze conclusie... Read more »
 • Wetboek van Burgerlijke Rechtsvordering wijzigt in oktober
  Het Wetboek van Burgerlijke Rechtsvordering wijzigt per 1 oktober 2019. De wet maakt een einde aan het digitaal indienen van handelsvorderingsprocedures bij de rechtbanken Gelderland en Midden-Nederland. Daarnaast wordt een aantal procesrechtelijke vernieuwingen in Rechtsvordering ingevoerd. Dit laatste betekent onder andere dat alle civielrechtelijke procesreglementen moeten worden aangepast.Korte invoeringstermijnVanwege de... Read more »
 • Aantal mensen met schulden onder bewind neemt fors toe
  Het aantal mensen dat door schulden onder toezicht is komen te staan van een bewindvoerder is de afgelopen jaren fors gestegen. Waren er in 2013 nog ongeveer 35.000 mensen onder bewind, in 2018 waren dat er al ruim 56.000. Een stijging van zo’n 60 procent. De totale groep van mensen... Read more »
 • Op de rol: 'De papierbakken zitten propvol'
  Verslag van een rechtszittingOp 21 maart 2018 konden we naar de stembus om nieuwe gemeenteraden te kiezen. Dat kon Adam (29) uit Valkenburg in de gemeente Katwijk ook, maar dat deed hij niet. Een maand later gooit hij zijn stempas in de vuilnisbak. Heel begrijpelijk als je niet hebt gestemd,... Read more »
 • Ruim 36.000 echtscheidingszaken voor de rechter in 2018
  Vorig jaar boog de rechter zich over ruim 36.000 echtscheidingszaken. Bij veel van deze zaken zijn kinderen betrokken. Zij worden geconfronteerd met het feit dat hun ouders uit elkaar gaan en moeten daar een weg in zien te vinden. Daarom krijgen kinderen van 12 tot en met 18 jaar de... Read more »
 • Op de rol: 'Libido opwekkende pillen zijn overal te koop'
  Verslag van een rechtszittingAnita* koopt eind 2015 voor ‘de meiden’ op het internet een stel ‘libido opwekkende’ pillen. ‘Die hebben we altijd in huis’, zegt ze tegen de economische politierechter in zaal K2 van het Haagse gerechtsgebouw. Dus ook op de avond van 18 december 2015, als het Haags Economisch... Read more »
 • Eerste Kamer akkoord met procesvernieuwing in civiele zaken
  Wetgeving maakt einde aan verschil in procesrecht rechtbankenDe Eerste Kamer heeft onlangs ingestemd (eerstekamer.nl) met wetgeving die enkele belangrijke vernieuwingen in het civiele procesrecht regelt. Hiermee krijgt de rechter bijvoorbeeld meer ruimte om regie te voeren in het begin van een procedure. Daarnaast maakt de aangenomen wet een einde aan... Read more »
 • Rechtspraak blijft WhatsApp aanbieden
  Het Rechtspraak Servicecentrum (RSC) verlengt de proef waarbij mensen via WhatsApp vragen kunnen stellen. Wel verandert het onderwerp waarover dat kan. Sinds maandag 1 juli biedt het RSC via WhatsApp technische en functionele ondersteuning voor de digitale diensten van de Rechtspraak. Het gaat dan om vragen over de werking van... Read more »
 • Rechtspraak neemt eind augustus deel aan Democratiefestival
  Meet the judge: in gesprek met rechters Hoe ziet het Nederland er nu en later uit op het gebied van duurzaamheid, onderwijs, werk en inkomen, gezondheidzorg en samenleven? Politici, bedrijfsleven, maatschappelijke organisaties bespreken dat op 30 en 31 augustus tijdens het eerste landelijke Democratiefestival in Nijmegen. Ook de Rechtspraak neemt... Read more »
 • Rechter legde vorig jaar vaker tbs op
  Video: rechter Jan Moors geeft een toelichtingHet afgelopen jaar steeg het aantal door de rechter opgelegde tbs-maatregelen. In 2018 werd de maatregel 251 keer opgelegd door de rechter, in 2017 was dit 209 keer. Een verklaring voor de stijging is niet met zekerheid te geven, er is geen onderzoek naar... Read more »