Civiel recht


  -

  Nieuws over civiel recht | Rechtspraak.nl

 • Helft professionele bewindszaken digitaal
  Ruim 70 duizend bewindszaken werden vorig jaar gedigitaliseerd door de Rechtspraak. Het gaat om bijna de helft van alle bewindszaken die in 2018 werden behandeld door professionele bewindvoerders.Beschermingsbewind is een beschermingsmaatregel die door de rechter wordt opgelegd als iemand door bijvoorbeeld ziekte of een verstandelijke beperking niet meer goed voor... Read more »
 • Advocate General: Court of Appeal's judgment holding the Netherlands partially liable for losses suffered by Mothers of Srebrenica cannot be upheld
  The Hague Court of Appeal’s judgment of 17 November 2017, in which it ruled that the Netherlands was partially liable for the losses suffered by the relatives of more than 300 Muslim men, cannot be upheld. This is Advocate General Vlas’ advice to the Supreme Court in an advisory opinion... Read more »
 • Conclusie AG: oordeel hof dat Nederland deels aansprakelijk is voor schade Moeders van Srebrenica kan niet in stand blijven
  Het oordeel van het gerechtshof in Den Haag van 17 november 2017 dat Nederland deels aansprakelijk is voor geleden schade door de nabestaanden van ruim 300 moslimmannen kan niet in stand blijven. Dat adviseert advocaat-generaal Vlas de Hoge Raad in zijn conclusie die vandaag is gepubliceerd.De zaak gaat over de... Read more »
 • Honderd jaar arrest Lindenbaum-Cohen, arrest gepubliceerd op rechtspraak.nl
  Het arrest Lindenbaum-Cohen bestaat vandaag, 31 januari 2019, precies 100 jaar. Het arrest is met ingang van vandaag online te raadplegen op rechtspraak.nl  Het arrest Lindenbaum-Cohen gaat over de onrechtmatige daad. De Hoge Raad oordeelde in het arrest dat ook handelingen die ingingen tegen de maatschappelijke zorgvuldigheid als onrechtmatig konden... Read more »
 • Bezorgers Deliveroo vallen onder arbeidsovereenkomst
  Bezorgers die voor Deliveroo maaltijden bezorgen zijn geen zzp-ers, maar kunnen aanspraak maken op een arbeidsovereenkomst bij het bedrijf. Bovendien valt Deliveroo wel degelijk onder de cao voor beroepsgoederenvervoer. Dat heeft de kantonrechter vandaag bepaald in twee zaken die vakbond FNV tegen Deliveroo had aangespannen.De maaltijdbezorgdienst besloot begin 2018 om... Read more »
 • Ook in 2018 weer meer voornaamswijzigingen
  Afgelopen jaar meer dan 600 verzoekenOok vorig jaar heeft de rechter weer meer verzoeken gekregen om voornamen te wijzigen. In 2018 werd 608 keer toestemming gevraagd om een voornaam te laten aanpassen. Een stijging van meer dan 20 procent in vergelijking met 2015, toen nog maar 503 verzoeken werden ingediend.... Read more »
 • Russische faillietverklaring van Yukos Oil definitief niet erkend in Nederland
  Het Russische vonnis waarbij Yukos Oil in 2006 in de Russische Federatie failliet is verklaard, wordt in Nederland definitief niet erkend. Dat is de uitkomst in cassatie nu de Hoge Raad vandaag het beroep tegen de beslissing van het gerechtshof Amsterdam heeft verworpen. Een belangrijk gevolg van het niet-erkennen van... Read more »
 • Russian court's declaration of Yukos Oil bankruptcy not recognised in the Netherlands - final judgment
  The Dutch Supreme Court has ruled in a final judgment that the 2006 Russian judgment declaring Yukos Oil bankrupt in the Russian Federation will not be recognised in the Netherlands. The Supreme Court today dismissed the appeal in cassation lodged against Amsterdam Court of Appeal’s decision. One key consequence of... Read more »
 • Eerste Kamer akkoord: Nederland krijgt internationale handelskamer
  De Eerste Kamer heeft ingestemd met wetgeving die Engelstalige rechtspraak mogelijk maakt. Deze uitkomst is het sluitstuk in de oprichting van de Netherlands Commercial Court (NCC), een rechtbank gespecialiseerd in complexe internationale handelszaken. De nieuwe gespecialiseerde voorziening wordt een bijzondere kamer van de rechtbank en het gerechtshof Amsterdam. Met de... Read more »
 • Onrechtmatig handelen door voormalig rechter en Raad voor de rechtspraak jegens advocaat staat definitief vast
  De beslissing in een rechtszaak tussen een advocaat en een voormalig rechter over de onrechtmatigheid van een eerdere civiele procedure in de periode 2004–2009 blijft in stand. Dat geldt ook voor de beslissing dat een uitlating in een brief van de Raad voor de rechtspraak aan een Tweede Kamerlid over... Read more »