Civiel recht


  -

  Nieuws over civiel recht | Rechtspraak.nl

 • Tweede Kamer stemt in met einde verplicht digitaal procederen bij rechtbanken Gelderland en Midden-Nederland
  Kamer ook akkoord met procesvernieuwing in civiele zakenDe Tweede Kamer heeft ingestemd met de intrekking van de KEI-wet uit 2016 zoals die gold voor de rechtbanken Gelderland en Midden-Nederland. Als op een later tijdstip ook de Eerste Kamer instemt, betekent dit dat verplicht digitaal procederen in handelszaken voor de civiele... Read more »
 • Advies AG aan Hoge Raad: uitspraak hof dat rookruimtes in horeca niet zijn toegestaan kan in stand blijven
  De uitspraak van het Haagse gerechtshof van 13 februari 2018 die inhoudt dat de uitzondering op het rookverbod voor rookruimtes in horeca-inrichtingen ongeldig is, kan in stand blijven. Dat adviseert advocaat-generaal (AG) Vlas de Hoge Raad in zijn conclusie van vandaag.De zaakVanaf 1 juli 2008 is in Nederland een rookverbod... Read more »
 • Rechtspraak moet werkwijze digitale handtekening aanpassen na uitspraken Raad van State
  De Raad van State heeft vandaag geoordeeld dat de Rechtspraak zijn werkwijze bij het digitaal ondertekenen van digitale uitspraken moet aanpassen. De manier waarop zogenoemde ‘tweefactorauthenticatie’ wordt toegepast, is in een aantal gevallen niet betrouwbaar genoeg. Nu er duidelijkheid is over deze kwestie, gaat de Rechtspraak aan de slag met... Read more »
 • Rechtbank experimenteert met speciale zittingen voor wanbetalers zorgpremie
  De rechtbank Midden-Nederland experimenteert sinds enkele maanden met speciale zittingen voor mensen die een betalingsachterstand bij hun zorgverzekeraar hebben. Hierbij zijn, naast de schuldenaar, ook onder meer de schuldhulpverlening van de gemeente, deurwaarders en incassopartijen aanwezig. Door de handen ineen te slaan wordt geprobeerd meteen duidelijkheid te geven en mensen... Read more »
 • Naheffing motorrijtuigenbelasting op auto met buitenlands kenteken geen verboden discriminatie
  Het naheffen van motorrijtuigenbelasting (wegenbelasting) van Nederlandse inwoners met een andere nationaliteit die in Nederland rijden met een auto met buitenlands kenteken, is in beginsel geen verboden discriminatie naar nationaliteit. Dat heeft de Hoge Raad vandaag geantwoord op prejudiciële vragen van de Rechtbank Zeeland-West-Brabant. Inwoners van Nederland die in Nederland... Read more »
 • ‘Samen verder kunnen. Dat is altijd ons doel.’
  Proef met wijkrechter een succesDe proef met de Haagse wijkrechter werkt ook in de praktijk. Na een aantal succesvolle zaken in het Haagse Escamp, kunnen nu alle inwoners van Den Haag en omstreken een beroep doen op 1 van de 3 wijkrechters. Kleine zaken met grote impactDe wijkrechter, een initiatief... Read more »
 • 15 t/m 17 maart: Rechtspraaksystemen niet bereikbaar door groot onderhoud
  Onderhoud start vrijdagavond 15 maart om 18.30 uurVan vrijdagavond 15 maart tot en met zondag 17 maart zijn vrijwel alle computersystemen van de Rechtspraak niet bereikbaar vanwege groot onderhoud. Dit betekent dat niet digitaal kan worden geprocedeerd en onder meer het uitsprakenregister en het curatele- en bewindregister niet beschikbaar zijn.... Read more »
 • Russische faillietverklaring van Yukos Oil definitief niet erkend in Nederland
  Het Russische vonnis waarbij Yukos Oil in 2006 in de Russische Federatie failliet is verklaard, wordt in Nederland definitief niet erkend. Dat is de uitkomst in cassatie nu de Hoge Raad vandaag het beroep tegen de beslissing van het gerechtshof Amsterdam heeft verworpen. Een belangrijk gevolg van het niet-erkennen van... Read more »
 • Rechtspraak bundelt krachten in aanpak ondermijning
  Rechtbanken in het zuiden van het land bundelen hun krachten in de aanpak van ondermijningszaken. Ervaren rechters, rechters-commissarissen en juridisch medewerkers van 3 rechtbanken vormen een soort vliegende brigade, die ingezet kan worden als in Brabant, Limburg of Zeeland zo’n grote ondermijningszaak speelt. Dat is een vervolg op de vaste... Read more »
 • Helft professionele bewindszaken digitaal
  Ruim 70 duizend bewindszaken werden vorig jaar gedigitaliseerd door de Rechtspraak. Het gaat om bijna de helft van alle bewindszaken die in 2018 werden behandeld door professionele bewindvoerders.Beschermingsbewind is een beschermingsmaatregel die door de rechter wordt opgelegd als iemand door bijvoorbeeld ziekte of een verstandelijke beperking niet meer goed voor... Read more »