Civiel recht


  -

  Nieuws over civiel recht | Rechtspraak.nl

 • Onrechtmatig handelen door voormalig rechter en Raad voor de rechtspraak jegens advocaat staat definitief vast
  De beslissing in een rechtszaak tussen een advocaat en een voormalig rechter over de onrechtmatigheid van een eerdere civiele procedure in de periode 2004–2009 blijft in stand. Dat geldt ook voor de beslissing dat een uitlating in een brief van de Raad voor de rechtspraak aan een Tweede Kamerlid over... Read more »
 • Hoge Raad stelt prejudiciële vragen over de Detacheringsrichtlijn bij internationaal wegvervoer
  De Hoge Raad gaat prejudiciële vragen stellen aan het Hof van Justitie van de Europese Unie over de Detacheringsrichtlijn bij internationaal wegvervoer in een zaak tussen de FNV en een transportonderneming. De zaak gaat over de naleving van cao’s bij gedetacheerde werknemers in het internationaal wegvervoer. Aan partijen is gelegenheid... Read more »
 • Proef met spreekuurrechter succesvol
  Een proef met ‘spreekuurrechters’ die de rechtbank Noord-Nederland heeft gehouden, is succesvol verlopen. Mensen die een eenvoudig geschil aan de rechter wilden voorleggen, konden dat zonder dagvaarding of advocaat doen. De rechter hoorde de strijdende partijen aan en adviseerde over een schikking. In 91 procent van de zaken werd het... Read more »
 • Geen boekverbod 'De gekooide recherche'
  De beslissing van het gerechtshof in Den Haag van 27 juni 2017 om het boek ‘De gekooide recherche’ niet te verbieden, blijft in stand. Dat heeft de Hoge Raad vandaag bepaald. Een oud-rechercheur schreef in 2015 het boek 'De gekooide recherche' over zijn ervaringen bij de politie. In dit boek... Read more »
 • Nabestaanden Mitch Henriquez kunnen niet terecht bij civiele rechter voor namen agenten
  De nabestaanden van Mitch Henriquez kunnen de namen van de agenten die betrokken waren bij zijn aanhouding alleen aan de strafrechter vragen aangezien zij die namen uitsluitend hebben gevraagd met het oog op het strafproces. Zij kunnen hiervoor dus niet terecht bij de civiele rechter. Dat heeft de Hoge Raad... Read more »
 • Geen onderzoek Rekenkamer naar beleid UTS
  De Algemene Rekenkamer van Curaçao mag geen onderzoek instellen naar het beleid van telecombedrijf UTS. Dat heeft de Hoge Raad vandaag beslist. In december 2014 hebben de Staten van Curaçao een motie aangenomen waarin de Rekenkamer is verzocht om een diepgaand onderzoek te doen naar het beleid van UTS. Aanleiding... Read more »
 • Aansprakelijkheid Raad voor de Kinderbescherming moet opnieuw worden beoordeeld
  Het oordeel van het gerechtshof van 17 mei 2017 dat de Staat aansprakelijk is voor de wijze waarop de Raad voor de Kinderbescherming heeft onderzocht welke ouder na de echtscheiding het gezag over het kind krijgt, kan niet in stand blijven. Dat heeft de Hoge Raad vandaag beslist. De Raad... Read more »
 • Schadevordering energiedeskundigen over regeling energieprestatie gebouwen niet mogelijk op basis van Europese richtlijnen
  Stichting EnergyClaim, die zich bezighoudt met de behartiging van belangen van bedrijven uit de energiebesparingsbranche, kan zich voor haar schadevordering tegen de Staat der Nederlanden niet beroepen op de Europese richtlijnen  over de energieprestatie van gebouwen. Dat heeft de Hoge Raad vandaag beslist.Nederland kent het Energie Prestatie Advies (het EPA),... Read more »
 • Rechter oordeelt 60 duizend keer per jaar over ouderlijk gezag
  De rechter nam vorig jaar zo’n 60 duizend keer een beslissing over het ouderlijk gezag over een kind. In verreweg de meeste zaken vragen beide ouders om het (gezamenlijk) gezag. Bij zo’n 10 duizend zaken vraagt 1 ouder de rechter hem het gezag toe te kennen. Ouders zijn verantwoordelijk voor... Read more »
 • Proef: WhatsAppen met Rechtspraak over gezag
  Vanaf maandag 1 oktober kunnen mensen met vragen over gezag ook via WhatsApp terecht bij de Rechtspraak. Bij wijze van proef test het Rechtspraak Servicecentrum (RSC) 6 maanden lang of dit mensen helpt een antwoord te krijgen op vragen over ouderlijk gezag.GezagIn eerste instantie kunnen alleen vragen over gezag via... Read more »