Civiel recht


  -

  Nieuws over civiel recht | Rechtspraak.nl

 • Naheffing motorrijtuigenbelasting op auto met buitenlands kenteken geen verboden discriminatie
  Het naheffen van motorrijtuigenbelasting (wegenbelasting) van Nederlandse inwoners met een andere nationaliteit die in Nederland rijden met een auto met buitenlands kenteken, is in beginsel geen verboden discriminatie naar nationaliteit. Dat heeft de Hoge Raad vandaag geantwoord op prejudiciële vragen van de Rechtbank Zeeland-West-Brabant. Inwoners van Nederland die in Nederland... Read more »
 • ‘Samen verder kunnen. Dat is altijd ons doel.’
  Proef met wijkrechter een succesDe proef met de Haagse wijkrechter werkt ook in de praktijk. Na een aantal succesvolle zaken in het Haagse Escamp, kunnen nu alle inwoners van Den Haag en omstreken een beroep doen op 1 van de 3 wijkrechters. Kleine zaken met grote impactDe wijkrechter, een initiatief... Read more »
 • 15 t/m 17 maart: Rechtspraaksystemen niet bereikbaar door groot onderhoud
  Onderhoud start vrijdagavond 15 maart om 18.30 uurVan vrijdagavond 15 maart tot en met zondag 17 maart zijn vrijwel alle computersystemen van de Rechtspraak niet bereikbaar vanwege groot onderhoud. Dit betekent dat niet digitaal kan worden geprocedeerd en onder meer het uitsprakenregister en het curatele- en bewindregister niet beschikbaar zijn.... Read more »
 • Bezorgers Deliveroo vallen onder arbeidsovereenkomst
  Bezorgers die voor Deliveroo maaltijden bezorgen zijn geen zzp'ers, maar kunnen aanspraak maken op een arbeidsovereenkomst bij het bedrijf. Bovendien valt Deliveroo wel degelijk onder de cao voor beroepsgoederenvervoer. Dat heeft de kantonrechter vandaag bepaald in twee zaken die vakbond FNV tegen Deliveroo had aangespannen.De maaltijdbezorgdienst besloot begin 2018 om... Read more »
 • Russische faillietverklaring van Yukos Oil definitief niet erkend in Nederland
  Het Russische vonnis waarbij Yukos Oil in 2006 in de Russische Federatie failliet is verklaard, wordt in Nederland definitief niet erkend. Dat is de uitkomst in cassatie nu de Hoge Raad vandaag het beroep tegen de beslissing van het gerechtshof Amsterdam heeft verworpen. Een belangrijk gevolg van het niet-erkennen van... Read more »
 • Rechtspraak bundelt krachten in aanpak ondermijning
  Rechtbanken in het zuiden van het land bundelen hun krachten in de aanpak van ondermijningszaken. Ervaren rechters, rechters-commissarissen en juridisch medewerkers van 3 rechtbanken vormen een soort vliegende brigade, die ingezet kan worden als in Brabant, Limburg of Zeeland zo’n grote ondermijningszaak speelt. Dat is een vervolg op de vaste... Read more »
 • Helft professionele bewindszaken digitaal
  Ruim 70 duizend bewindszaken werden vorig jaar gedigitaliseerd door de Rechtspraak. Het gaat om bijna de helft van alle bewindszaken die in 2018 werden behandeld door professionele bewindvoerders.Beschermingsbewind is een beschermingsmaatregel die door de rechter wordt opgelegd als iemand door bijvoorbeeld ziekte of een verstandelijke beperking niet meer goed voor... Read more »
 • Advocate General: Court of Appeal's judgment holding the Netherlands partially liable for losses suffered by Mothers of Srebrenica cannot be upheld
  The Hague Court of Appeal’s judgment of 17 November 2017, in which it ruled that the Netherlands was partially liable for the losses suffered by the relatives of more than 300 Muslim men, cannot be upheld. This is Advocate General Vlas’ advice to the Supreme Court in an advisory opinion... Read more »
 • Conclusie AG: oordeel hof dat Nederland deels aansprakelijk is voor schade Moeders van Srebrenica kan niet in stand blijven
  Het oordeel van het gerechtshof in Den Haag van 17 november 2017 dat Nederland deels aansprakelijk is voor geleden schade door de nabestaanden van ruim 300 moslimmannen kan niet in stand blijven. Dat adviseert advocaat-generaal Vlas de Hoge Raad in zijn conclusie die vandaag is gepubliceerd.De zaak gaat over de... Read more »
 • Honderd jaar arrest Lindenbaum-Cohen, arrest gepubliceerd op rechtspraak.nl
  Het arrest Lindenbaum-Cohen bestaat vandaag, 31 januari 2019, precies 100 jaar. Het arrest is met ingang van vandaag online te raadplegen op rechtspraak.nl  Het arrest Lindenbaum-Cohen gaat over de onrechtmatige daad. De Hoge Raad oordeelde in het arrest dat ook handelingen die ingingen tegen de maatschappelijke zorgvuldigheid als onrechtmatig konden... Read more »