Hoge Raad der Nederlanden


  -

  Nieuws van de Hoge Raad der Nederlanden

 • Zaak fataal verkeersongeval in Noordgouwe moet over
  De veroordeling van een verdachte wegens doodslag en poging tot doodslag door het veroorzaken van een fataal verkeersongeval in Noordgouwe op 23 juli 2016, blijft niet in stand. Dat oordeelt de Hoge Raad vandaag. De Hoge Raad wijst de zaak terug naar het gerechtshof in Den Bosch voor een nieuwe... Read more »
 • Advies AG aan Hoge Raad: veroordelingen tot levenslang wegens 'Drentse roofmoorden' in stand laten
  De veroordelingen tot levenslang van twee verdachten wegens de ‘Drentse roofmoorden’ dienen in stand te worden gelaten. Dat adviseert advocaat-generaal (AG) Spronken de Hoge Raad in haar conclusie die vandaag is gepubliceerd.Het gaat in deze zaken om de betrokkenheid van twee broers bij het doden van een man uit Dwingeloo in... Read more »
 • Veroordeling van aardbeienteler voor uitbuiting seizoenswerknemers blijft in stand
  De veroordeling van een Overijsselse aardbeienteler voor mensenhandel door uitbuiting van (overwegend) Slowaakse seizoenswerknemers blijft in stand. Dat heeft de Hoge Raad vandaag bepaald.Het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden vond bewezen dat de verdachte de werknemers gedurende het plukseizoen in 2010 heeft uitgebuit. Verdachte wierf de werknemers in Slowakije terwijl ze in een... Read more »
 • Veroordeling voor dood door schuld na innemen van GHB door vriendin blijft in stand
  De veroordeling van een man tot vier maanden gevangenisstraf voor dood door schuld na GHB-gebruik door zijn toenmalige vriendin, blijft in stand. Dat heeft de Hoge Raad vandaag bepaald.De vriendin van de verdachte overleed op 24 februari 2014 na het innemen van alcohol, xtc en GHB op een feestje in... Read more »
 • Conclusie AG: Advies aan Hoge Raad veroordeling doodslag op 43-jarige man in Weert (9 januari 2013) in stand te laten
  Op 10 januari 2013 werd een man dood aangetroffen in een JongerenOntmoetingsPlaats (JOP) in de wijk Graswinkel in Weert. Het in Venlo woonachtige slachtoffer bleek van achteren door zijn hoofd te zijn geschoten. Al snel kwam de verdachte bij de politie in beeld: de verdachte en het slachtoffer kenden elkaar... Read more »
 • Vrijspraak voor schuld aan dood vriendin na inschenken GHB blijft in stand
  De vrijspraak van een vrouw uit Nederhorst den Berg voor schuld aan de dood van haar toenmalige vriendin door een overdosis GHB, blijft in stand. Dat heeft de Hoge Raad vandaag bepaald.De vriendin van de verdachte overleed in maart 2014 na het innemen van GHB die was ingeschonken door de... Read more »
 • Reactie Hoge Raad op persbericht “Amsterdams advocatenkantoor Jebbink Soeteman roept Hoge Raad op tot gebruik van vrouwelijke verwijswoorden in de rechtspraak’
  De Hoge Raad is vandaag, op internationale vrouwendag, aangenaam verrast door een brief en persbericht van de advocaten Jebbink en Van Zijl van het advocatenkantoor Jebbink Soeteman. In hun berichten roepen zij de Hoge Raad op in zijn rechtspraak voortaan vrouw-inclusieve taal te gebruiken. De Hoge Raad is intern sinds een... Read more »
 • Beslissing AG: geen nader onderzoek met het oog op herziening in zaak Henk H.
  Er komt geen nader onderzoek naar het bestaan van gronden voor herziening in de zaak tegen de tot twintig jaar cel veroordeelde Henk H. Dat heeft advocaat-generaal Aben beslist. De beslissing van de advocaat-generaal volgt op een advies van de Adviescommissie afgesloten strafzaken (ACAS). Deze adviescommissie adviseert over de wenselijkheid... Read more »
 • Veroordeling voor doodslag ex-vriendin in Lelystad blijft in stand
  De veroordeling van een verdachte wegens doodslag op zijn ex-vriendin blijft in stand. Dat heeft de Hoge Raad vandaag bepaald. De 41-jarige vrouw werd in mei 2012 dood aangetroffen in haar woning in Lelystad. Ze was door haar hoofd geschoten. Haar ex-vriend werd aangehouden en vervolgd voor de levensberoving. De rechtbank sprak de verdachte vrij van betrokkenheid bij de... Read more »
 • Veroordeling radio-dj wegens rijden onder invloed definitief
  De veroordeling van een bekende radio-dj wegens het rijden onder invloed is definitief. Dat heeft de Hoge Raad vandaag bepaald. De rechtbank veroordeelde de dj wegens het rijden onder invloed tot een geldboete van € 750 en een rijontzegging van zes maanden waarvan vijf maanden voorwaardelijk. De verdachte ging tegen... Read more »