Civiel recht

  -

  Nieuws over civiel recht | Rechtspraak.nl

 • Beslagrekest indienen? Rechtbank Amsterdam ontvangt ze graag digitaal!
  Advocaten kunnen vanaf 28 juni eenvoudig, digitaal beslagrekesten indienen en stukken uitwisselen met de rechtbank Amsterdam. Dat biedt de advocatuur een snelle en meer eenvoudige toegang tot de Rechtspraak. Ook hebben advocaten altijd een actueel overzicht van ingediende zaken en het bijbehorende berichtenverkeer in een digitaal zaakdossier. Dat kan men... Read more »
 • Digitale toegang civiel recht en bestuursrecht krijgt vorm
  Eerste pilot 28 juni bij rechtbank AmsterdamIn nauwe samenwerking met de rechtbank Amsterdam start 28 juni een eerste pilot voor het digitaal indienen van beslagrekesten en het digitaal uitwisselen van stukken met de rechtbank. Deze pilot wordt na zes weken geëvalueerd. Is de pilot succesvol, dan volgt in het najaar... Read more »
 • Aantal faillissementen in april gedaald
  Vorige maand werden 199 faillissementen uitgesprokenRechtbanken hebben in april 199 faillissementen uitgesproken. Dit zijn er 35 minder dan in maart en 227 minder in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Dit blijkt uit cijfers van de Raad voor de rechtspraak. Vorige maand gingen 137 rechtspersonen (bedrijven/organisaties) en 62 natuurlijke personen... Read more »
 • ‘Wisselend financieel beleid risicovol voor politie, OM en Rechtspraak’
  De politie, het Openbaar Ministerie (OM) en de Rechtspraak hadden de afgelopen 10 jaar te maken met wisselend beleid, voor zowel de manieren waarop deze organisaties worden gefinancierd als het door het kabinet beschikbaar gestelde geld. Deze gang van zaken zit samenwerking in de weg en is risicovol voor continuïteit... Read more »
 • Aantal faillissementen in maart gestegen
  Vorige maand werden 235 faillissementen uitgesprokenRechtbanken hebben in maart 235 faillissementen uitgesproken. Dit zijn er 62 meer dan in februari en 158 minder in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Dit blijkt uit cijfers van de Raad voor de rechtspraak. Vorige maand gingen 177 rechtspersonen (bedrijven/organisaties) en 58 natuurlijke personen... Read more »
 • Gerechtshoven vullen regeling voor limiet aan lengte processtukken aan
  De nieuwe regels die vanaf 1 april gelden voor de lengte van processtukken in civiele procedures bij de gerechtshoven, zijn aangevuld met bijlagen waarin aanwijzingen voor de toepassing van de nieuwe bepalingen zijn gegeven. De hoven kondigden vorig jaar aan dat stukken van advocaten beperkt moesten blijven tot 15 of... Read more »
 • Landelijke inloopkamer ondersteunt gerechten bij afhandelen werkvoorraden
  De kwaliteit van de Nederlandse Rechtspraak is hoog, maar helaas lukt het niet altijd om binnen de afgesproken termijn uitspraak te doen. Daardoor is bij veel gerechten een achterstand in het afhandelen van zaken ontstaan. Door de coronapandemie zijn deze verder opgelopen. Gerechten doen er alles aan om deze werkvoorraden... Read more »
 • Aantal faillissementen vorige maand wederom gedaald
  116 rechtspersonen en 57 natuurlijke personen failliet verklaardRechtbanken hebben in februari 173 faillissementen uitgesproken. Dit zijn er 45 minder dan een maand eerder en 232 minder in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Dit blijkt uit cijfers van de Raad voor de rechtspraak. Het aantal faillissementen is al maanden uitzonderlijk... Read more »
 • 5 vragen en antwoorden over de avondklok-zaak
  De rechtszaak over de avondklok is volop in het nieuws. Heel veel mensen volgen de ontwikkelingen en hebben vragen over verschillende onderwerpen die rondom deze zaak voorbij zijn gekomen. 5 van die vragen worden hieronder beantwoord. Hoe kan het dat deze zaak zo snel behandeld werd? p.MsoNormal, li.MsoNormal, div.MsoNormal {... Read more »
 • Op de (kanton)rol: 'Iedereen zegt hetzelfde over die hondenwachters'
  Verslag van een rechtszittingHet is vanochtend een drukte van belang in de Bredase zittingszaal van kantonrechter Huib de Ruijter. Mensen die in beroep (verzet) zijn gegaan tegen een boete (strafbeschikking) vinden er een luisterend oor. In 3 afleveringen passeren telkens 2 zaken van deze ochtend de revue. Vandaag over een... Read more »