Hoge Raad der Nederlanden

  -

  Nieuws van de Hoge Raad der Nederlanden

 • Nieuwe website Hoge Raad
  Met ingang van vandaag heeft de Hoge Raad een nieuwe website: www.hogeraad.nl. Op de website zijn de publieksinformatie over de Hoge Raad en het parket bij de Hoge Raad én de digitale portalen geïntegreerd. De site is gebruiksvriendelijk(er), heeft een moderne uitstraling en is makkelijk vind- en doorzoekbaar. Ook is de... Read more »
 • Programma (online) open dag Hoge Raad op zaterdag 12 september 2020
  De jaarlijkse open dag van de Hoge Raad vindt dit jaar plaats op zaterdag 12 september 2020. In verband met de coronamaatregelen in aangepaste vorm: grotendeels online en voor iedereen via een livestream te volgen. Een klein aantal belangstellenden kan bij een deel van het programma fysiek in het gebouw... Read more »
 • Martijn Polak en Vincent van den Brink nieuwe vicepresidenten Hoge Raad
  De ministerraad heeft vandaag ingestemd met de benoeming van M.V. (Martijn) Polak en V. (Vincent) van den Brink tot vicepresidenten van de Hoge Raad.Martijn PolakMartijn Polak (1961) wordt de nieuwe vicepresident van de civiele kamer van de Hoge Raad met ingang van 1 oktober 2020. Hij volgt Ernst Numann op... Read more »
 • AG: de rechter dient per geval te toetsen of de opslag van DNA bij veroordeelde minderjarigen gerechtvaardigd is
  In de Wet-DNA onderzoek bij veroordeelden wordt geen onderscheid gemaakt tussen meerderjarigen en minderjarigen bij de opname van DNA-profielen in de DNA-databank na een veroordeling voor een strafbaar feit. De rechter behoort bij de beoordeling van een bezwaarschrift tegen de opslag van een DNA-profiel de minderjarigheid van de veroordeelde mee... Read more »
 • Eerste 150 'oude' arresten gepubliceerd
  De Hoge Raad heeft tot en met vandaag de eerste 150 ‘oude’ arresten gepubliceerd, inclusief de bijbehorende conclusies van de advocaten-generaal bij de Hoge Raad. Het gaat dan om arresten van vóór het jaar 2000. Onder deze 150 arresten zijn 6 ‘mijlpaal’arresten te weten: De Auditu arrest (straf), het Meerenberg... Read more »
 • Advies AG aan Hoge Raad: veroordeling wegens medeplegen van doodslag op Alkmaarse garagehouder kan in stand blijven
  De veroordeling wegens het medeplegen van doodslag op een Alkmaarse garagehouder kan in stand blijven. Dat adviseert advocaat-generaal (AG) Aben de Hoge Raad in zijn conclusie van vandaag.De zaakOp 31 augustus 1997 werd in Schagen in een auto tussen de voorstoelen en de achterbank het levenloze lichaam van een Alkmaarse... Read more »
 • Veroordeling wegens bedreiging met terroristisch misdrijf blijft in stand
  De veroordeling van een verdachte wegens bedreiging met een terroristisch misdrijf kort na de aanslagen in Parijs, blijft in stand. Dat heeft de Hoge Raad vandaag geoordeeld. De zaakDe verdachte en zijn medeverdachte waren in de nacht en de ochtend van 15 op 16 november 2015 samen aanwezig in een... Read more »
 • Zaak beleggingsfraude Pura Vida moet deels over
  De veroordeling van één verdachte wegens grootschalige beleggingsfraude in de zogenoemde Pura Vida-zaak blijft niet in stand. Die zaak moet op het punt van het door het gerechtshof bewezenverklaarde medeplegen van oplichting over. De veroordeling van een medeverdachte blijft wel in stand en is daarmee definitief. Dat heeft de Hoge... Read more »
 • Advies AG aan Hoge Raad: veroordelingen 'Context'-verdachten in stand laten
  De veroordelingen van vier verdachten in het terrorismeproces ‘Context’ dienen in stand te blijven. Dat adviseert advocaat-generaal Hofstee de Hoge Raad in zijn conclusies van vandaag. In de zaak Context gaat het om een Haags samenwerkingsverband waarvan het gerechtshof Den Haag bewezen acht dat het een criminele en terroristische organisatie... Read more »
 • Vordering cassatie in het belang der wet: bij vergoeding proceskosten in Mulderzaken blijven aansluiten bij het bestuursrecht
  Bij de vergoeding van proceskosten in het kader van de Wet administratiefrechtelijke handhaving verkeersvoorschriften (Wet Mulder) moet aansluiting blijven worden gezocht bij de Algemene wet bestuursrecht. Dat schrijft advocaat-generaal (AG) Harteveld vandaag in een vordering cassatie in het belang der wet. De opvatting van de AG betekent dat een uitspraak... Read more »