Hoge Raad der Nederlanden


  -

  Nieuws van de Hoge Raad der Nederlanden

 • President schrijft boek 'Hoge Raad voor dummies'
  Morgen verschijnt het boek De kleine Hoge Raad voor dummies, geschreven door de president van de Hoge Raad Maarten Feteris met medewerking van zijn (voormalig) persoonlijk medewerker. De president streeft met deze Dummie naar het bekendmaken van de Hoge Raad en zijn werkzaamheden bij een groter publiek dan alleen ingewijde... Read more »
 • Veroordeling gastouder wegens veroorzaken zwaar letsel bij baby blijft in stand
  De veroordeling van een gastouder wegens het veroorzaken van zwaar lichamelijk letsel door schuld bij een zes maanden oude baby in Hardenberg in april 2012 blijft in stand. Zij mag drie jaar niet als gastouder werkzaam zijn. Dat heeft de Hoge Raad vandaag geoordeeld. De gastouder werd vervolgd voor het... Read more »
 • Russische faillietverklaring van Yukos Oil definitief niet erkend in Nederland
  Het Russische vonnis waarbij Yukos Oil in 2006 in de Russische Federatie failliet is verklaard, wordt in Nederland definitief niet erkend. Dat is de uitkomst in cassatie nu de Hoge Raad vandaag het beroep tegen de beslissing van het gerechtshof Amsterdam heeft verworpen. Een belangrijk gevolg van het niet-erkennen van... Read more »
 • Russian court's declaration of Yukos Oil bankruptcy not recognised in the Netherlands - final judgment
  The Dutch Supreme Court has ruled in a final judgment that the 2006 Russian judgment declaring Yukos Oil bankrupt in the Russian Federation will not be recognised in the Netherlands. The Supreme Court today dismissed the appeal in cassation lodged against Amsterdam Court of Appeal’s decision. One key consequence of... Read more »
 • Wrakingskamer Hoge Raad: verzoek tot wraking van alle raadsheren in de strafkamer ongegrond
  Het wrakingsverzoek tegen de hele strafkamer van de Hoge Raad is ongegrond. Tot dat oordeel komt de wrakingskamer van de Hoge Raad vandaag. Het wrakingsverzoek was gericht tegen de werkwijze van de Hoge Raad, waarin drie of vijf raadsheren een zaak beslissen, maar de overige leden van een kamer (in... Read more »
 • Conclusie AG: veroordeling Heringa wegens bieden van hulp bij zelfdoding moeder in stand laten
  De veroordeling van Heringa wegens het bieden van hulp aan zijn bejaarde moeder om een einde aan haar leven te maken, dient in stand te blijven. Dat adviseert advocaat-generaal (AG) Bleichrodt de Hoge Raad in zijn conclusie van vandaag De 99-jarige moeder van Heringa verbleef in een verzorgingstehuis, leed aan hartfalen,... Read more »
 • Veroordelingen wegens uitbuiting van inwonend nichtje blijven in stand
  De veroordeling van een echtpaar wegens het medeplegen van mensenhandel door een inwonend, illegaal in Nederland verblijvend nichtje zwaar met huishoudelijke taken te belasten en van school weg te houden, blijft in stand. Dat heeft de Hoge Raad vandaag geoordeeld. Het gerechtshof in Den Haag vond bewezen dat het echtpaar... Read more »
 • Oproep: denk mee met te publiceren 'oude' arresten van de Hoge Raad
  De Hoge Raad gaat binnenkort een groot aantal belangrijke ‘oude’ arresten publiceren. Er wordt gestart met de publicatie van zo’n 500 arresten. De Hoge Raad heeft daarvoor zelf een eerste lijst gemaakt maar stelt ook graag anderen in de gelegenheid om deze lijst aan te vullen. Die mogelijkheid is er... Read more »
 • Vrijspraak van deelname aan een terroristische organisatie blijft in stand
  De vrijspraak van een verdachte van deelname aan een terroristische organisatie in Syrië in de periode van 1 maart 2013 tot en met 1 oktober 2015 blijft in stand. Dat heeft de Hoge Raad vandaag geoordeeld. In deze zaak gaat het om een Syrische asielzoeker die aan twee medebewoners van... Read more »
 • Conclusie A-G: rechtsvraag proefprocedures massaal bezwaar box 3-heffing te beperkt
  Op 31 december 2018 heeft advocaat-generaal Ettema conclusies uitgebracht in vijf zaken over de vermogensrendementsheffing in de inkomstenbelasting (box 3), waaronder proefprocedures in het kader van het massale bezwaar van spaarders tegen box 3. In de vijf procedures, die gaan over de jaren 2013 en 2014, staat de vraag centraal... Read more »