Civiel recht

  -

  Nieuws over civiel recht | Rechtspraak.nl

 • Rechtspraak: moeite met vele open normen coronawet
  Het is nog onduidelijk welke gevolgen het wetsvoorstel Tijdelijke wet maatregelen COVID-19 heeft voor (de grondrechten van) burgers. De Raad voor de rechtspraak vraagt het kabinet daarom in een wetgevingsadvies (pdf, 813,1 KB) om meer helderheid op dit punt. Met het wetsvoorstel wil het kabinet voor de langere termijn een... Read more »
 • Nieuwe leden selectiecommissie rechters benoemd
  De Raad voor de rechtspraak heeft 9 nieuwe leden voor de Landelijke Selectiecommissie Rechters (LSR) benoemd. Deze commissie is verantwoordelijk voor het selecteren van kandidaten voor de functie van rechter/raadsheer (in opleiding) of raadsheer- of rechter-plaatsvervanger.De LSR bestaat uit rechterlijk leden en leden afkomstig uit diverse maatschappelijke sectoren, zoals openbaar... Read more »
 • Gerechtsgebouwen aangepast aan anderhalvemetersamenleving
  Fysieke aanwezigheid bij zittingen stap voor stap weer mogelijkVanaf maandag 11 mei wordt het stap voor stap mogelijk om rechtszaken weer in fysieke aanwezigheid van procespartijen in de zittingszaal te behandelden. Gerechtsgebouwen zijn de afgelopen weken aangepast aan een samenleving waar anderhalve meter afstand de norm is. Primair gaat het... Read more »
 • Coronaspoedwet in werking getreden
  De Tijdelijke wet COVID-19 Justitie en Veiligheid (de coronaspoedwet) is vandaag in het Staatsblad gepubliceerd en daarmee in werking getreden. Sommige bepalingen gelden met terugwerkende kracht vanaf 16 maart. De wet is bedoeld om het wetgevingsproces, de rechtspraak en het openbaar bestuur zo goed mogelijk te laten functioneren onder de... Read more »
 • Rechtszaken met procespartijen in de zittingszaal beperkt weer mogelijk
  Vanaf 11 mei 2020 zullen op beperkte schaal rechtszaken weer in fysieke aanwezigheid van procespartijen en verdachten in de zittingszaal worden behandeld. Het gaat om zaken waarin de fysieke aanwezigheid van procespartijen onmisbaar wordt geacht. Strafzaken, jeugd(straf)zaken en familiezaken hebben daarbij prioriteit.Om dit mogelijk te maken, zijn en worden in... Read more »
 • Vorig jaar anderhalf miljoen rechtszaken behandeld
  Bijna 2.500 rechters en raadsheren spraken in 2019 recht in 1,54 miljoen rechtszaken. Zij werden hierbij ondersteund door 8.440 Rechtspraakmedewerkers. Dit blijkt uit cijfers uit het vandaag gepubliceerde jaarverslag van de Rechtspraak. Bijna driekwart van de afgehandelde zaken waren civielrechtelijke handelsgeschillen en familiezaken (rechtbank, hof en kanton). 20 procent van... Read more »
 • Recht in tijden van corona: 'Voor partijen is hún zaak urgent'
  Rechtspreken in tijden van corona vraagt om creativiteit en aanpassingsvermogen. De gerechtsgebouwen zijn beperkt toegankelijk, maar in zoveel mogelijk zaken wordt nog wel recht gesproken. Hoe gaat dat? Voor de serie Recht in tijden van corona spreken we met Susanne Tempel, kinderrechter bij de rechtbank Zeeland-West-Brabant. ‘Het is mooi om... Read more »
 • Rechtspraak tijdens de coronacrisis
  Afgelopen week uitspraak in ruim 22 duizend rechtszakenDe afgelopen week hebben rechters in ruim 22 duizend zaken uitspraak gedaan. Dat is een kleine 80 procent van het normale aantal zaken in een week. Het merendeel van de uitspraken vond plaats in kantonzaken: daarvan werd afgelopen week 90 procent van het... Read more »
 • Werkwijze van de Rechtspraak na 6 april
  In verband met de uitbraak van het coronavirus heeft de Rechtspraak vanaf 17 maart alle rechtbanken, gerechtshoven en bijzondere colleges gesloten. Urgente zaken gaan wel door, maar in principe zonder fysieke zitting. Vandaag is na overleg met betrokken partijen besloten deze situatie ook na 6 april voort te zetten. Het soort... Read more »
 • Werkwijze centrale informatiebalie tijdens de sluiting: hoe dient u stukken in?
  De centrale informatiebalie is de toegangspoort tot- en het aanspreekpunt binnen onze gerechten. Door de verscherpte maatregelen rondom het coronavirus zal de werkwijze van de informatiebalie bij onze gerechten echter anders zijn dan u normaal gewend bent.Werkzaamheden en manier van indienenOp de webpagina’s van alle gerechten staan de werkzaamheden die... Read more »