Civiel recht

  -

  Nieuws over civiel recht | Rechtspraak.nl

 • ‘Opdracht nieuw kabinet is duidelijk: investeer fors in rechtsstaat’
  150 miljoen euro per jaar extra nodig om rechtspraak op hoog niveau te houden‘Het nieuwe kabinet moet fors investeren in de rechtsstaat, wil Nederland kunnen blijven rekenen op rechtspraak van hoog niveau.’ Dit zegt Henk Naves, voorzitter van de Raad voor de rechtspraak, in reactie op de Prinsjesdagstukken die vanmiddag... Read more »
 • Ook in augustus erg weinig faillissementen uitgesproken
  Vorige maand werden 164 faillissementen uitgesprokenRechtbanken hebben in augustus 164 faillissementen uitgesproken. Dit zijn er 12 meer dan in juli en 75 minder in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Het aantal faillissementen blijft hiermee op een ongekend laag niveau. Dit blijkt uit cijfers van de Raad voor de rechtspraak.... Read more »
 • Raad voor de rechtspraak opent deuren tijdens Week van de Rechtspraak: Open dag op zaterdag 18 september
  Komende zaterdag 18 september (09:30-17:00u) opent de Raad voor de rechtspraak tijdens de Week van de Rechtspraak zijn pand aan de Kneuterdijk 1 in Den Haag voor bezoekers. De toegang is gratis en aanmelden is niet nodig. Wel is er een maximum aan het aantal bezoekers dat tegelijkertijd in het pand... Read more »
 • Op de rol: 'U weet toch dat u uw ouders daarmee pijn doet?'
  Verslag van een rechtszittingThea en Henk kunnen niet meer op zichzelf wonen. In de zomer van 2020 nemen ze daarom hun intrek in een woonzorgcentrum in het oosten des lands. Een paar maanden later verleent het echtpaar dochter Petra en kleindochter Nathalie een algemene volmacht. Aan hen om de zorg... Read more »
 • ENCJ steunt statement over de situatie in Afghanistan
  Het Europese Netwerk voor Raden van de rechtspraak (ENCJ), waar ook de Nederlandse Raad voor de rechtspraak onderdeel van uitmaakt, heeft onderstaand bericht gepubliceerd over de zorgelijke situatie van vrouwelijke rechters in Afghanistan: ENCJ Board on the developing situation in Afghanistan | ENCJ - European Networks of Councils for the... Read more »
 • Aantal faillissementen in juli ongekend laag
  Vorige maand werden 150 faillissementen uitgesprokenRechtbanken hebben in juli 150 faillissementen uitgesproken. Dit zijn er 53 minder dan in juni en 129 minder in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Het aantal faillissementen komt hiermee op een ongekend laag niveau. Dit blijkt uit cijfers van de Raad voor de rechtspraak.... Read more »
 • Rule of law rapport: Nederlandse rechtspraak scoort hoog op onafhankelijkheid
  De rechtspraak in Nederland scoort hoog op het gebied van onafhankelijkheid. Ook de inspanningen om de kwaliteit van rechtspraak te vergroten, vallen op. Dit blijkt uit het gisteren gepresenteerde tweede Rule of Law-rapport van de Europese Commissie (EC). Het rapport is samen met het eerder gepresenteerde European Justice Scoreboard een onderdeel... Read more »
 • Lichte stijging aantal faillissementen in juni
  Vorige maand werden 200 faillissementen uitgesprokenRechtbanken hebben in juni 200 faillissementen uitgesproken. Dit zijn er 13 meer dan in mei, maar 175 minder in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Dit blijkt uit cijfers van de Raad voor de rechtspraak. Vorige maand gingen 153 rechtspersonen (bedrijven/organisaties) en 47 natuurlijke personen... Read more »
 • Rechtspraak slaat alarm over jeugdzorg: kabinet moet nu in actie komen
  Het kabinet moet onmiddellijk ingrijpen om de continuïteit in de jeugdbescherming te garanderen. Die dringende oproep doet de Rechtspraak in een brief (pdf, 144,7 KB) aan minister Dekker (Rechtsbescherming) en staatssecretaris Blokhuis (Volksgezondheid, Welzijn en Sport). Aanleiding is de mededeling van Jeugdbescherming Brabant (JBB) dat die instelling voorlopig geen nieuwe beschermingsmaatregelen zoals... Read more »
 • Beslagrekest indienen? Rechtbank Amsterdam ontvangt ze graag digitaal!
  Advocaten kunnen vanaf 28 juni eenvoudig, digitaal beslagrekesten indienen en stukken uitwisselen met de rechtbank Amsterdam. Dat biedt de advocatuur een snelle en meer eenvoudige toegang tot de Rechtspraak. Ook hebben advocaten altijd een actueel overzicht van ingediende zaken en het bijbehorende berichtenverkeer in een digitaal zaakdossier. Dat kan men... Read more »