Civiel recht

  -

  Nieuws over civiel recht | Rechtspraak.nl

 • Eerste uitspraken in bijzondere categorie faillissementszaken die onder nieuwe wet vallen
  Aanvulling in faillissementswet moet voorkomen dat (deels) levensvatbare bedrijven failliet worden verklaard Er is voor het eerst uitspraak gedaan in zaken die onder de nieuwe ‘Wet homologatie onderhands akkoord’ (WHOA) vallen. Deze aanvulling in de faillissementswet geldt vanaf 1 januari 2021 en moet voorkomen dat bedrijven failliet worden verklaard terwijl... Read more »
 • Aantal faillissementen vorig jaar uitzonderlijk laag
  Ongeveer 3900 bedrijven, organisaties en individuen failliet verklaardRechtbanken hebben vorig jaar een uitzonderlijk laag aantal faillissementen uitgesproken. Het ging in 2020 om ongeveer 3900 faillissementen*. Driekwart daarvan waren rechtspersonen en een kwart natuurlijke personen. In 2019 werden veel meer faillissementen uitgesproken: 4776 in totaal. Dit blijkt uit cijfers van de... Read more »
 • Per 1 april limiet aan lengte processtukken bij de civiele afdelingen gerechtshoven
  Met ingang van 1 april 2021 bevatten de landelijke procesreglementen voor civiele dagvaardingszaken en voor verzoekschriftprocedures in handels- en insolventiezaken bij de gerechtshoven limieten voor het aantal bladzijden van processtukken.Het aantal pagina’s verschilt per soort processtuk. Een overzicht: Soort processtukLimiet in pagina'smemorie van grieven en van antwoord25memorie van grieven en... Read more »
 • 'Besluit elektronisch procederen' geeft Rechtspraak meer mogelijkheden voor papierloos procederen
  Vanaf 1 januari 2021 geldt het ‘Besluit elektronisch procederen’ (Bep). De gevolgen van dit besluit voor digitale procedures zijn nu nog beperkt. Wel bespaart het procespartijen in sommige gevallen al nazending van stukken per post. Het Bep maakt het de komende jaren vooral mogelijk om in civiele en bestuursrechtelijke procedures... Read more »
 • Geen directe gevolgen nieuwe coronamaatregelen voor Rechtspraak
  Gerechtsgebouwen blijven geopend, rechtszaken gaan doorDe vanavond aangekondigde aanvullende maatregelen van de Rijksoverheid om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, hebben geen invloed op de doorgang van rechtszaken. Rechtspraak is onderdeel van de vitale infrastructuur van Nederland, alle gerechtsgebouwen zijn coronabestendig gemaakt en volgens de anderhalvemeternorm ingericht.De Rechtspraak... Read more »
 • Minimale stijging faillissementen in november
  Aantal faillissementen blijft uitzonderlijk laagRechtbanken hebben in november 246 faillissementen uitgesproken. Dit zijn er 8 meer dan een maand eerder en 157 minder in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Dit blijkt uit cijfers van de Raad voor de rechtspraak. Het aantal faillissementen blijft daarmee uitzonderlijk laag in vergelijking met... Read more »
 • Rechtspraak adviseert af te zien van wetsvoorstel handhaving kraakverbod
  De Raad voor de rechtspraak adviseert de Tweede Kamer met klem af te zien van het initiatiefwetsvoorstel om de handhaving van het huidige kraakverbod te wijzigen en daarmee snellere uitzetting van vermeende krakers mogelijk te maken. Zo blijkt uit een onlangs verschenen wetgevingsadvies. De Raad zet in het advies grote... Read more »
 • Ruim 40 procent corona-achterstanden strafrecht weggewerkt
  Inhaalslag naar verwachting eind 2021 afgerondVan de 16.000 misdrijfzaken die in maart, april en mei noodgedwongen moesten worden uitgesteld vanwege de coronacrisis, is inmiddels ruim 40 procent afgehandeld. Dat blijkt uit cijfers van de Raad voor de rechtspraak. De verwachting is dat de corona-achterstand in het strafrecht eind 2021 volledig... Read more »
 • Vanaf 1 december mondkapjes ook verplicht in publieke ruimten gerechtsgebouwen
  In navolging van de wettelijke mondkapjesplicht die op 1 december voor heel Nederland ingaat, is ook in de gebouwen van de Rechtspraak vanaf die datum een mondkapje verplicht. De verplichting geldt voor alle publieke ruimten van de gerechtsgebouwen voor personen van 13 jaar en ouder. Bezoekers wordt gevraagd om een... Read more »
 • Procesreglement homologatie onderhands akkoord gepubliceerd
  Wetswijziging maakt bindend onderhands akkoord tussen een onderneming en zijn schuldeisers mogelijkDe Rechtspraak publiceert vandaag een nieuw procesreglement met betrekking tot een bijzondere categorie insolventiezaken. Het reglement is opgesteld omdat op 1 januari 2021 de Wet homologatie onderhands akkoord in werking treedt. Door de nieuwe wet kunnen ondernemingen, hun schuldeisers en aandeelhouders... Read more »