Hoge Raad der Nederlanden


  -

  Nieuws van de Hoge Raad der Nederlanden

 • Advies AG aan Hoge Raad: uitspraak hof dat rookruimtes in horeca niet zijn toegestaan kan in stand blijven
  De uitspraak van het Haagse gerechtshof van 13 februari 2018 die inhoudt dat de uitzondering op het rookverbod voor rookruimtes in horeca-inrichtingen ongeldig is, kan in stand blijven. Dat adviseert advocaat-generaal (AG) Vlas de Hoge Raad in zijn conclusie van vandaag.De zaakVanaf 1 juli 2008 is in Nederland een rookverbod... Read more »
 • Veroordelingen tot levenslange gevangenisstraf wegens 'Drentse roofmoorden' blijven in stand
  De veroordelingen tot een levenslange gevangenisstraf van twee verdachten wegens de ‘Drentse roofmoorden’ blijven in stand. Dat heeft de Hoge Raad vandaag bepaald.Het gaat in deze zaken om de betrokkenheid van twee broers bij het doden van een man uit Dwingeloo in november 2012 in het natuurgebied Dwingelderveld en het... Read more »
 • Advies AG aan Hoge Raad: veroordelingen omkopingszaak Roermond in stand laten
  De veroordelingen van een oud-wethouder van Roermond en een bevriende projectontwikkelaar wegens omkoping dienen in stand te blijven. Dat adviseert advocaat-generaal (AG) Vegter de Hoge Raad in zijn conclusies die vandaag zijn gepubliceerd. Het gerechtshof in Den Haag stelde vast dat de oud-wethouder gedurende een zeer lange periode giften van... Read more »
 • Advies AG aan Hoge Raad n.a.v. prejudiciële vragen over de Groninger aardbevingsschade
  Naar aanleiding van prejudiciële vragen die de rechtbank Noord-Nederland aan de Hoge Raad heeft gesteld in een zaak over Groninger aardbevingsschade, heeft advocaat-generaal Wattel vandaag een omvangrijk advies uitgebracht. De prejudiciële vragen gaan over het bestaan en omvang van aansprakelijkheid voor materiële en immateriële schade als gevolg van gaswinning in... Read more »
 • Conclusie PG: beslissing Hof dat politie gedeeltelijk schade moet vergoeden nav schietpartij Alphen a/d Rijn in stand laten
  De beslissing van het Haagse hof van 27 maart 2018 dat de politie gedeeltelijk aansprakelijk is voor de schietpartij in het winkelcentrum De Ridderhof in Alphen aan den Rijn in april 2011 en daarom de letsel- en overlijdensschade moet vergoeden, moet in stand blijven. Dat adviseert plv. procureur-generaal Langemeijer de... Read more »
 • Advies AG aan Hoge Raad: veroordeling wegens moord op 25-jarige man in Maastricht in stand laten
  De veroordeling wegens de moord op een 25-jarige man in een loods in Maastricht in december 2012 dient in stand te blijven. Dat adviseert advocaat-generaal (AG) Spronken de Hoge Raad in haar conclusie die vandaag is gepubliceerd. Het slachtoffer werd in december 2012 als vermist opgegeven. Enkele dagen daarna werd... Read more »
 • Veroordelingen 'Passage'-verdachten blijven in stand
  De veroordelingen van zes verdachten in het Passageproces wegens onder meer betrokkenheid bij een aantal liquidaties in de periode 1993 tot en met 2006, blijven in stand. Dat heeft de Hoge Raad vandaag geoordeeld.De strafzaken tegen de zes verdachten zijn onderdeel van het zogeheten Passageproces. In de kern gaat het... Read more »
 • Veroordeling lid arrestatieteam wegens veroorzaken fatale aanrijding Eindhoven blijft in stand
  De veroordeling van een lid van een arrestatieteam van de politie wegens het veroorzaken van een fataal verkeersongeval op de Noord-Brabantlaan in Eindhoven, blijft in stand. Dat heeft de Hoge Raad vandaag geoordeeld. Bij het ongeval kwam een 18-jarig meisje om het leven. De politieagent ging op 15 maart 2013... Read more »
 • Hoge Raad lentelezingen 2019
  In navolging van de succesvolle reeks Hoge Raad lezingen in 2018 organiseert de Hoge Raad dit voorjaar twee Lentelezingen. Deze lezingen vinden plaats op 9 mei 2019 en 6 juni 2019. Twee gastsprekers zullen vanuit hun expertisegebied vertellen over aan het recht gerelateerde thema’s waarbij een aantal van de monumentale... Read more »
 • Veroordeling Heringa wegens bieden van hulp bij zelfdoding moeder blijft in stand
  De veroordeling van de heer Heringa wegens het bieden van hulp aan zijn bejaarde (stief)moeder om een einde aan haar leven te maken, blijft in stand. Dat heeft de Hoge Raad vandaag geoordeeld. De 99-jarige (stief)moeder van Heringa verbleef in een verzorgingstehuis. Zij leed aan hartfalen, had ernstige rugklachten en... Read more »