Hoge Raad der Nederlanden

  -

  Nieuws van de Hoge Raad der Nederlanden

 • Adviezen AG aan Hoge Raad in 'Quote 500'-zaken
  De veroordeling van een man wegens het medeplegen van meerdere inbraken, pogingen daartoe en deelneming aan een criminele organisatie kan in stand blijven. Dat adviseert advocaat-generaal (AG) Aben de Hoge Raad in zijn conclusie die vandaag is gepubliceerd. De verdachte maakte deel uit van de zogenoemde ‘Quote 500’-groepering en is... Read more »
 • Advies AG aan Hoge Raad: niet alleen Bandidos Motorcycle Club (BMC) Holland kan worden verboden maar ook BMC Internationaal
  Niet alleen Bandidos Motorcycle Club (BMC) Holland en haar afdelingen kunnen worden verboden en ontbonden omdat de club in strijd handelt met de openbare orde, maar ook kan BMC Internationaal worden verboden. De uitspraak van het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden moet daarom worden vernietigd en de zaak overgedaan. Dat adviseert advocaat-generaal (AG)... Read more »
 • Hoge Raad krijgt in 2020 een nieuwe president
  Maarten Feteris, president van de Hoge Raad, stelt per 1 november 2020 zijn functie ter beschikking. Op die datum verstrijkt de termijn van 6 jaar dat de president van de Hoge Raad ten hoogste die functie vervult. De Hoge Raad kent een Protocol (pdf, 128,8 KB) van de procedure om... Read more »
 • Advies AG aan Hoge Raad: veroordeling wegens moord op ex-vriendin in Waalwijk kan in stand blijven
  De veroordeling van een man wegens de moord op zijn 28-jarige ex-vriendin op 10 augustus 2015 in Waalwijk kan in stand blijven. Dat adviseert advocaat-generaal (AG) Harteveld de Hoge Raad in zijn conclusie die vandaag is gepubliceerd. Het gerechtshof vond bewezen dat de man zijn ex-vriendin op de bewuste dag... Read more »
 • Advies AG aan Hoge Raad: veroordeling wegens onder meer moord op 86-jarige man uit Axel kan in stand blijven
  De veroordeling van een man wegens het medeplegen van poging tot afpersing en moord op een 86-jarige man op 23 oktober 2012 in Axel kan in stand blijven. Dat adviseert advocaat-generaal (AG) Harteveld de Hoge Raad in zijn conclusie die vandaag is gepubliceerd. De verdachte wordt ervan beschuldigd dat hij... Read more »
 • Alcoholhoudende dranken in restaurants hoog btw-tarief ook als dat bij een maaltijd is
  Op alcoholhoudende drank zit 21% btw. Dat is niet anders als die alcoholhoudende drank in een restaurant wordt verstrekt, ook niet als dat bij een maaltijd is waarop 9% btw zit. Dat heeft de Hoge Raad vandaag geoordeeld.Als je een alcoholhoudende drank in de winkel koopt, betaal je daarover 21% btw. De ondernemer... Read more »
 • Hoge Raad geeft antwoord op prejudiciële vragen over tenuitvoerlegging van arbitrale vonnissen in consumentenzaken
  De Hoge Raad heeft vandaag antwoord gegeven op prejudiciële vragen over de tenuitvoerlegging van arbitrale vonnissen in consumentenzaken. De prejudiciële vragen gaan over de rol van de rechter als toestemming wordt gevraagd om een arbitraal vonnis tegen een consument ten uitvoer te leggen. Moet de rechter dan – ook zonder... Read more »
 • Beslissing Hof in 'tipgeverzaak' blijft niet in stand
  De beslissing van het gerechtshof ’s-Hertogenbosch van 20 februari 2018 in een zaak over belastingaanslagen die zijn opgelegd met gebruik van bewijsmateriaal dat van een tipgever is verkregen, blijft niet in stand. Dat heeft de Hoge Raad vandaag bepaald.De ‘tipgeverzaak’ gaat over het volgende. De Belastingdienst heeft documenten van een... Read more »
 • Hoge Raad: verplicht einde aan 'slapend dienstverband'
  De Hoge Raad heeft vandaag antwoord gegeven op prejudiciële vragen van de rechtbank Limburg over de toelaatbaarheid van ‘slapende dienstverbanden’. Een ‘slapend dienstverband’ is een dienstverband waarbij een langdurig arbeidsongeschikte werknemer thuis zit en geen loon meer krijgt, maar door de werkgever toch in dienst wordt gehouden met als gevolg... Read more »
 • Advies AG aan Hoge Raad: veroordeling van Haagse huisarts wegens poging tot ontucht met een patiënte kan in stand blijven
  De veroordeling van een Haagse huisarts wegens poging tot ontucht met een patiënte kan in stand blijven. Dat adviseert advocaat-generaal (AG) Vegter de Hoge Raad in zijn conclusie die vandaag is gepubliceerd. Het gerechtshof vond bewezen dat de Haagse huisarts zich in januari 2012 schuldig heeft gemaakt aan een poging tot... Read more »