Hoge Raad der Nederlanden

  -

  Nieuws van de Hoge Raad der Nederlanden

 • Vrijspraak ouders overleden baby blijft in stand
  De vrijspraak van de ouders wegens betrokkenheid bij de dood van hun acht maanden oude zoontje in Arnhem in 2010 blijft in stand. Dat heeft de Hoge Raad vandaag geoordeeld. De zaakOp 29 augustus 2010 overleed het jongetje. Zijn ouders werden voor zijn dood verantwoordelijk gehouden en zijn als verdachten... Read more »
 • Advies AG aan Hoge Raad: veroordeling voor poging liquidatie in De Meern in stand laten
  De veroordeling van een verdachte wegens een poging tot liquidatie van een man op 27 juni 2014 in de Utrechtse wijk De Meern, kan in stand blijven. Dat adviseert advocaat-generaal (AG) Harteveld de Hoge Raad in zijn conclusie van vandaag.De zaakOp 27 juni 2014 werd op klaarlichte dag midden in... Read more »
 • Nederlandse Staat niet verplicht vrouwelijke IS-uitreizigers en hun kinderen te repatriëren vanuit Syrië
  Hoge Raad verwerpt het cassatieberoep van een aantal vrouwelijke IS-uitreizigers en hun kinderen De uitspraak van het gerechtshof dat de Nederlandse Staat een aantal vrouwelijke IS-uitreizigers en hun kinderen niet hoeft te repatriëren vanuit opvangkampen in Syrië, en zich daarvoor ook niet in te spannen, blijft in stand. Dat heeft... Read more »
 • Veroordeling voor poging doodslag op baby definitief
  De veroordeling van een vader wegens poging tot doodslag op zijn nog geen maand oude zoontje op 28 november 2012 in Den Haag, blijft in stand. Dat heeft de Hoge Raad vandaag geoordeeld.De zaakOp 28 november 2012 werd de baby naar de spoedeisende hulp in het ziekenhuis gebracht. Uit het... Read more »
 • Veroordeling Haagse arts wegens ondeugdelijke borstoperaties definitief
  Opgelegde gevangenisstraf wordt 1 jaar, 10 maanden en 3 weken waarvan 1 jaar voorwaardelijkDe veroordeling van een Haagse arts wegens mishandeling van negen patiënten door op ondeugdelijke wijze borstimplantaten in te brengen, wat tot zwaar lichamelijk letsel heeft geleid, blijft in stand. Dat heeft de Hoge Raad vandaag geoordeeld. De... Read more »
 • Veroordeling voor verkrachting en doden Anne Faber blijft in stand
  Opgelegde (gevangenis)straf wordt 27 jaar en 8 maanden en tbs met dwangverplegingDe veroordeling van de man voor de verkrachting, vrijheidsberoving en het doden van Anne Faber eind september 2017, blijft in stand. Dat heeft de Hoge Raad vandaag geoordeeld. De zaakOp 29 september 2017 verdween Anne Faber tijdens een fietstocht.... Read more »
 • Arts en ziekenhuis niet aansprakelijk voor schade door achteraf ongeschikt gebleken oogplombe
  De Hoge Raad heeft vandaag een uitspraak van het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden vernietigd waarin een ziekenhuis aansprakelijk werd gehouden voor complicaties ontstaan door een plombe (een kussentje in het oog waarmee het netvlies wordt aangedrukt na een operatie).De patiënt is in 1992 geopereerd in verband met een netvliesloslating. Daarbij is een... Read more »
 • Arts en ziekenhuis niet aansprakelijk voor schade door gemanipuleerde PIP-borstimplantaten
  Een arts en ziekenhuis zijn niet aansprakelijk voor schade bij patiënten die het gevolg is van door fraude veroorzaakte ondeugdelijkheid van PIP-borstimplantaten. Dat oordeelt de Hoge Raad naar aanleiding van prejudiciële vragen van het gerechtshof ’s-Hertogenbosch. Bij dat hof loopt een procedure tussen een patiënte en een ziekenhuis over de... Read more »
 • Advies AG aan Hoge Raad over criterium van 'gebleken onschuld' in civiele schadevergoedingsprocedure na vrijspraak verdachte
  Het civiele criterium van ‘gebleken onschuld’ in een schadevergoedingsprocedure bij de burgerlijk rechter na een vrijspraak in een strafzaak, leidt tot spanning met de onschuldpresumptie. Daarin kan een argument worden gevonden afscheid te nemen van dit criterium. Voor de voormalige verdachte bestaat dan nog maar één mogelijkheid om een vordering... Read more »
 • Hoge Raad geeft duidelijkheid over geldigheid 'corona-betekening' door deurwaarders
  De Hoge Raad heeft vandaag antwoord gegeven op de vraag of de wijze waarop deurwaarders sinds de uitbraak van het COVID-19-virus dagvaardingen en andere exploten betekenen (ook wel ‘corona-betekening’ genoemd) rechtsgeldig is. Voor de betekening van exploten geldt volgens de wet als hoofdregel dat het exploot wordt overhandigd aan de... Read more »