Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /customers/9/7/4/hoofdnieuws.nl/httpd.www/wp-content/plugins/maxicharts/maxicharts.php on line 1826 Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /customers/9/7/4/hoofdnieuws.nl/httpd.www/wp-content/plugins/maxicharts/maxicharts.php on line 2080 Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /customers/9/7/4/hoofdnieuws.nl/httpd.www/wp-content/plugins/maxicharts/maxicharts.php on line 2083 Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /customers/9/7/4/hoofdnieuws.nl/httpd.www/wp-content/plugins/royal-responsive-menu/lib/royalmenu.class.php on line 772 Bestuursrecht | Hoofdnieuws

Bestuursrecht

  -

  Nieuws over bestuursrecht | Rechtspraak.nl

 • 'Besluit elektronisch procederen' geeft Rechtspraak meer mogelijkheden voor papierloos procederen
  Vanaf 1 januari 2021 geldt het ‘Besluit elektronisch procederen’ (Bep). De gevolgen van dit besluit voor digitale procedures zijn nu nog beperkt. Wel bespaart het procespartijen in sommige gevallen al nazending van stukken per post. Het Bep maakt het de komende jaren vooral mogelijk om in civiele en bestuursrechtelijke procedures... Read more »
 • Geen directe gevolgen nieuwe coronamaatregelen voor Rechtspraak
  Gerechtsgebouwen blijven geopend, rechtszaken gaan doorDe vanavond aangekondigde aanvullende maatregelen van de Rijksoverheid om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, hebben geen invloed op de doorgang van rechtszaken. Rechtspraak is onderdeel van de vitale infrastructuur van Nederland, alle gerechtsgebouwen zijn coronabestendig gemaakt en volgens de anderhalvemeternorm ingericht.De Rechtspraak... Read more »
 • Ruim 40 procent corona-achterstanden strafrecht weggewerkt
  Inhaalslag naar verwachting eind 2021 afgerondVan de 16.000 misdrijfzaken die in maart, april en mei noodgedwongen moesten worden uitgesteld vanwege de coronacrisis, is inmiddels ruim 40 procent afgehandeld. Dat blijkt uit cijfers van de Raad voor de rechtspraak. De verwachting is dat de corona-achterstand in het strafrecht eind 2021 volledig... Read more »
 • Vanaf 1 december mondkapjes ook verplicht in publieke ruimten gerechtsgebouwen
  In navolging van de wettelijke mondkapjesplicht die op 1 december voor heel Nederland ingaat, is ook in de gebouwen van de Rechtspraak vanaf die datum een mondkapje verplicht. De verplichting geldt voor alle publieke ruimten van de gerechtsgebouwen voor personen van 13 jaar en ouder. Bezoekers wordt gevraagd om een... Read more »
 • BIT-onderzoek afgerond; digitaal procederen civiel en bestuursrecht kan door
  Papierloos procederen in civiele en bestuursrechtelijke procedures stap dichterbij De plannen om digitaal procederen in het civiel en bestuursrecht mogelijk te maken kunnen in praktijk gebracht. Het Bureau ICT-toetsing (BIT) heeft in de periode januari tot mei 2020 onderzoek gedaan naar het project Digitale Toegankelijkheid (DT) van de Rechtspraak. Minister... Read more »
 • 'Laat het griffierecht nog beter aansluiten op de draagkracht van partijen'
  Het griffierecht, kosten die worden betaald om een rechtszaak te kunnen voeren, zou nog veel beter kunnen aansluiten op de draagkracht van de deelnemende partijen. De Tweede Kamer debatteert vandaag over het wetsvoorstel dat een verlaging van het griffierecht voor zaken onder de 5000 euro mogelijk maakt. De Rechtspraak vindt... Read more »
 • Doorgang rechtszaken niet beïnvloed door gedeeltelijke lockdown
  Gerechtsgebouwen blijven geopend, rechtszaken gaan doorDe gisteren aangekondigde maatregelen van de Rijksoverheid om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, hebben geen directe invloed op de doorgang van rechtszaken. Gerechtsgebouwen zijn coronabestendig gemaakt en volgens de anderhalvemeternorm ingericht.De Rechtspraak heeft een cruciale maatschappelijke functie. De Rechtspraak benadrukt dat het... Read more »
 • Dringend advies: mondkapjes nu ook dragen in de publieke ruimten van gerechtsgebouwen
  Vanaf vrijdag 2 oktober wordt ook in de publieke ruimten van alle gerechtsgebouwen dringend geadviseerd een mondkapje te dragen. Dat heeft de Rechtspraak besloten naar aanleiding van het dringende advies van de overheid om niet-medische mondkapjes te dragen in alle publieke binnenruimtes, zoals winkels of overheidsgebouwen. In de zittingszalen hoeft,... Read more »
 • Fysieke zittingen in rechtszalen blijven doorgaan
  Nieuwe coronamaatregelen kabinetDe nieuwe coronamaatregelen die maandagavond door het kabinet zijn aangekondigd hebben voorlopig geen directe invloed op de werkwijze van de rechtspraak. Omdat alle gerechtsgebouwen inmiddels coronabestendig en volgens de anderhalvemeternorm zijn ingericht kunnen fysieke zittingen in rechtszalen op een veilige manier doorgaan. Ook journalisten en belangstellenden kunnen op beperkte... Read more »
 • Publiek beperkt welkom in de rechtszaal; reserveren noodzakelijk
  Vanaf 17 augustus is belangstellend publiek weer welkom bij zittingen in de rechtszaal. Om bij een rechtszaak aanwezig te kunnen zijn, moet men zich vooraf aanmelden bij het desbetreffende gerecht. Op deze manier kan rekening worden gehouden met de door de coronamaatregelen beperkte capaciteit in het gerechtsgebouw. Toegang tot het... Read more »