Bestuursrecht

  -

  Nieuws over bestuursrecht | Rechtspraak.nl

 • Minister houdt zich niet aan eigen beleidsregels bij stopzetten bekostiging Cornelius Haga Lyceum
  Bij het stopzetten van de bekostiging van het Cornelius Haga Lyceum heeft de minister voor Basis- en Voortgezet Onderwijs en Media zich niet aan zijn eigen beleidsregels gehouden. Daarom mag hij de bekostiging niet per 1 december 2019 volledig stopzetten. Dat staat in een uitspraak van de voorzieningenrechter van de... Read more »
 • Praktische informatie bestuursrechtzaak Sinterklaasintocht Apeldoorn
  Op donderdag 7 november om 16:00 uur behandelt de rechtbank Gelderland de voorlopige voorziening in de bestuursrechtszaak over de landelijke Sinterklaasintocht in Apeldoorn. De verzoeker in deze zaak maakt bezwaar tegen de verleende evenementenvergunning. De bestuursrechter behandelt de zaak om 16:00 uur in het Paleis van Justitie in Arnhem, Walburgstraat... Read more »
 • President rechtbank Noord-Nederland teruggetreden
  Maria van de Schepop heeft besloten haar functie als president van de rechtbank Noord-Nederland per direct neer te leggen. Dit heeft de rechtbank zojuist bekendgemaakt. Het besluit is het gevolg van een ontstane vertrouwenskwestie tussen bestuur en werkvloer. Door terug te treden wil Van de Schepop ruimte maken, zodat het... Read more »
 • Besluitmoratorium asielzoekers Libië rechtmatig
  De staatssecretaris van Justitie en Veiligheid mocht in juli 2019 een besluitmoratorium van een half jaar instellen voor asielzoekers uit Libië. Dat staat in een uitspraak van de Afdeling bestuursrechtspraak van vandaag (23 oktober 2019). Het moratorium houdt in dat de procedures van alle asielaanvragen van asielzoekers afkomstig uit Libië... Read more »
 • Belastingdienst krijgt meer ruimte voor maatwerk bij toeslagen
  De Belastingdienst/Toeslagen krijgt van de rechter meer ruimte om maatwerk te leveren bij het bepalen van het recht op kinderopvangtoeslag én het terugvorderen van toeslagen. Dat betekent dat de Belastingdienst/Toeslagen er in sommige gevallen voor kan kiezen het bedrag aan kinderopvangtoeslag niet op nul te stellen, maar alleen te verlagen... Read more »
 • Eerst rechtsbijstand in Griekenland onderzoeken, dan pas asielzoekers terugsturen
  Voordat vreemdelingen kunnen worden teruggestuurd naar Griekenland om daar hun asielprocedure af te wachten, moet de staatssecretaris van Justitie en Veiligheid eerst onderzoek doen naar de toegang van asielzoekers tot rechtsbijstand in Griekenland. Dat staat in een uitspraak van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State van vandaag (23... Read more »
 • Uitsprakenregister: geen toereikende werkwijze voor openbaar maken van uitspraken van rechtbanken
  Het 'uitsprakenregister asiel & bewaring' dat rechtbanken gebruiken om een overzicht te geven van openbaar gemaakte uitspraken in asiel- en bewaringszaken is geen toereikende manier om rechterlijke uitspraken openbaar te maken. Dat staat in een uitspraak van de Afdeling bestuursrechtspraak van vandaag. Aanleiding voor deze uitspraak is het hoger beroep... Read more »
 • Onafhankelijke rechtspraak draagt bij aan concurrentiepositie Nederland
  Uit onderzoek van het World Economic Forum blijkt dat Nederland de meest concurrerende economie van Europa is. Wereldwijd staan we op plek 4. Als een van de factoren die daaraan bijdragen wordt de sterke onafhankelijke rechtspraak genoemd. Een onafhankelijke rechtspraak en het vertrouwen van burgers en bedrijven dat daarmee gepaard... Read more »
 • Af­de­ling be­stuurs­recht­spraak wil uit­sluit­sel van Hof van Jus­ti­tie over de Eu­ro­pe­se Ver­blijfs­richt­lijn
  De Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State heeft vandaag (25 september 2019) in een vreemdelingenzaak een zogenoemde prejudiciële vraag gesteld aan het Hof van Justitie in Luxemburg. De vraag gaat over het vastzetten van een EU-burger, in dit geval een man met de Poolse nationaliteit. De Afdeling bestuursrechtspraak wil... Read more »
 • ​'PAS' remt zes ontwikkelingen, waaronder aansluiting A9 en strandbebouwing Petten
  De aansluiting op de A9 bij Heiloo, strandbebouwing bij Petten, een sportpark in Zaandijk en een bedrijventerrein in Aalten kunnen niet doorgaan. Dat geldt ook voor een sportcomplex in Egmond aan den Hoef en de herontwikkeling van het Watertorengebied in Egmond aan Zee. Dat blijkt uit uitspraken van de Afdeling... Read more »